»

Duolingo ob začetu kotacije pridobil 40 odstotkov

Slo-Tech - Priljubljena aplikacija za učenje tujih jezikov Duolingo je imela ta teden svoj borzni debi, na katerem je zgodnjim vlagateljem navrgla lep dobiček. Na Nasdaqu je Duolingo po uspešno izvedeni javni ponudbi delnic (IPO) začel kotirati v sredo in že prvi dan dosegel lepo rast. V primerjavi s ceno v javni ponudbi (102 dolarja) je bila prvi dan rast ob odprtju trgovanja 40-odstotna (141,4), kasneje pa je cena nekoliko padla. V četrtek in petek se je pobrala, tako da je teden delnica zaključila pri 140,25 dolarja.

Duolingo je izbral odličen čas za javno ponudbo delnic, saj je ta hip na voljo ogromno denarja, ki se želi nekam plasirati, po drugi strani pa vlagatelji izkazujejo veliko zanimanje za tako imenovani edtech, saj je epidemija dobršen del izobraževanja preselila v digitalna okolja ali pa vsaj širši javnosti pokazala, da obstajajo tovrstna orodja. Duolingo je aplikacija, ki nudi tečaje 40 jezikov in ima okrog 40 milijonov uporabnikov, od tega največ v ZDA.

V javni ponudbi delni...

4 komentarji

Alibaba prvi dan kotacije eksplodirala

Nekateri IPO-ji so bili odlična priložnost za zaslužek, drugi pa niti ne.

The Wall Street Journal - Kitajski spletni trgovec Alibaba je po pričakovanjih uprizoril največjo javno ponudbo delnic (IPO) v ameriški zgodovini, saj so zbrali 21 milijard dolarjev kapitala. Razočaral ni niti kupcev, saj je delnica prvi dan (petek) kotirala približno tretjino nad ceno iz IPO-ja.

Načeloma so to slabe novice za podjetje in obstoječe delničarje, ker pomeni, da so delnice prodali prepoceni oziroma da so to razliko v ceni pustili na mizi za sodelujoče v IPO-ju. Približno devet milijard dolarjev so prvi dan zaslužili sodelujoči v IPO-ju. V javni ponudbi so za delnico zahtevali 68 dolarjev, med trgovanjem prvi dan pa se je skoraj dotaknila sto dolarjev (99,70). Na koncu je dan zaključila pri 93,89 dolarja (+38...

5 komentarjev

V živo: dan D za Twitter

Nekateri IPO-ji so bili odlična priložnost za zaslužek, drugi pa niti ne.

Slo-Tech - Danes se bo na newyorški borzi začelo trgovanje z delnicami Twitterja. Najteže pričakovana javna ponudba delnic internetnega podjetja v tem letu se je zaključila včeraj. Za delnico podjetja je bilo treba odšteti 26 dolarjev, kar je približno polovico več od prvotno predlagane cene v razponu (17-20 dolarjev). Twitter je tako zbral okrog 1,8 milijarde dolarje svežega kapitala. Če bodo zaradi velika povpraševanja prodali še dodatne delnice (greenshoe), bo to celo več od Googla leta 2004 in drugi največji internetni IPO v zgodovini (za Facebookom). Po tem vrednotenju je Twitter vreden 14,4 milijarde dolarjev.

To je za podjetje, ki še nikoli v zgodovini ni poslovalo z dobičkom, veliko. Facebook, ki je sicer...

12 komentarjev

Facebook prvi dan kotacije razočaral, pridobil manj kot odstotek

Facebook prvi dan trgovanja: malo gor in malo dol, pa vse skupaj nikamor.

Slo-Tech - Končal se je velik dan za Facebook, ki je včeraj popoldne po našem času dočakal kotacijo na borzi. Javna ponudba delnic (IPO) se je sklenila v četrtek, ko so po zaključku trgovanja na borzi odločili, da bo cena Facebookove delnice 38 dolarjev. S tem vrednotenjem je bil Facebook vreden 104 milijard dolarjev, ponujenih 421 milijonov delnic pa 16 milijard dolarjev. Pričakovan razpon ponujene cene je bil med 34-38 dolarjev, torej so izbrali zgornjo mejo. Facebookov IPO je bil največji IPO tehnološkega podjetja v ZDA, trenutno pa je 21. največje podjetje, ki je vključeno v ameriški indeks S&P 500. Oder je bil s tem za velik Facebookov dan nared, a je ta razočaral.

Še včeraj zjutraj, več ur pred odprtjem ameriškega trga so evropski...

100 komentarjev

Kotacija Facebooka 18. maja

The Wall Street Journal - Zadnje dejanje v Facebookovi javni ponudbi delnic (IPO) se bo zgodilo v petek, 18. maja, poroča Wall Street Journal. Takrat bodo namreč delnice tega velikana začele kotirati na ameriški borzi Nasdaq, s čimer bo premoženje njegovih lastnikov dobilo tržno vrednotenje. Ocenjujejo, da bo tržna kapitalizacija podjetja okoli 100 milijard dolarjev, IPO pa med največjimi v zgodovini.

Že ta ponedeljek se bodo začele javne predstavitve podjetja, na katerih se bo Facebook pogovarjal z zainteresiranimi institucionalnimi vlagatelji, ki bi v podjetje vložili večje zneske. Gre predvsem za banke, vzajemne sklade, hedge sklade in ostale portfeljske vlagatelje, ki bi primaknili po več deset milijonov dolarjev.

Facebook namerava zbrati 5...

5 komentarjev

Kitajski facebook Renren obnorel vlagatelje

Guardian - Zdi se, da so investitorji povsem pozabili na pok balončka dot-com leta 2000, saj kot brez uma kupujejo delnice podjetij, ki se ukvarjajo s tako imenovano drugo generacijo spleta (Web 2.0). Redno beremo o rekordnih vrednostih Facebooka, ki se v pripravah na javno ponudbo delnic spogleduje z vrednotenjem podjetja na 100 milijard dolarjev, le za odtenek manj ponorelih vrednotenjih Twitterja in podobno. Zadnje v vrsti podjetij, ki so obnorela investitorje, je kitajski konkurent Facebooku z imenom Renren.

Renren je bil ustanovljen leta 2005 in kitajskim uporabnikom interneta nudi podobne storitve kot Facebook. Socialno omrežje Renren ima že 160 milijonov uporabnikov, včeraj pa je po uspešno zaključeni javni ponudbi delnic (IPO) začelo kotirati na...

10 komentarjev