»

Slovenski matematiki letos enkrat bronasti

Slo-Tech - Julija že tradicionalno pogledamo rezultate slovenskih dijakov na olimpijadah iz znanja, kjer tudi letos niso razočarali. Prvi so se v domovino vrnili matematiki, ki so v začetku meseca tekmovali na 64. mednarodni matematični olimpijadi. Slovenska ekipa je v japonski Čibi osvojila eno bronasto medaljo in pet pohval.

Bronasto medaljo je osvojil Matija Skrt (Gimnazija Nova Gorica), ki je pravilno rešil tri izmed šestih nalog in osvojil 23 točk od 42 dosegljivih, s čimer si je razdelil 183. mesto. Medaljo enakega leska je osvojil tudi lani. Erik Červek Roškarič (II. gimnazija Maribor), Lenart Dolinar (Gimnazija Bežigrad), Katarina Grilj (Srednja šola Slovenska Bistrica), Kaja Rajter (II. gimnazija Maribor) in Hugo Trebše (Gimnazija Bežigrad) so osvojili pohvale, ker so rešili vsak vsaj eno nalogo v celoti. Zmagovalec je bilo letos pet, in sicer so vse možne točke osvojili dva tekmovalca Kitajca in en tekmovalec iz Južne Koreje, Romunije in ZDA. Ekipno so zmagali Kitajci, ki so...

1 komentar

Na lingvistični olimpijadi en bron

Slo-Tech - Zaključila se je še ena izmed olimpijad v znanju, in sicer 18. mednarodna lingvistična olimpijada. Na tekmovanju, ki je letos potekalo na daljavo zaradi epidemije, sta sodelovali dve slovenski ekipi s po štirimi člani. Matic Petek (I. gimnazija v Celju) je osvojil bronasto medalje, Jan Malej (Gimnazija Koper) pa pohvalo. V prvi ekipi sta tekmovala še Katja Andolšek (Gimnazija Bežigrad) in Marija Jezeršek (Gimnazija Želimlje), v drugi pa so bili Katarina Grilj (SŠ Slovenska Bistrica), Ema Frančeškin (Gimnazija Nova Gorica), Lenart Dolinar (Gimnazija Bežigrad) in Urška Končar (Škofijska klasična gimnazija Ljubljana). Letos sta lahko tekmovali dve ekipi, ker je bilo tekmovanje na daljavo, sicer je prostora le za eno.

Tekmovanje iz lingvistika je mednarodna različica tekmovanja iz logike, ki v Sloveniji vse do državnega nivoja že vrsto let poteka v organizaciji Zveze za tehniško kulturo (ZOTKS). Na tekmovanje se običajno ukvarjajo s prevodi in analizo malo znanih jezikov, za kar je...

1 komentar

Slovenija na mednarodni matematični olimpijadi do dveh bronov

Slo-Tech - Končala se je 62. mednarodna matematična olimpijada, ki je letos potekala podobno kot lani formalno v Sankt Peterburgu, v praksi pa na daljavo. Slovenska ekipa je na olimpijadi osvojila dve bronasti medalji. Medalji sta osvojila Lovro Drofenik (15 točk in 180. mesto) in Nejc Amon (14 točk in 218. mesto), oba s I. gimnazija v Celju, Jaka Vrhovnik (I. gimnazija v Celju) in Juš Kocutar (II. gimnazija Maribor) pa pohvalno za v celoti rešeno vsaj eno nalogo. Tekmovala sta še Lana Prijon (Gimnazija Bežigrad) in Gal Zmazek (Gimnazija Ptuj).

Zaradi epidemije je tudi letos tekmovanje potekalo na daljavo. Prireditelji so naloge tri ure pred tekmovanjem poslali državnim mentorjem, ki so jih prevedli v lokalne jezike, nato pa so tekmovalci istočasno in pod videonadzorom po vsem svetu reševali naloge. Te so morali potem skenirati in poslati v Rusijo na ocenjevanje, hkrati pa so jih ocenili tudi doma. Na tekmovalna dneva so imeli tekmovalci na voljo 4 ure in pol za reševanje nalog. Zaradi tega...

0 komentarjev

Zgodovinski uspeh na matematični olimpijadi

Slo-Tech - Včeraj se je končala 61. mednarodna matematična olimpijada, ki bi bila morala potekati v ruskem Sankt Petersburgu, a so jo zaradi epidemije covida-19 najprej preložili na september, kasneje pa spremenili v spletni format tekmovanja. Slovenija je na tekmovanju dosegla zgodovinski uspeh, saj je osvojila po eno zlato, srebro in bronasto medaljo ter tri pohvale. Zlato je osvojil Luka Horjak (I. gimnazija v Celju), ki je bil v absolutnem seštevku s 33 točkami (od 42 dosegljivih) 22. izmed skoraj 600 tekmovalcev. Uspeh so dopolnili Lovro Drofenik (I. gimnazija v Celju) s srebrom, Job Petrovčič (Gimnazija Vič) z bronom ter Jan Genc (II. gimnazija Maribor), Tevž Lotrič (Gimnazija Kranj) in Jaka Vrhovnik (I. gimnazija v Celju), ki so vsi dobili pohvale. To je sploh prva zlata medalja za samostojno Slovenijo na matematičnih olimpijadah.

Letos je Slovenija na tekmovanje poslala zelo izkušeno ekipo, saj je bil Luka Horjak na tekmovanju že četrtič (2017 bron, 2018 srebro, 2019 srebro), Lovro...

49 komentarjev

Zgodovinski uspeh tudi na matematični olimpijadi

Slo-Tech - V Bathu v Veliki Britaniji se je končala 60. mednarodna matematična olimpijada in tudi na tej je Slovenija nadaljevala trend zgodovinskih rezultatov. Šest slovenskih tekmovalcev je osvojilo dve srebrni medalji, eno bronasto medaljo in tri pohvale, s čimer se je Slovenija ekipno uvrstila na 44. mesto med 112 državami.

Srebrno medaljo sta osvojila Marko Čmrlec (Gimnazija Bežigrad) in Luka Horjak (I. gimnazija v Celju), bron pa Lovro Drofenik (I. gimnazija v Celju). Pohvalo na olimpijadi dobijo vsi, ki v celoti pravilno rešijo vsaj eno nalogo. Taki so bili tudi ostali slovenski tekmovalci: Tea Jeličić (Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana), Jaka Vrhovnik (I. gimnazija v Celju) in Tevž Lotrič (Gimnazija Kranj). Marko Čmrlec je z 28 točkami (izmed 42) za tri točke zaostal za zlato medaljo...

8 komentarjev

Slovenija na matematični olimpijadi rekordno

Slo-Tech - V Romuniji se je končala 59. mednarodna matematična olimpijada, na kateri je slovenska ekipa dosegla velik uspeh. Iz Cluja se Slovenci vračajo z eno srebrno medaljo, eno bronasto medaljo in štirimi pohvalami. Luka Horjak (I. gimnazija v Celju) je s 30 točkami (od 42) osvojil srebrno medaljo in 49. mesto (med 594 tekmovalci), hkrati pa je postavil tudi slovenski rekord v številu točk. To je četrta srebrna medalja za Slovenijo v zgodovini. Marko Čmrlec (Gimnazija Bežigrad) je z 22 točkami osvojil bronasto medaljo. Z bero ene srebrne in ene bronaste medalje je to drugi največji uspeh; z eno srebrno in tremi bronastimi so bili naši tekmovalci uspešnejši le na domačih tleh leta 2006.

Ostali štirje slovenski tekmovalci so osvojili pohvale, kar pomeni, da so v celoti pravilno rešili vsaj eno...

5 komentarjev

Slovenci na matematični olimpijadi dvakrat bronasti

Slo-Tech - Letošnja bera slovenske ekipe na matematični olimpijadi, ki je med 12. in 23. julijem potekala v Riu de Janeiru, je najboljša v zadnjih desetih letih. Šesterica je letos domov prinesla dve bronasti medalji in štiri pohvale. Luka Horjak in David Opalič (oba I. gimnazija v Celju) sta osvojila bronasti medalji, medtem ko so pohvale za pravilno rešeno vsaj eno nalogo od šestih prejeli preostali člani ekipe, to so Andraž Maier (Gimnazija Jesenic), Domen Vreš (Gimnazija Ravne na Koroškem), Nejc Zajc (Šolski center Velenje, Gimnazija) in David Popović (Gimnazija Bežigrad). Slovenija je od leta 1993, ko nastopa na matematični olimpijadi kot samostojna država, zbrala tri srebrne medalje in 34 bronastih.

Na letošnji matematični olimpijadi je sodelovalo 615 tekmovalcev...

1 komentar

Na mednarodni matematični olimpijadi dvakrat bron za Slovenijo

Slo-Tech - Danes se je zaključila tudi 53. mednarodna matematična olimpijada (IMO 2012), ki je od 4. do 16. julija potekala v Mar del Plati v Argentini. Šestčlanska slovenska ekipa se je na tekmovanju odrezala solidno in osvojila dve bronasti medalji in štiri pohvale, kar je najboljši rezultat po letu 2007.

Bronasti medalji sta osvojila Vesna Iršič (19 točk 42) in Veno Mramor (17 točk) (oba Gimnazija Bežigrad), pohvale pa so dobili Amadej Kristjan Kocbek (II. gimnazija Maribor), Žiga Krajnik (Gimnazija Škofja Loka), Matjaž Leonardis (I. gimnazija v Celju) in Juan Gabriel Kostelec (Gimnazija Bežigrad).

Na letošnji matematični olimpijadi je sodelovalo 548 tekmovalcev iz 100 držav, ki so si razdelili 51 zlatih, 88 srebrnih in 138...

16 komentarjev