»

Evropska komisija predlaga digitalni evro

Slo-Tech - Evropska komisija je danes predstavila pravno podlago, ki omogoča uvedbo digitalnega evra. Gre za projekt, ki ga je Evropska centralna banka formalno začela preizkušati že pred dvema letoma, sedaj pa se pripravlja še zakonodaja. Evropska komisija je ob tem poudarila, da bo končna odločitev odvisna od Evropske centralne banke, ki pa je digitalnemu evru načeloma zelo naklonjena. Pravno podlago bosta morala seveda potrditi še Evropski parlament in Svet. Po optimističnih predvidevanjih bi lahko dobili digitalni evro leta 2027.

Digitalni evro ni nadomestek ali ekvivalent elektronskega denarja, temveč gre za digitalno alternativo gotovini. Ob tem že takoj na začetku povejmo, da digitalni evro gotovine ne nadomešča, temveč predstavlja le vzporedno možnost. Komisija gre v zakonodajnem paketu še dlje in definira kovance in bankovce kot zakonito plačilno sredstvo. Ugotavljajo namreč, da je v nekaterih državah članicah dostop do gotovine resno omejen, ker se zapirajo bančne poslovalnice z...

149 komentarjev

Evropska komisija predlaga sledljivost kripto transakcij

vir: Flickr

Slo-Tech - Evropska komisija je predstavila predlog amandmaja, s katerim namerava dopolniti sveženj pravil EU za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma. Amandmaji predvidevajo sledljivost vseh transakcij v kriptovalutah, predvsem pa prepovedujejo anonimne kriptodenarnice pri ponudnikih storitev, tako kot so v EU že dobro desetletje prepovedani anonimni bančni računi.

Podjetje, ki upravlja premoženje v kriptovalutah bo tako moralo posedovati naslednje podatke o strankah: ime in priimek, naslov, datum rojstva in številko računa. V primeru transakcije pa tudi ime prejemnika, upravljavec prejemnikovega računa pa bo moral pred prenosom sredstev preveriti ali ima o njem vse gornje podatke.

EU bo v naslednjih štirih letih dobila tudi krovni organ za preprečevanje pranja denarja, imenovan Anti-Money Laundering Authority (AMLA), ki bo usklajeval nacionalne organe, da bi zagotovil pravilno in dosledno uporabo pravil EU v zasebnem sektorju.

Po mnenju Evropske komisije so ukrepi...

75 komentarjev

N26 globa zaradi GDPR in opomin zaradi slabega nadzora proti pranju denarja

Slo-Tech - Priljubljenemu nemškemu start-upu, ki ima tudi v Sloveniji več tisoč uporabnikov, je nemški informacijski pooblaščenec v Berlinu izrekel eno doslej najvišjih glob za kršitve evropske direktive o varstvu osebnih podatkov GDPR. Internetna banka N26, ki ima v 24 evropskih državah 2,5 milijona komitentov, bo morala plačati 50.000 evrov kazni. Razlog je nespoštovanje zakonskih določil o varovanju osebnih podatkov pri nadzoru sumov pranja denarja. Ključni problem je bilo nepooblaščeno obdelovanje osebnih podatkov nekdanjih strank.

N26 je ustvaril tako imenovano črno listo vseh nekdanjih strank. Takšne baze podatkov nekdanjih strank niso dovoljene, N26 pa bi lahko vodil le seznam nekdanjih strank, ki so osumljene pranja denarja, ne pa kar vseh. N26 je omenjene...

13 komentarjev

EU dodatno omejila anonimnost kriptovalut

Evropski parlament - Svet EU je ta teden sprejel direktivo o okrepitvi pravil EU glede preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma. S tem se spreminja direktiva 2015/849, kar so evropski poslanci potrdili že na aprilskem zasedanju, zato so bile spremembe sprejete brez razprave. Nova pravila urejajo poleg dostopa do informacij o dejanskem lastništvu, sodelovanja enot za finančni nadzor in preverjanja poslov s tretjimi državami z viskom tveganjem tudi nova pravila o predplačniških karticah in virtualnih (kripto)valutah.

Odslej morajo vse virtualne borze in menjalnice, ki poslujejo z valutami, kot so bitcoin, ether ali ripple, svoje stranke natančno identificirati in z ustrezno skrbnostjo preveriti. Podatke o identiteti uporabnikov in njihove naslove denarnic morajo...

83 komentarjev

EU razmišlja o regulaciji kriptovalut

Slo-Tech - Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, ki je pristojen za evro in socialni dialog, je napovedal, da bo EU regulirala kriptovalute. "Gre za globalni fenomen, zato je pomembno, da imamo globalni odziv. Ne izključujemo možnosti, da nadaljujemo regulacijo kriptovalut na evropskem nivoju, če bomo opazili, da se pojavljajo tveganja, na katera ni mednarodnega odziva," je dejal Dombrovskis ob robu okrogle mize, ki so se jo udeležili Evropska centralna banka, industrijski partnerji in Odbor za finančno stabilnost (FSB). Glede na pogovore na marčevskem vrhu finančnih ministrov G20 v Buenos Airesu se bo EU letos ali v začetku prihodnjega leta odločila, kako ravnati s kriptovalutami. Glavni problem je, da visoka volatilnost predstavlja nevarnost...

38 komentarjev

Evropski parlament v resoluciji obsodil vohunjenje ZDA in predlagal ukrepe

Slo-Tech - Evropski parlament je včeraj na julijskem plenarnem zasedanju glasoval o preiskavi ameriškega prisluškovanja, ki ga izvaja NSA in ga je razkril žvižgač Edward Snowden, ter o izmenjavi podatkov z ZDA glede potnikov v letalskem prometu. Parlament je z veliko večino 483 glasov za, 98 proti in 65 vzdržanih sprejel resolucijo, ki zaostruje odnose med ZDA in EU.

Parlament v resoluciji izraža resno zaskrbljenost nad programom Prism, obsoja vohunjenje ter od ZDA terja razkritje vseh podatkov o teh obtožbah. Prav tako so v resoluciji osodili podobne programe, ki jih izvajajo Velika Britanija, Švedska, Nizozemska, Nemčija, Poljska (sedaj vemo, da tudi Francija, čeprav v resoluciji ni omenjena), države pa pozvali k preučivi zakonitosti teh programov.

S problemom se bo...

16 komentarjev