»

Audacity se je potihem prelevil v spyware

vir: Flickr

vir: AppleInsider
AppleInsider - Audacity, eden najbolj priljubljenih odprtokodnih programov za ustvarjanje glasbe, se je očitno podal na čudna pota. Potem ko ga je v mesecu maju prevzela družba Muse Group, so se 2. julija spremenile njihove določbe o politiki zasebnosti in to v smeri ekscesnega zbiranja podatkov o uporabnikih. Multinacionalka Muse Group ruskih korenin sicer upravlja tudi z drugimi znanimi glasbenimi aplikacijami, kot so Ultimate Guitar, MuseScore in Tonebridge.

Audacity je program, ki ga je treba namestiti v sistem, torej sam po sebi nima potrebe po nenehnem pošiljanju podatkov v bazo in nazaj, kljub temu pa so se novi lastniki odločili drugače. Program tako sedaj zbira podatke o operacijskem sistemu in njegovi različici, vrsti procesorja, državi uporabnika glede na IP številko ter podatke o napakah in zrušitvah. Pravilnik govori tudi o zbiranju podatkov za potrebe organov pregona, a ob tem ne pove, za katere podatke konkretno gre. IP številke uporabnikov hranijo najprej en dan v obliki,...

33 komentarjev

Brez izhoda: Google sledi vsem uporabnikom

Poročilo ugotavlja, da Android pošilja bistveno več informacij kakor iOS

Slo-Tech - Nobena skrivnost ni, da Googlove storitve privzeto beležijo in Googlu pošiljajo kopico informacij o uporabniku, vključno z natančnimi in izčrpnimi lokacijskimi informacijami. V resnici pa je deljenje teh informacij praktično nemogoče izključiti, četudi se potrudimo, v 55 strani dolgem poročilu trdi Douglas C. Schmidt z Univerze Vanderbilt. Google se je na poročilo odzval z izjavo, da je hudo zavajajoče, ker da ga je raziskavo naročila lobistična skupina, napisal pa ga je izvedenec, ki v sporu med Oraclom in Googlom zastopa interesa prvega.

Google zbira podatke o uporabnikih aktivno in pasivno. Aktivno zbrani podatke so posledica zavestnega ravnanja uporabnikov, ki s prijavo v Googlove storitve razkrivajo določene podatke. Pri vsakem iskanju po Googlu, gledanjem...

160 komentarjev

AVG zbira in prodaja podatke o zgodovini brskanja

Wired News - Proizvajalec priljubljenega brezplačnega protivirusnega programa AVG je najavil spremembo politike zasebnosti, ki bo stopila v veljavo 15. oktobra. V njej je jasneje in izrecno zapisano, katere podatke bo AVG delil s svojimi partnerji in katere bo prodajal dalje. Kot so zapisali, je to nujno za nadaljnje zagotavljanje možnosti brezplačne uporabe njihovega osnovnega paketa.

AVG bo skupaj z enoličnim identifikatorjem uporabnikove naprave prodajal podatke o zgodovini brskanja po spletu, podatke o ponudniku dostopa do interneta oziroma mobilnem operaterju, informacije o ostalih aplikacijah, ki so nameščene, jeziku itd. AVG pojasnjuje, da so že v prejšnji verziji politike...

13 komentarjev

Začetek sojenja proti Facebooku

Slo-Tech - Na Dunaju se je danes začel zelo odmeven proces Schrems proti Facebooku. Tožbo je vložila skupina Europe versus Facebook, ki jo vodi avstrijski aktivist in pravnik Max Schrems. V tožbi zaradi nezakonitega sledenja in sodelovanja pri vohunjenju NSA terjajo odškodnino v višini 500 evrov za vsakega uporabnika Facebooka, ki se je pridružil tožbi. To številko so omejili na 25.000 ljudi, torej skupno 12,5 milijona evrov, prijavilo pa se je še 55.000 ljudi, ki bodo tožbo vložili po odločitvi v trenutnem primeru. Pravno-formalno ne gre za klasično skupinsko tožbo (class action), temveč ena oseba toži po pooblastilu tudi v imenu drugih.

Tožena stranka je Facebookova podružnica na Irskem, ki skrbi za 80 odstotkov...

9 komentarjev

Španija kot prva evropska država oglobila Google zaradi združevanja osebnih podatkov

Forbes - Španski informacijski pooblaščenec je Googlu izrekel globo zaradi lanske spremembe Googlove politike zasebnosti, s katero je podjetje združilo zbrane podatke o uporabnikih svojih različnih storitev (iskanje, YouTube, Gmail itd.) in ustvarilo enotne profile podatkov o uporabnikih. Medtem ko je šla sprememba skozi sito varuhov zasebnosti v ZDA brez težav, se je v Evropi zataknila v večini držav, ker je v nasprotju z evropsko zakonodajo. Google je od francoskega CNIL-a in varuhov iz 24 drugih držav prejel pisno zahtevo, naj do oktobra lani posredujejo dodatna pojasnila in omogočijo izstop iz politike uporabnikom, ki bi to želeli (opt-out). To se ni zgodilo, zato so v več državah uvedli postopek zoper Google.

...

26 komentarjev

Googlova sprememba politike zasebnosti povezuje podatke iz vseh storitev

Google - Google je včeraj zvečer najavil veliko prenovo svoje politike upravljanja z osebnimi podatki uporabnikov in pogojev uporabe, ki začneta veljati 1. marca. Glavna novost je združenje več kot 60 različnih dokumentov o varovanju zasebnosti, ki so doslej razkropljeni pokrivali vsak svojo Googlovo storitev, v en sam dokument. Hkrati to pomeni tudi poenoteno obravnavo uporabnika na vseh storitvah, ali povedano drugače, združitev in enotno hranjenje zbranih podatkov o uporabniku na vseh Googlovih storitvah.

Ti se doslej namreč niso povezovali. Čeprav je Googlov račun en sam in omogoča prijavo v vse storitve z istim geslom in uporabniškim imenom (npr. v YouTube, Gmail, koledar, Google Search itd.), Google ni konsolidiral zbranih podatkov. To...

35 komentarjev