»

Danes mineva 20 let, odkar so odkrili prvi računalniški virus

Slashdot - Ime mu je bilo Brain in širil se je preko disket. Sliši se precej romantično, ampak tale "virusek"" je bil v primerjavi z današnjimi zalegami precej nedolžen. Spremenil je v bistvu le ime disketne particije v Brain. Današnji virusi se sami razširjajo preko omrežij, predvsem interneta in škoda, ki jo povzročijo lahko podjetja stane veliko denarja. Ravno tu opazimo veliko spremembo v razlogih pisanja virusov, ki so se v zadnjih 20 letih sprelevili iz početja hobi programerjev, ki so z virusi testirali svoje sposobnosti, do današnjih virusov, ki so spisani večinoma zato, da povzročajo škodo in v nekaterih primerih omogočijo piscu da se celo materialno okoristi (pridobivanje številk kreditnih kartic in podobno).

Edina pozitivna stran virusov je mogoče le to, da so zaradi njih nastala protivirusna podjetja, ki zaposlujejo precej ljudi.

13 komentarjev

"To je moja domena!"

The Register - Na, pa smo tam: še Britanci so ga začel biksat. Vladna agencija "Driver and Vehicle Licensing Agency" (pristojna za izdajanje in administracijo vozniških dovoljenj) je vložila zahtevek na WIPO naj jim dodeli domeno dvla.com, ki jo uporablja podjetje iz Pensilvanije.

Zahteva je bila zavrnjena, prislužili pa so si tudi nekaj ostrih pogledov. Njihov glavni argument je bil, da so registrirali blagovno znamko "DVLA", medtem ko naj bi bil DVL Automation, podjetje ki trenutno uporablja zaželeno domeno, upravičen zgolj do domene DVL.com. Pristojni na organizaciji WIPO se s tem nikakor ne strinjajo ter zanikajo pravico lastnika blagovne znamke po prevzemu domene. Povrhu vsega so zahtevek označili za poskus zlorabe zakona, ki razrešuje tovrstna navzkrižja interesov.

5 komentarjev

Microsoft bo pokazal izvorno kodo Windows Indijcem?

The inquirer - Že pred časom se je indijska vlada odločila, da bo za edini uradni operacijski sistem vseh državnih ustanov sedaj uporabljala Linux. (Klik!) Microsoft se je seveda kmalu začel pogajati in poskušal pripraviti Indijo do tega, da bi vseeno uporabljala Windows. Cene -- ki je eden od glavnih argumentov, da so se Indijci odločili za Linux -- seveda ni bilo mogoče spremeniti do takšne mere, da bi se izenačila z Linuxom, zato so se Microsoftovci odločili, da ponudijo vpogled v izvorno kodo Windowsov izbranim vladnim osebam. Več podrobnosti lahko izveste na The Inquirerju, o novici pa je pisal tudi India Times.

19 komentarjev

Microsoft in varnost

ZDNet - Microsoft je namero o izboljšanju varnosti programov očitno vzel zelo resno. Če gre verjeti navedbam na ZDNetu, je MS porabil, reci in beri, 100 milijonov ameriških dolarjev za 2 meseca seminarjev za 5.000 programerjev, ki delajo na operacijskem sistemu .Net Server. Razvijalci naj bi bili nad idejo navdušeni, saj jim je razvijanje varne namesto kul kode v užitek. Bomo videli [>:D]. Klik! Pa naj gre dobra duša primerjati ta znesek z našim obrambnim proračunom...

1 komentar

ZlobnaKoda™: Viroza človeka in računalnika, kakšna je razlika?

Slo-Tech - Dr. Rod Daniels je leto dni 'opazoval' računalniške in 'človeške' viruse oz. podobnosti med njimi. Kaj je v svojem delu, Virtual Virology, ugotovil? I, pravzaprav to, da gre za zelo podobna pojava. Obe vrsti virusov se nampreč vtihotapita tako, da se pretvarjata za nekaj drugega. In da, proti obema vrstama se bojujemo z zdravili, ki pa so vse manj in manj učinkovita, saj se virusi prilagajajo.

Padate vznak od smeha? Jaz vsekakor. Pri tej raziskavi gre vsekakor za izjemno koristno trošenje denarja... Apčih!

2 komentarja

Kako napisati virus za Linux?

Linux Weekly News - Gotovo ste že kar malce siti vsakodnevnih poročil o tem, koliko škode je naredil nek nov virus, ki se širi z elektronsko pošto in je še za odtenek naprednejši od svojih predhodnikov. Gotovo ste že tudi rahlo siti poročil o virusih, ki ogrožajo operacijski sistem Windows preko neštetih varnostnih lukenj. Če je temu tako, potem si morate ogledati Linux, ki je že marsikaterega uporabnika navdušil s svojo varnostjo. Če gre verjeti poročilom, je Linux ena izmed zadnjih trdnjav, za katere je pisanje virusa vse prej kot lahko opravilo. To dokazuje tudi članek, ki obravnava ravno pisanje parazitskih virusov za Linuxove izvršne datoteke ELF. No, če vas zanima kako pisanje virusa izgleda, potem se odpravite na to stran. Seveda pa avtor navaja, da stran, čeprav vsebuje veliko vrstic kode, ne vsebuje niti ene popolne kode virusa.
No, čeprav vse skupaj na prvi pogled izgleda kot nek poziv hekerjem, naj začnejo pisati viruse za Linux, pa sem mnenja, da je vse skupaj mišljeno bolj kot raziskava,...

0 komentarjev

Viroza se bo širila na Linux

Vnunet - Okna so danes resda najbolj oblegani operacijski sistem - še posebej s strani pisunov virusov. Se pa to zna po besedah mnogih strokovnjakov spremeniti: Linux je stabilen sistem, nikakor pa ne varen sistem (glej absolutno, ne relativno na polkna). Glavni argumenti, ki jih Linuxu v prid radi naštevamo, so zastonjskost, odprtost kode ter širjenje kroga uporabnikov. No, so pa to tudi dobri razlogi/argumenti, da se nanj razširijo tudi virusi (recimo, pisanje virusa za program, katerega izvorno kodo lahko vidiš, je lažje). Več o tej kočljivi temi si preberite tukaj!

p.s.: pred časom so na ZDNetu (kot misel) zapisali, da je edina prava kazen za pisce virusov smrtna kazen...

30 komentarjev