»

USB-C bo zmogel 240 W

Slo-Tech - Novejši prenosniki ponekod že nimajo posebnega priključka za napajanje, saj ga zagotavlja kar priklop USB-C. Uradni standard dovoljuje moči do 100 W, kar je za nekatere prenosnike že premalo, če jih želimo polniti in uporabljati s polno obremenitvijo hkrati. Neuradne rešitve so nekateri adapterji proizvajalcev prenosnikov, ki neuradno omogočajo višje moči. Sedaj prihaja trajnejša rešitev, saj bo novi standard USB-C 2.1 po novem podpiral 240 W. To pa bo za vse razen najpožrešnejše igralske prenosnike dovolj.

Novi standard je telo za standardizacijo USB uradno predstavilo včeraj. Novost se uradno imenuje Extended Power Range (EPR) in bo na voljo že v drugi polovici tega leta. Kabli, ki bodo podpirali EPR, bodo zmožni prenašati dovolj visoke tokove za 240 W, medtem ko bodo ostali označeni kot SPR (Standard Power Range).

USB-C je standard, ki opisuje dimenzije priključka. Še vedno pa sta pomembna tudi standarda USB 3.2 in USB 4, ki določata način za prenos podatkov po teh kablih. USB...

41 komentarjev

ASRock prvi s ploščo za nov standard napajalnikov ATX12VO

Slo-Tech - Hitreje kot smo pričakovali, smo dočakali prvo matično ploščo za končne uporabnike, ko podpira novi napajalniški standard ATX12VO. O njem smo pisali pred poldrugim mesecem, glavna razlika pa je v poenostavitvi napajalnikov in prenosu dela manj pogosto uporabljenih nalog (npr. zagotavljanje drugih linij razen 12 V) na matično ploščo. Dizajn napajalnika je s tem enostavnejši in cenejši, hkrati pa priključuje le še z 10-kontaktnim priključkom in ne več 24-kontaktnim.

Čeprav smo napovedovali, da bodo novi standard najprej uporabljali sestavljeni sistemi, je tu že matična plošča ASRock Z490 Phantom Gaming 4SR. Uradno je to prva, ki podpira standard 12VO. In res, na njej ni več ogromnega 24-kontaktnega priključka ATX, temveč se napaja le z 12 V, dodatno pa PCIe potrebuje še svoj 12-V priključek. 12-V EPS priključek z 8 kontakti je ostal nedotaknjen. V praksi je ta rešitev uporabna tudi za zelo kompaktna ohišja, kjer je debel 24-žilni kabel preokoren.

Plošča ima tako vezje, ki...

88 komentarjev

Specifikacije za USB4 dokončane

Slo-Tech - Ta teden je USB Implementers Forum, ki skrbi za standardizacijo USB-ja, objavil uradne specifikacije prihajajočega standarda USB 4. Glavna novost bo vključitev standarda Thunderbolt v USB4, a to ne bo pomenilo pretrganja združljivosti. Ne le da bo standard USB4 nazaj združljiv z USB 2 in USB 3, tudi priključki bodo ostali USB-C.

Ti imajo precej prednosti pred starejšimi priključki iz USB 2 ali 3, med drugim jih ne moremo obrniti narobe, so vzdržljivejši in podpirajo inteligentno polnjenje naprav z različnimi hitrostmi (USB Power Delivery). Bodo pa obstajali tudi novi kabli za USB4, ki bodo sicer imeli enake priključke, a bodo omogočali polnjenje naprav z višjimi hitrostmi. Komur to ne bo pomembno, pa še vedno lahko uporabljal stare kable USB-C iz USB 3.0. Za priklop na...

14 komentarjev

USB 4.0 bo vključeval Thunderbolt

Slo-Tech - Minuli teden smo ugotavljali, da bo novi standard USB dobil ime 3.2, a bo hkrati preštevilčil tudi starejše različice in nasploh poskrbel za nekoliko zmede pri ugotavljanju dejanske verzije. Res pa je, da v praksi razlike med hitrostmi 5, 10 ali 20 Gb/s ne bodo prav velike, priključki in standardi pa bodo navzkrižno združljivi. Pripravlja pa se že USB 4.0, ki bo poskrbel za revolucionarno spremembo. Kot je Intel obljubil že predlani, bo odprl standard Thunderbolt 3 in omogočil uporabo brez plačevanja licenčnin. Specifikacijo so že predali USB Implementers Forumu (USB-IF).

To pomeni, da se bomo zelo približali končnemu cilju, ki je en sam priključek in en sam standard. Fizično je USB-C že zelo blizu, sedaj pa dobiva še programsko podporo. Pričakujemo lahko, da bo USB 4.0 podpiral hitrosti do 40 Gb/s (dvakrat več od USB 3.2), integracija s...

16 komentarjev

USB Type-C prinaša več kot le obrnljivost

Različne izvedenke priključkov Type-C

vir: AnandTech
AnandTech - Glavna novost novega priključka USB, Type-C, je nedvomno njegova obrnljivost. Vsaj ta je pred časom, ko je bil priključek predstavljen, požela največ zanimanja, poleg višjih hitrosti prenosa podatkov, do 10 Gbps. A standard USB 3.1, ki prihaja v tandemu z novim priključkom, prinaša še bistveno več. Na forumu organizacije, ki skrbi za standard USB (ukvarjajo se s snovanjem priključka in z vgradnjo v naprave), smo tako lahko videli prve primerke novih kablov ter različnih izvedb priključkov, ki bodo prispajkane na naprave. Na voljo bo t.i. mid-mount priključek, ki se bo montiral v izrez tiskanine (s tem bo sila pri vstavljanju delovala bolj v smeri tiskanine, kar verjetno nekoliko pomaga pri vzdržljivosti povezav s tiskanino) ter običajen priključek z montažo na...

26 komentarjev

CES: USB 3.0 v praksi

CNet - Predsednik foruma razvijalcev USB-ja je na sejmu CES razpravljal o prihodu standarda USB 3.0, ki naj bi množično uporabo doživel v tem ali najkasneje prihodnjem letu, in pokazal delovanje tudi v praksi. V ta namen je uporabil Hewlett-Packardov prenosnik, ki je že imel vgrajen novi priključek. Testirali so prenos filma v HD-kvaliteti velikosti 25 GB, ki je z USB 1.0 trajal 9,3 ure, z USB 2.0 13,9 minut, medtem ko ga je USB 3.0 prenesel v vsega 70 sekundah. Poleg tega je USB 3.0 varčnejši (porabi le tretjino energije predhodnika) in nazaj združljiv. Trenutno novi standard že podpirajo HP-jevi in Asusovi prenosniki, ostali pa bodo verjetno sledili kmalu. Tudi na strani odjemalcev se premika, saj je Western Digital že napovedal zunanji disk s tem priključkom.

19 komentarjev