»

Nemški urad za konkurenco po Facebooku, Amazonu in Googlu še nad Apple

Bundeskartellamt - Nemški urad za konkurenco (Bundeskartellamt) je uvedel postopek zoper Apple, v katerem bo preveril, ali ima Apple prevladujoč vpliv na trgih. Podobne postopke je Urad letos že uvedel tudi proti Facebooku, Amazonu in Googlu. Postopek se uvede na podlagi nove nemške zakonodaje, ki omogoča zgodnje preverjanje, ali imajo tehnološki giganti vpliv, ki se razteza prek več različnih trgov (npr. oglaševanje, iskanje, aplikacije). Zakon je začel veljati januarja letos, v novem 19.a členu pa omogoča zgodnje ukrepanje. V dvostopenjskem postopku Uradu omogoča, da podjetjem, ki imajo na več trgih velik vpliv, prepove monopolna dejanja.

Direktor Urada Andreas Mundt je dejal, da je uvedba postopka prvi korak, v katerem bodo preverili, ali Apple takšen prevladujoč vpliv na več trgih sploh ima. Če se ekosistem podjetja razteza prek več trgov, je to lahko znak, da takšen vpliv ima. Konkretno bodo preverili, ali iOS in vse okoli iPhona (App Store, iCloud, AppleCare, Apple Music, Apple Arcade, Apple...

15 komentarjev

Nemčija nad Amazon še zaradi oviranja konkurence

Bundeskartellamt - Predstavniki nemškega varuha konkurence so sporočili, da so sprožili preiskavo o tem ali Amazon morda zlorablja svoj prevladujoči tržni položaj. Slednjega so v sporočilu označili kar kot "malone nepremagljivo pozicijo ekonomske moči", saj gre za poslovni ekosistem, ki se razteza prek več različnih trgov. Nemški regulatorji konkurence Amazon že imajo v svojem kolesju in ga preiskujejo zaradi domnevne zlorabe mehanizmov za nadzor cen, preiskujejo pa tudi razmerja podjetja z drugimi prodajalci v njihovi spletni trgovini.

Tokratno preiskavo so razdelili na dva dela; najprej bodo preverili ali je obstoj Amazona res izjemnega pomena za konkurenco na trgu in v primeru, da se izkaže, da je res tako, bo podjetje lahko delovalo dalje, a mu bodo lahko že vnaprej prepovedali določena protikonkurenčna dejanja. To namreč omogoča novela nemške konkurenčne zakonodaje za digitalna podjetja, ki daje regulatorju več pooblastil pri zaznavanju in preprečevanju zlorab prevladujočega položaja. Novela je...

31 komentarjev

Daily mail toži Google zaradi oviranja konkurence

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Daily Mail, lastnik spletnega medija MailOnline je na newyorškem sodišču vložil tožbo zoper Google. Z njo želijo doseči odgovornost podjetja za oviranje konkurence, saj po njihovem mnenju moč Googla pri prodaji spletnih oglasov povzroča, da mediji prejmejo premajhen delež prihodkov, ki jih generirajo njihove vsebine. Ob tem navajajo, da Google obvladuje orodja za prodajo oglasov, prav tako odloča kjer na spletni strani se bodo oglasi prikazovali, obenem pa je tudi lastnik borze, ki odloča, kdo bo dobil oglase. V zahtevku še zatrjujejo, da Google že leta prireja rezultate v svojem iskalniku glede na to, koliko založniki porabijo za oglaševanje na njihovih platformah.

Google naj bi tako zadnja leta prek svojega algoritma sistematično zniževal Daily Mailov promet, ki ga medij dosega na njihovem iskalniku. Padec je v letu 2017 znašal 20 odstotkov, v naslednjem letu pa še nadaljnjih 40 odstotkov. Leta 2019 pa naj bi bili dokončno kaznovani s spremembo algoritma, ki je njihov promet na...

21 komentarjev

FTC že v kratkem nad Facebook zaradi oviranja konkurence?

vir: Pixy

vir: The New York Times
The New York Times - Ameriški mediji poročajo iz dobro obveščenih virov, da naj bi tamkajšnja Zvezna komisija za trgovino (FTC) že novembra vložila obtožnico zaradi oviranja konkurence zoper Facebook. Na to temo naj bi se minuli četrtek sestali člani komisije, ločen postopek, prav tako zaradi domnevnega oviranja konkurence, pa snujejo tudi državni tožilci več zveznih držav pod vodstvom newyorške tožilke Letitie James, še enega pa pripravljajo na pravosodnem ministrstvu.

Mark Zuckerberg je bil letošnjega avgusta že zaslišan pred FTC v zvezi z z domnevno monopolnim položajem podjetja, tokratni postopek pa naj bi pod drobnogled vzel predvsem Facebookove prevzeme manjših konkurentov in ali so bili ti prevzemi izpeljani z namenom ohranjanja monopola.

FTC je Facebook doslej že preiskoval v zvezi z kršenjem zasebnosti uporabnikov. Postopek se je lani končal s poravnavo, v kateri je moral Facebook plačati rekordnih pet milijard ameriških dolarjev kazni.

3 komentarji

Amazon znova pod drobnogledom Evropske komisije

vir: Flickr

vir: Bloomberg
Bloomberg - Evropska komisija (EK) je ameriški kongres zaprosila za dokumentacijo, v kateri eden od Amazonovih anonimnih poslovnih partnerjev podjetje obtožuje zlorabe prevladujočega položaja. Tako naj bi algoritem njihove spletne trgovine nagrajeval tiste trgovce, ki pri njih najemajo tudi logistične storitve, torej skladiščenje, pakiranje in odpošiljanje blaga. Dokumentacija, ki so jo videli novinarji Bloomberga, obsega 62 strani in je sestavljena na podlagi več tisoč transakcij na Amazon.com. Primer obravnava odbor kongresa za poslovanje malih podjetij, zdaj pa bi utegnil postati nova alineja tudi v preiskavi EK, ki tudi že nekaj časa preverja zakonitost dvojne vloge, ki jo igra Amazon.

Preiskava se bo zato osredotočila na način, kako algoritem določi ponudnika, ki kupcu na koncu dejansko proda izdelek in ali so pri tem ponudniki v enakopravnem položaju. Omenjeno podjetje, ki v strahu pred izgubo posla želi ostati anonimno, trdi, da je Amazon svoje partnerje silil k najemanju njihovih...

4 komentarji

EU zaradi suma oviranja konkurence začela preiskovati Broadcom

Slo-Tech - Evropska komisija je začela preiskavo Broadcoma zaradi suma zlorabe prevladujočega tržnega položaja. Kot je v tovrstnih postopkih že običaj, so Broadcomu poslali obvestilo o nasprotovanju (statement of objections) in začeli uradno preiskavo. Ker sumijo, da Broadcomove prakse onemogočajo konkurenco in kršijo evropsko zakonodajo, bodo uvedli tudi začasne ukrepe, ki bodo veljali do zaključka postopka.

Kot je pojasnila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager, so jabolko spora komunikatorji za televizorje (set-up boxes) in modemi za mobilne telefone. Oboji predstavljajo ključni del naših poslovnih in zasebnih življenj. Komisija sumi, da je Broadcom kot večinski dobavitelj teh naprav svojim partnerjem pogodbeno...

0 komentarjev

Nemški varuh konkurence preiskuje Amazon

Slo-Tech - Nemški varuh konkurence je po prejemu več pritožb zoper ameriškega spletnega trgovca Amazon uvedel preiskavo podjetja. Pod drobnogledom bodo poslovni pogoji in način poslovanja s prodajalci na spletnem portalu amazon.de. Vodja urada za varstvo konkurence Andreas Mundt je povedal, da je Amazon največji spletni trgovec, ki upravlja največji tovrstni spletni portal, zaradi česar je veliko prodajalcev in proizvajalcev odvisnih od njegovega dosega.

Amazon deluje kot vratar (gate keeper), posebej problematična pa je njegova dvojna vloga. Kot hkrati največji prodajalec in kot upravljavec največje spletne trgovine, kjer lahko prodajajo tudi drugi, prinaša tveganje za zlorabo položaja. Zaradi velikega števila prejetih pritožb bo sedaj varuh konkurence preverjal, ali...

0 komentarjev