»

Hekerji objavili poslovne skrivnosti iz HSE

Slo-Tech - Po poročanju RTV Slovenija so hekerji, ki so 25. novembra vdrli v računalniške sisteme Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), na spletu objavili ukradene podatke. Od približno 127 GB ukradenih podatkov, kar je v praksi 120.000 dokumentov, so jih sedaj objavili 60 odstotkov, če gre verjeti njihovim navedbam. Dejstva ni možno neodvisno preveriti.

Hekerji so objavili poslovne in osebne podatke, med njimi potne liste, pogodbe, revizije in druge dokumente z oznako poslovna skrivnost. Iz HSE so se odzvali s skopim pojasnilom, da ne pričakujejo vpliva na poslovanje, ki trenutno poteka normalno. S tem se strinjajo tudi poznavalci, ki pa opozarjajo, da so lahko sedaj odškodovani tudi drugi poslovni subjekti. Ukradene podatke je moč izkoristiti za lažno predstavljanje v komunikaciji s poslovnimi partnerji ali strankami.

Še vedno sicer ni znano, zakaj je bil HSE tarča napada. Bodisi je šlo za sofisticiran in cilja napad bodisi pa so imeli hekerji preprosto srečo, da je izmed več tarč prav v...

13 komentarjev

FBI zasegel več kot polovico odkupnine Colonial Pipeline

Slo-Tech - FBI je zasegel dobro polovico odkupnine, ki jo je Colonial Pipeline minuli mesec plačal hekerjem, ki so z izsiljevalskim virusom napadli njihove računalniške sisteme in za teden dni ohromili dobavo naftnih derivati na vzhodno ameriško obalo. Ameriško ministrstvo za pravosodje je potrdilo, da so izsledili 63,7 bitcoinov, ki so vredni dobra dva milijona dolarjev. Gre za enega redkih primerov, v katerih so žrtve uspele povrniti vsaj del odkupnine.

Colonial Pipeline so napadli hekerji iz skupine DarkSide, ki so doslej nabrali že okrog 90 milijonov dolarjev z odkupninami. Pravosodje je izsledilo vsaj 90 žrtev, ki so jih napadli. Ob zadnjih novicah se krepijo špekulacije, da je bilo plačilo odkupnine usklajeno s FBI, čeprav ta načeloma to odsvetuje. Šifrirni ključ, ki so ga potem dobili za odklep, je sicer slab, a ker je bila odkupnina plačana v bitcoinu in ne moneru, so ji lahko sledili. S spremljanjem transakcij v verigi blokov je FBI uspel identificirati 63,7 bitcoinov. Ti so bili...

91 komentarjev

Direktor Colonial Pipelina priznal plačilo milijonske odkupnine, pri čemer še zdaleč ni edini

The Wall Street Journal - Po neuradnih poročilih, da je Colonial Pipeline plačal pet milijonov dolarjev odkupnine v bitcoinih, je to sedaj uradno potrdil izvršni direktor Joseph Blount. V intervjuju za The Wall Street Journal je povedal, da je odobril plačilo 4,4 milijona dolarjev odkupnine, ker ni bilo jasno, kako hud je incident in koliko časa bo trajalo, da naftovode spet odprejo.

Poudaril je, da se zaveda kontroverznosti odločitve - navsezadnje FBI svetuje ravno obratno, torej nikoli plačati odkupnine - ki ni bila lahka. Blount trdi, da se je posvetoval s strokovnjaki in da je imelo podjetje sklenjeno zavarovanje, ki je pokrivalo tudi incidente z izsiljevalsko programsko opremo in odkupnine. Tako je Colonial Pipeline plačal 75 bitcoinov, za kar so dobili orodje za dešifriranje sistemov. Žal se je to izkazalo kot prepočasno, da bi lahko takoj vzpostavili delovanje naftovodov. Na koncu je izpad trajal šest dni.

Čeprav nafta sedaj teče, težav še ni konec. Poleg izgube anonimnosti, saj je Colonial...

21 komentarjev

Colonial Pipeline plačal pet milijonov dolarjev odkupnine

Bloomberg - Colonial Pipeline je hekerjem, ki so z izsiljevalskim virusom izsilili ustavitev delovanja največjega ameriškega naftovoda, izplačal skoraj pet milijonov dolarjev odkupnine, sklicujoč se na vire iz podjetja piše Bloomberg. Izplačilo naj bi izvedli v kriptovaluti, ki ji je težko slediti. Po neuradnih podatkih naj bi bile ameriške oblasti seznanjene z dejstvom, da je bila odkupnina plačana. Hekerji naj bi po prejemu odkupnine podjetju predali orodje za dešifriranje podatkov, ki pa je tako počasno, da raje nadaljujejo obnavljanje iz varnostnih kopij. Uradnih vesti iz podjetja ni, je pa začelo gorivo teči danes okrog polnoči po slovenskem času.

Hekerji so včasih zgolj zašifrirali datoteke in zahtevali plačilo odkupnine za obnovo, a so sčasoma izsiljevanje podvojili. Ker so podjetja tedaj podatke pač obnovila iz varnostnih kopij, jim sedaj zagrozijo še z javnim razkritjem vseh ukradenih podatkov. Kljub temu FBI še priporoča, da se odkupnina ne plača. A v veliko primerih podjetja...

9 komentarjev

FBI za napad na naftovod obtožil DarkSide, slednji posredno priznal nespamet

Slo-Tech - FBI je včeraj uradno potrdil, da je hekerska skupina DarkSide odgovorna za napad na Colonial Pipeline, zaradi česar so morali začasno ustaviti transport goriv po največjem ameriškem naftovodu, ki z nafto, kerozinom in bencinom oskrbuje polovico vzhodne obale. Podrobnosti zaradi interesa preiskave FBI ne razkriva.

Upravljavec naftovoda je po zaustaviti naftovoda začel odpravljati težave zaradi vdora in nekaj krajših linij že zagnal, preostanek pa naj bi bil delujoč do konca tedna. V vmesnem času se lahko poraba goriv pokriva iz lokalnih rezerv in povečanega klasičnega transporta, potem pa bi grozilo večje povišanje cen. Maloprodajne cene goriva so na prizadetih območjih že porasle za okrog 2-4 odstotke, v celotni državi pa za slab odstotek. Glavni problem niso osebni avtomobili, temveč letališča, ki imajo lastnih rezerv za 3-5 dni, ter cestni tovorni promet. V primerjavi s situacijo pred desetletji je ZDA to pot praktično samozadostna glede proizvodnje goriv, a so rafinerije...

11 komentarjev

V Čilu zaradi hekerskega napada banka zaprla vse poslovalnice

Slo-Tech - Druga največja banka v Čilu, BancoEstado, je včeraj zaradi hekerskega napada zaprla vse poslovalnice v državi, so sporočili iz te južnoameriške države. Napad se je zgodil konec tedna in je po neuradnih podatkih potekal z izsiljevalsko programsko opremo REvil (Sodinokibi). Kot kažejo prve informacije, se je začel kot večina tovrstnih vdorov. Zaposleni je prejel okužen Officeov dokument, ki ga je odprl in s tem omogočil hekerjem stranska vrata za vstop. V noči s petka na soboto so napadalci ta vrata izkoristili za dostop do omrežja in namestitev REvila. Zaposleni, ki so delali med vikendom, so v soboto zjutraj ugotovili, da do svojih datotek niso imeli dostopa, ker jih je virus zašifriral.

Cel vikend je potekala operacija reševanja, a do ponedeljka ni uspela, zato so morali napad priznati javnosti. To so storili že v nedeljo, še dan prej pa so obvestili organe pregona in finančnega regulatorja. Po neuradnih podatkih naj bi izsiljevalska koda uspešno zašifrirala večino podatkov na...

4 komentarji

Hekerji od argentinskega telekoma neuspešno zahtevali 7,5 milijona dolarjev

vir: ZDNet
ZDNet - Pretekli konec tedna so hekerji napadli sisteme drugega največjega argentinskega operaterja Telecom Argentina, ki ima tretjinski tržni delež. Napadalci so uspeli prevzeti nadzor nad Domain Adminom in nato namestiti izsiljevalsko programsko opremo na 18.000 delovnih postaj. Ob tem sicer ni prišlo do prekinitev zagotavljanja storitev (fiksna in mobilna telefonija, kabelska TV), so pa bile nedosegljive spletne strani. Hekerji so zahtevali 7,5 milijona dolarjev odkupnine v kriptovaluti monero (109345,35), kar se bo podvojili vsake tri dni, so dodali.

Kot poročajo viri iz podjetja in kažejo zaslonski posnetki, ki so jih na družbenih omrežjih delili nekateri zaposleni, je Telecom Argentina zaznal vdor takoj, ko se je zgodil. Zaposlene so pozvali, naj se ne povezujejo s službenim omrežjem prek VPN, naj omejijo uporabo omrežnih virov in naj ne odpirajo elektronske pošte s priponkami. Telecom Argentina incidenta sprva ni komentiral, prav tako ni razkril, ali nameravajo plačati odkupnino,...

18 komentarjev

HBO hekerjem ponudil 250.000 dolarjev

Slo-Tech - Zgodba o vdoru v HBO, v katerem so hekerji odnesli večjo, a za zdaj še nepotrjeno (navedbe hekerjev in HBO-ja se razlikujejo za več velikostnih razredov) količino materiala, s katerega objavo sedaj izsiljujejo plačilo odkupnine, postaja čedalje bolj bizarna. Potem ko so hekerji objavili videoposnetek, v katerem so zahtevali več milijonov dolarjev, a točnega zneska niso navedli, naj bi jim bil HBO po neuradnih podatkih pripravljen plačati 250.000 dolarjev.

Tako so v elektronskem sporočilu hekerjem zapisali v HBO-ju, je razvidno iz posnetka, ki ga je...

6 komentarjev

FBI: izsiljevalskim virusom kar plačajte

Business Insider - Na internetu so čedalje bolj razširjeni izsiljevalski virusi, ki datoteke na okuženem računalniku zašifrirajo, potem pa od uporabnika zahtevajo plačilo odkupnine v bitcoinih v zameno za odklep. Nekateri virusi so pri šifriranju primitivni in so jih raziskovalci kmalu razbili, denimo Simplocker za Android, drugi pa so trši oreh. BitCrypt je bil tako površno napisan, da so ga prav tako zlomili. Upravljavci CryptoLockerja so od žrtev uspeli izsiliti tri milijone dolarjev, preden je bil botnet razbit, algoritem za tvorjenje ključev za šifriranje pa razvozlan in javno objavljen.

A vse to so srečne izjeme. Če je izsiljevalski virus (ransomware) napisan pravilno in šifrira z močnim algoritmom ter dovolj unikatnim ključem, do podatkov ne boste mogli. Tega se zaveda...

52 komentarjev