» »

FBI za napad na naftovod obtožil DarkSide, slednji posredno priznal nespamet

FBI za napad na naftovod obtožil DarkSide, slednji posredno priznal nespamet

Slo-Tech - FBI je včeraj uradno potrdil, da je hekerska skupina DarkSide odgovorna za napad na Colonial Pipeline, zaradi česar so morali začasno ustaviti transport goriv po največjem ameriškem naftovodu, ki z nafto, kerozinom in bencinom oskrbuje polovico vzhodne obale. Podrobnosti zaradi interesa preiskave FBI ne razkriva.

Upravljavec naftovoda je po zaustaviti naftovoda začel odpravljati težave zaradi vdora in nekaj krajših linij že zagnal, preostanek pa naj bi bil delujoč do konca tedna. V vmesnem času se lahko poraba goriv pokriva iz lokalnih rezerv in povečanega klasičnega transporta, potem pa bi grozilo večje povišanje cen. Maloprodajne cene goriva so na prizadetih območjih že porasle za okrog 2-4 odstotke, v celotni državi pa za slab odstotek. Glavni problem niso osebni avtomobili, temveč letališča, ki imajo lastnih rezerv za 3-5 dni, ter cestni tovorni promet. V primerjavi s situacijo pred desetletji je ZDA to pot praktično samozadostna glede proizvodnje goriv, a so rafinerije skoncentrirane v Teksasu zaradi skrilavcev. Zaradi nedelujočega naftovoda ni pričakovati ustavitve gospodarstva, saj se je v preteklosti kaj podobnega zaradi naravnih ujm že zgodilo. Alternative so poleg blagovnih rezerv in čezmorski uvoz. Je pa trenutni položaj nevšečnost, ki terja več napora in predvsem povzroča višje stroške, ki jih bodo plačali potrošniki.

Da so šli v svoji predrznosti predaleč, so ugotovili tudi v DarkSidu. Konkretnega primera sicer ne komentirajo, tako da še vedno ni jasno, ali so tudi zahtevali odkupnino in ali jo namerava Colonial Pipeline plačati. DarkSide običajno odtuji podatke s strežnikov in jih zašifrira, hkrati pa zagrozi z njihovim razkritjem na internetu. Zahtevajo od 200.000 do 2.000.000 dolarjev odkupnine. Čeprav uradno niso nič priznali, so na svojih straneh zapisali, da so apolitični in da jih zanima zgolj denar, zato pač napadajo velike organizacije. Dodali so, da ne želijo povzročati širših težav družbi in da ne napadajo bolnišnic ipd. V prihodnje naj bi budno spremljali, koga napadajo njihovi partnerji. To je verjetno najbliže opravičilu, kar bomo slišali od DarkSida.

DarkSide je sicer nova skupina, o katere akcijah imamo dokaze od lanskega poletja dalje. Trdijo celo, da del zbranih odkupnin pošljejo v dobrodelne namene. Zaradi tega seveda njihova dejanja niso nič manj kriminalna, zato poteka intenzivna preiskava.

11 komentarjev

ajdov2 ::

upam da ne plačajo, takim se ne sme plačat iz principa

111111111111 ::

Ni treba da plačajo hekerjem. Naj plačajo profijem, da jim zaščitijo kritično infrastrukturo, ne pa da šparajo na polno, potem ko je pa sranje pa stroške prevalijo na potrošnike.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

fikus_ ::

Kaj niso Rusi?! :(

antonija ::

A niso trenutno kitajci krivi za vse tezave v USofA?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

c3p0 ::

Se grem stavit, da je spet bil vmes social engineering in nobeno napredno hackanje, kaj šele s kakimi 0-day exploiti.

TheBlueOne ::

Ne, je kar hackanje. Seznam prizadetih podjetij se ves cas veca. Rakrana danasnih sistemov je tocno to, kar je njihova moc in to je povezanost celotnega sistema. Poznam primere, ko so koncern dobili na piko ko je recimo predal IT zunanjim, kar pomeni, da je vse povezano.

Hackerji potem pridejo v sistem in pocasi gledajo kam vse se lahko logirajo. Enkripcijo praviloma zacnejo med kaksnimi prazniki ali pa recimo nedeljo, ko je cim manj ljudi in celota pade. Kolikor vem imajo super pokrito Windows in Linux, na sreco pa sploh ne industrijskih sistemov. Ampak menda tudi tukaj delajo velike korake naprej.

mtosev ::

Celo so priznali, da ta target ni bil dobra ideja. In ja upam, da ne dajo $.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

TheBlueOne ::

V nekaterih EU drzavah menda uradno niti ne smes placati, ker se menda lahko steje pod podpiranje terorizma. Vprasanje kako je v ZDA...

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

treba šparat, pa naj stane kolikor hoče. takšne stroške pa prevaliti na uporabnike.
klasika v ameriki...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

gus5 ::

fikus_ je izjavil:

Kaj niso Rusi?! :(
Ne, Robin Hood.
Trdijo celo, da del zbranih odkupnin pošljejo v dobrodelne namene. Zaradi tega seveda njihova dejanja niso nič manj kriminalna

josipdare ::

Darkside je CIA.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hekerski napad povzročil zaprtje največjega ameriškega naftovoda

Oddelek: Novice / Varnost
259046 (6679) c3p0
»

ESA je morala svoj satelit umikati pred SpaceXovim

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
236541 (4483) Riff

Nova slovenska zastava?? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Sedem umetnosti
18218400 (12343) Matek
»

Vesolje - zunajzemeljska inteligenca - Rael-avizem? (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
636321 (5182) Lucifer Tanatos

Več podobnih tem