»

Google se je poravnal v kolektivni tožbi zaradi zavajanja o zasebnosti lokacijskih podatkov

Google - Google se je poravnal s 40 ameriškimi zveznimi državami v tožbi, ki so jo te proti njemu sprožile zaradi zavajajočih informacij in nastavitev zasebnosti pri beleženju lokacijskih podatkov (Location History). Sporna dejanja segajo v obdobje 2014-2020, v javnost pa so se izstrelila sredi leta 2018. Tedaj je Associated Press poročal, da izklop nastavitve Location History ne zadostuje, ker obstaja še dodatna nastavitev, ki je večina uporabnikov ne pozna in ne izključi. Začele so se tožbe.

Google je lani izgubil v Avstraliji, v ZDA se je nedavno poravnal z Arizono, sedaj pa je uredil še največjo težavo v ZDA. Poravnava v tožbi 40 zveznih držav je težka 391 milijonov dolarjev. Google je ob tem poudaril, da gre za stare grehe, saj so funkcionalnost spremenili že pred leti. To drži, a tudi stare dolgove je treba odplačati.

Poleg odškodnine bo Google v naslednjih mesecih spremenil tudi nekaj nastavitev glede zasebnosti. Navedel bo več podatkov, poenostavil bo zahtevke za izbris in...

3 komentarji

Google kriv zavajanja uporabnikov o zbiranju lokacijskih podatkov

Slo-Tech - Google bo moral v Avstraliji plačati 60 milijonov avstralskih dolarjev težko globo (41,5 milijona evrov), ker je uporabnike zavajal o zbiranju in uporabi njihovih lokacijskih podatkov. Avstralski varuh konkurence in potrošnikov (Australian Competition & Consumer Commission) je leta 2019 začel postopek proti podjetju, ker je v letih 2017 in 2018 zavajalo uporabnike, da je funkcija Location History edina, ki vpliva na beleženje zgodovine lokacij. V resnici pa se zbiranje upravlja tudi prek nastavitve Web & App Activity. Google je zavajajočo ureditev popravil decembra 2018, ko so poenostavili upravljanje zbiranja lokacijskih podatkov. V lanski razsodbi je bilo podjetje spoznano za krivo, sedaj pa je sodba pravnomočna in globa določena.

Podjetje mora sedaj plačati 60-milijonsko globo zaradi dogodkov v letih 2017 in 2018. ACCC in Google se o višini globe strinjata, poleg tega pa bo moral Google plačati še sodne stroške in izobraziti nekatere svoje zaposlene o zakonodaji na področju...

4 komentarji

Francija oglobila Google za 220 milijonov evrov

Slo-Tech - Autorité de la concurrence, francoski regulator za konkurenco, je Googlu zaradi zlorab pri spletnem oglaševanju naložil kazen v višini 220 milijonov evrov. V postopku so namreč ugotovili, da Google Ad Manager, njihova platforma za upravljanje oglasov za velike založbe, favorizira Googlovo lastno oglaševalsko borzo Google AdX.

Predstavniki Googla so se z ugotovitvami strinjali in so že napovedali spremembe v načinu upravljanja oglasov, zlasti bodo založnikom olajšali uporabo njihovih orodij in dostop do podatkov. Spremembe naj bi vpeljali že v nekaj mesecih, nekatere med njimi naj ne bi veljale le v Franciji, pač pa globalno. Isabelle de Silva, direktorica francoskega urada za varstvo konkurence, je ob tem povedala, da je tokratna odločba še posebnega pomena, saj gre za prvo tako celostno preiskavo zapletenih algoritmov, ki poganjajo Googlovo oglaševanje.

Francija je preiskavo vpeljala leta 2019, skupno zahtevo zanjo pa so podale tri velike založniške hiše, News Corp, Le Figaro...

2 komentarja

Avstralsko sodišče: Google je delno zavajal glede lokacijskih podatkov

vir: Pixabay

vir: theguardian.com
theguardian.com - Avstralsko zvezno sodišče je razsodilo, da je Google med januarjem 2017 in decembrom 2018 delno zavajal uporabnike glede zbiranja njihovih lokacijskih podatkov. V postopku, ki ga je sprožil tamkajšnji regulator za konkurenco in varstvo potrošnikov (Australian Competition and Consumer Commission), je sodišče ugotovilo, da je Google nadaljeval z zbiranjem takih podatkov, čeprav uporabniki v nastavitvah pod "Location History" s tem niso soglašali. V resnici bi morali zbiranje lokacijskih podatkov ugasniti še pod nastavitvijo "Web&App Activity", o čemer pa niso bili pravilno obveščeni.

Sodnik je kot rečeno ugotovil, da je šlo za delno zavajanje in kršenje potrošniške zakonodaje. Predstavniki ACCC so sodbo pozdravili, saj gre po njihovih besedah za prvo razsodbo na svetu, ki se tiče zbiranja lokacijskih podatkov in velikih spletnih podjetij. Prav tako gre za pomembno sporočilo digitalnim platformam, da so dolžne uporabnikom transparentno predstaviti, kaj se počne z njihovimi osebnimi...

8 komentarjev

Google in Apple ne bosta dovolila beleženja lokacije v sistemu za sledenje stikom pri covidu-19

Slo-Tech - Google in Apple sta potrdila, da bosta na svojih platformah v aplikacijah, ki so namenjene beleženju stikov ljudi v boju zoper covid-19, onemogočila zbiranje lokacijskih podatkov. Giganta namreč razvijata sistem, ki bo omogočil preprosto gradnjo takšnih aplikacij, ki bodo uporabnika obvestile, če je bil v bližini ljudi, ki so (bili) okuženi z novim koronavirusom. Te aplikacije bodo uporabljale Bluetooth, ki je od konvencionalne tehnologije edini dovolj natančen, da lahko beleži stike. GPS je na primer premalo natančen.

Toda - za beleženje stikov ni treba vedeti, kje so se stiki zgodili, pomembno je le, da so se. Zaradi tega sta giganta sporočila, da ta sistem za beleženje stikov ne bo imel dostopa do lokacijskih podatkov z GPS. To seveda ne pomeni, da bo to nemogoče v vseh primerih. Treba je razumeti, kdo in kakšne aplikacije bo razvijal. Sistem deluje tako, da vsak telefon oddaja svojo anonimizirano unikatno kodo, ki se izmenja ob stikih. Enkrat dnevno potem telefon iz centralne...

61 komentarjev

ACLU sprožil obsežno raziskavo policijske uporabe lokacijskih podatkov mobitelov

Lokalni odbori ACLU so poslali zahtevke v 34 državah; preostale sledijo še kmalu.

vir: ACLU
ACLU - Ameriška organizacija za civilne svoboščin ACLU je minili ponedeljek policijskim organom v 34 zveznih državah poslala obsežen zahtevek za dostop do informacije javnega značaja (primer po FOIA, primer po ZDIJZ), in sicer za to, kdaj, kako in zakaj uporabljajo lokacijske podatke uporabnikov mobilne telefonije za sledenje osumljencev kaznivih dejanj. Gre za eno prvih resnih raziskav pogojev, pod katerimi lahko policija od mobilnega operaterja pride do podatkov, kje se je oziroma se trenutno nahaja določen mobilec. To so izrazito podrobni podatki o gibanju posameznika, vendar ameriška administracija v odsotnosti ustrezne zakonske/sodne regulacije ostaja na stališču, da dostop do njih ne predstavlja posega v zasebnost in zato sodni nalog ni potreben.

Po...

4 komentarji

Korejska policija preiskala lokalne Googlove pisarne

The New York Times - Danes je korejska policija izvedla preiskavo Googlovih prostorov v Seulu, ker naj bi njihova enota za mobilno oglaševanje AdMob, ki jo je Google dobil šele lani s 750 milijonov dolarjev težkim prevzemom istoimenskega podjetja, ilegalno shranjevala lokacijske podatke o uporabnikih brez njihovega dovoljenja. Hkrati podjetje sumijo zlorabe zasebnih informacij uporabnikov, ki jih z naraščajočo popularnostjo pametnih telefonov in tabličnih računalnikov zbirajo vedno več. To je še eden izmed udarcev Googlu, ki je imel v zadnjem času s spoštovanjem zasebnosti kar precej težav: najprej fiasko z...

5 komentarjev

LPP s kartico Urbana ne sme zbirati lokacijskih podatkov

Slo-Tech - Ta teden je Informacijski pooblaščenec podjetju Ljubljanski potniški promet prepovedal zbiranje lokacijskih podatkov uporabnikov Urbane ter jim tudi naložil, da morajo iz vseh svojih zbirk osebnih podatkov izbrisati lokacijske podatke vseh potnikov, ki za prevoz uporabljajo t. i. neprenosljive terminske vozovnice (Urbana zelene barve). Podjetje je namreč zbiralo in hranilo podatke o času, kraju in liniji vstopa za vsakega potnika, za kar ni imelo ustrezne pravne podlage. Po ugotovitvah inšpekcijskega nadzora pa naj bi bila uporaba prenosljive kartice Urbana (rumene barve) anonimna.

Pooblaščenec je LPP-ju naložil tudi, da mora prilagoditi delovanje validacijske naprave, preko katere potniki ob vstopu na mestni avtobus validirajo svojo kartico Urbana, in sicer tako, da se ob validaciji na monitorju ne bo več izpisoval podatek o vrsti uporabljene terminske vozovnice. Ti podatki so bili namreč neustrezno zavarovani, saj jih je lahko pogledal vsak naključni potnik v avtobusu.

LPP mora...

171 komentarjev