»

Zaradi pomanjkanja čipov jih bo v avtomobilih pač manj

vir: BBC
Slo-Tech - Ker na trgu avtomobilov še vedno vlada pomanjkanje čipov, zaradi česar so lani posamezni proizvajalci začasno ustavljali proizvodnjo v svojih tovarnah, imajo novi avtomobili čipov, s tem pa tudi funkcij, preprosto manj. Ford je na primer sporočil, da njegovi mestni terenci Explorer ne bodo imeli čipov, ki bi omogočali nadzor klimatske naprave z zadnje klopi in gretja zadnjih sedežev. Manjkajoče čipe bodo kupcem avtomobilov vgradili čez leto dni, kdor pa se jim bo pripravljen odpovedati, bo dobil popust. Ford Explorer je zgolj eden izmed modelov, ki so zaradi pomanjkanja čipov okrnjeni. Model F-150 na primer nima več funkcije za nadzor funkcije start-stop, ki motor ob ustavitvi vozila ugasne. Proizvodnjo so skrčili tudi pri nekaterih drugih modelih.

Podobne težave imajo tudi drugi proizvajalci. BMW je lani iz nekaterih vozil (serije 3, 4 ter Z4, X5, X6 in X7) odstranil zaslone na dotik na razvedrilnem sistemu. Tudi funkcija Parking Assistant, ki bi si morala zapomniti, kako smo...

89 komentarjev

Ker ni čipov, Volkswagen in Opel ustavila nekatere tovarne

Slo-Tech - Opel je sporočil, da bo zaradi pomanjkanja polprevodnikov ustavil proizvodnjo v tovarni v Eisenachu. Kako dolgo bo ustavitev trajala, je odvisno od dogajanja na trgu elektronskih čipov, upajo pa na ponoven zagon na začetku prihodnjega leta. Poleg pomanjkanja čipov je sekundarni razlog še pomanjkanje delovne sile zaradi covida.

Novica je presenetila tudi zaposlene, ki so imeli dva dni pred objavo sestanek z upravo, kjer morebitnega zaprtja niso niti omenili. V drugi tovarni v Franciji, ki prav tako proizvaja hibridna vozila, ne bodo ustavljali proizvodnje, kar dodatno jezi zaposlene. Medtem ko bo 1300 zaposlenih v Nemčiji na čakanju, bodo v francoski tovarni nekoliko povečali proizvodnjo.

Težave pestijo celotno avtomobilsko industrijo. Gigant Volkswagen je sporočil, da bo za pol drugi teden ustavil proizvodnjo v Wolfsburgu. Na čakanje bodo poslali 20.000 zaposlenih. Razlog je takisto pomanjkanje polprevodnikov, ki je dosegle nepredstavljive razsežnosti, so sporočili iz Volkswagna....

80 komentarjev

Tudi Toyoto prizadelo pomanjkanje čipov

vir: BBC
BBC - Polprevodniki za avtomobile so ena izmed elektronskih komponent, ki jih je pandemično pomanjkanje - tudi zaradi slabih odločitev proizvajalcev avtomobilov, ki so ob začetku pandemije nespametno preklicevali naročila - najhuje prizadelo. Medtem ko bo pri računalnikih naposled laže dihati, si proizvajalci vozil še ne morejo oddahniti. Toyota je tako sporočila, da bo zaradi tega prihodnji mesec proizvodnjo vozil zmanjšala za 40 odstotkov. Namesto 900.000 jih bodo izdelali le 540.000, ker za več preprosto nimajo dovolj komponent. Toyota ni edini avtomobilski proizvajalec, ki ima hude težave z dobavo.

Volkswagen je proizvodnjo priškrnil že sredi leta in svari, da jo utegne še dodatno. Pričakujejo, da bo dobava čipov v tem četrtletju zelo spremenljiva in na tesnem. Podobno so proizvodnjo omejili General Motors, Ford, Nissan, Daimler, BMW in Renault. Novica torej ni, da kakšno podjetje (v tem primeru Toyota) krči proizvodnjo, temveč da mora to storiti celo Toyota, ki je imela doslej...

10 komentarjev

Zaradi pomanjkanja čipov General Motors ustavil šest tovarn, v dveh zmanjšal proizvodnjo

Slo-Tech - Ameriški proizvajalec vozil General Motors je sporočil, da bo moral še povečati število tovarn, ki bodo zaradi pomanjkanja čipov prisilno zaustavljene. Na trgu polprevodniških čipov vlada hudo pomanjkanje čipov, v katerem so proizvajalci avtomobilov še posebej prizadeti, ker so sredi minulega leta množično odpovedovali pogodbe, ko je prodaja vozil padla. Sedaj pa so zadnji v čakalnih vrstah že tako preobremenjenih tovarn čipov. Ker so moderni avtomobili bogato posejani z elektroniko, pomanjkanje čipov pomeni, da vozil ni možno proizvesti. V povprečnem vozilu je od 500 do 1500 čipov, odvisno od opreme.

V ponedeljek bo General Motors za dva tedna ustavil tovarno v Tennesseeju, kjer proizvajajo Cadillac XT5, Cadillac XT6 in GMC Acadia. Tovarno v Lansingu, kjer proizvajajo Chevrolet Traverse in Buick Enclave, bodo ustavili teden dni pozneje, predvidoma za en teden. V tovarni Mehiki pa bodo tedaj prenehali proizvajati model Chevrolet Blazer, medtem ko bo proizvodnja Chevrolet Equinox...

86 komentarjev

Pomanjkanje čipov bo trajalo še celo leto

Bloomberg - Pomanjkanje čipov, zaradi katerega bodo celo odpadle vsakoletne pocenitve proizvodnega procesa, naj bi trajalo vsaj do konca leta, napovedujejo analitiki. Chris Richard iz Deloitta pojasnjuje, da umiritev razmer resda pričakujejo do konca leta, a leta 2008 ob finančni krizi je trajalo nekaj let, da se je sistem ponovno utekel. To pot so težave večplastne.

Na eni strani je povpraševanje močno poraslo zaradi več dela in zabavanja od doma, po drugi strani pa je epidemija najprej pretrgala distribucijske verige, kasneje pa so dodatne udarce prizadejali mraz v Teksasu, suša na Tajvanu in požari na Japonskem. Težave niso le v proizvodnji čipov, temveč tudi v dosegljivosti silicijevih rezin in substratov za pakiranje čipov.

Najbolj so se ušteli proizvajalci avtomobilov, ki so lani spomladi množično odpovedovali pogodbe, ko je proizvodnja avtomobilov padla, po stabilizaciji povpraševanja jeseni pa so želeli nazaj. Proizvajalci čipov so jih tedaj postavili na konec vrste, ker so vmes...

12 komentarjev

Zaradi pomanjkanja čipov TSMC odpovedal pocenitve, napovedal tovarne

Slo-Tech - Zaradi hudega pomanjkanja čipov na trgu se je eden največjih proizvajalcev TSMC odločil, da običajnega znižanja cen letos ne bo. Svoje stranke so pozvali, da sprejmejo višje cene, podjetje pa bo med tem bistveno povečalo investicije v razvoj in nove proizvodne kapacitete.

Izvršni direktor podjetja C. C. Wei je sporočil, da bodo v prihodnjih treh letih izvedli za 100 milijard dolarjev investicij. S temi investicijami bodo med drugim dokončali 5-nm tovarno v Arizoni (začetek proizvodnje 2024), 3-nm tovarno na Tajvanu (2022), 2-nm Gigafab tovarno na Tajvanu (morda dve) in še dve pakirnici na Tajvanu. Trenutne proizvodne kapacitete so 100-odstotno zasedene, povpraševanja pa je še več. Konkurenca, denimo GlobalFoundries in UMC, se ne ukvarja z najnovejšimi najmanjšimi litografijami, temveč se raje osredotoča na cenejše čipe (recimo 28-nm), ki se uporabljajo na primer v televizorjih, avtomobilski industriji ipd. TSMC proizvede skoraj polovico čipov za Apple, Qualcomm, Nvidio in druge...

42 komentarjev

EU želi več proizvodnje čipov na evropskih tleh

Bloomberg - Evropska unija ugotavlja, da je pri proizvodnji polprevodniških čipov skoraj popolnoma odvisna od ZDA in Azije, zato razmišlja o tovarni v Evropi. EU želi na domačih tleh imeti napreden proizvodni obrat, ki bi bil sposoben izdelovati čipe v manj kot 10-nanometrski tehnologiji. Da bi to uspelo, želijo pritegniti tudi globalne igralce, kot sta tajvanski TSMC in korejski Samsung.

Minuli mesec smo pisali, da na trgu čipov za avtomobile vlada hudo pomanjkanje, kar ni edini tovrstni primer. Čeprav bo konkretni primer slej ko prej rešen, se Evropa čedalje bolj zaveda problematične odvisnosti od tajvanskih, ameriških in drugih proizvajalcev. Zato si Evropska komisija pod taktirko komisarja za industrijo Thierryja Bretona prizadeva da gradnjo nove ali posodobitev kakšne že obstoječe tovarne v EU. Projekt je še v fazi planiranja, saj se EU še ni odločila, na kakšen način želi ta cilj doseči. So pa že lani dejali, da je dolgoročni cilj v EU proizvesti vsaj petino čipov in mikroprocesorjev...

31 komentarjev

General Motors spodbuja prijavo hroščev

Ars Technica - Avtomobili s svojo elektroniko postajajo čedalje pametnejši, pa četudi sploh še niso samovozeči. Zato je dobrodošla odločitev General Motorsa, da kot prvi klasični proizvajalec avtomobilov (Tesla ga je že prehitel) razpiše program za prijavo hroščev in ranljivosti, ki jih raziskovalci in hekerji odkrijejo v njihovih vozilih.

Tu ne gre za nedolžne luknje, kar sta poleti pokazala raziskovalca, ki sta uspela prevzeti popoln nadzor nad Jeepom Cherokeejem. To je bil le najbolj znan napad na ranljivost v vozilu, sicer pa imajo večje ali manjše luknje praktično vsi avtomobili. Doslej je bil odziv proizvajalcev napadalen, saj so grozili s tožbami, zato se večina raziskovalcev niti ni odločala za razkritje kakršnikoli najdenih ranljivosti.

Zato je razveseljujoča odločitev...

2 komentarja

General Motors investira v Lyft in želi samovozeči avtomobil

Slo-Tech - Ameriški proizvajalec avtomobilov General Motors bo v Lyft vložil 500 milijonov dolarjev, s čimer želijo pospešiti razvoj samovozečih avtomobilov, ki bodo še zlasti uporabni kot taksiji. Lyft je sicer v zadnjem krogu financiranja nabral milijardo dolarjev pri vrednotenju 5,5 milijard dolarjev, polovico pa je torej prispeval General Motors. Drugo polovico so prispevali v glavnem Kingdom Holding Co. iz Saudove Arabije, Janus Capital Management LLC in japonski Rakuten Inc.

General Motors in Lyft sta posel označila kot dolgoročno strateško zavezništvo, so zapisali v izjavi za javnost. V zameno za vložek bo General Motors dobil sedež v upravnem odboru Lyfta.

Trenutno Lyft podobno kot Uber, ki je tudi njegova največja...

13 komentarjev