»

Potres na Tajvanu opomin o ranljivosti proizvodnje čipov

Nikkei Asia - Potres, ki je ta teden prizadel Tajvan, je med drugim pokazal tudi na krhkost svetovne proizvodnje čipov in drugih polprevodniških elementov, ki je nesorazmerno skoncentrirana na tem otoku. Potres z magnitudo 7,4 je bil najmočnejši potres na Tajvanu v zadnjih 25 letih, povzročil je vsaj devet smrtnih žrtev in veliko gmotne škode. Nadžarišče je bilo na vzhodni obali otoka, medtem ko je večina proizvodnih obratov za čipe na zahodni in severni obali, a so vseeno čutili posledice.

Največji proizvajalec čipov TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) je sporočil, da so bile njihove tovarne nekoliko prizadete zaradi tresenja tal. Večje škode na infrastrukturi sicer ni bilo, zgolj nekaj naprav je poškodovanih, so pa morali evakuirati zaposlene, ki so se kasneje vrnili na delovišča. Dolgoročnih posledic na dobavljivost čipov tako ne bo, smo pa dobili resen opomnik, da rezervnih kapacitet za vse potrebe preprosto ni. TSMC navsezadnje proizvede 90 odstotkov vseh najkompleksnejših...

31 komentarjev

Čipov sedaj preveč?

The Wall Street Journal - Dve leti so sestavljavci in prodajalci praktično vseh elektronskih naprav žalostno ugotavljali, da je čipov premalo in da se dobavni roki podaljšujejo prek razumnih meja. Položaj se je po dveh letih sorazmerno hitro spremenil, saj so naraščanje obrestnih mer, grozeča recesija, padanje tečajev delnic in spremenjena pričakovanja potrošnikov povzročili kopičenje neprodanih čipov. Proizvajalci številnih izdelkov že ugotavljajo, da imajo čipov več, kot bi si želeli.

Za končne uporabnike je to videti kot dobra novica, saj se bodo dobavni roki skrajšali, cene pa znižale. Za proizvajalce čipov pa to pomeni težje razmere in tudi odpuščanja, ker povpraševanje usiha. Micron Technology je že napovedal, da bodo odpustili približno desetino zaposlenih, ker so zaloge previsoke, obeti pa slabi. Zaloge povprečne vrednosti iz preteklosti presegajo tudi za 40 dni. Prodaja računalnikov se je ustavila, ugotavljata HP in Dell, ki sta med epidemijo prodala hitro in praktično vse, sedaj pa so potrošniki...

36 komentarjev

V Ukrajini že izpad proizvodnje neona za polprevodnike

Slo-Tech - Dva največja proizvajalca neona v Ukrajini, katere izvoz predstavlja polovico svetovne proizvodnje, sta zaradi vojne prekinila obratovanje. Po poročanju Reutersa Inga in Cryoin proizvedeta 45-54 odstotkov neona, ki se uporablja za laserje v proizvodnji polprevodnikov. Lanska poraba neona je znašala 540 ton, so ocenili analitiki v Techcetu. S tem se uresničujejo napovedi z začetka vojne.

Ingas, ki ima sedež v Maripolju, je v normalni razmerah proizvajal 15-20 tisoč kubičnih metrov neona mesečno, ki so ga izvažali zlasti v Južno Korejo, na Tajvan in Kitajsko, ter ZDA in Nemčijo. Približno tri četrtine strank so predstavljali proizvajalci polprevodnikov ali opreme zanje. Cryoin je v Odesi, proizvajal pa je okoli 10-15 tisoč kubičnih metrov neona mesečno. Proizvodnjo so prekinili že 24. februarja, ko so osebje evakuirali. Pravijo, da lahko preživijo tri mesece izpada proizvodnje, potem pa bo podjetje v težavah. Če bodo med vojno uničeni njihovi prostori, bodo težave v vsakem primeru....

5 komentarjev

Vojna v Ukrajini ogroža proizvodnjo neona, kar lahko ohromi proizvajalce čipov

Slo-Tech - Zaradi pomanjkanja čipov številni segmenti industrij že več mesecev ječijo, po začetku spopadov v Ukrajini pa se utegne situacija še zaostriti. Ukrajina in Rusija sta vodilni dobaviteljici neona in paladija, ki se uporabljata pri proizvodnji polprevodniških čipov. V Beli hiši so že v začetku meseca posvarili pred možnimi prekinitvami dobavnih verig, če bi izbruhnila vojna. Za zdaj težav še ni, a se lahko to hitro spremeni.

ZDA praktično ves neon uvozijo iz Ukrajine in Rusije. Dobava iz prve bi se lahko ustavila zaradi vojne in zapiranja tovarn, Rusija pa bi lahko v odgovoru na sankcije omejila izvoz. Neon nastaja kot stranski produkt pri proizvodnji jekla, tehnični neon pa potem Rusija izvaža v Ukrajino, kjer ga prečistijo za uporabo v polprevodniški industriji. Ko je Rusija leta 2014 anektirala Krim, je cena neona poskočila za 600 odstotkov. Neon je potreben v laserjih (ArF), ki se uporabljajo pri proizvodnji čipov.

Druga težava je paladij, kjer sta glavni proizvajalki Rusija in...

49 komentarjev

Primanjkuje tudi pasivnih elektronskih komponent

Slo-Tech - Že dobro leto poročamo o previsokem povpraševanju po elektronskih komponentah glede na trenutne zmogljivosti, kar se kaže v podaljšanih dobavnih rokih in vpliva tudi na druge panoge, denimo na avtomobilsko industrijo. Težave se obetajo tudi pri pasivnih elektronskih komponentah, saj julija in avgusta niso obratovalne malezijske in indonezijske tovarne za proizvodnjo kondenzatorjev. Posledice bi lahko občutili v prihodnjih tednih.

Tovarne podjetij Chemi-Con, Nichicon in Rubycon poskrbijo za približno 50 odstotkov vseh kondenzatorjev na trgu, zato bi njihov izpad lahko povzročil zmanjšanje ponudbe za 30-60 odstotkov. To predstavlja težave že v običajnih časih, sedaj pa je povpraševanje rekordno visoko. Dobavni roki se zato močno podaljšali in namesto običajnih 4-6 tednov merijo v mesecih.

Težave povzročajo ukrepi proti covidu v Maleziji in Indoneziji, ki so pretrgali dobavne poti in terjali ustavitev številnih tovarn. Analitiki napovedujejo, da se situacija na trgu zagotovo še ne...

8 komentarjev

Tudi Toyoto prizadelo pomanjkanje čipov

vir: BBC
BBC - Polprevodniki za avtomobile so ena izmed elektronskih komponent, ki jih je pandemično pomanjkanje - tudi zaradi slabih odločitev proizvajalcev avtomobilov, ki so ob začetku pandemije nespametno preklicevali naročila - najhuje prizadelo. Medtem ko bo pri računalnikih naposled laže dihati, si proizvajalci vozil še ne morejo oddahniti. Toyota je tako sporočila, da bo zaradi tega prihodnji mesec proizvodnjo vozil zmanjšala za 40 odstotkov. Namesto 900.000 jih bodo izdelali le 540.000, ker za več preprosto nimajo dovolj komponent. Toyota ni edini avtomobilski proizvajalec, ki ima hude težave z dobavo.

Volkswagen je proizvodnjo priškrnil že sredi leta in svari, da jo utegne še dodatno. Pričakujejo, da bo dobava čipov v tem četrtletju zelo spremenljiva in na tesnem. Podobno so proizvodnjo omejili General Motors, Ford, Nissan, Daimler, BMW in Renault. Novica torej ni, da kakšno podjetje (v tem primeru Toyota) krči proizvodnjo, temveč da mora to storiti celo Toyota, ki je imela doslej...

10 komentarjev

Čipov še vedno primanjkuje, izboljšanje šele prihodnje leto

Bloomberg - Pomanjkanje čipov, ki je zajelo svet po klecanju proizvodnje zaradi covida in kasnejšemu silovitemu odboju povpraševanja, že kaže posledice pri gospodarski rasti. Kot je videti, se bodo težave vlekle še celo leto in vsaj v začetku prihodnjega. AMD-jeva izvršna direktorica Lisa Su je v intervjuju za Barron's povedala, kako se AMD sooča s pomanjkanjem.

Lisa Su pojasnjuje, da se zadnjih 12 mesecev soočamo s povpraševanjem po čipih, ki presega tudi najbolj optimistična pričakovanja. AMD se trudi povečevati proizvodnjo, da bi sledil temu povpraševanju in jo vsako četrtletje tudi povečajo, a bo vsaj do pričetka prihodnjega leta povpraševanja še vedno več od ponudbe, ugotavljajo. Podobnega mnenja so tudi v Intelu, kjer so najhujše razmere napovedali v drugi polovici tega leta, potem pa naj bi se krivulja obrnila navzgor. Intel ocenjuje, da se bo stanje povsem normaliziralo šele leta 2023, če vmes ne bo dodatnih pretresov.

Kompleksen splet razlogov, ki je povzročil to situacijo, je danes...

15 komentarjev

Pomanjkanje čipov priložnost za ponarejevalce

Slo-Tech - Pomanjkanje čipov, ki nas pesti že leto dni in bo po ocenah analitikov trajalo vsaj še do konca leta, utegnejo izkoristiti ponarejevalci. Doslej smo bili ponaredkov vajeni predvsem pri poceni USB-ključkih in podobni opremi, ki je po nerealno nizkih cenah prihajala iz neznanih tovarn. V zadnjem času so se pojavljali tudi ponarejeni iphoni, kindli in podobno.

V podjetju Gartner ocenjujejo, da se bo pomanjkanje čipov nadaljevalo še v letu 2022. Razlogi so mnogoteri, skupni imenovalec pa je rigidnost proizvodnje, ki je zaradi zelo visokih investicijskih stroškov ni možno ali smiselno na hitro povečevati. Ker so prvotnemu izpadu in odpovedim naročil sledila večja naročila, zaradi strahu pred pomanjkanjem pa vsi deležniki v dobavnih verigah naročujejo malo več od potreb, se presežna naročila kopičijo.

Pomanjkanje pa pomeni, da bodo kontrole manj stroge. V IDEA (Independent Distributors of Electronics Association) ocenjujejo, da se obeta val ponaredkov. Prodajajo se namreč čipi, za...

7 komentarjev

Pomanjkanje čipov bo trajalo še celo leto

Bloomberg - Pomanjkanje čipov, zaradi katerega bodo celo odpadle vsakoletne pocenitve proizvodnega procesa, naj bi trajalo vsaj do konca leta, napovedujejo analitiki. Chris Richard iz Deloitta pojasnjuje, da umiritev razmer resda pričakujejo do konca leta, a leta 2008 ob finančni krizi je trajalo nekaj let, da se je sistem ponovno utekel. To pot so težave večplastne.

Na eni strani je povpraševanje močno poraslo zaradi več dela in zabavanja od doma, po drugi strani pa je epidemija najprej pretrgala distribucijske verige, kasneje pa so dodatne udarce prizadejali mraz v Teksasu, suša na Tajvanu in požari na Japonskem. Težave niso le v proizvodnji čipov, temveč tudi v dosegljivosti silicijevih rezin in substratov za pakiranje čipov.

Najbolj so se ušteli proizvajalci avtomobilov, ki so lani spomladi množično odpovedovali pogodbe, ko je proizvodnja avtomobilov padla, po stabilizaciji povpraševanja jeseni pa so želeli nazaj. Proizvajalci čipov so jih tedaj postavili na konec vrste, ker so vmes...

12 komentarjev

Zaradi pomanjkanja čipov TSMC odpovedal pocenitve, napovedal tovarne

Slo-Tech - Zaradi hudega pomanjkanja čipov na trgu se je eden največjih proizvajalcev TSMC odločil, da običajnega znižanja cen letos ne bo. Svoje stranke so pozvali, da sprejmejo višje cene, podjetje pa bo med tem bistveno povečalo investicije v razvoj in nove proizvodne kapacitete.

Izvršni direktor podjetja C. C. Wei je sporočil, da bodo v prihodnjih treh letih izvedli za 100 milijard dolarjev investicij. S temi investicijami bodo med drugim dokončali 5-nm tovarno v Arizoni (začetek proizvodnje 2024), 3-nm tovarno na Tajvanu (2022), 2-nm Gigafab tovarno na Tajvanu (morda dve) in še dve pakirnici na Tajvanu. Trenutne proizvodne kapacitete so 100-odstotno zasedene, povpraševanja pa je še več. Konkurenca, denimo GlobalFoundries in UMC, se ne ukvarja z najnovejšimi najmanjšimi litografijami, temveč se raje osredotoča na cenejše čipe (recimo 28-nm), ki se uporabljajo na primer v televizorjih, avtomobilski industriji ipd. TSMC proizvede skoraj polovico čipov za Apple, Qualcomm, Nvidio in druge...

42 komentarjev

Pomanjkanje čipov poslabšujejo še suša in požari

Slo-Tech - Dobavni roki se podaljšujejo, povpraševanje narašča, proizvodnja pa zaradi najrazličnejših težav upada. Avtomobilska industrija že čuti pomanjkanje in mora krčiti proizvodnjo. Pretrganim dobavnim verigam zaradi covida, izpadom električne energije, požarom, mrazu se pridružuje še suša, ki trenutno pesti Tajvan. Evropska unija je zaradi težav že napovedala pritegnitev proizvodnje nazaj na Staro celino, težave imajo tudi čez Lužo.

Na Tajvanu se je suša začela že lani, ko ni bilo običajnih tajfunov. Ocenjujejo, da gre za najhujšo sušo v zadnjih 67 letih. Zaradi tega so morali ponekod omejiti dobavo vode, tovarne pa so morali zmanjšati proizvodnjo, kar se ni zgodilo že od leta 2002. Trenutne zaloge so najnižje v zadnjih desetih letih, zato bi brez obsežnejšega deževja lahko zahtevali še dodatne omejitve. To pa je za proizvajalce čipov velik problem, ker gre za eno najbolj potratnih industrij, kar se tiče vode. Če se situacija ne bo izboljšala, bodo 6. aprila začeli z rotirajočimi...

31 komentarjev

EU želi več proizvodnje čipov na evropskih tleh

Bloomberg - Evropska unija ugotavlja, da je pri proizvodnji polprevodniških čipov skoraj popolnoma odvisna od ZDA in Azije, zato razmišlja o tovarni v Evropi. EU želi na domačih tleh imeti napreden proizvodni obrat, ki bi bil sposoben izdelovati čipe v manj kot 10-nanometrski tehnologiji. Da bi to uspelo, želijo pritegniti tudi globalne igralce, kot sta tajvanski TSMC in korejski Samsung.

Minuli mesec smo pisali, da na trgu čipov za avtomobile vlada hudo pomanjkanje, kar ni edini tovrstni primer. Čeprav bo konkretni primer slej ko prej rešen, se Evropa čedalje bolj zaveda problematične odvisnosti od tajvanskih, ameriških in drugih proizvajalcev. Zato si Evropska komisija pod taktirko komisarja za industrijo Thierryja Bretona prizadeva da gradnjo nove ali posodobitev kakšne že obstoječe tovarne v EU. Projekt je še v fazi planiranja, saj se EU še ni odločila, na kakšen način želi ta cilj doseči. So pa že lani dejali, da je dolgoročni cilj v EU proizvesti vsaj petino čipov in mikroprocesorjev...

31 komentarjev

ZDA dodatno privijajo Huawei

Reuters - Kot piše Reuters, se ZDA pripravljajo na zaostritev ukrepov zoper Huawei, od katerega trenutno javni sektor ne sme kupovati opreme in kateremu ameriška podjetja ne smejo prodajati svojih izdelkov brez posebnega dovoljenja. Sedaj pa želijo ta režim razširiti še na tuja podjetja, saj je Huawei uspešno oblikoval dobavne verige brez ameriških podjetij.

V pripravi je sprememba Foreign Direct Product Rule, po kateri bodo morala tudi vsa tuja podjetja, ki uporabljajo ameriško opremo za proizvodnjo čipov, pridobiti ameriško dovoljenje pred poslovanjem s Huaweijem. Američanom gre posebej v nos tajvanski proizvajalec čipov TSMC, ki proizvaja čipe tudi za Huaweijev HiSilicon. Večina proizvajalcev čipov uporablja opremo, ki jo proizvajajo ameriška podjetja, kot so KLA, Lam Research ali Applied Materials. Ukrep še ni uradno naznanjen, tako da še ni jasno, ali ga bo ameriški predsednik naposled res potrdil.

Problem, ki ga tovrstni ukrepi prinašajo, je povezanost svetovnega gospodarstva....

37 komentarjev

Samsung razvil 5-nm postopek proizvodnje čipov

Slo-Tech - Samsung je uspešno izpopolnil postopek za proizvodnjo čipov v 5-nm litografiji, ki uporablja ekstremno ultravijolično (EUV) tehnologijo. Trenutno je 7 nm najmanjši komercialno izvedljiv postopek, s katerim se proizvajajo na primer procesorji za Galaxy S10, nadaljnje pomanjševanje litografije pa je povezano z velikimi težavami. V nanometrskem merilu se namreč približujemo atomskemu merilu, prav tako pa je običajna svetloba predolgih valovnih dolžin, da bi bilo mogoče z njo jedkati vezja. Slednji problem rešuje EUV. Običajna ultravijolična litografija namreč uporablja valovne dolžine okrog 200 nm, medtem ko potrebujemo za EUV svetlobo pri 13,5 nm.

Novi čipi, ki jih bo proizvajal Samsung, bodo 25 odstotkov manjši in 20 odstotkov...

10 komentarjev

Brian Krzanich Intelov novi izvršni direktor

CNet - Intel je včeraj dobil novega izvršnega direktorja, ki bo na tem mestu nasledil Paula Otellina, ki se je maja upokojil. Slednji je podjetje vodil osem let, skupno pa je bil v njem zaposlen polnih štirideset let. Krzanich ni novinec, saj že dobro pozna delo v Intelu, kjer je bil doslej operativni direktor in podpredsednik. Za imenovanje je moral premagati še dva druga podpredsednika, in sicer finančnega direktorja Stacyja Smitha ter Renee James, ki je vodila oddelek programska oprema in storitve. Slednja bo postala predsednica podjetja.

Imenovanje Krzanicha za novega vodjo podjetja kaže, da...

1 komentar

Intel se širi

The inquirer - Trenutno so pri proizvajalcih čipov blazno popularne tovarne za proizvodnjo 12 inčnih vaferjev (izredno čist silicij, ki ga uporabljajo za izdelavo čipov). Pri Intelu se tega močno zavedajo, zato so se odločili, da malce posodobijo svojo tovarno v Oregonu, ki se bo odslej imenovala fab D1D. Razširitev že obstoječe tovarne bo Intel olajšala za kar 2 milijardi $. Novi prostori bodo obsegali 10 sob na 100.000 kvadratnih čevljih, proizvodnja v njih pa se bo se bo začela konec leta 2003. Seveda Intel ne namerava posodobiti tovarne samo zato, da bi se hvalil s tehnološko naprednostjo, ampak zaradi precej manjših stroškov, kot pri tovarnah za izdelavo 8 inčnih vaferjev. Po poročanju The Inquirerja, bo Intelova posodobljena tovarna proizvajala čipe na osnovi 0.13 mikronske tehnologije in porabila za 40 % manj energije in vode, kot pri "8 inčnih" tovarnah, povečala pa naj bi se tudi sama proizvodnja. Intel naj bi v prihodnjih letih uporabljal 4 takšne tovarne....

1 komentar