»

Samsung in Mastercard preizkušata biometrične plačilne kartice

Slo-Tech - Včasih so imele kartice magnetni zapis, zato smo se ob transakcijah podpisovali, sedaj imajo čipe, ki terjajo vpis kode PIN. V prihodnosti pa bi lahko zadoščal že prstni odtis, menita Samsung in Mastercard. Biometrične kartice, ki sicer niso nova tehnologija, saj so jih prvikrat pokazali že leta 2017 in testirali v Južni Afriki ter na Cipru, bodo sedaj začeli preizkušati v Južni Koreji.

Nove plačilne kartice bodo imele nove Samsungove čipe, ki bodo omogočali plačevanje na vseh običajnih terminalih. Za potrditev plačila bo dovolj, da imetnik kartice prisloni svoj prst na čip, ki bo prebral prstni odtis in ob pozitivnem rezultatu odobril transakcijo. S tem bo odpadla tudi potreba po dotikanju kateregakoli dela terminala z roko, kar bo varnejše tudi za ljudi.

Za zdaj v najavi, ki preizkus na terenu obljublja še za letos, manjkajo ključne informacije. Prstni odtis oziroma iz njega izračunana zgoščena vrednost se bo morala primerjati z referenčno vrednostjo. Ni jasno, kje in kako bo...

27 komentarjev

Mastercard se ne da, prihajajo kreditne kartice s senzorjem za prstni odtis

vir: BBC
BBC - Po poskusni dobi kartic s senzorji za prstni odtis v Južni Afriki bodo pri Mastercardu uvedli novo generacijo kreditnih kartic. V naslednjih mesecih bodo delovanje kartic preizkusili še v Evropi in Aziji, v roke vseh uporabnikov pa naj bi kartice prišle še letos. Dodana vrednost nove tehnologije je, da pred izvršitvijo plačil ne boste več potrebovali vtipkavati PIN številke. Ta je sedaj vaš prstni odtis. Varnostni strokovnjaki ob tem opozarjajo, da uporaba prstnih odtisov ni stoodstotno varna pred goljufi. Vendar MasterCard očitno meni drugače.


Mastercardov šef varnosti Ajay Bhalla kritikom odgovarja, da bo “tehnologija skeniranja prstnih odtisov pripomogla k večji varnosti in lažjo uporabo kreditnih kartic, saj prstnih odtisov ni...

33 komentarjev

Namesto PIN-a MasterCard želi selfi in prstni odtis

Financial Times - Precej časa je trajalo, da smo plačilne kartice z magnetnim zapisom nadgradili v takšne s čipom, kjer istovetnost dokazujemo z vnosom številke (PIN), pa še pri tem so onstran Atlantika v ogromnem zaostanku. Na tej strani Luže pa se MasterCard spogleduje z identifikacijo s prepoznavanjem obraza in branjem prstnih odtisov. V Veliki Britaniji in še nekaterih državah (med njimi Italija, Nemčija, ZDA) bodo že poleti poizkusno uvedli tovrstno identifikacijo, saj so pilotni preizkusi na Nizozemskem in v ZDA dali pozitivne rezultate.

Sistem se bo imenoval Selfie Pay in bo uporabnikom omogočal, da namesto vnosa PIN-a pogledajo v pametni telefon za prepoznavo obraza in oddajo prstni odtis, če bodo seveda namestili ustrezno aplikacijo. Najprej bodo morali na MasterCardove strežnike prenesti svojo sliko, ki se bo uporabljala kot...

41 komentarjev

Samsung začel testirati svoj mobilni plačilni sistem

Samsung - Samsung je v Južni Koreji začel preizkušati svoj mobilni plačilni sistem Samsung Pay, s katerim želi konkurirati Apple Payu in ostalim konkurentom. Vstopnico v svet mobilnih plačil si je Samsung kar kupil, saj so letos prevzeli podjetje LoopPay, ki se je s tem že ukvarjalo. LoopPay je ob prevzemu razvijal primitivno verzijo mobilnih plačil, ki prebere magnetne zapise kartic in jih ob plačilu ponovno ustvari. Tak način je uporaben tam, kjer trgovci še niso podprli NFC. Ker bo prihodnosti takšnih mest čedalje manj, bo tudi LoopPay oziroma sedaj Samsung Pay seveda moral podpirati NFC.

Iz Samsunga so sporočili, da bodo storitev začeli preizkušati v Južni Koreji, kjer bo zanjo potreben nov telefon Galaxy S6 ali Galaxy S6...

0 komentarjev

Nigerija: ena država, ena plastična kartica

BBC - Nigerija je ena prvih držav na svetu, ki je uvedla kombinirane nacionalne e-osebne izkaznice in bančne kartice. V okviru nacionalnega programa, ki ga izvajajo v sodelovanju z MasterCardom, bo 13 milijonov prebivalcev v tej 160-milijonski deželi. V petih letih naj bi kartice dobili vsi državljani, saj bodo obvezne za glasovanje na volitvah.

V Nigeriji namreč doslej niso imeli enotnih nacionalnih osebnih izkaznic, kot je to še vedno v številnih državah po svetu. Hkrati je v Nigeriji še vedno ogromno prebivalcev brez bančnih računov (po podatkih Bloomberga kar 70 odstotkov), kaj šele kreditnih kartic. Pred desetimi leti so poizkusili uvesti osebne izkaznice, a je projekt tudi zaradi korupcije propadel. Sedaj so odločeni, da se to ne bo ponovilo.

MasterCard...

47 komentarjev

Jemanje prstnih odtisov na daljavo

vir: Heise
Heise - Ameriško podjetje Advanced Optical Systems (AOS) je razvilo sistem, ki omogoča jemanje prstnih odtisov ljudem z razdalje. Tehnologijo so poimenovali Airprint in deluje na razdalji dveh metrov, trdijo. Uporabna je posebej za nevarne in krizne okoliščine, ko klasično jemanje odtisov ni modro.

Postopek poteka v več stopnjah. Najprej roko preiskovanca osvetlijo s polarizirano svetlobo, nato pa odbito svetlobo zbereta dve kameri, ki zaznavata različno polarizacijo. Joel Burcham iz AOS-a pojasnjuje, da je tehnologija sila uporabna. Odpadla bo na primer potreba po pritiskanju prsta na senzor za...

11 komentarjev