»

Hynix in Toshiba razvijata naslednjo generacijo pomnilnika MRAM

X-Bit Labs - Hynix in Toshiba sta napovedala, da bosta sodelovala pri razvoju pomnilnika MRAM, ki naj bi v prihodnjih letih postal zamenjava za vse vrste medijev za shranjevanje podatkov (trdih diskov, SSD-jev, RAM-a itd.), če gre verjeti njegovim zagovornikom. Ko bo izdelek razvit, nameravata Hynix in Toshiba skupaj stopiti tudi pri proizvodnji, trženju in prodaji. To ni presenetljivo, saj ima Hynix ogromno izkušenj in znanja pri proizvodnji pomnilnika, Toshiba pa se med drugim ukvarja s trdimi diski in SSD-ji.

MRAM je kratica za magnetnorezistivni pomnilnik (magnetoresistive random access memory), ki se je začel razvijati ob koncu tisočletja. Za razliko od klasičnega RAM-a se tod podatki shranjujejo v magnetni obliki....

18 komentarjev

Bliskovni pomnilnik se ceni

ComputerWorld - Podatki za tretje letošnje četrtletje kažejo, da se prodaja NAND-bliskovnega pomnilnika povečuje, njegove cene pa padajo. Manjšemu povpraševanju po USB-ključih, spominskih karticah in podobnem navzlic se je spričo dobre prodaje pametnih telefonov in tabličnih računalnikov prodaja bliskovnega pomnilnika povečala za 19 odstotkov, medtem ko so cene nižje za devet odstotkov, ugotavlja DRAMexchange. Skupno so proizvajalci zaslužili 5,1 milijarde dolarjev oz. 6,9 odstotka več kot v četrtletju poprej.

Vodili proizvajalec je še vedno Samsung, ki trdno obvladuje bliskovni pomnilnik za pametne telefone. Drži 40-odstotni tržni delež na trgu (prihodki dve milijardi dolarjev), medtem ko mu je za petami Toshiba s 36 odstotki. Tretji je Micron z 10 odstotki, sledita pa še Hynix in Intel.

Za četrto četrtletje Samsung...

33 komentarjev

Micron, Hynix: obnovitev pogajanj

The Register - Lep čas nazaj smo pisali o pomnilniški tovarni Hynix, ki je bila v čednih finančnih težavah ter podobno usmerjenemu Micronu, ki je bil pripravljen odkupiti lep paket delnic Hynixa (hec: pomnilniška vojna [>:D]).

Prodaja takrat ni uspela (beri povezane novice), predstojnik korejske finančne nadzorne komisije pa delničarje in upravo poziva k obnovitvi pogajanj. Namreč, še pred decemberskimi predsedniškii volitvami bi želeli na Hynixovih papirjih videti ameriško zastavo. Oh say, can you see...

0 komentarjev

Micron bo kupil Hynix

CNN - Micron in Hynix sta podpisala predpogodbo, ki naj bi stopila v veljavo tridesetega aprila, po kateri naj bi Micron kupil Hynixov oddelek pomnilniških ćipov za 3.4 milijarde amerikanerjev in s tem vzel zastavico podjetju Samsung kot največjemu proizvajalcu pomnilniških modulov, kar za nas pomeni samo eno stvar - Micron si bo lahko sam postavljal cene. Klik! Pa ravno so začele padati cene...

2 komentarja

Hynix se ne bo prodal Micronu

The inquirer - Vodilni pri pomnilniškem velikanu Hynix, ki se še vedno otepa velikanskih dolgov in trenutno ni niti slučajno v ugodnem položaju, so se odločili, da se ne bodo prodali Micronu. Do te odločitve naj bi prišlo zaradi tega, ker naj bi si bili podjetji preveč različni, po nekaterih drugih napovedih pa je za vse skupaj kriv Micron, ki ni hotel kupiti Hynixa. Očitno se bo drama okoli pomnilniške krize nadaljevala še dolgo časa, mi uporabniki pa lahko samo upamo, da se bo pomnilnik zopet drastično pocenil.

0 komentarjev

Nepričakovano sožitje velikanov

X-Bit Labs - Očitno si lahko proizvajalci pomnilnika oddahnejo, saj cene pomnilnika spet ustaljeno potujejo na običajno raven. To pa še ne pomeni, da je čas za spanje. Ne, če poslušamo podjetje Micron, ki ga zahtevnejši uporabniki po vsem svetu poznajo kot proizvajalca, ki ne razočara in izdeluje izjemno kvaliteten pomnilnik, potem je čas, ko cene pomnilnika rastejo, čas, ko se sklepajo nova zavezništva. Tako nas je pred kratkim presenetila novica o sodelovanju med podjetjema Hynix in Micron. To je preprosto povedano kar presenetljivo, saj sta Hynix in Micron največja tekmeca na tem področju in kar tekmujeta med sabo, kdo bo prevzel več tržišča. No ja, izgleda, da je krizno in postkrizno obdobje čas, ko se začnejo povezovati tudi najhujši konkurenti. Biznis, kaj hočemo .

0 komentarjev

Micron kupuje Hynix?

EETimes - Micron, eden največjih proizvajalcev pomnilniških modulov, ki ima pod kapo več kot eno milijardo ameriških dolarjev sredstev za nakup konkurentov, se pogovarja s podjetjem Hynix o poslovnem sodelovanju. Hynix je podjetje (njihove pomnilniške module boste našli na ATIjevih produktih), ki se ponaša z zelo neprofitnim delovanjem, saj svoje izdelke prodaja dobesedno po dumpinških cenah. Medtem ko podjetje druge proizvajalce prisiljuje v nižanje cen, se podjetje ukvarja z ogromnimi izgubami (okoli sedem milijard dolarjev jih že ima). Micron se pogovarja o nakupu Hynixa, a problem je, da čisto noben od borznih analitikov ne vidi večje koristi v tem početju. Je to odgovor na grožnje, da se bosta združila Infineon ter Toshiba? Sicer ima pa najbrž Micron nekaj drugega v načrtu: Nakup podjetja Hynix dobesedno za drobiž, s čimer si posledično zagotovi višje cene ter posledično večji profit na trgu, ker Hynix ne bo več imel pogojev nižanja cen. Micron nato samo še razproda ter zapre podjetje....

0 komentarjev

Vodno hlajenje n-tič

Void Your Warranty - Če podjetja Swiftech še ne poznate, potem pobrskajte malo po arhivu novic in takoj vam bo jasno s čim se podjetje ukvarja. V eni izmed prejšnjih novic sem predstavil Swiftechov zelo učinkovit hladilnik, ki se lahko spopade tudi s takimi težkokategonrniki, kot so Alphe in GlobalWini, vendar pa proizvodnja hladilnikov ni edina stvar s katero se podjetje ukvarja. S popularizacijo raznovrstnih vodnih sistemov za kar najboljše hlajenje procesorja so se začeli ukvarjati tudi s proizvodnjo le-teh. Rezultat truda Swiftechovih inženirjev si lahko ogledate tukaj, kjer so opisali njihov sistem za vodno hlajenje, ki ga lahko enostavno vgradite v ohišje. Problem je edino vodni blok, ki je sestavljen iz aluminija in bakra. Res je sicer, da je aluminij posebno obdelan, da nebi...

0 komentarjev

Podražitev pomnilniških modulov

Overclockers.com.au - Nekaj časa se že govori, da se bodo pomnilniški moduli drastično podražili. Ne, razlog ni nič kaj preveč drastičnega, kot na primer stečaj Microna ali karkoli drugega, kar lahko pade človeku s preveč domišljije ter naspidiranim delom možganov, ki premlevajo teorije zarot, na pamet. Razlog za tokratno podražitev, ki naj bi se gibala okoli 30 do 40 odstotkov je prenovitev proizvodnih linij podjetja Hynix (ki je vam najbrž dosti bolj znan pod imenom Hyundai). Med sámo prenovitvijo naj bi prišlo do pomanjkanja zalog, kar naj bi se posredno odražalo v tej podražitvi. Cene naj bi se spustile nazaj nekje do novega leta, če ne še kak mesec kasneje. Navali narode na pomnilnik - ali pa čakaj do pusta .

Dodatek k novici, 20:19 - Še malo sem brskal ter uvidel, da x-bit labs mislijo drugače. Njihova razlaga za tako podražitev pomnilnika naj bi bila prav neka vrsta zgoraj omenjene teorije zarote, saj x-bitovci nakazujejo, da so se proizvajalci pomnilniških modulov preprosto domenili za...

1 komentar

Hynix še vedno na infuziji

100si - Hynix, ki je nastal iz podjetij Hyundai Semi in LG Semi, je najbrž eden izmed največjih izgubarjev, saj je v tej četrtini pridelal kar za 1.24 milijarde dolarjev izgube. Gotovo ni treba poudarjati, da Hynix trenutno živi samo od posojil.
Medtem, ko se Hynix in nekatera druga podjetja, ki izdelujejo pomnilnik za PC-je ubadajo s katastrofalno nizkimi cenami, pa Apple še vedno mastno služi s prodajo pomnilnika za svoje mlinčke. Če prav pomislim, je kar lepo, da imam PC in ne Appla ;).

0 komentarjev

Cena DDR SDRAM-a

več strani - Danes sem na različnih straneh opazil novico, da DDR SDRAM-u cena pada (jupi!). Namreč Micron, eden največjih proizvajalcev pomnilniških modulov, se je odločil, da bo povečal proizvodnjo. Do sedaj se je (kot tudi drugi veliki proizvajalci) skeptično izmikal masovni proizvodnji. Ne samo to, načrtuje celo, da bo v zadnji četrtini leta (Q4) DDR SDRAM predstavljal 30% njegove celotne DRAM proizvodnje. Micron se očitno trudi, da bi ceno DDR-ja čimbolj približal ceni SDRAM-a. Šel je celo tako daleč, da na cruical.com prodaja 128MB DDR SDRAM za okrog 40%-50% višjo ceno, kot stane 128MB PC133 SDRAM-a. Ampak v bodoče bo cena še padla!

2 komentarja

DDR proizvajalci in njih načrti

X-Bit Labs - Fantje pri XBit Labs so se potrudili in zbrali mnenja, načrte in pričakovanja nekaterih največjih proizvajalcev pomnilnika. Gre se seveda za vprašanje DDR DRAMa:
  • Hyundai: Hyundai, eden izmed največjih proizvajalcev pomnilniških modulov, je res pozitivno nastrojen glede DDR DRAMa, v katerem vidijo veliko prihodnost. Po njihovem bo ta pomnilniški standard popolnoma prevladal v letu 2001 in seveda ne mislijo sedeti križen rok. Proizvodnjo DDRja bodo drastično dvignili, na kar 20% vse njihove pomnilniške proizvodnje, oziroma okoli 627 milijonov kosov.
  • Micron: Tudi Micron je eden izmed velikih podpornikov DDRja in tudi oni bodo v bližnji prihodnosti precej povečali proizvodnjo. 64MB čipe že masovno proizvajajo, medtem ko proizvodnja 128MB modulov še ne poteka...
  • Infineon: To podjetje DDR smatra za definitivno prihodnost pomnilniškega standarda, toda trenutno ne vidijo velikega povpraševanja in so zato zelo previdni v proizvodnji, ki trenutno dosega le 5% njihove celotne.
  • Samsung:...

0 komentarjev