»

Preizkus robotskega psa v newyorški policiji predčasno končan

The Verge - Policija v New Yorku je zaradi močno negativnega odziva javnosti prekinila testiranje Digidoga, policijske inačice Boston Dynamicsovega štirinožnega robota Spota.

Odkar je pasji robot Spot pred dvema letoma prikorakal iz Boston Dynamicsovih razvojnih hal, so jih v testiranje, oziroma začetno rabo, predali med 400 in 500 uporabnikom. Večina jih koraka po raznoraznih deloviščih, medtem ko je v vojaških in policijskih enotah raba precej omejena, ker pogoji firme prepovedujejo montažo orožja na robota. Kljub temu smo prejšji mesec izvedeli, da so ga testirali v francoski vojski, sicer kot hodečo izvidniško kamero. Že konec leta 2019 pa je nekatere razburil preizkus v bostonski policiji. Toda pred dnevi je prvič prišlo tudi do tega, da je javni odpor takšne dejavnosti dejansko prekinil, in sicer v New Yorku.

Tamkajšnja policija je Pikija lanskega decembra preoblekla v modro in ga na ulice poslala pod imenom Digidog. Odtlej je sodeloval v kakšnem ducatu operacij, povečini kot hodeča...

22 komentarjev

Pasji robot Spot je dobil roko

The Verge - Boston Dynamicsov štirinožni robot Spot lahko končno tudi izven razvojnega laboratorija rokuje s predmeti, saj je orodje za prijemanje postalo del Pikijeve uporabne opreme. Obenem so v podjetju lansirali še inačico enterprise z električno polnilno postajo in platformo Scout za nadzor robota čez internet.

Ko je Boston Dynamicsov prikupni pasji robot Spot lansko poletje prikorakal na tržišče, mu je še manjšala ena od pritiklin, s katerimi je navduševal v promocijskih videih: roka, s katero zmore na primer odpirati vrata. Prihod tega dodatka so takrat napovedovali za konec leta in v pandemskih časih se ne gre razburjati, da so za dober mesec zamudili. Pikijevo roko je od tega tedna dalje mogoče najti v trgovini, gre pa očitno zaenkrat še za artikel omejene sorte, saj nima navedene cene in pridobitev torej terja tesnejšo komunikacijo s podjetjem. Glede na primerljive kose opreme verjetno lahko govorimo o vsoti nekaj deset tisoč ameriških dolarjev.




Roka je težka osem kilogramov in...

23 komentarjev

Boston Dynamics gre k Hyundai Motor Groupu

Atlas in Piki gresta na sprehod

Slo-Tech - Novi lastnik poznanega razvijalca robotov Boston Dynamics bo postal Hyundai Motor Group, ki od Softbanka kupuje 80-odstotni delež v firmi v poslu, vrednem okoli 900 milijonov dolarjev.

Po tem, ko so v Softbanku nedavno pričeli s prodajo podjetja Arm Holdings, so sedaj sprožili novo fazo prestrukturiranja, saj gre drugam tudi Boston Dynamics, ki so ga sicer od Googla kupili pred tremi leti. Bostonska firma za razvoj naprednih robotov je postala širše znana predvsem po zaslugi YouTube videov, v katerih nastopajo njihovi navdušujoče gibljivi stroji, kot sta humanoidni hodec Atlas in pasji robot Spot. Slednji je tudi njihov edini komercialni izdelek doslej, saj so ga pričeli lansko leto prodajati. Družba je bila sicer ustanovljena leta 1992 in je dolgo časa živela na pogodbah z ameriško vojsko, kar pa se je spremenilo z Googlovim nakupom leta 2013. Vse odtlej se trudijo lastniki firmo premakniti iz bazičnih raziskav v bolj komercialno smer, a z zelo omejenimi učinki, kajti tudi...

9 komentarjev

Robotski pes Spot je v splošn(ejš)i prodaji

The Verge - Po tem, ko so v Boston Dynamicsu lani svojega robotskega psa Pikija (Spot) spustili iz laboratorija v omejeno javno preizkušanje, je sedaj naposled zakorakal na tržišče. Zaenkrat si ga lahko omislijo ameriška podjetja in posamezniki, za ceno od 74.500 dolarjev navzgor.

Boston Dynamicsovo strojno ščene Spot je gotovo najbolj poznana maskota neindustrijskih robotov, najsigre za dosežke v tehnologiji gibanja ali srhljive napovedi o naših prihodnjih robotskih gospodarjih. Lanskega septembra so ga pričeli oddajati v najem omejeni skupini podjetij in preizkuševalcev, kot sta Jet Propulsion Laboratory in Adam Savage. Na ta način se trenutno v divjini potika okrog 150 primerkov, s katerimi skušajo dokončno doreči najpomembnejše smeri njihove praktične gospodarske uporabe. Na ugibanja o končni tržni ceni tudi še prejšnji mesec niso želeli reči nobene, toda sedaj se je štirinožnik vendarle pojavil v spletni trgovini, kar obeležuje prelomnico v zgodovini bostonske firme.



Naprava je...

20 komentarjev

Robot Spot dobil programsko posodobitev 2.0, pomaga med pandemijo

vir: NPR
IEEE Spectrum - V Boston Dynamicsu so za svojega štirinožnega robota Spota pripravili programsko posodobitev na verzijo 2.0, ki izboljša gibanje, orientacijo in rabo tovora. Rumeni pasji stroj je obenem pričel na več mestih pomagati v boju z boleznijo covid-19.

Robotski pes Piki (Spot) je lansko jesen počasi zakorakal iz laboratorija in prišel v roke nekaterih izbrancev, ki z njim počno produktivne, pa tudi malo manj produktivne reči. Z izbruhom pandemije koronavirusa SARS-CoV-2 so roboti dobili svojo veliko priložnost in s Spotom je podobno. Kot pove ime, se firma Boston Dynamics nahaja v enem od žarišč pandemije v ZDA in bostonska bolnišnica Brigham and Women's Hospital je bila prva, ki je zaprosila za njihovo pomoč. Inženirji so na robota namestili Ipad in komunikacijske naprave ter ga poslali "na fronto". Zdravniki so ga sprva uporabljali za brezkontaktno sporazumevanje s pacienti, pri katerih sumijo na okužbo s koronavirusom, trenutno pa potekajo tudi eksperimenti z merjenjem telesnih...

5 komentarjev

Boston Dynamics se osredotoča na skladišča

IEEE Spectrum - Robotska firma Boston Dynamics je prevzela podjetje Kinema Systems, ki razvija senzorje in strojno inteligenco za industrijsko avtomatiko. Tako želi pospešiti prihod svojih uporabnih robotov in s tem v zvezi so pokazali novo inačico robota Handle, ki zna prekladati zaboje.

Boston Dynamics je tisti inženirski kolektiv, ki nas z navdušujočimi videi večkrat letno opozori, da se nezadržno bliža čas, ko robotom ne bo več mogoče zbežati niti po stopnicah. A čeprav okretnost njihovih strojev jemlje sapo, pravzaprav še nimajo pravih komercialnih izdelkov, zato so vse od predlanske prodaje SoftBanku pod pritiskom, da napravijo svoje kovinske kreature dejansko uporabne. Za pasjega robota SpotMini že vemo, da ga...

20 komentarjev

Nov robotski pes iz Boston Dynamics pomiva tudi posodo

Slo-Tech - Čeprav je robotska divizija Boston Dynamics na poti iz Googla k Toyoti, se razvoj robotov nadaljuje s polno paro. Te dni so predstavili novo različico robotskega psa Pikija z imenom SpotMini, ki je manj strašljiv od predhodnikov in tudi uporabnejši.

Starejši izdelki so bili namreč zelo glasni, zato jih na primer vojska sploh ni mogla uporabljati, ker bi takoj izdali položaj enote. Hidravlika je glasna, zato je SpotMini manjši in v celoti električen. Tehta 25 kilogramov, dodatnih pet kilogramov pa še roka, ki jo namestimo na njegovo glavo in spominja na rilec. Robot ima avtonomijo približno poldrugo uro, potem pa bo baterijo treba ponovno napolniti. Predhodnik Spot je tehtal gigantskih 73 kilogramov.

SpotMini se premika kot pes, hkrati...

19 komentarjev