»

Evropska komisija potrdila, da so jim s Pegasusom vdrli v telefone

Reuters - Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je v pismu evropski poslanki Sophie in 't Veld potrdil, da ga je Apple leta 2021 obvestil o vdoru v njegov iPhone. Prizadeta naj bi bila tako zasebni kakor službeni aparat, pa tudi naprave nekaterih drugih uslužbencev Komisije. Vdrli naj bi mu bili z izraelsko programsko opremo Pegasus, ki jo proizvaja podjetje NSO Group in jo trži številnim vladnim agencijam in drugim organom po vsem svetu.

Kdo je stal za napadom, Reynders ne ve. Dejal je, da preiskava še poteka, a trenutno ni mogoče z gotovostjo pokazati na določenega krivca. Iz NSO so sporočili, da bodo sodelovali v preiskavi. Ob tem dodajajo, da ni dokazov, da se je vdor res zgodil. Apple navedb še vedno ne komentira, čeprav naj bi prav Apple posvaril prizadete uporabnike. Prav tako Apple toži NSO Group zaradi razvoja Pegasusa.

Prva poročila o vdorih v telefonske aparate komisarjev in drugih visokih uslužbencev segajo v letošnji april, ko je Reuters o tem prvikrat poročal. Tedaj...

10 komentarjev

NSO Group se je zanimal za luknje v SS7

Slo-Tech - Žvižgač iz podjetja Mobileum je potrdil, da je zloglasno podjetje NSO Group leta 2017 na vsak način želelo kupiti nepooblaščen dostop do mobilnih omrežij, in sicer do SS7. Gary Miller je povedal, da je NSO Group ponujal "vreče denarja", da bi dobil dostop do SS7, s čimer bi lahko sledil posameznim uporabnikom omrežja ali jim prisluškoval. Mobileum med drugim prodaja orodja za zaščito pred podobnimi napadi, denimo požarni zid za SS7. A dostopa, torej ranljivosti, do SS7 po lastnih navedbah sploh ne prodajajo. SS7 je protokol, ki ga operaterji uporabljajo za pošiljanje sporočil, klice, prenos številk in podobne storitve. SS7 se uporablja tudi v gostovanju, zato morajo operaterji podpirati izmenjavo z drugimi omrežji, kar zelo olajša napade.

Miller je za več novinarskih hiš iz konzorcija Pegasus Project povedal, da je NSO Group odkrito želel dostop do SS7, da bi lahko njihovi odjemalci oziroma stranke prisluškovali mobilnim telefonom. Miller je povedal, da so od vsega NSO Group...

5 komentarjev

Kako deluje orodje ForcedEntry podjetja NSO Group

Google Project Zero - Googlova skupina raziskovalcev kibernetske varnosti, Project Zero, je ponudila zanimiv vpogled v programje ForcedEntry, s katerim je zloglasno izraelsko podjetje NSO Group vdiralo v iphone in nanje nameščalo vohunsko zlobno kodo Pegasus.

Zanka okoli vratu izraelske firme za razvoj vohunskega programja, NSO Group, se v zadnjem času vztrajno zateguje, saj so jo na piko dobila tako velika podjetja kakor vlade zahodnih držav. Toda še vedno gre za izjemno nevarnega akterja na tržišču vohunske zlobne kode in kako domiselna so njihova orodja za vdiranje v naprave, strokovnjaki odkrivajo šele sedaj. Googlov laboratorij za raziskovanje programskih ranljivosti Project Zero se je lotil podrobnega vpogleda v orodje ForcedEntry, ki omogoča samodejno vdiranje v naprave brez uporabnikove interakcije (zero-click). Primerek kode so jim poslali iz kanadskega laboratorija Citizen Lab, kjer so ga sicer pridobili s telefona savdskega aktivista.

ForcedEntry je sicer serija aplikacij NSO Group za...

7 komentarjev

S programsko opremo NSO Group vdrli v iphone na ameriškem zunanjem ministrstvu

Reuters - Izraelsko podjetje NSO Group, ki razvija programsko opremo za vdiranje v pametne telefone, si je minuli mesec prislužilo Applovo tožbo. WhatsApp je enako storil že pred dvema letoma, v ZDA pa je NSO Group tudi na črnem seznamu podjetij. Da se njegova programska oprema uporablja za prisluškovanje ameriškim državnim funkcionarjem, ni paranoja. Reuters poroča, da so neznani napadalci z opremo NSO Group vdrli v iphone vsaj devetih uslužbencev na ameriškem zunanjem ministrstvu. Vdori so se zgodili v minulih mesecih in so merili na uslužbence, ki so v Ugandi ali pa se ukvarjajo z njo.

To je prvi znani primer, da so z opremo NSO Group vdrli v telefone ameriške vlade. Že v preteklosti smo poročali poizkusih prisluškovanja telefonom ameriških funkcionarjev z opremo NSO Group, a ni bilo jasno, ali jim je uspelo in kako razširjena je praksa. Iz NSO Group so sporočili, da nimajo nobenih informacij o zadnjem vdoru in da bodo na podlagi objav v medijih preiskali dogajanje. Če bodo potrdili...

21 komentarjev

Tudi Apple toži NSO Group

vir: Axios
Apple - Pri Applu so vložili tožbo proti izraelski firmi NSO Group, avtorjem vohunskega orodja Pegasus, zaradi njihovega vdiranja v iphone. Ukrep sledi podobni predlanski tožbi WhatsAppa in pa nedavni uvrstitvi izraelskega podjetja na ameriško črno listo.

V zadnjih letih je bilo videti, da tehnološka podjetja sama zase ne najdejo odgovora na zloglasno vohunsko orodje Pegasus, izraelske družbe NSO Group, s katerim so mnoge avtoritarne oblasti vohunile za novinarji, aktivisti in političnimi nasprotniki. Pegasus zlorablja vrsto najbolj svežih ranljivosti v iOS, Androidu in tamkajšnjih aplikacijah, da na mobilne naprave pretihotapi programje za snemanje pogovorov ter krajo podatkov - nemalokrat na način, da uporabnik za to sploh ne ve (zero-click ali namestitev brez posredovanja uporabnika). Izraelci ali njihovi pomočniki očitno uspevajo takšne ranljivosti najti hitreje, kot jih Apple in Google uspeta krpati - tudi na račun razmeroma slabih politik nagrajevanja iskalcev hroščev, ki lahko...

25 komentarjev

Francoski obveščevalci potrdili obstoj Pegasusa na telefonih novinarjev

vir: ZDNet
Slo-Tech - Slab mesec po izbruhu afere Pegasus, ko je mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev razkril, da je izraelsko podjetje NSO Group prodajalo orodje za prisluškovanje prek pametnih telefonov več državam, med njimi tudi Madžarski, ki so ga potem uporabljale proti novinarjem, oporečnikom, aktivistom, akademikom in drugim kritičnim posameznikov, smo dobili neodvisno potrditev navedb.

Francoski obveščevalci so potrdili, da so programsko opremo Pegasus odkrili na telefonih treh novinarjev, med njimi tudi višjega predstavnika televizijske postaje France 24. Prav tako je bil okužen telefon Lénaïg Bredoux, ki dela za Mediapart, in direktorja strani Edwya Plenela. V prvotnem razkritju je bil seznam 50.000 številk, ki naj bi jim prek Pegasusa prisluškovali po celotnem svetu, med katerimi je po besedah Forbidden Stories, ki so zgodbo razkrili, vsaj 180 novinarjev.

Agencija za informacijsko varnost (Anssi) je po odkritju dokazov za obstoj Pegasusa na telefonih informacije in dokaze predala...

59 komentarjev

Več držav z izraelskimi orodji vohunilo za novinarji in aktivisti

Madžarska novinarja Szabolcs Panyi in Andras Szabo

Slo-Tech - Več kot 80 preiskovalnih novinarjev iz 17 držav, ki jih je koordiniral Forbidden Stories, je danes razkrilo izsledke obsežne preiskave, v kateri so odkrili dokaze o vohunjenju več držav zoper lastne državljane, ki so jih označile kot nevarne: novinarje in aktiviste. Uporabljali so orodje izraelskega podjetja NSO Group, ki ga podjetje oglašuje za uporabo v boju zoper kriminalce. Toda več kot deset držav, med njimi tudi članica Evropske unije, ga je usmerilo zoper nezaželene faktorje, kot so novinarji, akademiki, verski voditelji, zagovorniki človekovih pravic in aktivisti. Možno je, da so orodje, ki se imenuje Pegasus, uporabljali tudi zoper tuje diplomate, uradnike in vodje držav, kar predstavlja mednarodno vohunjenje.

Preiskovalni novinarji so pridobili seznam 50.000 telefonskih številk, ki so bile domnevno zanimive za vlade in so jim prisluškovali. Amnesty International je analizirala 67 telefonov, ki so pripadali telefonskih številkam s seznama, in ugotovili, da jih je bilo 23...

17 komentarjev

Vohunsko programje firme NSO spet buri duhove

vir: ZDNet
ZDNet - Kanadska raziskovalna skupina Citizen Lab naj bi odkrila še eno obširno vohunsko kampanjo, ki naj bi jo nekatere arabske države vodile proti medijski hiši Al Jazeera s pomočjo programja razvpitega izraelskega razvijalca NSO Group. Hkrati se odločno širi koalicija tehnoloških podjetij, ki želi Izraelce in njihov gospodarski model pripeljati pred sodišče.

Letošnjo jesen je preiskovalni novinar katarske medijske hiše Al Jazeera Tamer Almisshal posumil, da nekdo prisluškuje njegovemu iPhonu. Ker so mu bili že poznani podobni primeri iz zadnjih let, je telefon predal preiskovalni skupini Citizen Lab z Univerze v Torontu, ki se ukvarja z digitalno forenziko naprav medijskih in političnih aktivistov. Preiskovalci so zdaj objavili, da so na napravi našli sledove delovanja programja njihovega starega znanca, izraelskega podjetja NSO Group, verjetno najbolj svetovno znanega razvijalca spywara, ki ga prodajajo oblastem, državnim agencijam in organom pregona. Našli naj bi skupno 35...

16 komentarjev

WhatsApp obtožuje NSO Group hekanja svojih uporabnikov

vir: Pxfuel

vir: theguardian.com
theguardian.com - Facebookovo podjetje WhatsApp je že lani obtožilo izraelskega ponudnika spywara NSO Group sodelovanja pri vdoru v 1400 njihovih uporabniških računov, zdaj pa je iz sodnega spisa pricurljalo nekaj več podrobnosti, kako je bil pri tem uporabljen Pegasus, njihov najbolj znan spyware izdelek. Slednjega uporabljajo organi pregona in obveščevalne službe več držav, z njim je mogoče prestrezati sporočila, klice, imenik, zvok mikrofona, GPS-lokacijo, podatke aplikacij in podobno.

Po zatrjevanju WhatsAppa so bili med napadenimi uporabniki visoki vladni uradniki, aktivisti za človekove pravice, disidenti in novinarji. Njihova interna preiskava je tudi pokazala, da so v napadih sodelovali strežniki v lasti NSO Group in ne tisti v lasti njihovih vladnih klientov. Tako pričanje enega od inženirjev pravi, da so v 720 primerih napadov našli IP naslov oddaljenega strežnika, ki se sicer nahaja v Los Angelesu in ga najema in uporablja NSO Group. Slednje seveda pomeni, da je imelo podjetje zelo...

6 komentarjev

NSO s Pegasusom vohunil po iPhonih

Slo-Tech - Apple je mesec dni po izidu zadnje verzije iOS-a 9.3.4 objavil novo verzijo 9.3.5, ki odpravlja tri varnostne pomanjkljivosti, ki jih je programska oprema Pegasus izraelskega podjetja NSO Group uporabljala za vohunjenje za podatki uporabnikov iPhone. Programska oprema, ki so jo uporabljali zlasti organi pregona in obveščevalne službe več držav, je pritajeno prestrezala sporočila, klice, imenik, zvok mikrofona, GPS-lokacijo, podatke aplikacij WhatsApp, iMessages itn.

Pegasus je z izkoriščanjem treh ranljivosti, ki Applu do 10. avgusta niso bile znane (zero-day), uspel odkleniti (jailbreak) telefon že z obiskom ene same spletne povezave, kar je zadoščalo...

49 komentarjev

Radeon LE hack

več strani - Radeon LE kartice so se komaj začele pojavljati v trgovinah, a že so se pojavili prvi hacki zanje. Namreč, menda edina večja razlika med LEji in navadnimi Radeoni je v tem, da LEji nimajo aktivirane HyperZ tehnologije, ki omogoča okoli 20% povečanje pomnilniške prepustnosti (sicer sem jaz slišal, da imajo LEji samo 1 renderirni cevovod in so brez T&L enote, toda očitno so informacije napačne ). No, z malo truda je HyperZ mogoče spraviti v delovanej tudi na Radeonih LE, in na tej strani boste izvedeli kako. Glede na to, da je avtor strani prvi, ki je pokazal hacke Nvidiinih kartic v Quadrote ter nekaj drugih zanimivih strani, je informacija precej verodostojna.

7 komentarjev