»

KaZaA Lite 2.60!

Google - KaZaA Lite je mrtev projekt. No ja, mrtev je bil, zdaj pa je nenadoma oživel. Razvoj nekoč najbolj priljubljenega kosa programske opreme se je namreč ponovno začel. Na spletni strani nemške računalniške revije Chip, kjer so še mesece po smrti projekta KaZaA Lite ponujali prenos odjemalca za omrežje enak-z-enakim, so zdaj objavili različico 2.60, ki vsebuje kar nekaj pomembnih novosti. Najpomembnejši sta verjetno preverjanje ustreznosti zahtevane glasbe in antivirusna zaščita. Klik!

In spet bomo prenašali odprto programje ...

32 komentarjev

Američani za FastTrack, Evropejci vsakega po malem

The Register - Nedavna študija o uporabi P2P aplikacij v Zahodni Evropi in v Ameriki, ki jo je opravilo podjetje Sandvine, kaže, da je v Združenih državah še vedno najbolj priljubljeno omrežje za P2P izmenjavo datotek FastTrack, ki ima kar 76 odstotni delež med vsemi P2P omrežji.

Evropejci zanimivo ne uporabljajo zgolj enega omrežja v tako veliki meri, saj naprimer Nemci najčešče uporabljajo eDonkey in sorodne kliente, ki predstavljajo 52 odstotkov P2P prometa, FastTrack pa je šele na drugem mestu s 44 odstotki. Zgovoren je tudi podatek, da po ocenah študije v Evropi kar 60 do 70 odstotkov vsega internetnega prometa predstavljajo P2P programi. Več o tem.

11 komentarjev

Kako zaslužiti 350 miljonov USD v dveh tednih?

Yahoo News - Da je Amerika dežela, kjer je mogoče prav vse, je morda dokazal 44-letni Andrew Carlssin. Skromni vložek 800 $ je namreč v pičlih dveh tednih oplemenitil za 350 milijonov ameriških dolarjev!!! Za neneadni uspeh novopečenega investitorja, so se seveda začeli zanimati pri FBI.

28. januarja so škrtnile lisice na 44-letnikovih rokah, ki jim je ponudil nenavadno razlago - trdi da je prišel iz leta 2256! [:\\] Namig, kako legalno obogateti v dveh tednih, najdete v izvirni novici. Zgodba je sicer malce starejšega datuma, a je toliko bolj zanimiva.

14 komentarjev

RIAA znova na potezi

Yahoo News -

Tokrat so se spravili na ponudnike interneta (ISP) in jih tožijo, ker omogočajo dostop (ga ne blokirajo) njihovim uporabnikom do strani Listen4Ever.

Stran, katere strežnik je lociran nekje na Kitajskem ponuja prost dostop do tisoče glasbenih datotek in omogoča uporabnikom da prosto delajo nelegalne kopije.

Povezave:

10 komentarjev

RIAA versus Sharman Networks

Australian IT - Ameriško sodišče je dovolilo Zvezi Potrošnikov, ups, Recording Industry Association of America, da formalnega lastnika omrežja KaZaA doda v paket z drugimi servisi (Morpheus, Grokster...) v drugi pravni zadevi. Klik!

V avstralskem Sharmanu še niso prejeli odločbe; slednji prav tako vztrajajo pri predhodni sodbi, da upravitelj omrežja ne more biti odgovoren za zlorabo sistema iz strani uporabnikov. Prav tako pa se -- podobno kot v primeru podjetja Elcomsoft -- pojavlja vprašanje jurisdikcije: tako Elcomsoft kot Sharman Networks nista ameriški podjetji, ampak rusko oz. avstralsko.

2 komentarja

KaZaA: nedolžna

Newsbytes - Presenečenje. Nizozemsko sodišče je razveljavilo sklep nižjega sodišča, da KaZaA, priljubljen P2P program oz. omrežje, krši zakone o avtorskih pravicah: uporabniki jih! Klik!

Če ste trenutno v stanju zelo odprtih uči, pa se 'pomirite' ob obrazložitvi sodbe: KaZaA ne potrebuje centralnega strežnika, kot je bilo to pri Napsterju, ki je -- kratkomalo -- umrl (a še vedno brca! Novička kmalu), poleg tega pa je namenjen prenašanju tudi drugačnih, ne-glasbenih vsebin.

4 komentarji

Crkot Morhpeusa: zarota?

Slo-Tech - Verjetno vas je nemalo, ki ste opazili, da Morpheus 'ne dela' več. Razlog temu naj bi bila nadgradnja omrežja KaZaA, katerega so pred prevzemom s strani mističnega podjetja Sharman Networks upravljali avtorji samega pogona FastTrack, ki poleg omenjenih omrežij poganja tudi Groksterja.

Zakaj je temu tako, pa ni ravno jasno. Ali zaradi lenobe programerjev Morpheusa, ki se niso zmigali ter izdali popravka; ali pa je ravno ta popravek omrežja oz. odjemalca KaZaA sporen, saj naj ne bi naredil nič drugega, kot spremenil ono besedilo o avtorskih pravicah ter -- blokiral dostop drugih odjemalcev? Kakorkoli, o tem so na The Register spisali novico, bralec model pa nas je opozoril na dotični članek.

6 komentarjev

KaZaA mora prenehati z delovanjem!

The Register - Nemalo priljubljen sistem za doljemanje multimedije KaZaA si je, kot vemo, v kompaniji z Groksterjem ter Morpheusom nakopala tožbe iz strani RIAA-e. Nizozemski sodnik je razsodil, da mora Consumer Enpowerment, podjetje, ki sistem KaZaA poganja ter prav tako razvija tehnologijo FastTrack (uporabljena kot motor v toženih sistemih), v dveh tednih delovanju narediti konec, za vsak dan zamude pa plačati $40,317.

15 komentarjev

Sestava svojega routerja

Geek Extreme - Imate doma malo večje lokalno omrežje? Si hočete omisliti router, a pač nimate denarja za tako špoganje? Na Geek Extreme so naredili konec tudi tej težavici. Za borih 50$ (kar znese dobrih dvanajst prešernov) si lahko sami postavite svoj router. Rešitev je sila preprosta - kupite star, zahojen računalnik stila 50+ MHz ter 16+ MB RAM ter gor namestite Linux. Ostalo je samo po sebi umevno. Če vam pa ni - pa kar veselo kliknite.

0 komentarjev