»

Discord bo dobil oglase

Slo-Tech - Potem ko so vse od začetka zagotavljali, da reklam na svojo spletno stran ne bodo pripustili, so lastniki družbene platforme Discord spremenili svoje stališče. The Wall Street Journal poroča, da bodo kmalu na stran postavili oglase. Prav tako namerava izvršni direktor Jason Citron zaposliti skupino ljudi v prodaji oglasnega prostora, ki bo skrbela za oglaševanje na platformi.

Reklame na Discordu naj bi bile zlasti za videoigre, uporabniki pa bodo imeli možnost izklopa njihovega prikazovanja. V zadnjem času je sicer več pretočnih spletnih platform uvedlo pakete z oglasi, denimo Netflix, Amazon Prime, Max in Paramount+. Vsi ti so spoznali, da nekateri uporabniki nikoli ne bodo pripravljeni plačati (polne) cene, lahko pa jih pritegnejo v brezplačne ali znižane pakete, ki vsebujejo oglase. Tudi družbena omrežja, kot so Facebook, Instagram in TikTok, živijo od oglasov. Na njih je konverzija izjemno visoka, saj po nekaterih raziskavah skoraj polovica uporabnikov na njih išče tudi...

7 komentarjev

Trenutek resnice za Amazon pred procesom desetletja

Slo-Tech - Zvezna komisija za trgovino (FTC) pili tožbo, ki jo bo v naslednjih tednih vložila zoper Amazon in v kateri bi lahko zahtevala tudi razkosanje podjetja. Podrobnosti o tožbi še niso znane, se bo pa zagotovo nanašala na več Amazonovih praks na različnih področjih. Prihodnji teden se bo FTC še zadnjikrat sestal z Amazonovimi predstavniki, preden bodo vložili tožbo. To bo zadnja priložnost, da se Amazon še izvije iz tožbe ali doseže vsaj omilitev, čeprav to ni zelo verjetno.

O vsebini tožb se je v minulih mesecih obširno špekuliralo. Agencija je v preteklosti izpostavila več problematičnih praks, med drugim Amazon Prime, omejevanje nižjih cen pri konkurenci in zahteve, da prodajalci uporabljajo Amazonovo logistiko. Ključni problem je Amazonov prevladujoč tržni položaj in vertikalna integracija, saj je hkrati velik trgovec in ponudnik prodajnega prostora svojim konkurentom. Ker so ti življenjsko odvisni od Amazonove spletne tržnice, lahko Amazon izsiljuje in postavlja nepoštene pogoje...

14 komentarjev

FTC: Amazon zavajal v naročnino na Prime, oteževal izpis

Slo-Tech - Zvezna komisija za trgovino (FTC) je vložila še tretjo tožbo zoper Amazon v zadnjih tednih. To pot podjetju očitajo zavajanje potrošnikov pri ponujanju naročnine na premium storitev Prime ter namerno oteževanje odjave. Amazon vse očitke zanika in trdi, da je veliko število naročnikov dokaz, da je storitev med uporabniki res priljubljena.

To morda res drži, a FTC Amazonu ne očita velikega števila uporabnikov, temveč uporabniški vmesnik. Ta deluje tako, da pri nakupih na Amazonu uporabniku sugerira, da je naročnina na Prime domala nujna. Seveda je možno nakup izpeljati do konca tudi brez naročnine na Prime, a ga stran resnično mnogokrat ponudi. Druga težava pa je odjavljanje od storitve, ki je mogoče, a je namenoma zapleteno in vsebuje več korakov, kot bi bilo potrebno. Na tak način Amazon stranke zavajajoče ohranja v naročniškem razmerju, trdi FTC.

Amazon meni, da je več 200 milijonov naročnikov na Primer najlepši dokaz, da je storitev koristna. Nudi hitrejšo dostavo naročenih...

8 komentarjev

Sodišče zavrglo obe veliki lanski ameriški tožbi proti Facebooku

vir: Axios
Axios - V zanimivem preobratu je ameriško zvezno okrožno sodišče zavrglo tako tožbo agencije FTC kot tudi tisto ameriških zveznih držav, s katerima so skušali pričeti razbitje Facebooka, oziroma ločitev Instagrama in WhatsAppa. Toda gre šele za začetek boja, kajti razplet kaže predvsem na grozno zastarelost ameriške protimonopolne zakonodaje, na kateri sta bili tožbi zgrajeni.

Zadnja leta odzvanjajo v spopadu ameriških oblasti s tehnološkimi velikani in eden najbolj konkretnih tovrstnih dogodkov se je pripetil lanskega decembra, ko sta Facebook udarili dve veliki protimonopolni tožbi. Eno je sprožil tamkajšnji Urad za trgovino (FTC), drugo pa 48 generalnih državnih tožilcev; obe sta Facebooku očitali monopolistično delovanje v obliki sovražnega prevzemanja konkurenčnih podjetij in storitev, še preden bi te lahko ogrozile Facebook. Posledično je bil glavni namen tožb sprožitev ločitve Instagrama in WhatsAppa od matičnega podjetja. Toda v ponedeljek je zvezni okrožni tožilec iz Washingtona...

2 komentarja

Newyorška tožilka nad Amazon zaradi nevarnih razmer v skladiščih med covidom

Slo-Tech - Newyorška tožilka Letitia James je vložila tožbo zoper Amazon, v katerem podjetju očita nezadostno zaščito zaposlenih v newyorških skladiščih ter povračilne ukrepe zoper zaposlene, ki so na domnevne nepravilnosti opozarjali. Problematični sta skladišče na Staten Islandu in odpremni center v Queensu. Amazon ni zagotavljal ustreznega razkuževanja prostorov ter sledenja stikom potrjenih okužb s covidom-19. Kdor je na to opozoril, je bil deležen sankcij.

Amazon je s svojim ravnanjem resno ogrozil zdravje in življenje zaposlenih, hkrati pa je to ravnanje predstavljalo tudi tveganje za javno zdravje. Amazon je ubiral bližnjice in ni želel sprejeti ukrepov, za katere je ocenil, da bi močno vplivali na prodajo, produktivnost zaposlenih in s tem dobičke. V času krize je sicer Amazon beležil rekordno prodajo in dobičke. V teh obratih je zbolelo vsaj 250 zaposlenih, Amazon pa ni zaprl predelov, kjer so delali, in jih ustrezno prezračil. Vsaj do junija Amazon tudi ni izvajal sledenja stikov z...

10 komentarjev

ZDA so se konkretno spravile na Facebook

CNet - Ameriška Agencija za trgovino in zvezne države so se v dveh tožbah lotile Facebookovih protimonopolnih praks. Čakata nas žolčna in verjetno dolgotrajna sodna procesa, ki bi v skrajnem primeru lahko razklala podjetje na več delov, še najverjetnejši rezultat pa bodo mnogotere omejitve pri prevzemih v prihodnosti.


Letošnja jesen je bila za ameriške visokotehnološke velikane najburnejša doslej, saj so se v regulacijskih uradih Združenih držav po letih zaspanosti naposled zdramili in dojeli, da so dopustili IT podjetjem razviti se v gromozanske monopolistične pošasti. Vrsta kongresnih zaslišanj in protimonopolnih študij je dala vedeti, da vrag letos dokončno odnaša šalo in sedaj sledijo tudi konkretni ukrepi. Po tem, ko je Pravosodno ministrstvo in 11 zveznih držav pred dvema mesecema tožilo Google, je sedaj na sodišče pozvan še Facebook. Tožbi sta tokrat kar dve; za prvo stoji Agencija za trgovino (FTC - Federal Trade Commission), za drugo pa 48 generalnih tožilcev (iz 46 zveznih...

9 komentarjev

Ameriške zvezne države zaradi kršitev konkurence nad Facebook

vir: Needpix

vir: Reuters
Reuters - Potem, ko sta zvezno tožilstvo in Zvezna komisija za trgovino (FTC) lani začela preiskavo zoper Amazon, Apple, Google in Facebook zaradi domnevnih kršitev pravil konkurenčnosti, se bosta prva dva kot kaže sodnemu postopku izognila. Zoper Google, kot je znano, je bila obtožnica že vložena konec oktobra, prihodnji teden pa naj bi končno doletela še Facebook.

Tožbi newyorškega državne tožilke Letitie James se bo po navajanju medijev pridružilo še več kot 40 ameriških zveznih držav, svojo tožbo pa naj bi vložili tudi komisarji FTC, ki so se na to temo sestali včeraj.

Natančna vsebina tožb še ni znana, doslej se je v zvezi s tem najpogosteje pojavljal očitek, da je Facebook potencialne konkurente odstranjeval s prevzemi, za katere je običajno plačeval visoke prevzemne premije. Najbolj znana sta prevzema Instagrama leta 2012 in WhatsAppa dve leti pozneje.

Facebook je te obtožbe že nekajkrat zavrnil, med drugim tudi med kongresnim zaslišanjem, rekoč, da ima njegovo podjetje veliko...

5 komentarjev

FTC že v kratkem nad Facebook zaradi oviranja konkurence?

vir: Pixy

vir: The New York Times
The New York Times - Ameriški mediji poročajo iz dobro obveščenih virov, da naj bi tamkajšnja Zvezna komisija za trgovino (FTC) že novembra vložila obtožnico zaradi oviranja konkurence zoper Facebook. Na to temo naj bi se minuli četrtek sestali člani komisije, ločen postopek, prav tako zaradi domnevnega oviranja konkurence, pa snujejo tudi državni tožilci več zveznih držav pod vodstvom newyorške tožilke Letitie James, še enega pa pripravljajo na pravosodnem ministrstvu.

Mark Zuckerberg je bil letošnjega avgusta že zaslišan pred FTC v zvezi z z domnevno monopolnim položajem podjetja, tokratni postopek pa naj bi pod drobnogled vzel predvsem Facebookove prevzeme manjših konkurentov in ali so bili ti prevzemi izpeljani z namenom ohranjanja monopola.

FTC je Facebook doslej že preiskoval v zvezi z kršenjem zasebnosti uporabnikov. Postopek se je lani končal s poravnavo, v kateri je moral Facebook plačati rekordnih pet milijard ameriških dolarjev kazni.

3 komentarji

Facebooku pet milijard dolarjev globe in 20 let nadzora

Slo-Tech - Facebook se je tudi uradno poravnal z ameriško Zvezno komisijo za trgovino (FTC), da bo plačal pet milijard dolarjev globe zaradi kršenja pravice uporabnikov do zasebnosti. Poravnavo so najavili že pred dvema tednoma, saj pa je tudi uradno potrjena. Poleg višine so znane tudi ostale podrobnosti. Med drugim to, da je FTC glasoval po strankarski liniji, torej 3-2, ali naj poravnavo sprejme. Demokratska člana sta želela Facebook tožiti, medtem ko so republikanci potrdili poravnavo.

Glavni problem je, da je Facebook kršil zaveze iz leta 2012 glede zasebnosti. Sodu je dno izbila afera Cambridge Analytica, ko so aplikacije na Facebooku dostopale tudi do podatkov o prijateljih uporabnikov (ki se tako sploh niso imeli možnosti zavarovati), podatke pa so potem prodajali tretjim podjetjem. FTC...

34 komentarjev

Prevzem WhatsAppa: Facebook bo zaradi laganja EU plačal 110 milijonov evrov kazni

uk.businessinsider.com - Facebook bo moral plačati kazen v višini 110 milijonov evrov zaradi zavajanja Evropske unije leta 2014, ko je modri velikan prevzemal WhatsApp. Facebook je pred prevzemom, ko je še potreboval blagoslov evropskih regulatorjev, trdil, da ne bo avtomatično povezoval lastnih baz uporabnikov z bazami WhatsAppa. Vendar je le dve leti kasneje modri velikan naredil točno to: povezal je telefonske številke uporabnikov WhatsAppa s profili uporabnikov Facebooka. Uporabnike o tem podjetje ni predhodno obvestilo, ampak je na isti dan le nagradilo pravila uporabe. Evropska komisija tudi trdi, da je bilo to tehnično izvedljivo že pred samim prevzemom WhatsAppa. Prav pomanjkanje tehničnih rešitev za...

10 komentarjev

EU: Facebook je glede prevzema WhatsAppa zavajal

Europa.eu - Evropska komisija je sporočila, da je Facebook v postopku pridobivanja dovoljenja za prevzem WhatsAppa morda "posredoval napačne ali zavajajoče podatke", na podlagi katerih so mu odobrili nakup. Zaradi tega je Komisija danes Facebooku poslala uradno izjavo o nasprotovanju, na katero mora Facebook odgovoriti. Če Komisija s pojasnili ne bo zadovoljna, Facebooku grozi globa v višini do enega odstotka letnih prihodkov podjetja. Ti so lani znašali 12,5 milijarde dolarjev, torej se pogovarjamo o zneskih do približno 175 milijonov dolarjev, saj bo letošnji rezultat še boljši.

Kamen spotike leži v osebnih podatkih, katerih veliki bazi sta imela tako Facebook kakor WhatsApp. Facebook je Evropski komisiji leta 2014 izrecno zatrdil, da ju zaradi velikosti tehnično ni mogoče povezati in...

22 komentarjev

Zaradi zasebnosti manjši zapleti pri Facebookovem prevzemu WhatsAppa

vir: CNet
CNet - Facebookov ogromni prevzem podjetja WhatsApp z istoimensko aplikacijo za 19 milijard dolarjev je naletel na prve čeri, saj sta dve skupini za zaščito potrošnikov vložili pritožbo pri zvezni komisiji za trgovino (FTC). EPIC (Electronic Privacy Information Center) in CDD (Center for Digital Democracy) trdita, da bo prevzem negativno vplival na uporabnike storitve WhatsApp, čeprav podjetje zagotavlja, da spremembe ne bodo čutili.

Filozofija WhatsAppa in Facebooka je precej drugačna. Medtem ko Facebook ne skriva, da želi o uporabnikih zvedeti vse in še več ter jih aktivno vzpodbuja k deljenju podatkov (zakaj, mislite, vas Facebook sprašuje, kdaj boste izpolnili manjkajoča polja v profilu in vam celo v odstotkih prikazuje, kako daleč ste z izpolnjevanjem?), je WhatsApp...

4 komentarji