»

Nova kombinacija ranljivosti zopet omogočala krajo Tesel

Woutersova napadalna oprema

ZDNet - Belgijski varnostni raziskovalci z univerze KU Leuven so še tretje leto zapored uspeli z nekaj domiselnega hekanja odpeljati z dovoza Teslo, ki ni bila njihova. Podjetje naj bi softverski luknji prejšnji teden že pokrpalo.

Belgijska raziskovalna skupina COSIC (Computer Security and Industrial Cryptography) s Katoliške univerze v Leuvnu, zbrana okoli Lennerta Woutersa, je Teslinim informacijskim inženirjem že presneto dobro znana, kajti predlani in lani je z domiselnimi triki že dvakrat strla varnostno lupino sistema za odklepanje njihovih avtomobilov na daljavo. Leto je zopet naokoli - in čas je za nove vragolije Woutersa & Co. Tokrat je bila na udaru Tesla X, postopek pa bržkone najbolj navdušujoč doslej. Belgijci so namreč izrabili dve programski ranljivosti, s katerima so prišli z eno skozi avtomobilska vrata, z drugo pa še do zagona motorja. Podvig so opravili z opremo, ki stane nekaj sto evrov, vzel pa jim je celokupno okoli pet minut.



Prva luknja je tičala v sistemu...

13 komentarjev

Teslo S moč odkleniti in ukrasti v dveh sekundah

Slo-Tech - Že nekaj časa nismo videli kakšnega zelo domiselnega trika, kako moderne pametne avtomobile pretentati v odklep. Nov primer ponuja Tesla S, ki jo lahko hekerji odklenejo in odpeljejo v vsega nekaj sekundah. Sicer so potrebovali za 600 dolarjev opreme in priložnost, da so prestregli radijski signal legitimnega ključa, a potem je šlo kot po maslu.

Lennert Wouters s Katoliške univerze Leuven je z raziskovalci pokazal, kako postopek deluje. Brezžični ključ Tesle S pri zaklepanju odda radijski signal, ki je šifriran. Toda ključi, ki jih proizvaja Pektron, uporabljajo le 40-bitno šifriranje (DST40). To pa pomeni, da jih tudi zlomiti ne bo pretežko. Raziskovalci so preprosto preračunali vse možne kombinacije ključev za odgovor na en zahtevek...

20 komentarjev

Nov dan, nova ranljivost v Intelovih procesorjih

Slo-Tech - Na konferenci Usenix Security, ki te dni poteka v Baltimoru, so raziskovalci pokazali, da imajo Intelovi procesorji še tri varnostne luknje (CVE-2018-3615, CVE-2018-3620, CVE-2018-3646), ki izkoriščajo podobne arhitekturne nedoslednosti kakor originalna ranljivost Spectre z začetka tega leta. Ena izmed njih omogoča tudi preskok iz enega navideznega stroja (virtual machine) do podatkov v drugem. AMD-jevi procesorji niso prizadeti.

Ranljivost se imenuje Foreshadow (ali v tehničnem jeziku L1 Terminal Fault) in napadalcem omogoča dostop tudi do zaščitenih delov prvonivojskega predpomnilnika, ki ga varuje SGX (Secure Guard Extensions). Gre za Intelov mehanizem, ki naj bi omogočal zaščito občutljivih podatkov (secure enclave), četudi dobi zlonamerna koda dostop do...

18 komentarjev

Belgija: Facebook nezakonito sledi (ne)uporabnikom izven svojih strani

Reuters - Tudi v Belgiji je sodišče razsodilo, da Facebook ni pridobil veljavnega informiranega soglasja za zbiranje osebnih podatkov od svojih uporabnikov, zato jih mora nemudoma nehati zbirati. Gre za sporno prakso sledenja uporabnikom Facebooka in tudi tistim, ki to niso, ko niso na Facebookvih straneh. Z različnimi metodami (piškotki, trajni piškotki, nevidni piksli itd.) namreč Facebook sledi ljudem tudi, ko obiskujejo druge strani.

Spor med Belgijo in Facebookom se je začel leta 2015, ko je belgijska komisija za varstvo osebnih podatkov (CPP) pri Univerzi v Leuvnu naročila študijo, kako in koliko Facebook sledi uporabnikom. Rezultati so pokazali, da Facebook v nasprotju z evropsko zakonodajo sledi vsem obiskovalcem. CPP je zato vložila tožbo zoper...

24 komentarjev

Huda ranljivost v vseh napravah z Wi-Fi

Slo-Tech - Včeraj dopoldne smo izvedeli za ranljivost, zaradi katere so brezžična omrežja precej manj varna, kot smo to mislili. V protokolu WPA2, ki ga uporabljajo številna omrežja Wi-Fi, so raziskovalci odkrili resno ranljivost, ko omogoča prisluškovanje prometu med napravami, ki so povezane v omrežje. Napad se imenuje KRACK (Key Reinstallation Attacks) in sta ga v danes objavljenem članku opisala raziskovalca z belgijske KU Leuven Mathy Vanhoef in Frank Piessens.

Čeprav je ranljivost velika in so prizadete skoraj vse naprave (od Androida...

72 komentarjev