»

Canonical menja CEOja

OMG! UBUNTU! - Canonical, finančni opornik verjetno najbolj znane distribucije Linuxa, Ubuntu, menja CEOja. Mark Shuttleworth, dosedanji CEO, je najavil, da odstopa, njegovo mesto pa bo prevzela Jane Silber, do sedaj COO (Chief Operations Officer) Canonicala. Kljub odstopu s položaja Shuttleworth ne zapušča sveta Canonicala oz. Ubuntuja, saj se bo posvetil drugim nalogam znotraj družbe.

Pravi, da noče skrbeti le za finance in delovanje družbe, temveč se želi posvetiti predvsem razvoju izdelkov, iskanju partnerjev ter podpori strankam. Več prostega časa pomeni tudi, da se bo Mark Shuttleworth bolj posvetil iskanju načinov, kako še izboljšati sodelovanje med vsemi, ki prispevajo k razvoju Linuxa, s tem pa narediti Ubuntu še boljši.

13 komentarjev

OpenMoko v 'save mode'

engadget - OpenMoko, verjetno najbolj znan proizvajalec mobilnega telefona, na katerem je med prvimi tekel Linux, bo močno zmanjšal obseg svoje operacije. Poleg odpusta polovice delovne sile so odpovedali še izid naslednika modela Neo FreeRunner. Celoten OpenMoko projekt je bil precej nišen, saj je bil namenjen predvsem razvoju aplikacij za mobilno verzijo Linuxa in je bil v realnem svetu, roko na srce, neuporaben, saj je stabilno deloval le GSM modul. Pot bo OpenMoko nadaljeval s plan B, strategijo, ki ne vključuje pametnih telefonov (zasnove in izdelave strojnega dela?). Špekulira se, da se bodo posvetili razvoju za Googlov Android, saj je bil le-ta že prikazan delujoč na Neo 1973, govorice o tej potezi pa so krožile že od takrat naprej.

To je poleg Dash Express, osebne navigacijske naprave, že druga odpovedana Linux naprava, ki jo je izdeloval FIC.

5 komentarjev

Darwinova ladja najdena

BBC - Vsi najbrž poznamo verjetno najpomembnejšo znanstveno teorijo - teorijo evolucije. Osnoval jo je Darwin, na podlagi primerkov, ki jih je zbral na 5-letnem križarjenju z ladjo Beagle.

Manj pa je znano, kaj se je zgodilo z ladjo, na kateri je Darwin prišel do tega spoznanja. Vendar očitno to ni več skrivnost. Razbitine ladje so namreč našli z moderno radarsko tehnologijo v 5 metrov globokem blatu. Ali bodo ladjo potegnili na kopno, zaradi stroškov, sicer še ni znano, je pa zanimivo, da je ladja po vseh svojih potovanjih, vključno s tihotapljenjem, na koncu končala zelo blizu Darwinovega doma.

8 komentarjev

LindowsOS še bolj zastonj

ZDNet - Začetki podjetja Lindows.com so dvignili veliko prahu. Zaradi zlorabe blagovne znamke je protestiral (in še protestira) Microsoft, zaradi izrojenosti njihove distribucije Linuxa pa tudi večina zagovornikov Linuxa. Toda v zadnjih mesecih je podjetje Michaela Robertsona postalo precej bolj ugledno, saj podpira najvidnejše odprtokodne projekte in tudi nove različice distribucije LindowsOS so mnogo bolj zadovoljile obstojče uporabnike Linuxa in hkrati pritegnile nove.

Lindows.com je pred dnevi ponudil možnost brezplačnega preskusa LindowsOS za zelo kratko časovno obdobje, a zdaj se je odločil, da gre še korak naprej. LindowsLive!, LindowsOS, ki teče s CD-ja, je namreč odslej uradno in leglno na voljo za prenos preko omrežij P2P.

Slo-Tech GNU/Linux pa dobiva novo konkurenco ...

0 komentarjev

Slovenski OpenOffice prvi na Infosu

Slo-Tech - Nedavno bil OpenOffice preveden in prilagojen v slovenščino, kar sta zakrivila društvo LUGOS in Agenda. Stvar se prodaja kot vroče žemljice, oziroma ne čisto tako, saj je zastonj. Čudo se predstavlja na letošnjem InterINFOSu, kjer je Slovenski OpenOffice pobral tudi nagrado revije Monitor za najboljši izdelek sejma. Ostala konkurenca je bila sicer zelo šibka, ampak vseeno nagrada ni kar tako. Zanimanje je še posebno veliko, saj se veliko ljudi želi znebiti cenovno dragega MS Officea, OO pa teče tako pod Polkni kot pod Linuxom.

Polknaši lahko stvar stvar dolpotegnejo tule, pingvinaši pa tule.

7 komentarjev

Linux je dvigoval Kursk

Linux Today - Dvigovanje podmornice Kursk ni bilo niti slučajno lahko delo. Zaradi razgibanega morja je bilo treba posebej natančno skrbeti, da je podvodna klada ostala v stabilni poziciji, kljub temu, da je ladjo na površju kar močno premetavalo.
Za zagotavljanje stabilnosti je skrbelo 26 kablov, ki so bili pod nadzorom motorjev in so sproti kompenzirali gibanje ladje. Kable je nadzrirala Delphi aplikacija v Windows2000. Povezana je bila z kontrolnim centrom kjer je na 5 računalnikih tekel Linux in na njem simulacija gibanja morja, s katero so napovedovali kako je treba 'zategvat' kable. Podatke so posredoval preko navadnega TCP protokola kontrolnemu računalniku. To naj bi bil dober primer, da je lahko tudi sodelovanje med Polkni in Linuxom kar dobro. Pri SuSe Linux so kar pošteno ponosni, saj je bila uporabljena njihova distribucija.

6 komentarjev

Dual Athloni pod linuxom

News Forge - Fantje z News Forga so se imeli priložnost poigrati z enim izmed redkih AMDjevih dvoprocesorskih mašin na svetu. Šlo je za Dual 1.2GHz mašino na predprodukcijski Tyanovi AMD760MP plošči z 256MB PC2100 DDR DRAMa, na žalost pa se s pošastjo niso mogli igrati dalj časa, saj je šlo za sejemski primerek. Na stroju je tekel linux in tako je edini benchmark, ki so ga lahko pognali v tem kratkem času bilo compilanje kernela. Vseeno gre za dokaj natančen test hitrosti procesorjev in sistema in moram priznati, da so rezultati, ki so jih dobili precej impresivni. Z enim procesorjem je postopek trajal 4.51 minute, z dvema pa okrogli dve minuti, kar je 147% pospešek. Whoa! Celoten članek najdete tukaj.

1 komentar