»

Linux 6.4 podpira Apple M2, AMD-jeve nove procesorje in Intelov LAM

vir: LKML
LKML - Minuli konec tedna je izšla nova verzija Linuxovega jedra, ki nosi oznako 6.4. Okno za dodajo funkcionalnosti (merge window) za to verzijo se je zaprlo 8. maja, sedaj pa je Linus Torvalds ocenil, da je bilo sedem kandidatov za izid (rc) ravno dovolj in pred nami je končna verzija. Po pričakovanjih je v verziji 6.4 poudarek na izboljšavah in optimizaciji kode za novo in obstoječo strojno opremo.

V Linuxu 6.4 je tako izboljšana podpora za Applove čipe M1 in prvikrat tudi podpora za M2. Ta med drugim koristi lastnikom novih prenosnikov MacBook Air (2022) in MacBook Pro ter Mac Mini (2023). Za M2 jedro podpira NVMe, PCIe, Watchdog, Boot Framebuffer, ni pa podpora še na nivoju M1. Na primer v novem Mac Mini še vedno ni podpore za WLAN in Bluetooth, ki potrebujeta System Management Controller (SMC). Prav tako za Mac Mini M2 še vedno ni firmwara za podporo HDMI, zato je dostop omejen na SSH.

Druga pomembna novost je Linear Address Masking (LAM), ki omogoča programski opremi dostop do...

2 komentarja

Apple na WWDC 23 predstavil kopico novosti

Slo-Tech - V Cupertinu se je začel letošnji WWDC (Worldwide Developer Conference), na katerem Apple vsako leto predstavlja novosti, ki se obetajo v bližnji prihodnosti. Običajno se na dogodku vijejo ure napovedi, čemur se niso izneverili niti letos. Poglejmo, kaj bomo dobili v naslednjih mesecih.

Novi Applov prenosnik s 15 palci je po besedah podjetja najtanjši prenosnik na svetu, hkrati pa Applov največji. Za 1300 dolarjev dobimo MacBook Air, ki sicer uporablja lanski čip M2 in torej vsebuje osem procesorskih jeder in deset grafičnih kartic. Pomnilnika lahko vanj stlačimo do 24 GB, diskov pa do 2 TB. Baterija nudi avtonomijo 18 ur, nima ventilatorja (in je torej tih) ter ima zgolj dva priključka Thunderbolt/USB-C.

Na drugi strani je nova delovna postaja Mac Pro s čipoom M2 Ultra. Nov procesorski čip M2 Ultra je v bistvu dva čipa M1 Max skupaj. Zgrajen v 5-nm tehnologiji ima 134 milijard tranzistorjev, 24 jeder (šestnajst hitrih in osem varčnih), 76 grafičnih jeder in 32-jedrski Neural...

66 komentarjev

Apple predstavil nove macbooke pro z močnejšimi čipi družine M1

vir: Apple
Apple - Po tem, ko so v Applu prejšnji mesec pokazali nove iphone in tablice, so bili tokrat na vrsti prenosniki - in to zmogljivi macbooki pro, z novima sistemskima čipoma M1 Pro in M1 Max.

V Applu prve jesenske prezentacije z iphoni 13 niso želeli motiti še s prenosniki in razlog je precej očiten, ko pogledamo, na čem sveže najavljeni inačici linije macbookov pro - MacBook Pro 14 in 16, stojita. To sta prva nova člana družine sistemskih čipov M1 po uvodnem izpred leta, ki je razburkal področje računalniških procesorjev za domačo rabo. M1 Pro in M1 Max sta bistveno močnejša od svojega predhodnika, tako v procesorskem kot še posebno v grafičnem smislu. Njun procesorski del sestavlja osem hitrejših in dve počasnejši jedri, medtem ko ima M1 konfiguracijo 4/4. Pro in Max se najbolj razlikujeta v grafičnem in pomnilniškem oziru; prvi ima 16-jedrni GPU in 32 GB Rama s prepustnostjo 200 GB/s, drugi pa vsega naštetega natanko dvakrat toliko. Oba sta napravljena v TSMCjevem 5-nanometrskem...

112 komentarjev

Apple WWDC 2021: nova generacija operacijskih sistemov

vir: Apple
Apple - Na letošnji konferenci WWDC so pri Applu predstavili prihajajoče različice operacijskih sistemov za vse štiri svoje segmente: mace, ipade, iphone in ure.

Letošnji dogodek Apple Worldwide Developers Conference se zaradi covida-19 vnovič odvija zgolj na spletu. Kot običajno, ga je otvorila zajetna, skoraj dveurna predstavitev prihajajočih novosti (skrajšan video povzetek). Te so bile osredotočene na vse štiri operacijske sisteme pod jabolčnim okriljem: iOS 15, iPadOS 15, macOS 12 Monterey in watchOS 8. Z nekaj izjemami je šlo v največji meri za prilagoditve vmesnikov, ki bodo dobrodošle predvsem za tiste, ki želijo iz službenih računalnikov in tablic iztisniti največ. Ipadi tako dobijo precej okrepljene večopravilnostne funkcije, preoblikovan bo tudi Safarijev vmesnik, med drugim s priročnejšo knjižnico zavihkov.



Bolj ljudske so novitete v iOS, osrediščene predvsem na povečano potrebo po komunikaciji med pandemijo. Tu prednjači FaceTime, ki bo prejel vrsto zanimivosti, na primer...

25 komentarjev

Odkrita zanimiva ranljivost v čipu M1, ki pa ni kritična

Ars Technica - Med projektom prenosa Linuxa na nove mace s sistemskim čipom M1 je bil odkrit še neznan hrošč v čipu, ki dvema aplikacijama omogoča nepooblaščeno komuniciranje med seboj. A ker prijem ne omogoča kraje informacij ali okuževanja naprav z zlobno kodo, zaenkrat ne gre za resnejšo težavo.

Hector Martin je vodja projekta Asahi Linux, katerega namen je prenesti Pingvina na Applove naprave z novim sistemskim čipom M1. Pri igračkanju z drobovjem procesorja pa je naletel na samosvoj register velikosti dveh bitov, ki je dosegljiv v načinu delovanja EL0, to je tisti z najnižjimi sistemskimi privilegiji, ki ga uporabljajo aplikacije. Problem je, da je raba tega registra operacijskemu sistemu praktično nevidna. To pomeni, da ga lahko dve aplikaciji, če to znata, namensko uporabita za medsebojno komunikacijo, ki je ni mogoče zaznati brez posebnih orodij. Po drugi plati te zmogljivosti ni mogoče uporabiti za kukanje v druge registre, oziroma pomnilnik, ali procese. Tako je funkcija uporabna zgolj...

15 komentarjev

Apple testira zmogljive večjedrne procesorje

Bloomberg - V podjetju naj bi tako preizkušali ARM čipe, ki imajo veliko več jeder v primerjavi z M1, procesorjem, ki so ga pravkar predstavili v MacBook Airu, MacBook Proju in Mac miniju. M1 ima sicer po 4 zmogljiva in štiri varčna jedra, procesorji, ki naj bi se pojavili v modelih MacBook Pro in iMac že konec prihodnjega leta, pa naj bi imeli razmerje zmogljivih in varčnih jeder v razmerju 16:4. Prvi namiznik Mac Pro, ki ga bo poganjal Apple Silicon, pa naj bi se ponašal kar z 32 visokozmogljivimi jedri.

Mediji še poročajo, da Apple razvija nove grafične procesorje s 16, 32, 64 in 128 jedri, ki naj bi uspešno konkurirali GPUjem, ki prihajajo s tekočih trakov AMDja in Nvidie. Pravkar predstavljeni M1, ki je zares presenetil z zmogljivostjo na eni in varčnostjo na drugi strani, ima po 7 oz. 8 grafičnih jeder.

Znano je, da Apple že nekaj časa načrtuje prehod vseh svojih naprav na procesorje lastne proizvodnje, ta tranzicija pa naj bi bila tudi za njihove najzmogljivejše modele, ki jih za...

56 komentarjev

Apple predstavil čip M1

Slo-Tech - Apple je predstavil svoj novi čip M1, ki ga bomo našli v novih macih na arhitekturi ARM. Prvi čip, ki je dizajniran posebej za mace in ga drugod ne bo, bo tiktakal v napravah MacBook Air, Mac mini in MacBook Pro.
Gre za enega prvih čipov, ki je zgrajen v 5-nm tehnologiji (podobno kot A14 v novih iPhonih) v TSMC-jevih tovarnah. Ima 16 milijard tranzistorjev, štiri hitra in štiri počasna jedra, osemjedrni grafični čip z zmogljivostjo 2,6 teraflops ter 16-jedrni nevronski procesor (neural engine) z 11 teraflops. Vključena je tudi podpora za Thunderbolt, ki je združljiv z USB 4.

Ena izmed ključnih prednosti naj bi bila tudi nizka poraba energije. Neodvisnih podatkov še ni, Apple pa trdi, da bo novi MacBook Air zmogel 18 ur predvajanja videoposnetkov, medtem ko stari MacBook Air z Intelovim procesorjem preživi 12 ur. Poraba energije je tako nizka, da procesor ne potrebuje aktivnega hlajenja - ventilatorja, torej je računalnik praktično neslišen. Iz spanja se zbudi v trenutku.

Na novih...

1130 komentarjev

Osveženi iPad Pro z lidarjem in tipkovnico s sledilno ploščico

vir: Apple
Apple - Apple je včeraj v spletne trgovine poslal prenovljene inačice iPada Pro. Dve kameri v spregi z lidarjem sta namenjeni učinkovitejši rabi obogatene resničnosti, poleg pa bo mogoče dokupiti tipkovnico Magic Keyboard z drsno ploščico, ki jo podpirajo novitete v prav tako prispeli posodobitvi iPadOSa.

Apple se je pri svojih tablicah iPad že nekaj časa obotavljal okoli prihoda kazalke, s čimer bi naprave (še) bolj potisnil v smeri delovnega orodja in se odločno sprehodil v zelje Microsoftovim hibridom Surface. Z novo inačico iPadOSa, 13.4, ki je prispela včeraj, se je to naposled zgodilo. (Od lani je bilo že mogoče uporabljati zasilni kurzor iz nabora pripomočkov za invalide, a je bil precej neroden.) V koraku sledi strojna posodobitev iPadov Pro v 11- in 12,9-palčni različici, toda v precej dragi obliki, če se ne poslužimo miške. Sledilna ploščica je namreč vgrajena v novo pritiklino: tipkovnico/ovitek Magic Keyboard, ki bo stala kar tristo evrov, hkrati pa prispe šele maja. V zameno...

7 komentarjev

Intel predstavil nove procesorje 8. generacije: Amber Lake, Whiskey Lake

vir: Intel
Intel - Intel je predstavil nekaj novih predstavnikov osme generacije svojih procesorjev, ki sodijo v seriji U (Whiskey Lake) oziroma Y (Amber Lake). Namenjeni so zlasti lahkim in varčnim prenosnikom, ultrabookom in podobnim napravam, denimo MacBookom in MacBookom Air. Načeloma gre za nekoliko izpopolnjen in navit Kaby Lake, saj kakšnih večjih arhitekturnih novosti ni.

Serijo U (Whiskey Lake) predstavljajo procesorji z deklarirano porabo 15 W. Najšibkejši predstavnik Core i3-8165U ima dve jedri (štiri niti) in frekvenco 2,1 GHz (Turbo 3,9 GHz), medtem ko sta i5-8265U in i7-8565U štiri jedra s frekvencama 1,6 (3,9) oziroma 1,8 (4,6) GHz. V seriji Y procesorji porabijo 5 W...

18 komentarjev

Novosti z Applove predstavitve

13 in 15-palčna Retina, edini možnosti pri MacBook Projih

vir: The Verge
The Verge - Applova prireditev v San Franciscu se je tokrat začela s že videnim videoposnetkom, ki pokaže nekaj razmišljanja podjetja v povezavi z razvojem in snovanjem novih izdelkov. Isti videoposnetek so že pokazali na letošnji konferenci WWDC v juniju. Tim Cook je nadaljeval z običajnim pojasnjevanjem, kako uspešna je bila predstavitev novih iPhonov, predstavitev iOS-a ter kako zelo so še vedno uspešni na področju prenosnih računalnikov, kjer jim konkurenca očitno še vedno ne sledi (izpostavil je staro norijo z netbooki ter novo norijo, združevanje prenosnikov in tabličnih računalnikov). Povedal je, da pri Applu vseeno ne počivajo, s čimer je vajeti predstavitve predal Craigu Federighiju, vodji Applovih mehkih projektov, predvsem operacijskih sistemov. Seveda se je osredotočil na OS X.

Povedal je, da je bil glavni namen Mavericksa iz obstoječe strojne opreme iztisniti...

56 komentarjev

Apple osvežuje linijo MacBook Pro

vir: engadget
engadget - Applova prireditev 2. marca bo očitno mnogo bolj posvečena iPadu, kot je bilo mogoče misliti še včeraj, saj so prenovljene prenosnike MacBook relativno potiho predstavili že danes. Postopek je bil običajen, spletna trgovina je z opozorilom o osveževanju prenehala delovati, vrnila pa se je s svežo zalogo prenosnikov. V njih zdaj domujejo Intelovi procesorji iz serij Core i5 in i7 z arhitekturo Sandy Bridge, za MacBooke prvič tudi s štirijedrniki. Poleg procesorjev je še nekaj novosti, na grafični strani so pri modelih z diskretnimi čipi popolnoma opustili nVidio za AMD-jeve grafične čipe iz serije Radeon HD 6000M, vgrajena kamera pa podpira osnovno visoko ločljivost (1280 x 720), v navezi s katero je FaceTime zapustil stadij bete ter je za en ameriški dolar na voljo na Mac App...

91 komentarjev

Nazaj k Macom, Macbook Air

Tako je nastal nov MacBook Air

vir: engadget
engadget - Nov MacBook Air ni le eden, sta dva! 13,3-palčnemu modelu se bo namreč pridružil še nekoliko manjši, 11,4-palčni, ki bo poleg nekoliko počasnejše in cenejše strojen opreme imel tudi nekoliko krajšo avtonomijo ter jasno nižjo ceno. Ponovno so se pri Applu zgledovali po iPadu, kjer so bili navdušeni predvsem nad tankostjo, avtonomijo, kratkim časom prižiganja in prednostjo uporabe pomnilnika Flash namesto mehanskih trdih diskov. Po besedah Jobsa sta nova MacBook Aira tako plod ljubezenske zveze med običajnim MacBookom in iPadom.

Pomnilnik za hrambo podatkov ne prihaja v običajni obliki SATA pogona, temveč je lastna Applova zasnova, ki se vključi neposredno na matično ploščo. Po njihovih besedah poleg prihranka prostora...

165 komentarjev