»

Microsoft bo močno otežil izdajanje gonilnikov za starejše verzije Windows

Slo-Tech - Microsoft je sporočil, da bo 1. julija prihodnje leto onemogočil navzkrižno podpisovanje gonilnikov (cross-sign drivers), s čimer bo de facto onemogočil izdajanje novih gonilnikov za vse operacijske sisteme pred Windows 10. Edina možnost bo namreč ostala preverjanje gonilnikov za starejše sisteme s testom HLK/WHQL, ki pa ni primeren za vse naprave.

Trenutno obstajajo trije načini podpisovanja gonilnikov, medtem ko nepodpisani gonilniki iz varnostnih razlogov ne delujejo. Cross signing pomeni, da razvijalec gonilnikov za Windows 8.1 in starejše podpiše z lastnim certifikatom (Code Signing Certificate), potem pa še s certifikatom centralni overitelj (Certification Authority). Če slednjemu Microsoft zaupa, je s tem provenienca gonilnika potrjena. To možnost bo Microsoft ukinil. Ostalo bo podpisovanje prek Partner Center Developer Dashboarda (Attestation Signing), kjer gonilnik podpiše Microsoft. Ta identiteto razvijalca potrdi prek računa v Developer Dashboardu. Možnost deluje le za...

60 komentarjev

AMD-jev preobrat: Ryzen ne bo podpiral Windows 7

Slo-Tech - AMD je za 180 stopinj spremenil svojo pozicijo in izrecno zapisal, da gonilnikov za Ryzen za Windows 7 ne bo. To je precej nenavadno, ker smo še pred tednom dni poročali o ravno obratni zgodbi. Tedaj je AMD uradno izjavil, da bodo procesorji Ryzen v celoti podprti v Windows 7. Sedaj je AMD spremenil mnenje in uradno zapisal, da so procesorje Ryzen sicer preizkušali v operacijskih sistemih več generacij, torej Windows 7 in Windows 10, a bodo podporo in gonilnike ponudili le za Windows 10. Zakaj tako drastična in nagla sprememba, ni jasno.

Bodisi se je nekomu v AMD-ju pred tednom dni zareklo bodisi so ugotovili, da nima smisla podpirati operacijskega sistema, ki ga bo Microsoft pri življenju držal le še tri leta in nima tehnoloških zmožnosti za podporo čisto...

102 komentarja

Microsoft bo upokojil SHA-1 in RC4

Microsoft - Algoritem RC4 je ena izmed najstarejših tokovnih šifer, ki se še vedno uporablja v starih verzijah protokola TLS in WEP. V RC4 so odkrili že številne ranljivosti, zato je njegova uporaba odsvetovana in se opušča. Raziskovalci so odkrili številne pomanjkljivosti, ki skupaj z naraščanjem računske moči omogočajo praktično izvedbo napadov na RC4. Recimo šifriranje WEP v brezžičnih usmerjevalnikih je že dlje časa mogoče zlomiti sorazmerno hitro (v manj kot dnevu). Obstajajo celo...

7 komentarjev

Intel pozabil na Windows 98 in ME

Neowin -

Čeprav je Microsoft življenjski krog Windows 98 in Millennium Edition uradno že sklenil, ju mnogi uporabniki in tudi podjetja še vedno uporabljajo. Sicer navadno tečeta na starejših sistemih, kjer se novega sistema bodisi ne splača nameščati bodisi smo na starega navajeni in nam dobro služi, a kljub temu izdelovalci strojne opreme za novo opremo po večini še vedno izdelajo gonilnike tudi zanju. Intel se je odločil temu storiti konec.

Kot poročajo na Neowinu, za novi čipovji i915 in i925 Intel ne bo izdal gonilnikov za Windows 98/ME, s čimer bo uporabnike poskušal prisiliti v uporabo novejših sistemov, tj. Windows 2000 ali XP. To seveda še ne pomeni, da starejši Windows na njih ne bodo delovali, saj vsebujejo nativno podporo za novi čipovji, vendar bodo tekli opazno počasneje, pravijo pri Intelu. S tem dejanjem pušča Intel majhno tržno nišo, ki bi jo lahko VIA in SiS izkoristila, čeprav je res, da sistemi Windows 9x res sodijo na smetišče zgodovine. Več o tem.

8 komentarjev

Zmagoslavje AMD64 bo moralo še počakati

Overclockers.com - Od kar je AMD izdal svoje 64-bitne procesorje s kodnim imenom Hammer, je minilo približno 6 mesecev. A še vedno je na razpolago bore malo programov, ki bi bili prilagojeni za delovanje v 64-bitiem načinu. Večina poznovalcev je tako mnenja, da se bo na trgu pojavilo več programov za 64-bitne procesorje šele, ko bo Microsoft izdal svojo 64-bitno različico Windows XP (trenutno je na voljo kot brezplačno dostopna beta različica). Če bi AMD hotel povečati prodajo, bi torej za zdaj moral znižati cene Opteronov in upati, da bo porast prodaje pospešila razvoj Windows XP64.

Sam operacijski sistem pa ni dovolj, potrebni so še ustrezni gonilniki. Glede na to, da se nekatera podjetja ne trudijo niti z gonilniki za 32-bitne procesorje za starejše operacijske sisteme (ali alternativne, npr. odprtokodne), ni presenečenje, da zaenkrat 64-bitno platformo ignorirajo tudi velikani kot je ATI. Ob tako pičli podpori je logično, da bo AMD počakal s pocenitvijo svojih procesorjev na prihod 64-bitne...

33 komentarjev

Microsoftovo preverjanje voznikov

The Register - V nemalo publikacijah so se spotaknili (ter večinoma negativno kritizirali) ob novost novih polken -- digitalno podpisovanje gonilnikov. Se pa je našlo podjetje InterTrust Technologies, ki trdi, da je to njihova tehnologija, ki so jo razvili že leta 1995, od takrat pa nekajkrat poskusili prodati (licencirati) Microsoftu. MS to seveda zanika, zadeva pa je na sodišču. Pazite to: da bi se lahko spopadel z velikanom, je InterTrust odpustil nemalo delovne sile. Klik!

0 komentarjev