»

Starlink izstrelil satelite, ki prinašajo satelitski internet na telefone

Slo-Tech - V noči s torka na sredo po slovenskem času je SpaceX v vesolje poslal še 21 satelitov za internetno omrežje Starlink, med katerimi je šest tudi takšnih, ki omogočajo satelitsko povezljivost običajnih pametnih telefonov. Gre za lastnosti, ki jih označujejo kot Direct to Cell, in satelitom omogočajo, da delujejo kot bazne postaje v vesolju. Njihove signale bodo telefoni lovili brez predelav in dodatkov, kar je vsaj v teoriji prvi korak k resnično globalni pokritosti s telefonskim signalom.

Starlink bo še letos zagotovil pošiljanje sporočil prek tega sistema, prihodnje leto pa načrtujejo še govorni in podatkovni promet. V ZDA v projektu sodeluje operater T-Mobile, partnerje pa imajo tudi v Avstraliji, Kanadi, Novi Zelandiji, na Japonskem in Švici. Ob tem Elon Musk dodaja, da je hitrost snopa okrog 7 Mb/s, kar se deli na uporabnike na širokem področju. S klasičnimi prizemnimi omrežji zato Starlink ne more tekmovati, je pa koristen, kjer signala sploh ni. Starlinkov signal je...

49 komentarjev

Združitev Viasata in Inmarsata bo EU podrobneje preučila

Slo-Tech - Viasat bo moral na prevzem Inmarsata, ki ga je napovedal pred poldrugim letom, še malo počakati. Dobrih sedem milijard dolarjev vredno kupčijo bo Evropska komisija pobliže preverila, so sporočili iz Bruslja. Komisija je zaskrbljena, da bo Viasat s tem nakupom okrnil konkurenco na področju nudenja dostopa do interneta na komercialnih letih.

Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je povedala, da je internetni dostop na letalih zelo sveže področje in rastoči trg, na katerem sta Inmarsat in Viasat vodilna igralca. Trenutno sta konkurenta, združitev pa bo to spremenila. Komisija je v preliminarnem preizkusu ugotovila, da sta podjetji neposredna konkurenta v Evropi, ki se prijavljata na iste razpise. Ker so prepreke za vstop na trg visoke, predvsem tehnološke in regulatorne, drugih ponudnikov ni veliko. Hkrati na trgu potekajo pomembno spremembe, saj nanj vstopajo ponudniki, ki ne uporabljajo geostacionarnih satelitov. Komisija mora preveriti, ali bodo ti zadostna...

1 komentar

SpaceX predstavil Starlink za letala

Slo-Tech - SpaceX je ta teden predstavil novo storitev, ki internet prek omrežja Starlink prinaša tudi na letala. Storitev se imenuje Starlink Aviation in bo spočetka omejena na manjša ali zasebna letala, za katera so že pridobili ustrezne certifikate. Na voljo je že zdaj.

Starlink Aviation omogoča hitrost dostopa do interneta 350 Mb/s na letalo, kar se razdeli med potnike. To je že dovolj, da lahko spremljajo tudi pretočne vsebine vsaj v osnovni kakovosti. Latenca 20 milisekund pa omogoča tudi pogovore v živo ali podobne storitve, kjer je odziv sogovornika potreben v realnem času. Vsako letalo bo za delovanje dobilo Aero Terminal, ki skupaj z ustrezno spremljajočo opremo stane 150.000 dolarjev. Mesečna naročnina bo nato 12.500 ali 25.000 dolarjev. S tem bodo dobili mesečno naročnino brez omejitve prenosa podatkov. Ker so Starlinkovi sateliti povsod (v zmernih geografskih širinah), bo internet dostopen tudi nad oceani.

Prve preizkuse so že izvedli, za zdaj pa se za storitve zanimata dve...

5 komentarjev

Starlink prihaja v Nigerijo in Mozambik

Slo-Tech - Dasiravno je Starlink namenjen internetni povezljivosti po celotnem planetu s poudarkom na manj razvitih področjih, je bil Starlink doslej na voljo v Evropi, Severni Ameriki in Oceaniji s Čilom in Brazilijo kot edinima izjemama. Sedaj pa Starlink prihaja v Nigerijo, Mozambik in na Filipine, je sporočil izvršni direktor Elon Musk. S tem se Starlink prvikrat komercialno širi v nerazvite države.

Filipi so prva država v jugovzhodni Aziji, ki je Starlinku izdala licence za uporabo potrebnega radiofrekvenčnega spektra. Nekaj ur pozneje se je Musk pohvalil, da jim je to uspelo tudi v Nigeriji in Mozambiku. Nigerijski regulator je potrdil, da je v začetku tedna odobril uporabo ustreznih frekvenc. Starlink se je registriral kot običajen ponudnik dostopa do interneta, zato bo moral licenco obnoviti čez 10 let. Po podatkih regulatorja so pogajanja trajal od lanskega maja. V Mozambiku so licence potrdili februarja letos. S tem je Starlink prispel na vse kontinente, se je pohvalil Elon Musk.

...

13 komentarjev

Starlink aktiviran tudi nad Ukrajino

vir: CNET
CNET - V SpaceXu so se odločili, da v odzivu na vojno v Ukrajini tam predčasno prižgejo svoj satelitski sistem za dostavo interneta, Starlink.

V Ukrajini trenutno zaradi vsesplošnega ruskega vojaškega napada vladajo težke razmere. Spopadi so že onesposobili del komunikacijske infrastrukture in ukrajinski minister za digitalno transformacijo se je na Elona Muska obrnil s pozivom, naj nad državo predčasno prižge satelitski sistem Starlink, ki je namenjen internetni povezljivosti. Ta sicer v obliki beta preizkusa že deluje na območju več evropskih držav, od januarja tudi v Sloveniji. Musk je dejansko hitro odgovoril in oznanil, da je sistem za Ukrajince prižgan ter da sledijo tudi pošiljke terminalov, se pravi satelitskih krožnikov, ki jih stranke za uporabo sistema potrebujejo.

Seveda gre bržkone tudi za zvit Elonov marketinški podvig, kajti poteza je takoj sprožila množično odobravanje. Prav tako ni znano, kako hitre in velike bodo dejansko pošiljke terminalov ter do koga bodo v teh...

82 komentarjev

SpaceX pričenja z javnim preizkusom omrežja Starlink

Ars Technica - Iz SpaceXa so kontaktirali prve kandidate za javni preizkus satelitskega internetnega omrežja Starlink. Stroški zanje bodo znašali 500 dolarjev za opremo in pa mesečno naročnino stotih dolarjev.

Pred dnevi je nov polet Falcona 9 v Zemljino krožnico uspešno dostavil novih 60 satelitov sistema Starlink, s čimer se je število izstreljenih povzpelo na slabih 900. Toda ob tem je treba upoštevati, da so prvo odpravo že upokojili, obenem pa naprave neposredno po prihodu v vesolje potrebujejo še več tednov, preden se razporedijo v svoje delovne orbite, zato število trenutno operativnih satelitov v resnici šteje okoli 700. To pa je pravzaprav dovolj za pričetek širšega testiranja na področju severne Amerike, kar je Elon Musk napovedal že v začetku oktobra. Od poletja sicer že poteka zaprto preizkušanje, ki je precej skrito, saj pristopna določila uporabnikom nalagajo, naj ne objavljajo podatkov. Toda nekaj podrobnosti je seveda pobegnilo in ljudje so po tem sodeč beležili hitrosti navzdol...

34 komentarjev

Starlink bo povezoval Microsoftove nove premične podatkovne centre

Microsoft - V Microsoftu so razkrili svojo inačico premičnega podatkovnega centra za rabo v odmaknjenih krajih, Azure Modular Datacenter, ki bo za zvezo s civilizacijo uporabljal satelite podjetij SpaceX in SES.

Potapljanje strežnikov v morje očitno ni edina Microsoftova veja razvoja mini podatkovnih farm, kajti podjetje je predstavilo Azure Modular Datacenter (MDC), za transportni kontejner veliko kompaktno mobilno rešitev, ki jo je mogoče prepeljati kamorkoli, kjer se nenadoma pojavijo potrebe po hitrem in zanesljivem dostopu do Azurovega oblaka. Kot primere navajajo vojaške, humanitarne in industrijske operacije, kot je rudarstvo. V ta namen je Azure MDC zaščiten pred vročino, vlago in radijskimi motnjami. Trenutno še ni čisto jasno, kakšna natančno je njegova zmogljivost, kot tudi ne cena, saj je ta hip še v preizkušanju v ameriški vojski in pri nekaterih drugih strankah.



Seveda še zdaleč ne gre za prvi premični podatkovni center, saj imajo svoje še lep čas IBM, HP in drugi. Bo pa...

10 komentarjev

Amazon bo satelitski internet postavljal s 3236 sateliti

Slo-Tech - FCC je Amazonu odobril lansiranje 3236 satelitov, s katerimi želi podjetje v projektu Kuiper vzpostaviti lastno storitev ponudbe internetne povezave preko satelitov.

Ko gre za megakonstelacije satelitov - to je, na tisoče naprav - ki bodo na Zemljo pošiljali internetni signal, je SpaceX s sistemom Starlink daleč najdlje in tudi najbolj polni časopisne stolpce. Ravno v petek zjutraj je v orbito poletel nov Falcon 9, ki je število satelitov povečal na 597. Muskova vesoljska firma se tako nezadržno približuje prvemu testiranju servisa, do katerega naj bi prišlo jeseni v ZDA. Obenem so pred dnevi ameriško Zvezno komisijo za komunikacije (FCC) zaprosili za povečanje števila licenc za terminale - se pravi antene, s katerimi bodo uporabniki lovili signal - v ZDA z enega na pet milijonov. Pravijo namreč, da se je od srede junija, ko so odprli registracije na Starlinkovi spletni strani, tam prijavilo že 700.000 ljudi, ki jih storitev zanima.

Toda hkrati napredujejo tudi poglavitni...

39 komentarjev

Sateliti omrežja Starlink motijo opazovanje kometa NEOWISE

vir: CNet
CNet - Tegobe, ki so jih mnogi astronomi napovedovali zaradi polnjenja Zemljine orbite z megakonstelacijami satelitov, so lahko tudi amaterski opazovalci v praksi videli te dni, ko so sateliti omrežja Starlink vztrajno silili na posnetke kometa NEOWISE.

Amaterski astronomi na severni polobli približno zadnje tri tedne ob vzhodih in zahodih zrejo v nebo, da bi opazovali komet C/2020 F3 NEOWISE (ime je pobral po teleskopu, s katerim so ga odkrili). Gre za redkega prišleka, ki nas obišče na slabih 7000 let in je v primernih pogojih dobro viden tudi s prostim očesom. Priložnostni opazovalci so tako lahko uzrli najsvetlejše mimo nas švigajoče telo po kometu Hale-Bopp, na probleme pa so naleteli tisti s kanec naprednejšimi domačimi teleskopi: njihovi posnetki so v obliki grdih sledi ujeli tudi vsiljivce, satelite SpaceXove megakonstelacije Starlink.

Tovrstne nadloge astronomi napovedujejo že vse od trenutka, ko so snovalci megakonstelacij napovedali, da naj bi njihova omrežja vsebovala prek...

11 komentarjev

Ameriška vojska bo tri leta preizkušala SpaceX-ov satelitski internet

Slo-Tech - SpaceX in ameriška vojska sta podpisala pogodbo o preizkušanju SpaceX-ove konstelacije satelitov Starlink za dostop do interneta v ameriški vojski. V naslednjih treh letih bo vojska preverjala, ali je SpaceX-ova rešitev ustrezna za širšo uporabo v vojski. Gre za tako imenovano pogodbo CRADA (Cooperative Research and Development Agreement), po kateri vojaški razvoji laboratoriji sodelujejo z zasebnimi podjetji, neprofitnimi ustanovami ali drugimi organi. Gre za uveljavljen način preizkušanja novih tehnologij, preden se ameriška vojska odloči za nakup.

V konkretnem primeru bo torej vojska preverjala, ali je konstelacija satelitov v nizkih orbitah, ki nudijo dostop do interneta, primerna za vojaške potrebe. To tudi ni prva CRADA, ki jo je ameriška vojska podpisala v zvezi s satelitskimi komunikacijami, saj so v preteklosti sodelovali na primer s SES in Kratosom. Trenutni satelitski internet, ki ga uporablja ameriška vojska, je počasen in okoren. Ker temelji na geostacionarnih...

0 komentarjev

SpaceXu naposled uspelo utiriti prvo skupino satelitov Starlink

Ars Technica - Po več preložitvah so pri SpaceXu uspeli poleteti v vesolje s prvimi šestdesetimi sateliti načrtovanega omrežja Starlink, ki naj bi internet prinesel v manj razvite kotičke Zemlje.

Satelitsko megaomrežje Starlink med SpaceXovimi projekti nemara (še) ni tako razvpito kot vračanje pogonskih raket in napovedane misije na Mars, a je v viziji podjetja kljub temu izjemno pomembno. Omrežje bo omogočalo internetni dostop praktično povsod na Zemlji in prav z dohodki iz njegovega naslova si Musk in druščina obetajo financirati širokopotezno poseljevanje osončja, z Marsom za uverturo. Starlink bo predvidoma sestavljalo nič manj kot 12.000 malih satelitov mase 227 kilogramov, ki bodo ždeli v orbiti 550 km nad površjem Zemlje. Za...

15 komentarjev