»

SpaceX predstavil Starlink za letala

Slo-Tech - SpaceX je ta teden predstavil novo storitev, ki internet prek omrežja Starlink prinaša tudi na letala. Storitev se imenuje Starlink Aviation in bo spočetka omejena na manjša ali zasebna letala, za katera so že pridobili ustrezne certifikate. Na voljo je že zdaj.

Starlink Aviation omogoča hitrost dostopa do interneta 350 Mb/s na letalo, kar se razdeli med potnike. To je že dovolj, da lahko spremljajo tudi pretočne vsebine vsaj v osnovni kakovosti. Latenca 20 milisekund pa omogoča tudi pogovore v živo ali podobne storitve, kjer je odziv sogovornika potreben v realnem času. Vsako letalo bo za delovanje dobilo Aero Terminal, ki skupaj z ustrezno spremljajočo opremo stane 150.000 dolarjev. Mesečna naročnina bo nato 12.500 ali 25.000 dolarjev. S tem bodo dobili mesečno naročnino brez omejitve prenosa podatkov. Ker so Starlinkovi sateliti povsod (v zmernih geografskih širinah), bo internet dostopen tudi nad oceani.

Prve preizkuse so že izvedli, za zdaj pa se za storitve zanimata dve...

5 komentarjev

SpaceX pričenja z javnim preizkusom omrežja Starlink

Ars Technica - Iz SpaceXa so kontaktirali prve kandidate za javni preizkus satelitskega internetnega omrežja Starlink. Stroški zanje bodo znašali 500 dolarjev za opremo in pa mesečno naročnino stotih dolarjev.

Pred dnevi je nov polet Falcona 9 v Zemljino krožnico uspešno dostavil novih 60 satelitov sistema Starlink, s čimer se je število izstreljenih povzpelo na slabih 900. Toda ob tem je treba upoštevati, da so prvo odpravo že upokojili, obenem pa naprave neposredno po prihodu v vesolje potrebujejo še več tednov, preden se razporedijo v svoje delovne orbite, zato število trenutno operativnih satelitov v resnici šteje okoli 700. To pa je pravzaprav dovolj za pričetek širšega testiranja na področju severne Amerike, kar je Elon Musk napovedal že v začetku oktobra. Od poletja sicer že poteka zaprto preizkušanje, ki je precej skrito, saj pristopna določila uporabnikom nalagajo, naj ne objavljajo podatkov. Toda nekaj podrobnosti je seveda pobegnilo in ljudje so po tem sodeč beležili hitrosti navzdol...

34 komentarjev

Starlink bo povezoval Microsoftove nove premične podatkovne centre

Microsoft - V Microsoftu so razkrili svojo inačico premičnega podatkovnega centra za rabo v odmaknjenih krajih, Azure Modular Datacenter, ki bo za zvezo s civilizacijo uporabljal satelite podjetij SpaceX in SES.

Potapljanje strežnikov v morje očitno ni edina Microsoftova veja razvoja mini podatkovnih farm, kajti podjetje je predstavilo Azure Modular Datacenter (MDC), za transportni kontejner veliko kompaktno mobilno rešitev, ki jo je mogoče prepeljati kamorkoli, kjer se nenadoma pojavijo potrebe po hitrem in zanesljivem dostopu do Azurovega oblaka. Kot primere navajajo vojaške, humanitarne in industrijske operacije, kot je rudarstvo. V ta namen je Azure MDC zaščiten pred vročino, vlago in radijskimi motnjami. Trenutno še ni čisto jasno, kakšna natančno je njegova zmogljivost, kot tudi ne cena, saj je ta hip še v preizkušanju v ameriški vojski in pri nekaterih drugih strankah.



Seveda še zdaleč ne gre za prvi premični podatkovni center, saj imajo svoje še lep čas IBM, HP in drugi. Bo pa...

10 komentarjev

Ameriška vojska bo tri leta preizkušala SpaceX-ov satelitski internet

Slo-Tech - SpaceX in ameriška vojska sta podpisala pogodbo o preizkušanju SpaceX-ove konstelacije satelitov Starlink za dostop do interneta v ameriški vojski. V naslednjih treh letih bo vojska preverjala, ali je SpaceX-ova rešitev ustrezna za širšo uporabo v vojski. Gre za tako imenovano pogodbo CRADA (Cooperative Research and Development Agreement), po kateri vojaški razvoji laboratoriji sodelujejo z zasebnimi podjetji, neprofitnimi ustanovami ali drugimi organi. Gre za uveljavljen način preizkušanja novih tehnologij, preden se ameriška vojska odloči za nakup.

V konkretnem primeru bo torej vojska preverjala, ali je konstelacija satelitov v nizkih orbitah, ki nudijo dostop do interneta, primerna za vojaške potrebe. To tudi ni prva CRADA, ki jo je ameriška vojska podpisala v zvezi s satelitskimi komunikacijami, saj so v preteklosti sodelovali na primer s SES in Kratosom. Trenutni satelitski internet, ki ga uporablja ameriška vojska, je počasen in okoren. Ker temelji na geostacionarnih...

0 komentarjev

Apple razmišlja o satelitskem internetu za iPhone

Slo-Tech - Po pisanju Bloomberga je Apple začel sestavljati ekipo inženirjev, ki se ukvarja s satelitskim internetom za iPhone. Zamisel se sliši prav futuristična, a povsem nemogoča ni. Apple menda razmišlja, da bi s sateliti zagotavljal dostop do interneta, ki bi ga lahko uporabljali lastniki iPhonov, ne da bi potrebovali dostop do lokalnih omrežij. Da te govorice niso iz trte izvite, kaže tudi zanimanje Tima Cooka za satelitski internet, ki ni skrivnost. Še vedno je projekt daleč od kakršnihkoli delujočih prototipov. A Apple je zaposlil približno deset inženirjev z ustreznih področij, ki naj bi v naslednjih petih letih pripravili delujočo storitev.

Če bi Apple resnično uspel postaviti satelitski internet, bi s tem zaobšel potrebo po internetni povezljivosti prek mobilnih omrežij. S tem bi poskrbel tudi za večjo povezanost teh naprav, hkrati pa bi s tem pridobil še dodatne informacije o lokaciji naprav in internetnem prometu, ki ga z njimi ustvarjamo. Ali bo Apple razvil lastne satelite in...

51 komentarjev

SpaceX bo več kot podvojil število vseh satelitov v orbiti

Slo-Tech - Komercialni sateliti v vesolju niso nič neobičajnega, a vseeno velja omeniti novo dovoljenje, ki ga je SpaceX dobil od Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC). Podjetje bo smelo v orbito poslati 7000 satelitov. Za primerjavo: v orbiti je trenutno okrog 5000 satelitov, izmed katerih jih deluje slabih 2000. SpaceX je že imel dovoljenje za izstrelitev 4425 satelitov v drugem projektu. Oba sta namenjena zagotavljanja internetne povezljivosti. FCC je dovolil tudi izstrelitev več sto satelitov podjetij Kepler, Telesat in Leosa, ki prav tako želijo s sateliti v nižji in srednji orbiti prinesti internet na Zemljo. SpaceX meri na cel svet, Kepler in Telesat na ZDA, LeoSat pa na poslovne uporabnike. V preteklosti je FCC podobne projekte že odobril...

5 komentarjev

SpaceX ponovno uporabil raketo, kaj pa sedaj?

Slo-Tech - V noči na petek po slovenskem času je SpaceXu uspel veliki met. Po dolgotrajnih pripravah in prelaganju so prvikrat v zgodovini v vesolje poslali raketo, katere prva stopnja je bila rabljena. Misija SES-10 je uspela in v geostacionarno orbito pripeljala komunikacijski satelit podjetja SES. Seveda so nekateri proizvajalci uspeli na Zemljo vračati dele svojih raket, a so bile vse suborbitalne.

SpaceX je že večkrat na Zemljo uspešno vrnil prvo stopnjo rakete Falcon, ki so jo uspeli pristati tako na plavajoči ploščadi kakor na kopnem. To je bil prvi korak na poti k cenejšim vesoljskim poletom, kjer je cilj seveda ponovno uporaba čim večjega dela komponent. Vračanje prvostopenjskih raket je SpaceX že dodobra izpopolnil, toda...

38 komentarjev

SpaceX bo le uporabil obnovljeno raketo

Slo-Tech - SpaceX za ponovno uporabo že nekaj časa uspešno lovi rakete, ki v vesolje vozijo satelite in drug tovor, a nobene izmed njih ni še dejansko vnovič uporabil. V skladišču se jih je nabralo že šest, še nekaj pa je takih, ki na Zemljo niso padle povsem kontrolirano. Sedaj smo končno dobili oprijemljivejše informacije, kdaj in katero raketo bo ponovno poslal v vesolje. To bo raketa, ki je 8. aprila letos proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) ponesla tovorno kapsulo Dragon, sama pa uspešno pristala na plavajoči ploščadi.

Naročnik, ki bo zadovoljen s to raketo, je luksemburško podjetje SES, ki ima v vesolju obsežno konstelacijo satelitov. Proti koncu leta bo reciklirani Falcon 9 za SES v orbito ponesel 5,3-tonski...

26 komentarjev