»

Ameriški FTC neuradno proti Microsoftovemu prevzemu Activision Blizzarda

Slo-Tech - Januarja najavljenemu prevzemu Activision Blizzarda, ki ga želi izpeljati Microsoft, grozi predčasen konec. Politico poroča, da bo ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) bržkone preprečila 69 milijard dolarjev težak prevzem. To lahko storijo s tožbo, ki naj bi jo vložili kmalu.

Končni razplet je odvisen od glasovanja štiričlanske komisije FTC, ki se še ni zgodilo. Komisarji pri glasovanju upoštevajo tako dokumentacijo podjetij in posvetovanja z njihovimi odvetniki kakor tudi priporočila strokovnih služb na FTC. Neuradno so uradniki v FTC skeptični do prevzema in ga ne bodo priporočili. Uradno preiskava, ki se konča bodisi s soglasjem bodisi s tožbo, še ni končana. Končno odločitev pričakujejo še pred koncem leta.

Ključni pomislek je koncentracija in morebitno izkoriščanje tržnega položaja. FTC skrbi, da bi Microsoft s prevzemom dobil nepravično prednost na področju videoiger, kjer Xbox tekmuje s Sonyjem in PlayStationom. Sony je glavni nasprotnik prevzema (tudi na Otoku) in...

7 komentarjev

Nemčija nad Amazon še zaradi oviranja konkurence

Bundeskartellamt - Predstavniki nemškega varuha konkurence so sporočili, da so sprožili preiskavo o tem ali Amazon morda zlorablja svoj prevladujoči tržni položaj. Slednjega so v sporočilu označili kar kot "malone nepremagljivo pozicijo ekonomske moči", saj gre za poslovni ekosistem, ki se razteza prek več različnih trgov. Nemški regulatorji konkurence Amazon že imajo v svojem kolesju in ga preiskujejo zaradi domnevne zlorabe mehanizmov za nadzor cen, preiskujejo pa tudi razmerja podjetja z drugimi prodajalci v njihovi spletni trgovini.

Tokratno preiskavo so razdelili na dva dela; najprej bodo preverili ali je obstoj Amazona res izjemnega pomena za konkurenco na trgu in v primeru, da se izkaže, da je res tako, bo podjetje lahko delovalo dalje, a mu bodo lahko že vnaprej prepovedali določena protikonkurenčna dejanja. To namreč omogoča novela nemške konkurenčne zakonodaje za digitalna podjetja, ki daje regulatorju več pooblastil pri zaznavanju in preprečevanju zlorab prevladujočega položaja. Novela je...

31 komentarjev

Newyorška tožilka nad Amazon zaradi nevarnih razmer v skladiščih med covidom

Slo-Tech - Newyorška tožilka Letitia James je vložila tožbo zoper Amazon, v katerem podjetju očita nezadostno zaščito zaposlenih v newyorških skladiščih ter povračilne ukrepe zoper zaposlene, ki so na domnevne nepravilnosti opozarjali. Problematični sta skladišče na Staten Islandu in odpremni center v Queensu. Amazon ni zagotavljal ustreznega razkuževanja prostorov ter sledenja stikom potrjenih okužb s covidom-19. Kdor je na to opozoril, je bil deležen sankcij.

Amazon je s svojim ravnanjem resno ogrozil zdravje in življenje zaposlenih, hkrati pa je to ravnanje predstavljalo tudi tveganje za javno zdravje. Amazon je ubiral bližnjice in ni želel sprejeti ukrepov, za katere je ocenil, da bi močno vplivali na prodajo, produktivnost zaposlenih in s tem dobičke. V času krize je sicer Amazon beležil rekordno prodajo in dobičke. V teh obratih je zbolelo vsaj 250 zaposlenih, Amazon pa ni zaprl predelov, kjer so delali, in jih ustrezno prezračil. Vsaj do junija Amazon tudi ni izvajal sledenja stikov z...

10 komentarjev

Ameriške zvezne države zaradi kršitev konkurence nad Facebook

vir: Needpix

vir: Reuters
Reuters - Potem, ko sta zvezno tožilstvo in Zvezna komisija za trgovino (FTC) lani začela preiskavo zoper Amazon, Apple, Google in Facebook zaradi domnevnih kršitev pravil konkurenčnosti, se bosta prva dva kot kaže sodnemu postopku izognila. Zoper Google, kot je znano, je bila obtožnica že vložena konec oktobra, prihodnji teden pa naj bi končno doletela še Facebook.

Tožbi newyorškega državne tožilke Letitie James se bo po navajanju medijev pridružilo še več kot 40 ameriških zveznih držav, svojo tožbo pa naj bi vložili tudi komisarji FTC, ki so se na to temo sestali včeraj.

Natančna vsebina tožb še ni znana, doslej se je v zvezi s tem najpogosteje pojavljal očitek, da je Facebook potencialne konkurente odstranjeval s prevzemi, za katere je običajno plačeval visoke prevzemne premije. Najbolj znana sta prevzema Instagrama leta 2012 in WhatsAppa dve leti pozneje.

Facebook je te obtožbe že nekajkrat zavrnil, med drugim tudi med kongresnim zaslišanjem, rekoč, da ima njegovo podjetje veliko...

5 komentarjev

FTC že v kratkem nad Facebook zaradi oviranja konkurence?

vir: Pixy

vir: The New York Times
The New York Times - Ameriški mediji poročajo iz dobro obveščenih virov, da naj bi tamkajšnja Zvezna komisija za trgovino (FTC) že novembra vložila obtožnico zaradi oviranja konkurence zoper Facebook. Na to temo naj bi se minuli četrtek sestali člani komisije, ločen postopek, prav tako zaradi domnevnega oviranja konkurence, pa snujejo tudi državni tožilci več zveznih držav pod vodstvom newyorške tožilke Letitie James, še enega pa pripravljajo na pravosodnem ministrstvu.

Mark Zuckerberg je bil letošnjega avgusta že zaslišan pred FTC v zvezi z z domnevno monopolnim položajem podjetja, tokratni postopek pa naj bi pod drobnogled vzel predvsem Facebookove prevzeme manjših konkurentov in ali so bili ti prevzemi izpeljani z namenom ohranjanja monopola.

FTC je Facebook doslej že preiskoval v zvezi z kršenjem zasebnosti uporabnikov. Postopek se je lani končal s poravnavo, v kateri je moral Facebook plačati rekordnih pet milijard ameriških dolarjev kazni.

3 komentarji

Facebooku pet milijard dolarjev globe in 20 let nadzora

Slo-Tech - Facebook se je tudi uradno poravnal z ameriško Zvezno komisijo za trgovino (FTC), da bo plačal pet milijard dolarjev globe zaradi kršenja pravice uporabnikov do zasebnosti. Poravnavo so najavili že pred dvema tednoma, saj pa je tudi uradno potrjena. Poleg višine so znane tudi ostale podrobnosti. Med drugim to, da je FTC glasoval po strankarski liniji, torej 3-2, ali naj poravnavo sprejme. Demokratska člana sta želela Facebook tožiti, medtem ko so republikanci potrdili poravnavo.

Glavni problem je, da je Facebook kršil zaveze iz leta 2012 glede zasebnosti. Sodu je dno izbila afera Cambridge Analytica, ko so aplikacije na Facebooku dostopale tudi do podatkov o prijateljih uporabnikov (ki se tako sploh niso imeli možnosti zavarovati), podatke pa so potem prodajali tretjim podjetjem. FTC...

34 komentarjev

Facebook se je s FTC poravnal za 5 milijard USD

vir: Flickr

vir: The Verge
The Verge - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) se je z vodstvom Facebooka pogodila za poravnavo, potem, ko je zoper podjetje sprožila preiskavo glede domnevnega kršenja zasebnosti uporabnikov. V ospredju preiskave je bila afera Cambridge Analytica, v kateri je istoimensko podjetje dostopalo do osebnih podatkov 87 milijonov uporabnikov tega družabnega omrežja.

Kot poročajo ameriški mediji, bo moral Facebook v okviru doseženega sporazuma poravnati 5 milijard dolarjev globe. Glasovanje v FTC se je pri tem razdelilo po strankarskih linijah, trojica republikancev je tako glasovala za poravnavo, dva člana demokratske stranke - ta se zavzema za bolj čvrsto obrzdanje podjetij, ki upravljajo z...

14 komentarjev

FTC začenja novo preiskavo Googla

Slo-Tech - Manj kot pol leta po zaključku zadnje preiskave zoper Google v ZDA se začenja nova. Zvezna komisija za trgovino (FTC) po neuradnih, a zelo zanesljivih informacijah začenja preiskavo domnevnih kršitev protimonopolne zakondaje, ki naj bi jih Google zakrivil s svojim oglaševalskim imperijem, pišejo New York Times, Forbes, Wall Street Journal in Bloomberg.

Preiskava je še v začetni fazi, zato sploh ni nujno, da bo dobila kakršenkoli epilog. Toda FTC načeloma ne začenja preiskav zoper velikane, kot je Google, brez utemeljenega suma. Tako je bilo tudi januarja, ko jo je Google sicer odnesel le z zelo blagimi ukrepi. To pot je jabolko spora oglaševalska platforma, ki jo je zgradil in kupil.

Google si je...

6 komentarjev

Samsung doživel dva pravna poraza v Nemčiji

Reuters - Samsung je ta teden doživel dva pravna poraza v Nemčiji, kjer še vedno poteka zapleten skupek tožb med Applom in Samsungom. Višje sodišče v Düsseldorfu je namreč zavrnilo Samsungovo pritožbo na septembrsko odločitev, s katero so zaradi prevelike podobnosti v dizajnu z Applovim iPadom 2 Samsung v Nemčiji ne sme prodajati Galaxy Taba 10.1. Prepovedana ostaja tudi prodaja manjšega modela Galaxy Tab 8.9. Na Nizozemskem, kjer je bil enak primer prav tako odmeven, je januarja zmagal Samsung, tako da se omenjena modela normalno prodajata.

Čeprav se je Samsung na...

7 komentarjev

Intel dosegel poravnavo s FTC-jem

Jon Leibowitz, predsednik FTC, na tiskovni konferenci

vir: Bloomberg
Bloomberg - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC), ki je postopek zoper Intel zaradi kršenja protimonopolne zakonodaje in oviranja konkurence začela lanske jeseni, je objavila, da so dosegli poravnavo z Intelom (PDF-dokument). Dogovorili se niso nič pretresljivega. Intel ne sme uporabljati groženj, izsiljevanja, ekskluzivnih kupčij in podobnih taktik, da bi uporabnikom preprečil nakup konkurenčnih procesorjev, je leitmotiv poravnave.

Poravnava zajema centralne procesorje, grafične procesorje in vezne nabore. Poleg omenjenih taktik, ki so prepovedane, Intel tudi ne bo (več) smel zavajati kupcev...

6 komentarjev