» »

Samsung doživel dva pravna poraza v Nemčiji

Samsung doživel dva pravna poraza v Nemčiji

Reuters - Samsung je ta teden doživel dva pravna poraza v Nemčiji, kjer še vedno poteka zapleten skupek tožb med Applom in Samsungom. Višje sodišče v Düsseldorfu je namreč zavrnilo Samsungovo pritožbo na septembrsko odločitev, s katero so zaradi prevelike podobnosti v dizajnu z Applovim iPadom 2 Samsung v Nemčiji ne sme prodajati Galaxy Taba 10.1. Prepovedana ostaja tudi prodaja manjšega modela Galaxy Tab 8.9. Na Nizozemskem, kjer je bil enak primer prav tako odmeven, je januarja zmagal Samsung, tako da se omenjena modela normalno prodajata.

Čeprav se je Samsung na septembrsko odločitev pritožil, je bila zavrnitev pritožbe pričakovana in v tem trenutku predstavlja samo simbolično zmago za Apple. Samsung je namreč kmalu po prvi zavrnitvi za nemški trg izdal nekoliko spremenjeni model z oznako Galaxy Tab 10.1N, ki pa se kljub Applovemu poizkusu izpodbijanja za zdaj sme prodajati. Končno odločitev v tem primeru pričakujemo prihodnji četrtek. Še vedno pa tečejo Samsungovi postopki zoper Apple, ki bodo končani 2. marca.

Na tej fronti torej bistvenih sprememb ni, zgodili so se le lepotni popravki. Več težav pa bo Samsungu povzročila odločitev EU, da uvede izredno preiskavo zaradi domnevnega oviranja konkurence. Samsungu namreč očitajo oviranje tekmecev, saj ima Apple v lasti nekaj patentov za implementacijo standarda brezžične povezljivosti 3G. Po evropski zakonodaji mora podjetje, ki ima v lasti patente za standardizirane tehnologije, te konkurenci ponuditi po razumni ceni licenčnine, kar se je Samsung zavezal storiti leta 1998. Evropska komisija preiskuje sume, da Samsung zavez ne spoštuje. Med prizadetimi je tudi Apple, saj njegovi ipadi podpirajo 3G. Samsung prav zaradi omenjenih patentov toži Apple in druge proizvajalce v več evropskih državah, ZDA in Južni Koreji. Uradnega odziva na preiskavo iz Samsunga še ni. Samsungu grozi globa v višini 10 letnih prihodkov, če bo spoznan za krivega nezakonitega oviranja konkurence.

7 komentarjev

MrStein ::

Kaka dva poraza?
En je, da so mu zavrnili pritožbo, kaj pa drugo?

Samsungu namreč očitajo oviranje tekmecev, saj ima Apple v lasti nekaj patentov za implementacijo standarda brezžične povezljivosti 3G.

Kako lahko Samsung ovira z Applovimi patenti? Typo?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

sun4shine ::

Samsungu grozi globa v višini 10 letnih prihodkov, če bo spoznan za krivega nezakonitega oviranja konkurence.


V originalnem članku piše 10 % letnega prihodka in ne 10 letnih prihodkov.

TekO ::

Heh, 10 letnih prihodkov :D Pa to bi bil bankrot takoj.

Tudi mene zanima isto kot MrSteina. Ali ne razumem ali je še en typo?
Ideas are bulletproof.

RejZoR ::

Men je sam smešno da Samsungu buzerirajo pri "standardnih" zadevah češ da jih ne ponuja po razumni ceni oz da komplicira okoli njih, ko pa Apple bluzi okoli nekaj tko splošnega kot touch bar oblika telefona in oblika tablice (ne vem kakšna naj bo kot pravokotna z zaobljenimi robovi) je pa vse ok. Sej ne da je pravokotna oblika obstajala že tisoče let prej... zakaj ta dvoličnost?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Furbo ::

Kopiranje oblike iphona ni nekaj, kar bi bilo nujno potrebno za delovanje, kot je podpora 3G standardu mobilne telefonije, a se ti ne zdi?
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

RejZoR ::

Pol pa mi povej kako boš naredil okrogel ali trikotni telefon lepo prosim. Toliko vsi ostali kopirajo Apple in njihovo pravokotno obliko.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

nekikr ::

Ah dej no, preberi si 10 prejšnjih tem zakaj se tožijo. Ne, ne gre se za splošno obliko pravokotnika. Vse to je pa že v osnovi zgrešeno, kot smo tudi že nekajkrat dognali. Patente se podeljuje kot po tekočem traku, za vsako malenkost, kasneje se pa tožari glede njih in se jih razveljavlja. Riba smrdi pri glavi, močno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dve zmagi za Samsung proti Applu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
7714233 (10837) Furbo
»

Samsung bo spremenil dizajn Galaxy Taba v Nemčiji

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
3011377 (9208) win64
»

Samsung terja prepoved prodaje iPhona 4S na Japonskem in v Avstraliji

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
4113243 (11250) crobat
»

Izid Galaxy Taba 10.1 v Avstraliji pod vprašajem

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
297986 (6764) zee
»

Dokončna prepoved prodaje Galaxy Taba 10.1 v Nemčiji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
13338964 (34579) bojsi

Več podobnih tem