»

Nemška aplikacija za covid omogoča shranjevanje potrdil, slovenska aplikacija ostaja štiri mesece v preteklosti

Slo-Tech - Nemška aplikacija Corona-Warn-App v novi verziji 2.5, ki je izšla včeraj, dobiva novo pomembno funkcionalnost. Odslej bo omogočala hranjenje digitalnih certifikatov, s katerimi bodo lahko uporabniki dokazovali svoj status cepljenega, prebolevnika ali testiranega. V aplikaciji bodo lahko hranili dokazila zase in za do tri druge osebe, kot so otroci. V aplikacijo status oziroma certifikat vnesejo s skeniranjem kode QR, ki jim jo na potrdilu izda zdravnik glede na njihovo stanje. Potrdilo o cepljenju je bilo možno dodati že v verzijo 2.3, ki je izšla junija, prav tako z vnosom kode QR.

V aplikaciji vneseni certifikati ostanejo trajno, veljavnost pa bo odvisna od pravil. To pomeni, da je možno dodati več certifikatov, denimo za cepljenje in hitri test. Aplikacija bo najprej prikazala najbolj relevantnega, torej v konkretnem primeru manj kot 24 ur star hitri test, nato pa potrdilo o cepljenju. Druga novost so statistični podatki o cepljenju. Uporabniki si lahko ogledajo, koliko ljudi...

30 komentarjev

Freedom House: Koronakriza krči svobodo na internetu

Slo-Tech - Neprofitna organizacija Freedom House, ki vsako leto izda tudi poročilo o svobodi na internetu Freedom on the Net, ugotavlja, da je koronakriza pospešila fragmentacijo interneta, uvajanje preprek in krčenje svobode. V letošnjem poročilu so zapisali, da gre za dramatičen padec svobode na internetu, sicer pa je to že 10. leto, ko se svoboda na internetu zmanjšuje. Situacija je sicer v različnih državah precej različna.

Soavtor poročila Adrian Shahbaz dodaja, da bomo v retrospektivi na koronakrizo gledali kakor podobno prelomnico kot 11. september 2001, ki so jo oblasti izkoristile za uvedbo novih sredstev nadzora državljanov. V svojem poročilu so se osredotočili na tri področja: nadzor, cenzuro in fragmentacijo (razpad globalnega interneta na slabo povezane nacionalne koščke).

Na področju nadzora so posebej kritični do razširjenosti aplikacij za boj proti koronavirusu, ki so marsikod po svetu zlorabljene za nadzor. V Indiji je na primer na voljo aplikacija, ki na vladne strežnike...

26 komentarjev

Bela hiša: ukinitev nevtralnosti interneta prinesla 50 milijard dolarjev

Predsednik FCC-ja Ajit Pai je bil ves čas naklonjen ukinitvi nevtralnosti interneta.

Slo-Tech - V februarskem predsednikovem poročilu o stanju gospodarstva iz Bele hiše so zapisali, da obnovitev svobode na internetu, kakor administracija imenuje ukinitev principa nevtralnosti interneta, povečuje prihodke za 50 milijard dolarjev letno in povečuje blaginjo prebivalstva za skoraj 40 milijard dolarjev letno. Dodatnih 11 milijard dolarjev letno naj bi prineslo rahljanje pravil o zasebnosti na internetu. O utemeljenosti teh navedb so se že vprašali mnogi zagovorniki nevtralnosti interneta, saj gre v najboljšem primeru za ocene.

V ZDA so decembra 2017 ukinili nevtralnost interneta. Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC), v kateri imajo večino republikanci, je razveljavila odločitev iz leta 2015, tako da internet ni več reguliran kot javna storitev, temveč je informacijska storitev. To pomeni, da ne veljajo več stroge varovalke glede enakovrednosti prometa, prepovedi prioritizacije, plačila dodatnih taks velikih strani (npr. Netflix, Youtube) itd. FCC je tedaj to odločitev...

8 komentarjev

TikTok v vse večji nemilosti Američanov

Technology Review - Po tem, ko so prejšnji mesec v ZDA proti lastniku popularne aplikacije TikTok, kitajskemu podjetju ByteDance, sprožili preiskavo zaradi suma grožnje nacionalni varnosti, je zdaj postalo še tarča tožb, ki trdijo, da Kitajcem prodaja zasebne podatke Američanov.

Na internetu, kjer čas teče hitreje, mladina zadnje leto uprizarja množičen prehod na video aplikacijo TikTok. Ta hip je drugi največkrat pretočeni app na svetu - za WhatsAppom - in torej pred YouTubom, SnapChatom ter Instagramom. Uspeh gre v mnogočem na račun polnjenja luknje, ki jo je za seboj pustil leta 2016 ugasnjeni Vine: tudi TikTok je osrediščen okrog kratkih (do 15-sekundnih) video posnetkov, na katere je mogoče s priloženimi orodji prilepiti glasbo, filtre in druge dodatke. Zadeva je pri najstnikih noro priljubljena in tiska instantne medijske zvezde kot po tekočem traku, kar je v zadnjem času privabilo še denar ... pa tudi pozornost zaskrbljene javnosti in regulatorjev.

Problem je v lastniku - pekinški firmi...

22 komentarjev

Svoboda na internetu v zatonu

Freedom House - Poročilo think tanka Freedom House o stanju svobode na spletu za letošnje leto ni preveč spodbudno. Internetne svoboščine globalno upadajo že osmo leto zapovrstjo, še zlasti potem, ko so nekatere vlade pogrom nad lažnimi novicami in naraščajoče zbiranje osebnih podatkov izkoristile še za utišanje političnih nasprotnikov. Poročilo navaja, kako je širjenje govoric, lažne propagande in sovražnega govora pomagalo razplamtevati nasilje v Mjanmaru, Šri Lanki in Indiji. Za nazadovanje ima, tako poročilo, precejšnje zasluge Kitajska, ki drugim vladam uspešno izvaža svoje standarde ter tudi strojno in programsko opremo za izvajanje nadzora nad državljani. Kitajska je tudi sicer v poročilu označena kot najhujša kršiteljica spletnih svoboščin.
...

8 komentarjev

Slovenija nekoliko napredovala na lestvici novinarske svobode

Reporters Without Borders - Novinarji brez meja so objavili sveže poročilo (PDF-dokument) o novinarski svobodi na svetu, v katerem so države razvrščene od najbolj do najmanj represivne države zoper novinarsko svobodo. Leto 2011 so zaznamovali arabski protesti, ki so strmoglavili nekaj avtoritarnih režimov, nadaljevanje sage Wikileaks, dogovarjanje o sporazumu ACTA, razkrivanje finančnih nepravilnosti in malverzacij v bankah, poizkusi nadzora interneta v vedno več državah, grožnje, obsodbe in usmrtitve novinarjev itd., zaradi česar je bilo delo novinarjev po svetu pod težkimi preizkušnjami in morda celo bolj pomembno kot kdajkoli prej. Lestvica držav po novinarski svobodi je zato precej premešana v primerjavi s preteklimi leti, še vedno pa ostaja neizpodbitno dejstvo, da novinarska svoboda ne more obstajati brez trdne demokracije, kakor tudi slednja ne more obstajati...

26 komentarjev

Svoboda interneta največja v Estoniji

Slo-Tech - Freedom House, je objavil svoje letno poročilo Freedom on the Net, v katerem so analizirali svobodo na internetu v 37 državah. Merili so jo v več kategorijah, kot so ovire pri dostopu, omejitve pri vsebini, kršitve uporabnikovih pravic, filtriranje, blokiranje in cenzura, nadzor in pregon posameznikov zaradi uporabe spleta. Prvo mesto je osvojila Estonija.

Države so točkovali na lestvici od 0 do 100, pri čemer so za vsako nesvobodo dobili kazenske točke. Estonija je zbrala šest točk, takoj za njo pa sta s sedmimi točkami ZDA in Nemčija. Sledijo Avstralija, Velika Britanija, Italija in Južna Afrika. Na začelju lestvice so Kitajska, Kuba, Burma (Mjanmar) in Iran.

Zanimiva je...

10 komentarjev