»

Tudi ZDA v konkurenčno tožbo zoper Google

Slo-Tech - Ameriško pravosodno ministrstvo oz. generalni tožilec William Barr in še enajsterica zveznih držav so danes vložili tožbo zoper Googlovo matično podjetje Alphabet in sicer zaradi zlorabe tržnega položaja pri oviranju konkurentov. Zadeva, gre za enega največjih konkurenčnih sporov v ameriški zgodovini, se nanaša na domnevne zlorabe pri spletnem iskanju in oglaševanju.

Vložitev tožbe so v Washingtonski administraciji napovedovali že dobro leto dni, gre pa za enega tistih redkih trenutkov v ameriški politiki, ko se prekrijejo interesi tako republikancev kot demokratov. Tožbo tako že ves čas glasno podpira senatorka in nekdanja predsedniška kandidatka Elisabeth Warren, enajst zveznih držav, ki so se vložitvi pridružile, pa povezuje to, da imajo republikanske vodje državnih tožilstev.

Kljub temu, da si Googlovo poslovanje zagotovo zasluži inventuro svoje matične države, pa sama tožba nekoliko diši po predvolilnem političnem dejanju. Vložitev tik pred volitvami bo namreč vzradostila...

0 komentarjev

Tudi Kitajska nad Google zaradi kršenja konkurence?

vir: Pixabay

Reuters - Kitajska se pripravlja, da bi že oktobra sprožila preiskavo o tem ali Google res ovira konkurenco s svojo dominacijo na področju mobilnih operacijskih sistemov. To sta Reutersu potrdila dva anonimna vira, dobro seznanjena z dogajanjem. Predlog za preiskavo je že lani podala družba Huawei, odločitev o njenem začetku pa naj bi bila povezana tudi s trenutnim stanjem ameriško-kitajskih odnosov.

Preiskava naj bi se osredotočila na to ali lahko Googlov tržni položaj zares povzroči veliko gmotno škodo in izgubo zaupanja uporabnikov kitajskim podjetjem kot je Huawei. Konkretno Huawei je lani višino napovedanih prihodkov zgrešil za dobrih deset milijard evrov, kar v družbi pripisujejo prav ameriškim sankcijam.

Google je sicer preteklega avgusta zaradi ukrepov ameriške vlade moral dokončno prenehati ponujati podporo novim modelom Huaweijevih naprav, te prav tako ne smejo uporabljati Googlovih storitev. Po drugi strani pa so nekatere Googlove storitve, kot sta denimo iskalnik in Gmail, na...

8 komentarjev

Ameriško pravosodno ministrstvo pripravljeno na tožbo zoper Google

vir: Pxhere

Bloomberg - Po štirinajst mesecev trajajoči preiskavi je ameriško pravosodno ministrstvo pripravljeno na vložitev tožbe zoper Google. Podjetje bodo preganjali zaradi oviranja konkurence in monopolnega ravnanja. V preiskavi je ministrstvo preverjalo, ali Google kot ponudnik iskanja po internetu s prevladujočim položajem (kar 90 odstotkov iskanja se opravi prek Googla) neupravičeno favorizira lastne storitve ter onemogoča enakovreden vstop na trg konkurenci. Bloomberg poroča, da bo tožba vložena v naslednjih dveh tednih. Predstavniki ministrstva so se z Googlom sestali minuli teden in predstavili rezultate preiskave: pristranskost pri iskanju in razporeditev zadetkov.

Glavni problem je, da Google ne ponuja le iskalnika, temveč ga aktivno uporablja za promoviranje drugih lastnih storitev. Google ponuja tudi storitev za pomoč pri spletnem nakupovanju, zemljevide, urejanje potovanj ipd. Pri iskanju po teh storitvah so Googlove storitve med zadetki rangirane više od konkurence, kar je po mnenju...

4 komentarji

Huaweijevi prihajajoči telefoni brez Googlovih storitev in aplikacij?

vir: Pixabay

vir: Reuters
Reuters - Sredi septembra naj bi Huawei v Münchnu predstavil svoja nova paradna konja med pametnimi telefoni, modela Mate 30 in 30 Pro. A novinca utegneta naleteti na nepremostljivo oviro ob splovitvi, saj po zagotovilih predstavnikov Googla napravi ne bosta smeli uporabljati Googlovih storitev in aplikacij. Gre za posledice odločitve administracije v Washingtonu, po kateri ameriška podjetja ne smejo poslovati s kitajskimi telekomunikacijskimi podjetji.

Huawei je sicer maja dobil tri mesece trajajočo izjemo od prepovedi, da bi lahko zagotavljal podporo in nadgradnje za svoje obstoječe naprave, pred dobrim tednom dni pa so ta rok podaljšali še do 19. novembra. Toda to še vedno velja le za telefone, ki so že na trgu, ne pa tudi za...

72 komentarjev

Evropska komisija Google svari pred uradnim procesom zaradi zlorabe monopolnega položaja

Slo-Tech - Evropska komisija je novembra 2010 na podlagi pritožb več konkurenčnih (specializiranih) ponudnikov iskanja začela preiskavo Googla, v kateri preiskujejo sum zlorabe prevladujočega položaja na iskalniškem trgu, saj v nekaterih državah EU obvladuje več kot 90 odstotkov trga. Google je ves čas preiskave zgledno sodeloval s Komisijo, zato mu je ta sedaj ponudila priložnost, da se izogne pravnemu postopku, je včeraj povedal podpredsednik Evropske komisije Joaquín Almunia. Poudaril je, da so kritične štiri točke, ki jih mora Google nujno odpraviti v roku nekaj tednov, sicer bodo začeli formalni postopek zoper podjetje, ki ga lahko v najslabšem primeru stane 10 odstotkov letnega prometa oziroma do tri milijarde evrov.

Prvi očitek leti na druge Googlove vertikalne...

6 komentarjev

Kitajske kvote za izvoz redkih zemelj nezakonite

Telegraph News - Čeprav so v Pacifiku nedavno odkrili bogato nahajališče redkih zemelj, je do komercialnega izkoriščanja - če bo sploh rentabilno - še zelo daleč. Do takrat bo glavni izvoznik ostala Kitajska, ki izvozi 97 odstotkov vseh redkih zemelj. Pridobivanje teh redkih kemijskih prvin je umazan in okolju škodljiv posel, ki ga Kitajci izvajajo večino na severu v Notranji Mongoliji, a nujno potreben za elektronsko industrijo.

Uradno da bi zaščitili okolje in te strateško pomembne surovine, neuradno pa ker si to pač lahko privoščijo in se jim finančno še kako splača, so v zadnjih letih Kitajci zmanjševali kvote za rudarjenje in izvoz teh prvin. Leta 2009 so uvedli vrsto ukrepov, ki so otežili izvoz - izvozne carine, posebne licence, stroge kvote...

81 komentarjev

Napad na Google pomagali izvesti zaposleni?

CNet - Napad, ki je bil pretekli mesec izveden na Google iz Kitajske, bi lahko bil tudi interno delo. The Guardian poroča, da Google preiskuje več uslužbencev svoje kitajske podružnice, ki jih sumi pomoči pri pripravi in izpeljavi napada. Google sicer pravi, da gre za rutinsko preiskavo, a Reuters poroča, da so slutnje verjetno upravičene. Googlova predstavnica za stike z javnostmi sicer pravi, da govoric in špekulacij ne komentirajo in da podatkov o tekoči preiskavi ne morejo razkriti. Kitajski mediji poročajo, da nekaj zaposlenih v Google China ne more več dostopati do notranjih omrežij, medtem ko so drugi na čakanju ali pa premeščeni. Uradnih pojasnil še ni. Več o tem.

18 komentarjev