»

Zlato padalo direktorja Activisiona težko 15 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Po Microsoftovem prevzemu Activision Blizzard Kinga (ABK), za katerega bodo v Redmondu odšteli skoraj 69 milijard dolarjev, bo dosedanji izvršni direktor ABK bogato izskočil. Kontroverzni Bobby Kotick bo dobil 15 milijonov dolarjev odpravnine, če ga bodo na cesto poslali brez utemeljenega razloga. Če pa bo nadzorni odbor ocenil, da so se razmere v podjetju izboljšale, bi lahko poleti dobil še 22 milijonov dolarjev odpravnine v delnicah podjetja. Kotick ima sicer v lasti že za 619 milijonov dolarjev delnic podjetja po prevzemnem tečaju. Možno je tudi, da mu bodo pogodbo podaljšali za 12 mesecev - trenutna se mu izteče marca 2023.

Glavna težava v podjetju je toksična kultura, ki se je odražala v spolnem nadlegovanju, mobingu in neprimernem vedenju zaposlenih, zaradi česar je podjetje tudi toženo. Zaradi incidentov se je moral posloviti precejšen del vodilni zaposlenih, po neuradnih informacijah pa so bili prav ti škandali eden od razlogov, da je Microsoft sploh uspel kupiti ABK in...

6 komentarjev

Riot Games mora zaradi diskriminacije žensk plačati 100 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Riot Games, ki je znan kot založnik popularne igre League of Legends, je v kolektivni tožbi iz leta 2018 sklenil poravnavo, po kateri bo plačal 100 milijonov dolarjev zaradi diskriminacije in spolnega nadlegovanja v podjetju. Od tega bo dejanskih odškodnin 80 odstotkov, preostanek pa bo šel za sodne stroške, odvetniške storitve in podobno.

Tožbo sta novembra tistega leta vložili Melanie McCracken in Jess Negrón, ki sta bili v podjetju zaposleni. Že pred tem je preiskava kalifornijskih DFEH (Department of Fair Employment and Housing) in DLSE (Division of Labor Standards Enforcement) pokazala, da se je v podjetju dogajalo spolno nadlegovanje in da so bile ženske tudi diskriminirane. Civilna tožba dveh zaposlenih se je razvila v kolektivno tožbo, kateri se je pridružilo še več žrtev. Skupno poravnava zajema 1065 zaposlenih žensk in 1300 pogodbenih sodelavk.

Riot Games je želel poravnati že januarja lani, ko so ponujali 10 milijonov dolarjev. DFEH in DLSE sta tedaj poravnavi...

119 komentarjev

Google se je poravnal z investitorji v tožbi zaradi prikrivanja spolnega nadlegovanja

Slo-Tech - Alphabet, torej Googlovo holdinško podjetje, se je poravnalo z investitorji, ki so podjetje tožili zaradi neprimernega odnosa in ukrepanja ob obtožbah spolnega nadlegovanja. Spor sega v leto 2018, ko so investitorji podjetju očitali, da se ni obnašalo kot dober gospodar in da je zanemarilo obveznosti do investitorjev, s tem ko ni ukrepalo zoper menedžerje, ki so bili deležni hudih obtožb o spolnem nadlegovanju. Trije zaposleni, ki so zaradi obtožb potihoma zapustili podjetje, pa so dobili ogromne odpravnine; Andy Rubin je na primer dobil 90 milijonov dolarjev odpravnine in še za 150 milijonov dolarjev delnic. Ker se je Google vse primere trudil pomesti pod preprogo, namesto da bi problem reševal sistemsko, so leta 2018 tudi lastni zaposleni javno protestirali. Zahtevali več transparentnosti, enako plačilo za enako delo moškim in ženskam, varnejše in anonimne postopke za prijavo spolnega nadlegovanja in odpravo obvezne mediacije.

Vse to so seveda slabe novice za investitorje, saj...

1 komentar

Ubisoft zaradi zlorab zapuščajo direktorji

Reuters - Iz francoskega založnika iger so včeraj sporočili, da zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju in zlorabah podjetje zapuščajo kreatvni direktor Serge Hascoët, globalni šef za človeške vire Cécile Cornet in izvršni direktor Ubisoftove kanadske podružnice, Yannis Mallat. Že tekom minulega tedna je svoj odhod zaradi podobnih obtožb napovedal podpredsednik družbe, Maxime Béland.

Odhajajoči niso kdorsibodi; Mallat se je denimo kot producent podpisal pod uspešnice, kot so Prince of Persia: The Sands of Time, Assassin’s Creed, Rainbow Six, Far Cry, Watch Dogs in For Honor.

Ubisoft se je pred časom znašel v osrčju afere #metoo, obtožbe, ki vodstvu pripisujejo še kar šokantna dejanja pa temeljijo na izpovedih okoli sto zaposlenih. CEO Yves Guillemot bo zdaj osebno nadzoroval prenovo kreativnih procesov v podjetju, za procese, povezane s človeškimi viri pa so najeli mednarodno svetovalno podjetje, ki bo poskušalo normalizirati domnevno toksično delovno okolje in medsebojne odnose v družbi.

13 komentarjev

Essential, firma pametnih telefonov Andyja Rubina, gre pod rušo

AnandTech - Po dveh letih životarjenja so v podjetju Essential, kjer je Androidov oče Andy Rubin delal po svojem odhodu iz Googla, sklenili zapreti vrata, saj jim je za lansiranje novih produktov zmanjkalo denarja.

Ko je Andy Rubin konec leta 2015 ustanovil družbo Essential, se mu za investitorje res ni bilo treba bati, saj je imel kot glavni arhitekt operacijskega sistema Android v Silicijevi dolini izjemen ugled. Namera je bila, da uspeh s softverskega področja mobilne telefonije prenese še na strojnega, kajti v Essentialu je snoval nove telefone s pritiklinami. Po dveh letih je firma lansirala svoj prvi izdelek, pametni telefon Essential Phone (PH-1) ... ki pa je bil tudi zadnji. Serija polomij se je pričela takoj ob izidu PH-1, ko so ob ponesrečenem plačevanju prednaročil razkrili osebne podatke nekaterih strank. Sam telefon je bil spodoben, a je bil v luči bliskovitega napredka že v nekaj mesecih zastarel, kar ni bilo dovolj, da bi se mlado podjetje zasidralo na tržišču, zaradi česar je...

5 komentarjev

Uberjev ustanovitelj prekinil vse vezi s podjetjem

Slo-Tech - Iz Uberja so sporočili, da bo ustanovitelj podjetja Travis Kalanick do konca leta odstopil z vseh funkcij, prodal vse delnice in v celoti prekinil vse vezi s podjetjem. Konec leta bo zapustil upravni odbor, medtem ko je z mesta izvršnega direktorja odstopil že junija 2017. Večino delnic podjetje je od začetka kotacije maja letos že prodal, in sicer je zanje iztržil okrog 2,5 milijarde dolarjev, v lasti pa ima še za okrog 180 milijonov dolarjev delnic.

Kalanick je bil kontroverzna oseba, ki so jo mnogi obtoževali, da v Uberju povzroča zastrupljeno ozračje. Ko je odstopil kot izvršni direktor, je bil v to domala prisiljen. Investitorji so bili razočarani nad negativnimi dogodki, med drugim sodnimi bitkami z regulatorji po svetu, zavajanju organov pregona in nadzora, obtožbami o zelo razširjenem in toleriranem spolnem nadlegovanju v podjetju ter seveda nedobičkonosnosti podjetja.

Uber od svoje ustanovitve ni pridelal niti dolarja dobička - to naj bi se prvikrat zgodilo leta 2021....

20 komentarjev

Delničarji tožijo Alphabet

vir: Guardian
Guardian - Googlovo matično podjetje in njegovo vodstvo se bosta kot kaže znašla pred sodiščem zaradi selektivnega obravnavanja zaposlenih, obtoženih seksualnega nadlegovanja. Vzporedno sta vloženi dve tožbi, za katerimi stojijo dolgoletni delničarji, obe pa vodstvo Alphabeta obtožujeta poskusa prikrivanja, obenem pa zahtevata, da v bodoče spremeni svoj pristop pri odkrivanju in odzivanju na taka dejanja v podjetju. "Želimo videti pomembne spremembe na področju obravnavanja žensk, odzivanju na obtožbe o spolnem...

13 komentarjev

Množičen protest Googlovih zaposlenih

vir: Medium
Medium - Prvega novembra je 20.000 zaposlenih v Googlovih pisarnah po vsem svetu prekinilo delo in protestno zapustilo svoja delovna mesta. T. i. walkout, nekakšno blažjo obliko stavke, je povzročilo poročilo New York Timesa, ki je razkrilo, da so soavtorja Androida Andyja Rubina odpustili iz podjetja, potem, ko se je izvedelo za obtožbe zoper njega o spolnem napadu, a so mu ob odhodu izplačali 90 milijonov dolarjev odpravnine.

Google ima po vsem svetu približno 95.000 zaposlenih, kar pomeni, da je v walkoutu sodelovala petina vseh, kar je spoštovanja vreden delež. Prav zato se je v trenutku, ko je bil znan obseg protesta, oglasil tudi izvršni direktor Sundar Pichai in napovedoval, da se bo v ponedeljek srečal z...

177 komentarjev