»

Prvi polet japonske rakete H3 spodletel

Spaceflight Now - V torek je japonska vesoljska agencija opravila prvo izstrelitev nosilne rakete H3, s katero bodo skušali na tržišču konkurirati v prihodnosti. Toda preizkus je propadel, po tem ko se ni prižgal motor druge stopnje.

SpaceXovi Falconi 9 so z drastičnim nižanjem cene poletov v Zemljino orbito, ki je v mnogočem posledica večkratne uporabnosti prve postisne stopnje, pošteno premešali štrene na svetovnem tržišču izstrelitev. Agencije in podjetja po svetu si mrzlično prizadevajo skonstruirati konkurenčne cenejše rešitve, kot je na primer evropska Vega-C. Japonska vesoljska agencija JAXA je v zadnjem desetletju v sodelovanju z Mitsubishi Heavy Industries razvila raketo H3, naslednico uveljavljene H2-A, in zanjo potrošila preračunano okoli poldrugo milijardo evrov. Osrednja novost glede na predhodnico je nov motor prve potisne stopnje, LE-9, ki golta mešanico tekočih vodika in kisika. LE-9 je kar približno za tretjino močnejši od starejšega motorja LE-7A in bi v konfiguraciji s tremi...

3 komentarji

Isti Falcon 9 poletel in pristal še desetič

Spaceflight Now - SpaceXu je danes dopoldne uspelo tisto, na kar so inženirji po tihem upali ob nastopu izvedenke Block 5 rakete Falcon 9: ista prva potisna stopnja je uspešno poletela in pristala še desetič, kar je eden najpomembnejših mejnikov v zgodovini vesoljske tehnike.

Danes dopoldne, nekaj po pol deveti po našem času, se je iz Cape Canaverala dvignila še ena raketa Falcon 9, česar smo zadnja leta že povsem vajeni. Tudi tokrat je šlo za izstrelitev satelitov Starlink, kar nam je tudi že postalo presneto domače. Toda odprava je bila nekaj posebnega za vsakogar, ki pozna serijsko številko na trupu rakete: B1051. Pred tem smo jo namreč v akciji videli že kar nekajkrat ... natančneje, devetkrat. Prvič je poletela davnega marca 2019, ko je s seboj tovorila prvo testno kapsulo Crew Dragon, takrat seveda še brez posadke. Danes se je torej odvil dogodek, na katerega so inženirji in navdušenci nad vesoljskimi poleti čakali že več let - vse odkar so si pri SpaceXu zadali cilj, da poskušajo z izvedenko...

2 komentarja

SpaceX z rekordno pošiljko satelitov in osmim poletom iste prve stopnje Falcona 9

vir: SpaceX
Spaceflight Now - V preteklem tednu so pri SpaceXu vnovič premaknili več mejnikov: v nedeljo je Falcon 9 v orbito ponesel 143 satelitov, največ doslej ob eni izstrelitvi; že sredi prejšnjega tedna pa so ob Starlinkovi misiji osmič vzleteli in pristali z isto potisno stopnjo Falcona 9.

V nedeljo, ob štirih popoldne po našem času, je s ploščadi številka 40 v Cape Canaveralu na Floridi poletel še en Falcon 9. V množici izstrelitev, ki jih sedaj niti ne spremljamo več tako nadrobno, ker so postale rutina, pa je bila ta ena bolj posebnih, saj je pod imenom Transporter-1 v vesolje odšla prva od odprav njihovega programa Rideshare, ki so ga prvič naznanili pred dvema letoma. Gre za SpaceXov napad neposredno na tržišče izstreljevanja majhnih satelitov, kjer je svojo nišo našla denimo firma Rocket Lab. Računica je preprosta: ker lahko preverjeni Falconi 9 v nebo pošljejo več tovora naenkrat kot rakete manjših podjetij, lahko dosežejo nižje stroške na poslano maso; deklarirana cena se giblje okoli 5000...

23 komentarjev

Ista stopnja Falcona 9 uspešno poletela še sedmič

Spaceflight Now - V SpaceXu v hitrem tempu nadaljujejo pot proti mejniku desetih poletov z isto prvo stopnjo rakete Falcon 9, kajti v sredo zjutraj je njihova rekorderka poletela in pristala še sedmič.

Ker so v SpaceXu raketne polete napravili na videz tako zelo običajne in preproste, da same izstrelitve sploh niso več posebno razburljive, je šport zdaj postalo lovljenje naprednejših mejnikov. Na primer tistega v ponovni uporabi prvih potisnih stopenj Falcona 9, ki se sicer sedaj že privzeto tudi nadzorovano spustijo nazaj na tla, oziroma na robotske ladje na morju. V tem smislu je prava mala rokovska zvezda postala ona z oznako B1049, ki je po novem nanizala že sedem uspešnih odprav, kajti v sredo zjutraj, nekaj čez tretjo po našem času, so jo ponovno poslali na delo. Tudi tokrat je v orbito nosila SpaceXove satelite megaomrežja Starlink, ki jih v firmi sedaj po navadi izkoristijo za preizkušanje zdelanih raket, da jim ni treba v nevarnost spravljati tujih naprav. Tudi obe polovici pokrova...

3 komentarji

Isti Falcon 9 poletel in pristal šestič

Space News - Včeraj popoldne so v SpaceXu isto potisno stopnjo rakete Falcon 9 uspešno uporabili še šestič in zopet izboljšali svoj rekord. Tako nadaljujejo z visokim tempom razvijanja ponovne uporabnosti, s katero so v preteklem desetletju že dodobra pretresli industrijo raketnih poletov.

Pozimi pred slabimi petimi leti je bilo, ko je SpaceXu uspelo nekaj impozantnega: brezhibno vrniti potisno stopnjo rakete Falcon 9 nazaj na Zemljo. Smisel takšnega početja ni (samo) v baletni eleganci pristajanja, temveč v nižanju stroškov spričo ponovne uporabe, zato je seveda posredi vprašanje, kolikokrat lahko takšno raketo zanesljivo vrnejo v orbito. Prvič so to storili na pomlad 2017, pred dvema mesecema in pol pa so isto raketo uspešno uporabili že petič. ("Uporaba" v tem primeru pomeni tako uspešen vzlet kot pristanek!) Točno ta potisna stopnja, s serijsko številko B1049 in obložena z vidno plastjo saj, se je v torek, ob pol petih popoldne po našem času, vnovič dvignila s ploščadi 40 v Cape Canaveralu...

8 komentarjev

SpaceX že petič uporabil isto raketo

Spaceflight Now - SpaceX je danes ponoči v orbito uspešno poslal 60 novih satelitov Starlink za satelitski internet, s čimer je sedaj v orbiti že 482 satelitov. To je še vedno le manjši del od načrtovanih 12.000, za katere ima SpaceX že dovoljenje, zaprosili pa so za 30.000 satelitov. Kakorkoli že, danes ponoči so jih v vesolje na višino 550 kilometrov poslali z raketo Falcon 9, ki je že dodobra preizkušen kos opreme. Hkrati so postavili svojevrsten rekord, saj prva stopnja rakete vsakokrat pristane in je namenjena večkratni uporabi.

Z zadnjo izstrelitvijo so postavili novi rekord, saj je ista raketa Falcona 9 pristala že petič. Doslej je v vesolje peljala satelite Telstar 18V, Iridium 8 in dve skupini po 60 satelitov Starlink. Po vsakokratnem pristanku je raketo sicer treba pregledati in deloma obnoviti, a vseeno je večina komponent istih. Falcon 9 je nekaj minut po izstrelitvi pristal na plavajoči ploščadi oziroma ladji, ki je bila domiselno poimenovana Just Read the Instructions.

To ni prvi...

26 komentarjev

Izraelski pristanek na Luni spodletel; druga izstrelitev Falcon Heavyja uspešna

Slo-Tech - Včerajšnji dan je bil za ljubitelje vesoljskih poletov še posebej razburljiv, saj smo videli dva pomembna dogodka. Prvi poskus pristanka zasebnega plovila na Mesečevi površini se je končal v razbitinah, saj je izraelski sondi Berešit med spustom odpovedal motor. Precej bolje je šlo SpaceXu, ki je ob drugem poletu rakete Falcon Heavy tokrat uspel pristati z vsemi tremi raketami prve stopnje.

Spomnimo: projekt sonde Berešit (hebrejsko za genezo) je izšel iz natečaja Google Lunar XPrize, ki se je lani razpletel brez zmagovalca, saj prav nihče od sodelujočih ni dosegel zastavljenih ciljev pristanka na Mesecu, navzlic baročnemu podaljševanju rokov. Izraelsko podjetje SpaceIL, ki je plovilo spočelo v navezi z Israel Aerospace Industries (IAI) in...

3 komentarji

SpaceX ponovno uporabil raketo, kaj pa sedaj?

Slo-Tech - V noči na petek po slovenskem času je SpaceXu uspel veliki met. Po dolgotrajnih pripravah in prelaganju so prvikrat v zgodovini v vesolje poslali raketo, katere prva stopnja je bila rabljena. Misija SES-10 je uspela in v geostacionarno orbito pripeljala komunikacijski satelit podjetja SES. Seveda so nekateri proizvajalci uspeli na Zemljo vračati dele svojih raket, a so bile vse suborbitalne.

SpaceX je že večkrat na Zemljo uspešno vrnil prvo stopnjo rakete Falcon, ki so jo uspeli pristati tako na plavajoči ploščadi kakor na kopnem. To je bil prvi korak na poti k cenejšim vesoljskim poletom, kjer je cilj seveda ponovno uporaba čim večjega dela komponent. Vračanje prvostopenjskih raket je SpaceX že dodobra izpopolnil, toda...

38 komentarjev

SpaceX-u je uspelo, prvostopenjska raketa uspešno pristala!

Slo-Tech - Včeraj ponoči je raketa Falcon 9 podjetja SpaceX v orbito izstrelila 11 satelitov, potem pa se je njena prva stopnja nadzorovano vrnila na Zemljo. To je bil že dlje časa cilj ekipe SpaceX, saj to odpira pot k ponovni uporabi prve stopnje rakete, kar lahko bistveno zniža stroške poletov v vesolje. Doslej so se namreč te rakete po izpraznitvi večidel nekontrolirano odvrgle nazaj na Zemljo. Ena redkih izjem je tudi New Sheppard, ki ga razvija Blue Orgin in je minuli mesec po testnem poletu uspešno pristalo, a so bile tu višine precej manjše. SpaceX-ov Falcon 9 pa se je vrnil z večje višine, ob večjih hitrosti in to povsem nadzorovano, saj je izvajal kontrolirane manevre po ločitvi (in se ni zgolj obrnil proti Zemlji).

...

93 komentarjev

Izstrelitev vesoljske tovorne ladje Dragon uspešna, mehak pristanek Falcona 9 pa ne

Space - Podjetje SpaceX, ki ima tehnologijo za transport tovora na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), je včeraj ob 10.47 uri po slovenskem času z raketo Falcon 9 proti ISS izstrelilo tovorno ladjo Dragon; gre za misijo Commercial Resupply Service 5 v sklopu 12 naročenih misij, ki jih je NASA plačala z 1,6 milijarde dolarjev. Izstrelitev je uspela in Dragon se bo jutri spojil z ISS, kamor bo prepeljal 2360 kilogramov zalog in opreme, kar je za SpaceX že skoraj rutinsko početje. Pomembnejši je bil drugi cilj, saj so poizkusili uloviti izrabljeno prvo stopnjo rakete na plavajoči morski ploščadi oziroma ladji brez posadke (drone ship). Ta del ni šel po pričakovanjih.

Stopenjske rakete so še vedno edini način za izstrelitev tovora v orbito. SpaceX si prizadeva ustvariti...

33 komentarjev