»

Umaknjen članek o neobstoju podnebne krize

Slo-Tech - Lanskega januarja je Springerjeva revija European Physical Journal Plus s sorazmerno nizkim faktorjem vpliva, ki ni specializirana za podnebno znanost, objavila članek, ki je na družbenih omrežjih in v nekaterih medijih požel neobičajno veliko pozornosti. V njem so štirje italijanski fiziki ugotavljali, da v pojavnosti ekstremnih podnebnih dogodkov, denimo izjemnih padavin, poplav, suš, ni opaziti trendov. Zaključili so, da dostopni podatki ne potrjujejo navedb o podnebni krizi. Članek je leto pozneje umaknjen, ker njegovi sklepi niso podprti s podatki.

Že takoj po objavi članka, ki so ga z veseljem povzemali portali, ki dvomijo o podnebnih spremembah, so se oglasili številni strokovnjaki. Poudarjali so, da so ga napisali znanstveniki, ki niso strokovnjaki za podnebje, ki so zagrešili vrsto metodoloških napak. Podatki v njem naj bi bili izbrani selektivno in pristransko, zaključki pa niso bili v skladu s podatki. Dva izmed avtorjev članka, upokojeni jedrski fizik Renato Ricci in...

35 komentarjev

Google ne bo več dovolil oglasov in monetizacije vsebin, ki zanikajo podnebne spremembe

Slo-Tech - Google ne bo več prikazoval oglasov, ki zanikajo podnebne spremembe, so sporočili iz podjetja. Oddelek za oglasni prostor ne bo več dovoljeval zakupa oglasov na spletnih straneh, ki uporabljajo Googlovo platformo za streženje oglasov, ki "nasprotujejo znanstvenemu konsenzu o obstoju in vzrokih za podnebne spremembe". V zadnjih letih so prejeli mnogo pritožb oglaševalcev, da se njihovi oglasi pojavljajo ob vsebinah, ki širijo neresnice o podnebnih spremembah, in založnikov, da se pojavljajo tudi oglasi, ki širijo tovrstna sporočila. Zaradi tega je Google ukrepal.

V prenovljeni politiki oglaševanja in monetizacije vsebine je odslej določeno, da so prepovedani oglasi ali monetizacija vsebin, ki trdijo, da so podnebne spremembe prevara, ki zanikajo informacije o dolgoletnem trendu segrevanja podnebja in ki zanikajo vpliv antropogenih izpustih ogljikovega dioksida na podnebne spremembe. Prepovedane so vsebine, ki navedeno predstavljajo kot dejstvo, dovoljene pa bodo vsebine, kjer se...

9 komentarjev

Ameriški mediji o epidemiji poročali izrazito negativno

Slo-Tech - Raziskovalci s prestižnega Dartmouth Collegea so analizirali poročanje medijev o covidu-19, pri čemer so se omejili na medije v angleščini. V raziskavo so zajeli ameriške medije z nacionalnim dosegom, regionalne medije in tuje medije (avstralske, britanske, indijske, kanadske, novozelandske). Analizirali so sentiment, torej podton sporočil, ki je lahko negativen, nevtralen ali pozitiven. Za ta namen obstajajo že preizkušena orodja, ki služijo kot de facto standardi.

Ugotovili so, da so med mediji bistvene razlike. Ameriški mediji z nacionalnim dosegom so poročali bistveno bolj negativno od vseh ostalih medijev, ne glede na razvoj epidemije. Pri tem so prehitevali regionalne medije, tuje medije in tudi znanstvene publikacije. Najbolj negativni niso bili kakšni obskurni portali, temveč The New York Times, Los Angeles Times, Politico in CNN. V ZDA je bilo lani kar 87 odstotkov vseh objav o covidu negativnih, v mednarodnih medijih pa samo 51 odstotkov. Pri tem v ZDA ni bilo bistvene...

26 komentarjev

Boti pomemben vir dezinformacij o podnebnih spremembah

Scientific American - Kljub praktično 100-odstotnemu konsenzu znanstvenikov o globalnem segrevanju kot posledici človekove dejavnosti, v javnem diskurzu še vedno prevladuje mnenje, da je stroka o tej temi razdeljena. Eden izmed glavnih virov dezinformacij so družbena omrežja. Nedavna raziskava je pokazala, da so na Twitterju kar 25 odstotkov objav o globalnem segrevanju napisali boti, ki so predvsem širili dezinformacije.

V raziskavi so analizirali 6,8 milijona čivkov, ki jih je 1,6 milijona uporabnikov objavilo maja in junija 2017. To je pomembno obdobje, ker so ZDA 1. junija 2017 sporočile, da odstopajo od pariškega podnebnega sporazuma (h kateremu so se vrnile ta teden). Naključni vzorec 184 tisoč uporabnikov je pokazal, da je bilo med njimi 9,5 odstotka botov, ki pa so bili odgovorni kar za četrtino vseh objav o podnebnih spremembah. Zanimivo je, da je delež objav botov upadel v dneh okrog 1. junija, ker se je tedaj povečalo število objav resničnih ljudi, ki sicer redkeje čivkajo o podnebnih...

81 komentarjev

Univerza Brown: Podnebni zanikovalci še vedno nesorazmerno visoko zastopani v medijih

Slo-Tech - Medtem ko v znanstveni skupnosti obstaja zelo širok konsenz, da človeška dejavnost povzroča podnebne spremembe, med katerimi je najvidnejša posledica dvig globalne temperature, je v javnem diskurzu enotnosti manj. Tudi v medijih so debate pogosto uravnotežene tako, da imajo zanikovalci podnebnih sprememb enako zastopanost kakor nasprotna stran, kar nikakor ne odraža visokega konsenza v znanosti (nad 95 %). Ali lahko objektivno izmerimo, ali imajo zanikovalci podnebnih sprememb v medijih več prisotnosti, kot bi ustrezalo njihovi številčnosti in trdnosti argumentov? So stališča podjetij bolj zastopana od stališč znanosti in okoljskih organizacij? Sociologinja Rachel Wetts z Univerze Brown je v raziskavi, ki je objavljena v PNAS, poskušala storiti prav to. Ugotovila je, da so odgovori pritrdilni (že naslov članka se glasi In climate news, statements from large businesses and opponents of climate action receive heightened visibility).

Želene odgovore je težko dobiti, zato ima tudi...

119 komentarjev

Alternator - nova slovenska revija o znanosti

Slo-Tech - Danes je začela izhajati nova slovenska revija, v kateri raziskovalci pišejo za raziskovalce z drugih področij in predvsem za javnost, ki jo zanima znanost, njene ugotovitve in z njo povezani premisleki. To je glavna razlika od ostalih spletnih portalov, ki pokrivajo znanost - Alternator pišejo raziskovalci. Revijo Alternator je ustanovil Znanstveno-raziskovalni center Slovenske akademije znanost in umetnosti (ZRC SAZU) skupaj z Nacionalnim inštitutom za biologijo, Kemijskim inštitutom in Institutom Jožef Štefan. Pri izdajanju sodelujejo še Pedagoški inštitut, Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Geološki zavod Slovenije in Inštitut za novejšo zgodovino. V reviji sodelujoče inštitucije poizkušajo preseči tradicionalne ločnice med naravoslovnimi, tehničnimi, družboslovnimi in humanističnimi vedami ter ohraniti ravnovesje med njimi, hkrati pa pokazati, da potrebujemo vse vede in da so vsi prispevki uporabni in zanimive tudi za nestrokovnjake s področja.

Alternator bo...

37 komentarjev

Ekološki aktivizem te na Amazonu lahko stane službe

vir: Flickr

Slo-Tech - Najmanj dva Amazonova delavca sta s kadrovskega in pravnega oddelka v podjetju prejela opozorili, da svojimi javnimi izjavami in komentarji kršita pravila korporativnega komuniciranja ter da sta posledično lahko ob zaposlitvi. Gre za člana pobude Amazon Employees for Climate Justice, ki se zavzema, da bi v podjetju sprejeli nekoliko bolj odločne ukrepe za zmanjšanje vplivov na klimatske spremembe.

Maja so aktivisti izkoristili skupščino delničarjev, na kateri so od Jeffa Bezosa zahtevali, naj oblikuje politiko podjetja glede klimatskih sprememb, a so njihovo pobudo zavrnili delničarji. Septembra so za kratek čas protestno zapustili pisarne, da bi vodstvo podjetja prisilili v svoje zahteve. Te niso povsem benigne, med drugim zahtevajo da podjetje do leta 2030 začne poslovati povsem brez toplogrednih plinov, da Amazon Web Services prekine pogodbe s podjetji, ki ponujajo fosilna goriva ter da podjetje preneha financirati politike in lobiste, ki zanikajo fenomen klimatskih sprememb.

45 komentarjev

Primer gensko spremenjene hrane: Čim manj vemo, tem bolj smo prepričani

Slo-Tech - Pojav ni nov, saj sta ga David Dunning in Justin Kruger rigorozno pokazala že pred dvajsetimi leti, a je vsaka nova znanstvena potrditev zanimiva. Za svoje delo sta raziskovalca s Cornella dobila celo Ig Nobelovo nagrado, in sicer sta pokazala, da nekompetentni ljudje običajno precenjujejo svoje znanje in obratno. Veščine, ki jih potrebujemo za rešitev problema, so ravno veščine, ki jih potrebujemo, da se tega zavemo. To pot imamo pred seboj še eno potrditev tega efekta. Raziskovalci so 2000 Američanov in Evropejcev anketirali o gensko spremenjenih organizmih, pri čemer so merili tako njihova mnenja in pripravljenost na spremembo kakor tudi njihovo znanje. Rezultati so odlično podprli Dunning-Krugerjev efekt.

V ZDA, Franciji in Nemčiji se je pokazalo, da so najbolj goreči...

445 komentarjev

IPCC: drugi in tretji del poročila o podnebnih spremembah

Slo-Tech - Mednarodni odbor za podnebne spremembe (IPCC) je objavil še drugi in tretji del Petega poročila o podnebnih spremembah. Prvi del, ki se je ukvarjal s fizikalnim ozadjem, meritvami in trendi, so objavili lani. V drugem delu izpred dveh tednov se analizirali še vpliv s posledicami, v čisto svežem tretjem delu pa so predstavili ukrepe za zajezitev nadaljnjega dvigovanja temperature.

Drugi del je izšel konec marca, v njem pa je 679 znanstvenikov iz celega sveta pregledalo več kot 12.000 študij in strnilo vplive globalnega segrevanja, pripadajoča tveganja in prilagoditve na nove pogoje. V poročilu ugotavljajo, da se je podnebje že spremenilo, kar se kaže na vseh področjih...

17 komentarjev

Ušli obremenjujoči podatki Heartland Instituta

Slo-Tech - Na internetu so se pojavili dokumenti iz ameriškega think-tanka Heartland Institute, ki se uvršča med konzervativne in desničarske organizacije. V javnosti nastopa kot nasprotnik teorije o globalnem segrevanju. Dokumenti o poslovanju, proračunu, nabiranju sredstev in strategiji delovanja v letu 2012 kažejo, da Heartland Institute ni neodvisen neprofiten think-tank, ampak organizacija za lobiranje. Dokumenti se na internetu niso znašli sami, ampak jih je tja posredoval nekdo z visoko stopnjo dostopa v Heartland Institutu.

V dokumenti je razvidno, od kod se financira Heartland Institute. V zadnjih petih letih je neznani donator prispeval 13 milijonov dolarjev, medtem ko je izvor preostanka jasen. Pomembni donatorji so na primer Charles G. Koch Foundation (brata Kocha...

88 komentarjev