»

Nov pomnilniški format za prenosnike bo CAMM

Slo-Tech - Že dobri dve desetletji pomnilniški moduli za prenosne računalnike upoštevajo standard oziroma format SO-DIMM. Za standardizacijo skrbi JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council), zato lahko - vsaj v teoriji - v vseh prenosnikih uporabljamo enake pomnilniške module različnih proizvajalcev, dokler imajo ustrezne značilnosti (hitrost, zakasnitve, kapacitete itd.). Že nekaj časa pa se pripravlja standard CAMM, ki so ga lani pripravili za Dell, sedaj pa bo postal široko sprejet.

JEDEC ga še ni uradno potrdil, a so člani sveta že glasovali za podporo. Dellov inženir Tom Schnell, ki je član JEDEC-a in je sodeloval pri razvoju CAMM-a, pojasnjuje, da je več ko 20 partnerjev že podprlo novi standard (specifikacije 0.5). Pričakuje, da bodo prvo verzijo (1.0) uradno standardizirali in izdali v drugi polovici leta. V JEDEC-u je sicer 332 podjetij, ki segajo od Appla do ZTE, če pogledamo po abecedi. To so proizvajalci, sestavljavci, prodajalci in drugi. Ključni partnerji že podpirajo...

10 komentarjev

Izšle specifikacije pomnilnika DDR5

Slo-Tech - Čeprav bi ga morali dočakati že predlani, je novi pomnilniški standard DDR5 prispel šele sedaj. JEDEC Solid State Technology Association, ki skrbi za standardizacijo, je danes uradno izdal nove specifikacije. Kot smo že navajeni, nova verzija vsaj podvaja zmogljivosti prejšnje. Novi čipi bodo lahko hitrejši in večje kapacitete, prve naprave pa pričakujemo prihodnje leto. Najprej bodo prispeli v strežnike, kasneje v osebne računalnike.

Novi standard podpira hitrosti do 6,4 Gb/s in dva kanala. Prvi moduli bodo verjetno zmogli 4,8 Gb/s (današnji DDR4 so 3,2 Gb/s), zgornji meji pa se bomo približali postopoma. Največji modul UDIMM bo lahko meril 128 GB, ker bodo lahko največji čipi sedaj merili 64 Gb (doslej 16 Gb). Posamezen LRDIMM pa bo tako lahko meril do 2 TB. Prvi čipi bodo seveda 16-Gb, kasneje pa pričakujemo tudi večje. Malenkost so tudi znižali obratovalno napetost, ki sedaj znaša 1,1 V. To seveda pomeni nižjo porabo, kar se približno skompenzira z večjo zmogljivostjo....

11 komentarjev

AMD napovedal tretjo generacijo Threadripperjev

AMD - AMD je v petek najavil tretjo generacijo procesorjev Ryzen Threadripper, ki imajo do 32 jeder in sedejo v novo podnožje sTRX4. Plošče s tem podnožjem bodo podpirale več grafičnih čipov, več diskov prek NVMe, štirikanalni DDR4, ECC (ne paRDIMM in LRDIMM) itd. Procesorji bodo na prodajne police prispeli 19. novembra, v katalogih pa so že sedaj. AMD Ryzen Threadripper 3960X ima 24 jeder, AMD Ryzen Threadripper 3970X pa kar 32, kar pomeni 64 niti. Oba zmoreta takta do 4,5 GHz v načinu turbo, sicer pa 3,7 ali 3,8 GHz pri normalni uporabi. Vse to se sešteje v toplotni odtis 280 W in 1400 oziroma 2000 dolarjev.

Procesorja sta zgrajena v AMD-jevi 7-nanometrski tehnologiji Zen 2 in nudita 88 vodil PCIe 4.0 (uporabnih bo 72). Oba procesorja imata 128 MB tretjenivojskega predpomnilnika, štiri čiplete (to so skupki jeder, torej 6+6+6+6 ali 8+8+8+8). V primerjavi z Intelovim procesorjem Core i9-9980XE bo šibkejši AMD-jev 22-30 odstotkov hitrejši, močnejši pa 36-50 odstotkov hitrejši, so...

24 komentarjev

Rambus z lastnimi čipi

Slo-Tech - Kdor dlje časa spremlja trg računalniškega pomnilnika, se bo gotovo spomnil podjetja Rambus. Njegovih izdelkov sicer ne vidite v nobenem računalniku, a podjetje je znano po tožbah in eksotičnem pomnilniku RDRAM iz časov Pentiuma 4. Intel ga je sprva uporabljal, a se je kot pravi standard kmalu uveljavil konkurenčen SDRAM. V sodnih dvoranah pa je bil Rambus redni gost, saj praktično ni proizvajalca, ki ga v svojih 25-letni zgodovini še ni tožil. V zadnjih letih se je Rambus nekoliko unesel, trg pomnilnika pa se je toliko konsolidiral, da so se začeli analitiki resno spraševati o vzdržnosti Rambusovega poslovnega modela, ki je v celoti temeljil na licenciranju tehnologije. Reševalo ga je dejstvo, da ima še vedno nekaj...

28 komentarjev

Samsungovi osemgigabitni čipi LPDDR4

Samsung - Samsung je sporočil, da so začeli serijsko proizvodnjo prvih osemgigabitnih pomnilniških čipov LPDDR4, ki jih je JEDEC standardiziral avgusta letos. V razvoju so bili seveda že pred sprejemom končnega standarda; pred natanko letom dni je imel namreč Samsung že delujoče primerke čipov.

Novi čipi so proizvedeni v 20 nm-tehnologiji, kar omogoča nižjo porabo energijo, manjše segrevanje, večjo gostoto in posredno tudi doseganje višjih taktov. Povejmo, da LP pomeni low power in označuje tip pomnilnika, ki je primeren za uporabo v mobilnih in drugih napravah, kjer je poraba električne energije nadvse pomembna. Poznamo ga tudi pod oznako Mobile DDR (mDDR).

V primerjavi s prejšnjim standardom LPDDR3 prinašajo novi čipi višjo frekvenco delovanja...

5 komentarjev

Hynix je razvil DDR4 čipe

X-Bit Labs - Pri Hynixu so objavili, da so končali z razvojem svojih pomnilniških čipov za standard DDR4. Čipi, izdelani s 30 nm-proizvodnim procesom, bodo od predhodnikov jasno hitrejši in varčnejši obenem. Pripravili so 2-gigabitne pomnilniške čipe in SODIMM modul s kapaciteto 2 GB, ki podpira preverjanje napak v zapisu (ECC) in bo namenjen predvsem vgradnji v kompaktne sisteme. Ta deluje pri 2.400 MHz, kar je 80 % več od trenutno najhitrejšega modula SODIMM na standardu DDR3, ki teče pri vsega 1.333 MHz. Prenos pri tej frekvenci in pri 64-bitnem pomnilniškem vodilu (en pomnilniški kanal) bo dosegel kar 19,2 GB/s.

Za varčnost bo poleg finejšega proizvodnega procesa poskrbljeno še z nižjo standardno napetostjo, v...

33 komentarjev

Samsung začel proizvajati 7,0 Gbps GDDR5

X-Bit Labs - Največji proizvajalec pomnilnika na svetu Samsung je objavil, da je začel masovno proizvodnjo pomnilniških čipov GDDR5 v 50 nm postopku. Novi moduli bodo za delovanje zahtevali nižjo napetost, in sicer le 1,35 V namesto 1,8 V, kolikor potrebujejo čipi GDDR4. Prav tako zaradi deset nanometrov manjše tehnologije izdelave pričakujejo opazne pocenitve, saj naj bi se učinkovitost proizvodnega postopka kar podvojila. Čipi bodo zmogli 224 Gb/s na 256-bitnem in 448 Gb/s na 512-bitnem vodilu.

Kdaj bosta AMD (posvojitelj ATI-ja) in Nvidia prešla na nove čipe, še ni znano, a Samsung optimistično pričakuje, da bodo že letos z novim pomnilnikom opremili petino prodanih kartic. Trenutno pomnilnik GDDR5 uporablja le ATI-jev Radeon HD 4870 (X2), a ga zanj izdeluje obubožana Qimonda, ki je prejšnjo generacijo GDDR4 preskočila. Samsung je tako moral predstaviti svoj hitrejši ekvivalent in vsaj na papirju mu je to uspelo, kakšni bodo pospeški v praksi, pa bomo še videli.

23 komentarjev