»

Nenamerni klici v sili zaradi funkcije v Androidu

vir: BBC
BBC - V Veliki Britaniji se spopadajo s poplavo nenamernih klicev na številko za nujno pomoč (999), ki jih najverjetneje sprožajo posodobljeni androidni telefoni. Iz vodstva NPCC (National Police Chiefs Council) so sporočili, da vse nujne službe trenutno beležijo rekordno število klicev. Razlogov je več, eden najpomembnejših pa je nedavna posodobitev Androida. Podobne težave so tudi v Evropi.

Najnovejša posodobitev Androida je prinesla nov način, kako poklicati na pomoč. Če gumb za vklop, ki je na telefonih ob strani, pritisnemo petkrat ali večkrat, bo telefon poklical na pomoč. Funkcija ni nova, saj jo je Android 12 dobil že leta 2021, a posodobitve med uporabnike pronicajo le počasi, ko jih proizvajalci vključijo v svoje telefone oziroma izdajo nove modele. To se je sedaj zgodilo v Veliki Britaniji.

Situacija naj bi se poslabšala s posodobitvijo na Android 13. Google pojasnjuje, da je implementacija funkcije odvisna od proizvajalca. Ti namreč določijo, ali bo funkcija na neki napravi...

30 komentarjev

Evropski organi pregona v eni najuspešnejših akcij v zgodovini shekali kriminalno komunikacijsko omrežje

vir: Vice
BBC - Širom zahodne Evrope je v preteklih tednih za rešetkami pristalo na stotine članov kriminalnih združb, predvsem tihotapcev drog. Gre za posledico uspešnega vdora kriminalistov v šifrirani komunikacijski sistem EncroChat.

Zloraba sodobne informacijske tehnologije ni zgolj domena piscev zlobne kode in podobnih black hatov, temveč tudi običajnejših kriminalnih tolp. Te z njeno pomočjo lahko postanejo skrbno naoljena prekupčevalska in izterjevalska omrežja, saj sodobne komunikacije ter analiza podatkov močno pospešijo njihovo delovanje. Toda hkrati ima naslanjanje na takšne zmogljivosti lahko zanje tudi negativno plat, saj so tako izpostavljene hekerskim vdorom. Očitno smo primer takšnega dogodka ravnokar dobili v praksi, kajti kriminalistični uradi širom zahodne Evrope so v sodelovanju z Europolom in Eurojustom razkrili eno najuspešnejših tovrstnih akcij v zgodovini, ki je bila osrediščena okoli prisluškovanja šifrirani mobilni platformi EncroChat.

EncroChat je bil ponudnik storitev...

18 komentarjev

Kriminalci za izsiljevalskimi virusi zaostrujejo ... izsiljevanje

Ars Technica - Kriminalne združbe, ki upravljajo izsiljevalsko zlobno kodo (ransomware), so se začele posluževati novih prijemov, s katerimi skušajo povečati število tistih, ki se uklonijo njihovim zahtevam. Podatke sedaj ne le zaklepajo, temveč tudi kradejo in jih dajejo na javne dražbe.

Ransomware - izsiljevalski virusi, ki z zašifriranjem ugrabijo podatke in za njihovo izpustitev zahtevajo odkupnino - so že tako vse večja nadloga ustanov širom sveta, toda hekerske kriminalne združbe, ki stojijo za njimi, letos še nadgrajujejo njihovo učinkovitost. Po eni plati ta zlobna koda dobiva zmogljivosti za napade na industrijske sisteme, po drugi pa se med zlikovci širijo prijemi za dodaten pritisk na žrtve.

Decembra lanskega leta je tolpa za virusom Maze začela podatke tudi krasti in prizadete izsiljevati, da jih bo izpustila v divjino, če odkupnine ne plačajo. Treba je vedeti, da je večina napadov na vidnejše ustanove skrbno ciljanih in se razlikujejo od nesnage, ki jo lahko na domač računalnik...

18 komentarjev

BitTorrent razvija nov način varnih pogovorov

Slo-Tech - Podjetje BitTorrent, ki ga poznamo predvsem po istoimenskem protokolu za decentralizirano deljenje datotek, se je lotil razvoja protokola za varno, decentralizirano in na prisluškovanje odporno hipno sporočanje (IM). BitTorrent Chat so napovedali že septembra, sedaj pa so pokazali več podrobnosti in omogočili registracijo v alfa verzijo projekta.

Tega so se lotili zaradi vesti o vseobsegajočem prisluškovanju NSA, ki sledi telefonskim pogovorom, elektronski pošti in drugim...

9 komentarjev

GCHQ napadal belgijski telekom

Spiegel Online - Dokumenti, ki jih je iz NSA odnesel Edward Snowden, razkrivajo nove podrobnosti iz sveta obveščevalnih služb in netijo nove incidente. Zadnji dokumenti, ki jih je objavil nemški Spiegel, kažejo na britansko vdiranje v belgijski telekom z namenom prisluškovanja.

Prejšnji teden je bil namreč Belgacom tarča obsežnega hekerskega napada, ki je povzročil kar precej skrbi. Belgacom namreč ni majhen, nepomemben telekomunikacijski operater, temveč največji v Belgiji in solastnik BICS-a (Belgacom International Carrier Services). To pa pomeni, da zagotavlja internetno povezavo tudi odjemalcem, kot sta Evropski parlament in Evropski svet. Zaradi tega je ob napadih sum sprva padel na ameriško NSA, za...

17 komentarjev

RIM, Nokia in Apple vgradili stranska vrata za potrebe indijske vlade

ZDNet - Na internet curljajo nove informacije, ki so se odkrile ob nedavnem vdoru hekerske skupine Dharamraja na strežnike indijske vojske. V petek smo pisali, da so hekerji uspeli odtujiti izvorno kodo za nekatere Symantecove programe, ki jo je slednji moral posredovati indijski vladi v pregled pred podpisom pogodbe o nakupu licenc (tovrstne zahteve velikih institucionalnih uporabnikov niso nič nenavadnega). Vdor v indijske strežnike pa je razkril še interne dokumente, ki pričajo o precej bolj zanimivem vgrajevanju stranskih vrat v prenosne telefone podjetij RIM (proizvajalec blackberryjev), Nokia in Apple, da bi indijski vladi omogočili prisluškovanje.

Dokumenti, katerih avtentičnost še ni potrjena, razkrivajo domnevni obstoj sistema RINOA SUR (RIM, Nokia, Apple, medtem ko pomen kratice SUR ni znan, verjetno pa pomeni nadzor - surveillance), ki je omogoča prisluškovanje in prestrezanje mobilnih komunikacij. Indijska...

33 komentarjev