»

Google omogočil deljenje datotek med bližnjimi napravami tudi z Windows

Slo-Tech - Android ima že nekaj let funkcijo Nearby Share, ki omogoča deljenje datotek med telefoni, ki so v neposredni bližini. Uporabniki sicer z njo niso najbolj seznanjeni, saj marsikdo še vedno najraje uporablja internet, a funkcija deluje. Velika slepa pega je bilo deljenje datotek s prenosnimi računalniki in drugimi napravami, ki imajo nameščen Windows. Ta manko je Google sedaj odpravil.

Nearby Share uporablja Bluetooth, da se naprave najdejo, nato pa uporablja tudi Wi-Fi. Sedaj je Google pripravil aplikacijo za Windows, ki jo preprosto namestimo. Potrebujemo 64-bitni računalnik, kar so danes domala vsi, in povezljivost z Wi-Fi in Bluetooth. To pri prenosnih računalnikih ni težava, namizni pa često potrebujejo posebne module za to podporo. Aplikacijo lahko nato uporabljamo celo brez prijave vanjo z Googlovim računom, le da je to malce manj udobno, ker je treba vsak prenos ročno potrditi. Ti prenosi so lahko fotografije, videoposnetki, dokumenti ali preprosto cele mape.

Da storitev...

20 komentarjev

Na androide prihajajo alternative za Applov AirDrop

Android Authority - Google je potrdil, da je funkcionalnost, imenovana Nearby Share, namenjena brezžičnemu deljenju datotek uporabnikom, ki se nahajajo bližini, trenutno v fazi beta preizkušanja. Bo pa v bližnji prihodnosti na voljo za vse naprave od Androida Marshmallow dalje in kot kaže tudi za prenosnike Chromebook ter tudi za druge mobilne platforme.

Mediji, ki so doslej smeli zadevo preizkusiti, poročajo, da deluje z deljenjem fotografij, videov, povezav in tudi objav na družbenih omrežjih. Seveda deljenje s popolnimi neznanci ni mogoče, ti se morajo s tem strinjati in v nastavitvah svojo napravo napraviti vidno za zunanje povezave, nato pa še posebej odobriti
prejem in zagon vsake posamezne datoteke. Za delovanje morata biti vključena vmesnik Bluetooth in lokacija, med prenašanjem pa se po potrebi vklopi tudi brezžična dostopna točka na napravi.

Podobno funkcionalnost razvija tudi Samsung, imenuje se Quick Share, ključna razlika od Nearby Share je deljenje z največ petimi uporabniki v...

34 komentarjev

Nokia predstavlja Drop

Nokia - Nekateri uporabniki Androida in brskalnika Chrome verjetno poznate vtičnik in/ali aplikacijo Chrome to Phone, ki omogoča deljenje povezav URL z osebnega računalnika na mobilni telefon. Podobno funkcionalnost je zdaj predstavila tudi Nokia za svoje s Symbianom opremljene mobilne telefone. Aplikacija, ki so jo poimenovali Drop, prav tako omogoča pošiljanje povezav URL na mobilne telefone z namizja, a obenem v isti smeri omogoča še deljenje slikovnih datotek. Te bo očitno mogoče na mobilnem telefonu kar z osebnega računalnika nastaviti tudi za ozadje enega izmed treh namizij mobilnikov s Symbianom.

Sistem je bil razvit s pomočjo Nokiinega Qt-ja ter vsaj na namizni strani zaenkrat podpira brskalnika Chrome in Firefox. Podobno kot pri...

0 komentarjev

Diaspora pokazala kodo

TechCrunch - Diaspora je nastajajoča konkurenca Facebooku, ki želi uporabnikom ponuditi nekaj več - hitro delovanje, vitko in odprto kodo ter s tem popoln pregled. Za razliko od Facebooka Diaspora nima centralnega strežnika, saj gre za distribuirano socialno omrežje. Uporabniki se tej družabni strani sicer še ne morejo pridružiti, saj bo alfa verzija na plano pokukala šele oktobra, so pa pisci držali besedo in odprli izvorno kodo.

Za zdaj je Diaspora videti še zelo oskubljena, a hkrati tudi zelo pregledna. Ta hip nudi statuse, iskanje prijateljev po internetu, deljenje fotografij, šifriranje in podpisovanje prometa (razen slik) ter upravljanje s prijatelji. Do konca meseca bo Diaspora pridobila še ves potreben lišp, tako da to sploh ni bistveno....

30 komentarjev

RapidShare ni odgovoren za početje uporabnikov

Slo-Tech - Prizivno sodišče v Düsseldorfu je predvčerajšnjim odločilo, da nemško podjetje RapidShare s sedežem v Švici, ki upravlja priljubljeno stran za deljenje datotek uporabnikov v spletu, ni odgovorno za datoteke, ki jih na njihovo stran naložijo uporabniki.

Deželno sodišče v Düsseldorfu je leta 2008 v primeru GEMA (nemški SAZAS) proti RapidSharu odločilo, da je RapidShare odgovoren za kršitve avtorskega prava, ki ga povzročajo uporabniške datoteke. V ZDA poznajo doktrino varnega pristana (angl. safe haven), ki stranem, ki gostijo datoteke uporabnikov, zagotavlja varnost pred sodnim pregonom pod pogojem, da s spleta nemudoma umaknejo sporne vsebine, na katere jih nosilci avtorskih pravic opozorijo. V Nemčiji podobnega instituta ne poznajo, zato je bila sodba leta 2008 pričakovana. Kazalo je, da bo moral RapadShare začeti pregledovati datoteke po naložitvi na stran, preden postanejo dosegljive za prenos. RapidShare se je pritožil.

Prizivno sodišče je sedaj zavrglo razsodbo deželnega...

11 komentarjev

Google Wave prihaja

vir: CNet
CNet - Medtem ko se Microsoft pripravlja na splavitev svojega spletnega iskalnika Bing, je Google zavihal rokave in napovedal storitev Google Wave. Google ga opisuje kot e-pošto prihodnosti, v kateri bodo skušali združiti elektronsko pošto, IM (trenutno sporočanje oz. instant messaging), deljenje fotografij, twitter, skupno rabo dokumentov in druge vrste mreženja. Na tak način želijo ustvariti enotno ogrodje, ki bo združevalo vse vrste komunikacije.

Projekt je pred leti začel razvijati Lars Rasmussen s svojim bratom. V Google sta prišla, ko je ta prevzel njuno podjetje, ki se je ukvarjalo s kartiranjem, in ga nadgradil v Google Maps. Brata Rasmussen sta nato v Googlu dobila nalogo ustvariti eno izmed najbolj neodvisnih razvijalskih...

109 komentarjev