»

Zaradi nemirov preložena predstavitev Androida 11

Slo-Tech - “Nestrpno čakamo, da vam bi lahko povedali kaj več o Androidu 11, a zdaj ni pravi trenutek za slovesnosti," so glede predstavitve beta različice prenovljene platforme, ki bi se morala odviti prihajajočo sredo, na Twitterju zapisali predstavniki Googla. Čeprav niso bili konkretni, je odpoved zagotovo povezana z nemiri, ki so zajeli širše območje San Francisca, denimo mesti Oakland in San Jose, kjer so nastanjeni številni Googlovi zaposleni. Nov datum dogodka za zdaj ni znan.

Smrt Georga Floyda, temnopoltega osumljenca, ki je umrl med policijskim prijetjem, bo, kot se zdi, imela precejšnje družbene posledice. Odpovedi dogodkov so pri tem seveda zanemarljive, oči svetovne javnosti pa so uprte v vojno med predsednikom Donaldom Trumpom in družbenimi omrežji. Trump jo je namreč minuli teden nadgradil z izvršno odredbo, ki bo spletnim podjetjem - če bo seveda preživela politične in strokovne varovalke ameriškega sistema - močno povečala polje odgovornosti za objavljene vsebine.

V...

10 komentarjev

Zvezno sodišče ZDA: pregledovanje elektronskih naprav na mejah je neustavno

vir: Flickr

vir: Ars Technica
Ars Technica - Enajsterica potnikov, med njimi deset državljanov ZDA, je s pomočjo organizacije American Civil Liberties Union (ACLU) izbojevala pomembno zmago na bostonskem zveznem sodišču. Potem, ko so jim mejni agenti preiskali prenosnike oz. telefone so o tem leta 2017 sprožili sodni spor. Mimogrede, med tožniki sta se znašla tudi novinar in NASIN inženir, čigar telefon je bil last Jet Propulsion Laboratorija. Sodišče je zdaj odločilo, da vlada potnikom na meji nima pravice preiskovati telefonov in drugih naprav, brez da bi za kaj takega imela utemeljeni in individualizirani sum na storjeno kaznivo dejanje. Preiskave brez sodnega naloga so po mnenju sodišča kršitev četrtega amandmaja ameriške ustave, ki prebivalce ščiti prav pred neupravičenimi preiskavami in zasegi. Prav tako je sodišče odločilo, da so za take preiskave pooblaščeni zgolj uslužbenci dveh agencij, Customs and Border Protection (CBP) in Immigration and Customs Enforcement (ICE).

Ni pa sodišče tožnikom ugodilo glede zahteve, da...

6 komentarjev

T-Mobile z milijonom prodanih G1 v ZDA

bit-tech.net - Milijon prodanih aparatov v pol leta je lep dosežek za popolnoma novo platformo, sploh pa za prototipni izdelek, namenjen prvemu okušanju in raziskovanju Androida. Z milijonom aparatov to pomeni kar dve tretjini vseh aktivnih naprav 3. generacije na T-mobileovih omrežjih v ZDA in 6 % delež trga za Android. 11 % delež, ki ga zaseda Windows Mobile, je še relativno daleč, a z razvojem Androida verjetno zlahka dosegljiv, sploh s prihajajočo poplavo Android mobilnikov (in nekaj prenosnikov).

Obenem nemški del T-Mobile-a sporoča, da bo kolaček, verzija 1.5 Androida, na voljo že maja, na mobilnik G1 pa se bo namestila popolnoma avtomatsko, brez da bi to opazil uporabnik. O popravkih, dodatkih in spremembah pa smo že poročali.

5 komentarjev

Sedaj tudi uradno: v ZDA vam pri prehodu meje lahko zasežejo prenosnik ali druge naprave, ki lahko hranijo informacije v digitalni ali analogni obliki

Schneier.com - Ameriška vlada oziroma njeni dve agenciji US Customs and Border Protection ter US Immigration and Customs Enforcement sta sredi julija objavila uradno politiko glede zasegov prenosnikov na mejah. Na kratko povedano: vladni agenti vam pri prehodu meje lahko kadarkoli zasežejo prenosnik (ali drugo elektronsko ali analogno napravo), za poljubno dolgo časa, informacije, ki jih najdejo na prenosniku, pa lahko posredujejo komurkoli. Prenosnik lahko zasežejo komurkoli - državljanu ZDA ali obiskovalcu - in to tudi v primeru, da ne obstaja sum, da je imetnik prenosnika prekršil kakšen zakon.

Glede na njihovo uradno politiko zaseženi prenosnik lahko odpeljejo na katerokoli lokacijo, vladni uradniki pa lahko kopije podatkov posredujejo katerikoli drugi vladni ustanovi ali zasebni organizaciji in sicer z namenom prevajanja, dešifriranja ali zaradi drugih razlogov.

Politika zasegov pa ne velja samo za prenosnike, pač pa za vse naprave, ki so sposobne hraniti informacije in to tako v...

54 komentarjev

Računalniki v šolah slabši kot papir in svinčnik?

Slashdot - V današnji dobi, v kateri povečini prevladujejo računalniki, ki so se naselili in se še naprej naseljujejo v vsak kotiček našega življenja, je prišlo do precej zanimivega presenečenja. Otroci (predvsem mlajši) imajo za delo pri svojih projektih veliko raje svinčnik, papir in karton. A preden da bodo do takšnega spoznanja prišli tudi uradniki in politiki, bo očitno preteklo še veliko zelene valute...

San Francisco Chronicle ima objavljen zanimiv članek o nepotrebni potrošnji denarja v ameriških osnovnih šolah, vendar se članek bolj posveča območju San Francisca. O vseh, precej visokih številkah je za tu premalo prostora, vendar je tudi administraciji in ameriškim uradnikom počasi prišlo na misel, da bodo z takšno (nepotrebno) potrošnjo denarja morali kmalu najemati kredite. Tako je na primer Union City leta 1996 vložil 37 milijonov ameriških zelencev za opremo enajstih šol, da pa so si to sploh lahko privoščili, so morali zmanjšati proračun za znanstveno opremo, šolske izlete in...

8 komentarjev