»

Google z nemškima zavarovalnicama orje ledino zavarovanja v oblaku

vir: Piqsels

Reuters - Google Cloud je z münchenskima zavarovalnicama Allianz Global Corporate and Specialty (AGCS) in Munich Re sklenil partnerstvo za pokrivanje informacijskih vdorov in drugih neljubih dogodkov, namenjeno strankam, ki uporabljajo njihove oblačne storitve. Gre za prvi primer, da je kateri od večjih ponudnikov za svoje uporabnike oblikoval tako storitev, seveda pa bi v primeru uspeha to lahko pomenilo razmah takih informacijskih zavarovanj tudi drugod, denimo pri ponudnikih programske opreme za velika podjetja, podjetjih, ki se ukvarjajo z varnostjo, spletnim gostovanjem in drugih.

Risk Protection Program meri na pojav, da se bolj občutljivi procesi danes pogosto izvajajo v javnem oblaku, kar pomeni, da je treba riziko porazdeliti med uporabnikom in ponudnikom in ga močneje integrirati v samo storitev. Program bo v praksi potekal prek Googlovega diagnostičnega orodja Risk Manager, ki ga stranka požene v svojem sistemu, rezultate pa posreduje obema zavarovalnicama, ki bosta na podlagi...

8 komentarjev

Microsoft bo na Poljskem investiral milijardo dolarjev

vir: Pxhere

vir: Reuters
Reuters - K naložbi sodi tudi odprtje novega podatkovnega centra, z njim pa tudi nove Microsoftove regije za podatkovne centre na stari celini, skupaj se nekaj drugimi investicijami v t. i. Poljsko digitalno dolino. Namen naložbe je pospešitev digitalizacije gospodarstva in državne uprave. Poljskega partnerja predstavlja družba Chmura Krajowa (Nacionalni oblak), znani ponudnik oblačnih storitev, ki je v lasti tamkajšnje največje banke PKO Bank Polski in Poljskega razvojnega sklada. Microsoft se je za naložbo odločil pol leta zatem, ko je podobno partnerstvo s Chmuro Krajowo sklenil Google Cloud.

Partnerstvo naj bi trajalo sedem let, v tem času pa bo Microsoft zagotovil tudi izobraževanje Poljakov na področju oblačnih tehnologij.

Poljska in ZDA sta tudi sicer močno ekonomsko povezani, njuna menjava je lani znašala 21,6 milijarde USD, v zadnjih 30 letih pa so ZDA v državi investirale 62,7 milijarde USD, tam pa posluje tudi okoli 1500 ameriških podjetij, ki zaposlujejo 300.000 ljudi.

90 komentarjev

Na Poljskem zaradi vohunjenja aretiran Huaweijev uslužbenec

vir: Wikipedia
The Wall Street Journal - Na Poljskem so pripadniki državne varnostne službe aretirali in tudi že ovadili direktorja prodaje kitajskega podjetja Huawei, Weijinga Wanga. Razlog je domnevno vohunjenje za Kitajsko, ob njem pa so pridržali še uslužbenca tamkajšnjega telekoma Orange Polska, sicer državljana Poljske. Slednji je po poročanju poljskih medijev nekdanji uslužbenec njihovih tajnih služb. Policija je obenem že preiskala bivališči obeh osumljencev, pa tudi sedeža obeh podjetij, Huaweia in Oranga.

Zvezno sodišče je nato odločilo, da bosta oba v času poteka preiskave ostala v priporu še naslednje tri mesece, če bosta obsojena, pa jima grozi tudi do deset let zaporne kazni. Predstavniki...

28 komentarjev

Googlov prvi zasebni transatlantski kabel

Slo-Tech - Obalo Virginije in Belgijo bo, posredno prek francoske atlantske obale, do leta 2020 povezal nov podatkovni kabel, ki si ga bo povsem zase zgradil Google. Gre že za zdaj precej dobro povezani, a obenem obremenjeni regiji, saj med celinama obstaja ali pa je načrtovanih, že 19 kablov, od katerih jih Google uporablja šest.

Pridobitev bodo poimenovali Dunant, po Henryju Dunantu, ustanovitelju Rdečega križa in prvemu dobitniku Nobelove nagrade za mir. 6400 kilometrov dolg kabel bo na morsko dno položilo podjetje TE SubCom, sestavljen bo iz štirih parov vlaken (toliko je za zdaj znano o kapaciteti), njegova pričakovana življenjska doba pa naj bi bila med 15 in 25 let.

In zakaj prav zasebni kabel? Google sicer kable bodisi najema, gradi v partnerstvu z drugimi podjetji, Dunant pa bo četrti...

8 komentarjev

Apple zaradi nasprotovanja prebivalcev obupal in odpovedal milijardno investicijo na Irskem

Načrtovan center v Athenryju

Slo-Tech - Apple je tri leta poizkušal na Irskem zgraditi nov podatkovni center, a jim do danes ni uspelo. V mestu Athenry blizu Galwaya, kjer bi milijardo dolarjev vreden center moral stati, so se dlje časa borili z okoljevarstvenimi organizacijami in zaskrbljenimi prebivalci, ki so dvomili o ekološki neoporečnosti novega centra. Šele lanskega oktobra po več kot dveh letih je Apple uspel dobiti pravnomočno gradbeno dovoljenje, ko bi po prvih načrtih center že moral delovati. Sedaj pa ga sploh ne bo.

A niti odločitev sodišča druge stopnje, ki je lani potrdilo gradbeno dovoljenje, ni ustavila nasprotnikov. Ti so navajali pomisleke glede vplivov na lokalno populacijo živali, možnost poplav na bližnjem igrišču za golf in bližino jedrske elektrarne. Zaradi tega so se pritožili na vrhovno...

33 komentarjev

Zaradi hekerskega napada na Poljskem odpovedali deset letov

Slo-Tech - Poljski letalski prevoznik Lot je včeraj domnevno zaradi hekerskega napada odpovedal deset letov z varšavskega letališča Frederica Chopina, še dvanajst pa jih je poletelo z zamudo Podrobnosti napada niso razkrili, so pa zagotovili, da ni vplival na letala že v zraku. Promet se je v nedeljo zvečer vrnil v ustaljene tirnice, policija in varnostne službe pa preiskujejo napad, ki je onemogočil pripravo načrtov leta (flight plan), brez katerih letala ne smejo vzleteti.

Na Wired pišejo
, da izrabljena varnostna luknja ogroža vse letalske družbe in da so bili Poljaki zgolj prvi na muhi. Minuli mesec je ameriška družba United za eno uro odpovedala vse vzlete, ker so imeli težave z dostavo načrtov poleta. Potniki so tedaj poročali, da so bili obveščeni o lažnih načrtih...

3 komentarji

14-letnik na Poljskem preusmerjal tramvaje s TV daljincem

Telegraph News - Kot poroča britanski Telegraph, je 14-letnik v poljskem mestu Lodz ugotovil, da je mogoče lokalne tramvaje krmiliti s pomočjo predelanega TV daljinca.

Steve Bellovin iz Columbia University na svojem blogu piše, da je signalni sistem za krmiljenje tračnic zelo verjetno uporabljal IR signale, ki jih je mladenič očitno dekodiral, predelal daljinski TV upravljalnik in se pričel igrati s tramvaji.

IR signale sicer za upravljanje s prometno signalizacijo uporabljajo v številnih delih sveta. V nekaterih državah vozila na nujni vožnji uporabljajo napravo MIRT (Mobile Infrared Transmitter), s pomočjo katere vklapljajo zeleno luč na semaforju (na internetu se najdejo tudi načrti za izgradnjo lastne MIRT naprave).

Posledica igre so bile iztiritve štirih tramvajev, ranjenih pa je bilo 12 ljudi.

Opravičilo: novica je pomotoma govorila o vlakih. V resnici gre za tramvaje.

65 komentarjev