»

Applov podpredsednik zaradi vulgarnega komentarja na Tiktoku ob službo

Slo-Tech - Zdaj že legendaren videoposnetek na Tiktoku, ki je do tega trenutka nabral več milijonov ogledov, je pokopal Applovega podpredsednika Tonyja Blevinsa. Posnetek, ki je nastal 18. avgusta, je bil na internetu objavljen 5. septembra in je bil posnet z Blevinsovo vednostjo. Ustvarjalec vsebin na Instagramu in Tiktoku Daniel Mac ga je posnel na avtomobilskem sejmu, ko je Blevins izstopil iz svojega mclarna. Mac ga je in vprašal, kaj počne v življenju. Blevins je odgovoril, da vozi drage avtomobile, igra golf in se zabava z ženskami z velikimi prsmi, ob čemer ima še hudičevo dobro zobozdravstveno zavarovanje.

Šala se Applu ni zdela ni smešna, zato bo Blevins podjetje zapustil. Doslej je bil zaposlen kot podpredsednik za nabavo, kjer je sklepal posle z dobavitelji in partnerji. Njegova naloga je bila usklajevanje pogojev sodelovanja z dobavitelji, kot so Qualcomm za modeme, Intel za čipe in podobno. Vsak cent, ki ga je lahko izpogajal, se je v milijonskih nakladah močno obrestoval....

92 komentarjev

Amazon nezakonito odpustil zaposleni, ki sta bili kritični do podjetja

vir: Vice
Slo-Tech - Amazon je lani odpustil dve zaposleni, ki sta javno pozivali podjetje k zmanjšanju ogljičnega odtisa in zagotovitvi boljših pogojev za delo v skladiščih. Emily Cunningham in Maren Costa sta aprila izgubili službo, ker naj bi kršili interno politiko glede komunikacije z javnostjo. Odpustitev je dvignila veliko prahu, angažirali so se tudi nekateri politiki. Nekdanji zaposleni pa sta se pritožili pri Zvezni agenciji za delavske pravice (National Labor Relations Board, NLRB), ki jima je sedaj pritrdila. Amazon ju je odpustil nezakonito, saj je šlo za povračilne ukrepe zaradi kritiziranja podjetja. Amazon se sedaj lahko pogodi z odpuščenima, sicer bo primer romal na sodišče, kjer bo NLRB Amazon obtožil kršitev delavske zakonodaje.

Amazonova tiskovna predstavnica je dejala, da podpirajo pravico vsakega zaposlenega, da kritizira delovne pogoje delodajalca, a da to ne prinaša imunitete pred internimi pravili, ki so v skladu z zakonom. Odpustili ju niso zaradi kritik ali izražanja mnenja,...

52 komentarjev

Amazonov podpredsednik odstopil zaradi nestrinjanja s sankcioniranjem živžgačev

vir: Vice
Vice - Amazonov podpredsednik Tim Bray je protestno odstopil zaradi načina, kako je podjetje obravnavalo zaposlene v skladiščnih in odpuščalo tiste, ki so si drznili spregovoriti. Svoje razloge, da zapušča dobro plačano delovno mesto, zaradi česar bo zgubil približno milijon dolarjev, je pojasnil na blogu. V zadnjih tednih je podjetje odpustilo vsaj tri posameznike, ki so odkrito kritizirali nekatere prakse v podjetju in se zavzemali za več zaščite za delavce.

Zgodba se začenja v letu 2019, ko je 8700 zaposlenih podpisalo odprto pismo Amazon Employees for Climate Justice, v katerem so se zavzeli, da bi tudi Amazon ukrepal v globalnem boju proti podnebnim spremembam. To je tudi vodstvo prisililo, da je predstavilo svoj načrt, a so v podjetju vseeno grozili z odpuščanjem pobudnikom akcije.

Podoben pristop je imelo podjetje tudi med zadnjo pandemijo. Posameznike, ki so spregovorili o pogojih dela in zahtevali več zaščite, je podjetje želelo očrniti in vsaj tri so tudi odpustili. Najprej so...

16 komentarjev

Ekološki aktivizem te na Amazonu lahko stane službe

vir: Flickr

Slo-Tech - Najmanj dva Amazonova delavca sta s kadrovskega in pravnega oddelka v podjetju prejela opozorili, da svojimi javnimi izjavami in komentarji kršita pravila korporativnega komuniciranja ter da sta posledično lahko ob zaposlitvi. Gre za člana pobude Amazon Employees for Climate Justice, ki se zavzema, da bi v podjetju sprejeli nekoliko bolj odločne ukrepe za zmanjšanje vplivov na klimatske spremembe.

Maja so aktivisti izkoristili skupščino delničarjev, na kateri so od Jeffa Bezosa zahtevali, naj oblikuje politiko podjetja glede klimatskih sprememb, a so njihovo pobudo zavrnili delničarji. Septembra so za kratek čas protestno zapustili pisarne, da bi vodstvo podjetja prisilili v svoje zahteve. Te niso povsem benigne, med drugim zahtevajo da podjetje do leta 2030 začne poslovati povsem brez toplogrednih plinov, da Amazon Web Services prekine pogodbe s podjetji, ki ponujajo fosilna goriva ter da podjetje preneha financirati politike in lobiste, ki zanikajo fenomen klimatskih sprememb.

45 komentarjev

Tesla odpušča slabo desetino zaposlenih

Slo-Tech - Kot poročajo mediji, bo podjetje odpustilo okoli 4100 delavcev, kar prestavlja 9 % delež vseh njihovih zaposlenih po svetu. Težka, a nujna reorganizacija, kot so jo poimenovali v podjetju, je posledica zaletavih odločitev pri proizvodnji Modela 3. Elon Musk je turobno novico v posebnem pismu osebno sporočil delavcem, pri čemer je še poudaril, da so se za odločen rez odločili zato, da ga v prihodnje ne bi bilo treba ponavljati. Tesla mora namreč prenehati z golim trošenjem sredstev in počasi postati dobičkonosna.

Borze so se na napovedi odzvale pozitivno, delnica podjetja je par odstotkov pridobila, bolj črnoglede pa so dolgoročne napovedi, saj je podjetje že nekaj časa znano kot problematično, analitiki celo ocenjujejo, da bo še pred koncem prvega četrtletja...

48 komentarjev

BlackBerry odpušča

Slo-Tech - Težave v kanadskem taboru pametnih telefonov se nadaljujejo, saj se BlackBerry še vedno otepa izgube in stroške krči na vse načine. Mednje sodi tudi odpuščanje, ki bo sledilo letos. BlackBerry je potrdil neuradne govorice, ki so krožile od sredine tedna - odpustili bodo skoraj polovico zaposlenih.

Izmed približno 12.000 zaposlenih se bodo poslovili od 40 odstotkov, tako da bo v podjetju ostalo 7.000 ljudi. Že lani pa so odpustili še pet tisoč ljudi, tako da bo imel BlackBerry kmalu dve tretjini manj zaposlenih, kot so jih imeli v letu 2011. Do leta 2015 tako nameravajo znižati stroške za 50 odstotkov, ne le pri plačah, ampak tudi na drugih postavkah.

Nobena skrivnost ni, da gre...

8 komentarjev

IBM in Symantec odpuščata

ZDNet - Čeprav se gospodarstvo vsaj onstran Luže počasi pobira oziroma ga poskočno ohranjajo s steroidi iz centralne banke, podjetja intenzivno krčijo stroške in odpuščajo. IBM sicer svojih kadrovskih tegob ne obeša na veliki zvon, a se je vseeno izvedelo, da bo podjetje odpuščalo. V trenutnem ciklu krčenja so odpustili že 1600 zaposlenih, trend pa se bo do konca leta še nadaljeval. Podjetje številk uradno ni želelo navesti, je pa odpuščanje potrdilo. Podjetje ima sicer 430.000 zaposlenih, v letošnjem letu pa bodo stroški iz prestrukturiranja (vključno z odpravninami) dosegli milijardo dolarjev. To pomeni, da bi delo lahko izgubilo od 6000-8000 ljudi. A v prihodnosti pričakujejo še večje prihranke na ta račun, podrobnosti pa podjetje ne razkriva. Razlog za odpuščanje so tudi slabi poslovni rezultati iz prvega letošnjega kvartala, v katerem je podjetje precej...

9 komentarjev

Yahoo začenja masovna odpuščanja

Reuters - Kot smo napovedali včeraj, je Yahoo resnično objavil načrt velikih odpuščanj, s katerimi želi novi izvršni direktor podjetja rešiti, kar se rešiti da. Brez dela bo ostala skoraj šestina zaposlenih.

Izvršni direktor Scott Thompson je zaposlenim včeraj poslal obvestilo (besedilo okrožnice), da bodo zaradi prestrukturiranja odpustili 2000 zaposlenih, kar predstavlja 14 odstotkov vseh zaposlenih. Yahoo naj bi s tem poslal vitkejše podjetje, ki se bo laže posvetilo svojemu glavnemu poslanstvu (to je oglaševanje in spletno iskanje). Yahoo ima namreč 14.000 zaposlenih in je lani zbral pet...

28 komentarjev