»

USB-C bo zmogel 240 W

Slo-Tech - Novejši prenosniki ponekod že nimajo posebnega priključka za napajanje, saj ga zagotavlja kar priklop USB-C. Uradni standard dovoljuje moči do 100 W, kar je za nekatere prenosnike že premalo, če jih želimo polniti in uporabljati s polno obremenitvijo hkrati. Neuradne rešitve so nekateri adapterji proizvajalcev prenosnikov, ki neuradno omogočajo višje moči. Sedaj prihaja trajnejša rešitev, saj bo novi standard USB-C 2.1 po novem podpiral 240 W. To pa bo za vse razen najpožrešnejše igralske prenosnike dovolj.

Novi standard je telo za standardizacijo USB uradno predstavilo včeraj. Novost se uradno imenuje Extended Power Range (EPR) in bo na voljo že v drugi polovici tega leta. Kabli, ki bodo podpirali EPR, bodo zmožni prenašati dovolj visoke tokove za 240 W, medtem ko bodo ostali označeni kot SPR (Standard Power Range).

USB-C je standard, ki opisuje dimenzije priključka. Še vedno pa sta pomembna tudi standarda USB 3.2 in USB 4, ki določata način za prenos podatkov po teh kablih. USB...

41 komentarjev

ASRock prvi s ploščo za nov standard napajalnikov ATX12VO

Slo-Tech - Hitreje kot smo pričakovali, smo dočakali prvo matično ploščo za končne uporabnike, ko podpira novi napajalniški standard ATX12VO. O njem smo pisali pred poldrugim mesecem, glavna razlika pa je v poenostavitvi napajalnikov in prenosu dela manj pogosto uporabljenih nalog (npr. zagotavljanje drugih linij razen 12 V) na matično ploščo. Dizajn napajalnika je s tem enostavnejši in cenejši, hkrati pa priključuje le še z 10-kontaktnim priključkom in ne več 24-kontaktnim.

Čeprav smo napovedovali, da bodo novi standard najprej uporabljali sestavljeni sistemi, je tu že matična plošča ASRock Z490 Phantom Gaming 4SR. Uradno je to prva, ki podpira standard 12VO. In res, na njej ni več ogromnega 24-kontaktnega priključka ATX, temveč se napaja le z 12 V, dodatno pa PCIe potrebuje še svoj 12-V priključek. 12-V EPS priključek z 8 kontakti je ostal nedotaknjen. V praksi je ta rešitev uporabna tudi za zelo kompaktna ohišja, kjer je debel 24-žilni kabel preokoren.

Plošča ima tako vezje, ki...

88 komentarjev

Prihaja novi standard napajalnikov

Slo-Tech - Često spregledana komponenta računalnikov se že od uvedbe standarda ATX pred petindvajsetimi leti ni bistveno spremenila. Napajalniki morajo zanesljivo zagotavljati napajanje elektronskih komponent v računalnikih, a jih običajno sploh ne omenjamo. Se pa utegne to spremeniti, saj je Intel predstavil novo specifikacijo ATX12VO, ki predstavlja prvo večjo modernizacijo po več kot desetletju. ATX12V 2.0 je bil objavljen leta 2003, najnovejši ATX12V 2.4 iz leta 2013 se le malo razlikuje.

Sprva bodo novinca uporabljali predvsem sestavljavci računalnikov (OEM, system vendors). Glavna sprememba v ATX12VO (O pomeni Oscar) bo ukinitev napetosti +3,3 V, +5 V, -12 V in +5 VSB (stand by) iz napajalnikov. Te bo v prihodnje zagotavljala matična plošča. To je posledica sprememb v dizajnu strojne opreme. Včasih so računalniki v glavnem uporabljali 5-V napajanje, sedaj pa večinoma 12 V. Pred petnajstimi leti je na primer 600-W napajalnik četrtino moči dostavil na 3,3 V in 5 V, sedaj pa manj kot 15...

57 komentarjev

Facebookova grožnja HP-ju, Supermicru in drugim velikanom

Omara projekta Open Compute - omrežje je na vrhu, zgornji del vsake izmed trojk zasedajo računski moduli, pod katerimi so moduli, ki skrbijo za napajanje.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Da velika podjetja s tisoči strežnikov v podatkovnih centrih, ki so raztreseni po celem svetu, ustvarjajo svoje zasnove strežnikov, niti ni presenečenje. Eden od prvih je bil seveda Google. Svoj prvi strežniški sistem (skupaj z omaro) so zasnovali že leta 1998, že takrat pa so se osredotočili na enostavnost, cenovno ugodnost ter nekatere druge zahteve, npr. višjo odpornost omare proti...

24 komentarjev

Na CeBIT-u predstavljene matične plošče za Haswell

Xtreme Systems - Čeprav bodo prvi sistemi z Intelovimi novimi procesorji Haswell na voljo šele poleti, so na CeBIT-u mnogi proizvajalci matičnih plošč že predstavili svoje izdelke, namenjene za namizne računalnike. Kot je že običaj za zadnjih nekaj generacij Intel za Haswell pripravlja novo vezno čipovje, za razliko od Ivy Bridge pa, kot vemo že nekaj časa, Haswell prav tako prinaša še novo podnožje, LGA-1150. Predstavljene matične plošče so zgrajene okrog čipovij iz serije 8, Z87 za vse, ki imajo željo navijati svoj procesor, ter H87, ki pokrije večino zahtev domačih uporabnikov, razen navijanja. Na voljo bodo seveda tudi druga čipovja, npr. poslovni rabi namenjeno B85.

Svoje izdelke so na stojnicah predstavili vsaj AsRock, Asus, Biostar, Gigabyte,...

44 komentarjev

ECS prirpavlja trojico matičnih plošč za Llano

ECS A75F-A

Slo-Tech - Ob izidu namiznih procesorjev in matičnih plošč iz AMD-jevega programa Fusion bo kot kaže ECS ponujal tri matične plošče. Vse ti bodo osnovane okrog veznega čipovja AMD Hudson D3 (komercialno ime bo verjetno A75) in seveda okrog podnožja FM1 za procesorje Llano, a se tukaj večina podobnosti konča. Na vrhu ponudbe bo A75F-A v veliksoti standarda ATX iz ECS-ove družine Black Deluxe. Ponaša se s štirimi režami za pomnilnik DDR3, štirimi priključki USB 3.0, petimi priključki SATA 6 Gbps (šesti je zamaskiran v priključek eSATA), polnim asortimentom slikovnih izhodov (HDMI, DVI in VGA), 8-kanalnim zvočnim čipom z digitalnim in optičnim izhodom ter eno samo električno režo PCIe x16 (fizični sta dve, a spodnja najverjetneje...

11 komentarjev