»

Mercedes za pospeške zahteva zajetno mesečno naročnino

Slo-Tech - Dokup dodatnih funkcij v avtomobilih, četudi so te tam fizično mogoče, le odkleniti jih je treba, obstaja že desetletja, pospešek pa je dobil v Teslinih modelih. Še korak naprej od enkratnega plačila pa so naročnine, da določene funkcije sploh delujejo. Te ne vključuje več le manj pomembnih bonbončkov, temveč tudi na primer - pospeške. Mercedes je v novih električnih vozilih EQ EQE in EQ EQS zaklenil hitre pospeške (funkcija Acceleration Increase), za vklop pa moramo vzeti zajetno mesečno naročnino.

Za 1200 dolarjev letno dobimo od 20 do 24 odstotkov poskočnejšega konjička z več navora, ki od 0 do 100 kilometrov pospeši 0,9 sekunde hitreje kot brez. Ob nakupu naročnine ni potreben popolnoma noben tehnični ali fizični poseg v avtomobil, temveč se funkcija odklene elektronsko. To seveda pomeni, da ima že vsak avtomobil, ko pride s tekočega traku, ustrezne lastnosti, a so programsko nedostopne.

To ni prva naročnina v avtomobilih. BMW je v preteklosti že skušal zaračunati 80...

200 komentarjev

Za rudarjenje kriptovalut zlorabljajo brezplačne račune pri ponudnikih storitev v oblaku

Slo-Tech - Skupine, ki skušajo zaslužiti s kriptovalutami, so odkrile nov način izkoriščanja dostopnih kapacitet za svoje početje. Ponudniki storitev v oblaku, med njimi GitHub, GitLab, Microsoft Azure, TravisCI, LayerCI, CircleCI, Render, CloudBees CodeShip, Sourcehut in Okteto, poročajo o zlorabah njihovih brezplačnih poizkusnih računov. Nepridipravi vanje naložijo programsko opremo za rudarjenje kriptovalut in jih izkoristijo, kolikor je pač možno.

Minuli mesec je o tej nevšečnosti prvi spregovoril GitHub. Vse od lanske jeseni se bolj ali manj uspešno zlorablja storitev GitHub Actions, ki uporabnikom omogoča avtomatično izvajanje določenih opravil. Če nepridipravi v repozitorij potisnejo kodo, ki je namenjena rudarjenju kriptovalut, bodo virtualni stroji GitHuba, ki kodo poženejo, nekaj časa rudarili.

Ponudniki, ki so tarče napadov, ponujajo CI (continuous integration). Ta storitev omogoča avtomatično prevajanje, pakiranje in poganjanje kode v virtualnem stroju, ki je namenjen...

20 komentarjev

GitHub pol cenejši in z več brezplačnimi funkcijami

GitHub - GitHub je danes najavil nekaj sprememb, ki jih bodo uporabniki veseli, saj prinašajo tudi brezplačnim uporabnikom nekaj predhodno plačljivih funkcij. Odslej bodo osnovne funkcije brezplačno na voljo za vse, tudi za skupine, ki jih uporabljajo v komercialnih projektih. To pomeni, da število sodelujočih ne bo omejeno, kar je bil doslej pogost razlog za nakup naročnine, saj so bili neomejeno veliki projekti lahko le odprti. Poleg tega dodajajo tudi 2000 minut na mesec brezplačnega dostopa do GitHub Actions (platforma CI/CD).

Kdor bo želel več naprednih funkcij, denimo podporo za SAML, bo še vedno moral kupiti plačljiv račun. A osnovna naročnina se začne pri štirih dolarjev mesečno in ne več pri devetih, medtem ko bo paket Enterprise stal 21 dolarjev na mesec na uporabnika. GitHub dodaja, da so imeli pocenitev že dlje v mislih in da ne gre za odziv na trenutne dogodke v svetu, ki terjajo več oddaljenega sodelovanja. GitHub vse, odkar ga je prevzel Microsoft, povečuje število...

43 komentarjev

GitHub prevzel npm

Slo-Tech - GitHub nadaljuje nakupovalno sezono, ki traja odkar ga je prevzel Microsoft. Po prevzemu Dependabota in Pull Pande je sedaj na vrsti npm. Podatkov o ceni podjetji nista razkrili.

Node Package Manager (ali krajše npm) je package manager za aplikacije v JavaScriptu, ki sodi med največje ekosisteme za razvijalce. Trenutno ima 1,3 milijona paketkov, ki jih uporablja 12 milijonov razvijalcev. Vsak mesec nabere 75 milijard prenosov.

Microsoft zagotavlja, da bo npm ostal odprtokoden in brezplačen za uporabo, je dejal GitHubov direktor Nat Friedman. Ostali bodo tudi paketi Pro, Teams in Enterprise. Načrt ima tri postavke: postaviti zanesljivo infrastrukturo, izboljšati uporabniško izkušnjo in sodelovati s skupnostjo. V praksi bo GitHub integriral npm in plačljivi uporabniki bodo lahko premaknili svoje npm paketke v GitHub.

15 komentarjev

Tudi GitHub klonil pred ameriškimi sankcijami

vir: Bleeping Computer

vir: TechCrunch
TechCrunch - Trgovinske sankcije ZDA se počasi odslikavajo tudi v kiber svetu, v začetku leta je tako Slack onemogočil delovanje svoje storitve prebivalcem Irana, Kube, Severne Koreje, Sirije in Krima, te dni mu je sledila še razvijalska platforma GitHub. Kot je pojasnil njihov CEO Nat Friedman, so bili v to prisiljeni. Pri tem je poudaril, da so tudi po sprejemu ukrepa še vedno za vse ostali dostopni javni in odprtokodni repozitoriji. A le za osebno komunikacijo in nekomercialno rabo.

GitHubova stran za podporo še pojasnjuje, da so uporabniški računi prebivalcev teh držav pod restrikcijami, kar pomeni, da ne morejo dostopati do storitev zasebnih repozitorijev, enako do plačljivih storitev. Kot je za medije povedal eden od prizadetih uporabnikov, so mu na GitHubu pojasnili, da jim zakonodaja prepoveduje, da bi mu izvozili vsebino...

28 komentarjev

Apache gre na GitHub

Slo-Tech - Eden izmed velikanov na področju odprte kode Apache Software Foundation (ASF) je prestopil na GitHub. Največja fundacija odprte kode, v kateri 730 članov in 7000 redno sodelujočih upravlja 200 milijonov vrstic kode, je leta 2016 začela integrirati GitHubov repozitorij v svoje storitve. Migracija je bila končana februarja letos, sedaj pa je napočil čas za zadnji korak. Vseh 350 odprtokodnih projektov je prenesenih in dostopnih na GitHubu.

To pomeni, da ASF ukinja lastno infrastrukturo Git, ker je ne bo več potreboval. Meni, da bo za razvijalce enostavneje, za novince pa privlačneje, če bodo razvojni model poenostavili tudi s tem, da bodo uporabljali GitHub.

V preteklosti so projekti ASF uporabljali dvoje: Apache Subversion in Git. Ker so se razvijalci začeli pritoževati, da bi...

33 komentarjev

Na GitHubu se je pojavila izvorna koda Snapchata

Sporočilo po izbrisu na GitHubu

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Anonimni storilec je na razvijalskem omrežju GitHub - to je nedavno prešlo v last Microsofta - objavil izvorno kodo priljubljene klepetalne aplikacije Snapchat. Gre za dejanje, ki bi lahko potencialno razkrilo precej poslovnih skrivnosti in bodočih načrtov podjetja Snap Inc., ki je lastnik Snapchata.

Kdo je v ozadju objave in kako se je prikopal do kode, za zdaj ni znano. Ve se le, da gre za uporabnika GitHuba z vzdevkom i5xx, ki je kot kaže svoj račun odprl posebej za to dejanje, iz podatkov pa na prvi pogled izhaja, da prihaja iz Pakistana.

V družbi Snap so se podvizali z vložitvijo zahteve za izbris po DMCA (Digital Millennium Copyright Act), Ameriškem zakonu, ki ureja digitalne pravice intelektualne lastnine. Take pobude so znane in precej pogoste v...

3 komentarji

Microsoft odprl kodo .NET

Microsoft - Microsoft nadaljuje odpiranje kode platforme .NET, ki so ga začeli aprila. Najavili so, da bo celotni strežniški del kode za .NET, vključno s prevajalnikom (compiler) in izvajalnikom (runtime) ter glavnimi knjižicami, prosto dostopen pod licenco MIT. Objavili ga bodo kar na GitHubu. Poudarili so zavezanost prenosljivosti platforme, zato bodo poskrbeli, da bodo aplikacije .NET tekle tudi na Linuxu in Mac OS X. Microsoftov podpredsednik S. Somasegar pojasnjuje, da gre za ogromno spremembo, ki je zorela več let. Tu mu moramo pritrditi, hkrati pa dodati, da je za to posredno odgovoren tudi novi izvršni direktor Satya Nadella, saj se pod Gatesom ali Ballmerjem kaj takšnega praktično ne bi moglo zgoditi

To še ne pomeni, da bo...

36 komentarjev