»

Tudi Facebook bo britanske uporabnike premestil pod ameriško mater

Slo-Tech - Ko bo Velika Britanija konec leta dokončno izstopila iz EU, bodo prenehali veljati številni evropski zakoni, če se v sporazumu z EU ne bodo dogovorili drugače. Facebook se je odločil, da bo to izkoristil in uporabnike iz Velike Britanije premestil na ameriško podružnico, medtem ko so imeli doslej razmerje z irsko podružnico. Google je enako napovedal že februarja letos. Razlog je kakopak manj stroga zakonodaja o varovanju osebnih podatkov izven EU.

Facebook je potrdil, da bo pravne obveznosti do uporabnikov iz Velike Britanije s Facebooka Irska prenesel na Facebook Inc. Ob tem ne bo prišlo do sprememb pri zasebnosti ali storitvah, ki so uporabnikom na voljo, so še dejali. Ob tem zagotavljajo, da bodo uporabniki še vedno zaščiteni z britansko zakonodajo, ki je trenutno v skladu z GDPR, a to se lahko spremeni. Predvsem pa GDPR daje uporabnikom fino kontrolo, katere podatke želijo deliti in kako, ne pa vsepovprek.

Prav tako želi Velika Britanija skleniti nov trgovinski dogovor z...

7 komentarjev

Facebook zagrozil z umikom iz EU

vir: Pixabay

Slo-Tech - Potem, ko je irski pooblaščenec za varstvo osebnih podatkov pričel preiskavo o tem, kako Facebook seli podatke evropskih uporabnikov v ZDA, so iz podjetja v odgovoru na začetek postopka med drugim navedli, da jim v primeru prepovedi prenosa podatkov med celinama ni jasno, kako bi še lahko zagotavljali storitve Instagram in Facebooka v EU. Vlogo je podpisala Yvonne Cunnane, šefinja oddelka za varstvo podatkov v irski podružnici Facebooka, ki je ob tem še zapisala, da ne gre za grožnjo, ampak preprosto za odsev realnosti, saj bi bila v tem primeru prizadeta še številna druga podjetja, katerih glavni posel je upravljanje s podatki in to ravno v času okrevanja po pandemiji Covid-19.

Facebook bi moral, če želi spoštovati odredbo, popolnoma spremeniti način kako hrani podatke, predvsem pa bi moral podatke evropskih uporabnikov ločiti od ostalih, ki prosto krožijo po podatkovnih centrih okoli sveta. Glavni namen selitve podatkov v ZDA je sicer izvajanje ciljnega oglaševanja, uklonitev...

189 komentarjev

Disney+ tudi v Evropi s kolcajočim začetkom

vir: Flickr

Slo-Tech - Danes je začela Disneyjeva pretočna video storitev resnejši pohod po stari celini. Že od samega začetka je bila na voljo na Nizozemskem, zdaj so se pridružile še Velika Britanija, Irska, Nemčija, Italija, Španija in Švica, v Franciji pa so začetek oddajanja preložili za dva tedna, na željo tamkajšnjih oblasti. Mesečna naročnina stane 6,99, letna pa 69,99 evra.

O težavah novih naročnikov poročajo zlasti iz velike Britanije, kjer so se številni uporabniki, kljub temu da so že poravnali letno naročnino, brez uspeha poskušali vpisati v storitev. Podobno je bilo, če se spomnimo, tudi lansko jesen ob začetku oddajanja. Ali gre za težave s preobremenjenimi omrežji, o čemer poročajo iz številnih evropskih držav ali pa je problem stvar Disneyjevih strežnikov, ni znano, saj so se v podjetju kot smo zdaj že vajeni v kriznih situacijah, zavili v molk.

Drugo razočaranje predstavlja serija Mandalorian, ki bo, tako kot v ZDA, na spored prihajala postopoma, za zdaj sta evropskim uporabnikom na...

12 komentarjev

Naprodaj tisoči uporabniških računov za Disney+

vir: ZDNet

vir: ZDNet
ZDNet - Disney je kot kaže v svet pretočnih storitev vstopil nekoliko nepripravljen. Pustimo ob strani, da so zaradi navala uporabnikov imeli precejšnje težave na premierni večer, huje je, da so krekerji v njihovem primeru pokazali zares slikovito hitrost pri pridobivanju in unovčevanju tujih uporabniških računov. Ti so se samo nekaj ur po začetku oddajanja v velikih količinah znašli naprodaj na hekerskih forumih.

Številni uporabniki so tako poročali, da so nepridipravi vstopili v njihov račun, spremenili prijavni elektronski naslov in geslo, na ta način pa zakonite lastnike učinkovito zaklenili ven. V nekaj primerih gre pri tem za račune, kjer je bila naročnina poravnana za več let vnaprej. Cene za nakup variirajo med 3 in 11 ameriškimi dolarji, mesečna naročnina pa sicer regularno stane 6,99 USD na mesec. Pri tem za nameček kar dežujejo negativne pripombe uporabnikov na neodzivnost Disneyjeve podpore, saj so nekateri na prijavo kraje čakali tudi po več ur.

Prve ugotovitve so kazale, da...

3 komentarji

Disney+ v prvem dnevu zbral 10 milijonov naročnikov

Slo-Tech -
Nova pretočna TV storitev korporacije Disney je z oddajanjem začela včeraj po našem času. Z nekaj kolcanja, strežniki namreč niso dohajali navala uporabnikov, zato številni med njimi niso mogli vzpostaviti povezave s storitvijo, kljub temu, da je bil začetek oddajanja geografsko omejen na ZDA, Kanado in Nizozemsko. Predstavniki podjetja so zdaj z nemalo ponosa sporočili, da so v prvih 24 urah zbrali več kot 10 milijonov uporabnikov. Apptopia pa poroča, da je aplikacija Disney+ te dni najpogosteje prenesen app na spletnih tržnicah.

Da številke postavimo v kontekst povejmo, da je podjetje svojim vlagateljem v prvem letu obljubilo pridobiti med 10 in 18 milijonov uporabnikov, do leta 2024 pa med 60 in 90 milijonov, ergo, začetek je bil zares odličen.

Uporabnike je najprej privabila nizka cena - za slabih sedem dolarjev mesečno si je namreč mogoče ogledati malone kompletno Disneyjevo in Marvellovo dosedanjo produkcijo - posebej za Američane pa je mamljiva tudi paketna ponudba...

50 komentarjev

Netflixu bežijo ameriški gledalci, drugod počasnejša rast novih

vir: Max Pixel

vir: The Verge
The Verge - Popularni pretočni storitvi s TV vsebinami je v drugem četrtletju prvič v zgodovini upadlo število ameriških naročnikov. Še več, opaziti je tudi trend zaustavljanja rasti naročnikov drugod po svetu. Sicer je podjetje v tem času globalno pridobilo 2,83 milijona novih gledalcev, a v poročilu vlagateljem so se lahko pohvalili le s številko 2,7 milijona, 130.000 manjkajočih pa naj bi predstavljali Američani, ki so pogodbe prekinili. Takoj po objavi rezultatov je Netflixova delnica zdrsnila navzdol za približno desetino svoje vrednosti.

Ugibanja o razlogih za zdaj ostajajo ugibanja, a najverjetneje gre za posledico zadnje podražitve v ZDA, ki je ceno najbolj priljubljenega paketa dvignila z 10,99 na 12,99 dolarja. Kljub temu...

61 komentarjev

Afrika dobiva prve velike podatkovne centre za oblačne storitve

Slo-Tech - Afrika se bo z zaostankom vendarle vpisala na seznam kontinentov, kjer so svetovni ponudniki storitev v oblakih postavili podatkovne centre oziroma svojo infrastrukturo. Led je prebil Microsoft, ki je odprl centra v Cape Townu in Johannesburgu. Z njima bo lahko v Afriki ponujal Azure, Office 365 in Dynamics 365. Predlani najavljena centra bi po prvotnih načrtih bili morali odpreti že lani, a se je gradnja zavlekla. Vseeno je Microsoft s tem prehitel konkurenta Amazona, ki bo svoj center v Cape Townu odprl šele prihodnje leto.

V Afriki se je, podobno kot v ostalih delih sveta, uporaba storitev v oblaku v zadnjih letih precej razmahnila. Od leta 2013 do 2018 se je število uporabnikov med srednje velikimi in velikimi podjetji več kot podvojilo. Trend se bo nadaljeval, saj v največjih...

1 komentar

Pametne otroške igrače so lahko veliko tveganje

Slo-Tech - Nemška Zvezna agencija za omrežja (Bundesnetzagentur) je danes vse lastnike pametne otroške igrače My Friend Cayla proizvajalca Genesis Toys pozvala, naj igračo uničijo, hkrati pa prepovedala njeno prodajo. Otroška lutka je tako oster odziv sprožila, ker gre po mnenju Agencije za prikrito prisluškovalno napravo. Po nemški zakonodaji je prepovedano prodajati ali posedovati prepovedane prisluškovalne naprave, zato so lastniki lutke v resnici v prekršku.

Nemci so ugotovili, da lahko v lutko zaradi pomanjkljive zaščite vdrejo hekerji (ima namreč vgrajen bluetooth) in prek nje poslušajo otroka, ki se igra z njo, ter se celo pogovarjajo z njim. Zanimivo je, da je britansko Združenje prodajalcev igrač (UK Toy Retailers Association) ugotovilo, da igrača ne...

50 komentarjev