»

Za Pentagonov oblak bo skrbela četverica

AP News - Ameriško obrambno ministrstvo je naposled pognalo nov projekt prenove omrežnega oblaka za vojsko JWCC, ki je naslednik razvpitega in propadlega projekta JEDI. Tokrat so pogodbeniki štirje: Microsoft, Amazon, Google in Oracle.

Prenova omrežne infrastrukture ameriške vojske se vleče že kot jara kača. V prejšnjem desetletju je Pentagon sprožil projekt JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure), s katerim je želel poenotiti in centralizirati zmogljivosti vojaškega oblaka, da bi različni oddelki vojske lažje in hitreje dostopali do podatkov z drugih koncev. Po žolčnem boju je pred tremi leti kot zmagovalec natečaja za 10 milijard ameriških dolarjev vredno sodelovanje z vojsko postal Microsoft. Toda Amazon, ki je dotlej veljal za favorita, je sprožil pritožbo, in sicer z argumentacijo, da se je v odločanje vmešal takratni predsednik Donald Trump, ki je veljal za zagrizenega sovražnika Jeffa Bezosa. Preiskava obtožb ni potrdila in leto dni po prvotni odločitvi so v ministrstvu...

17 komentarjev

Pentagon bo vnovič odločal o dodelitvi projekta Jedi

vir: Flickr

Slo-Tech - Obrambno ministrstvo ZDA bo vnovič pretehtalo odločitev, po kateri je deset milijard ameriških dolarjev vreden projekt selitve ameriške vojske v oblak lani dobil Microsoft. Sodišče je za ponovno odločanje Pentagonu dodelilo 120 dni časa. Tam so se za vnovičen razmislek o svoji odločitvi odločili potem, ko se je nanjo pritožil Amazon, sodišče pa je pred dnevi nakazalo, da bo po vsej verjetnosti uspel s pritožbo.

Pri Amazonu so za pritožbeni postopek pripravili lastno analizo evaluacijskega procesa ministrstva, pri čemer so menda v šestih od skupaj osmih točk dokazali napake odločevalcev, njihovo pristranskost in nekaj pomanjkljivosti v Microsoftovi ponudbi.

Amazon je, kot je znano, zaradi dodelitve sanjskega posla Microsoftu sprožil sodni postopek, v katerem zatrjuje, da so bile njihove rešitve v tehnološkem smislu boljše od Microsoftovih, predvsem pa da je bila končna odločitev motivirana. Predsednik Donald Trump je namreč že večkrat javno izrazil svoje sovraštvo do Jeffa...

10 komentarjev

Amazonu uspelo začasno zaustaviti oddajo milijardnega posla Microsoftu

BBC - Ameriška vlada je oktobra lani Microsoftu dodelila projekt JEDI , pri čemer je za favorita pri izboru ves čas veljal tudi Amazon. Gre za izbor ponudnika, ki bo vsem vejam vojske v naslednjih desetih letih nudil oblačno infrastrukturo v najširšem pomenu te besede, v zameno pa prejel približno milijardo dolarjev letno.

Sodišče je včeraj Ministrstvu za obrambo naložilo, naj do končne odločitev o zadevi zaustavi vse aktivnosti v zvezi s projektom, Amazon pa je moral pred tem založiti 42 milijonov dolarjev za morebitne stroške, če se bo v postopku izkazalo, da sta imela prav vlada in Microsoft. Čeprav se posel zdi dobičkonosen, pa milijarda letno pomeni manj kot odstotek Microsoftovih prihodkov za letošnje leto, ki naj bi po načrtih znašali 142,5 milijarde USD.

Amazon že ves čas od izbora Microsofta zatrjeval, da gre za prirejeno odločitev in da so se uradniki uklonili pritiskom predsednika Donalda Trumpa, za katerega je znano, da je že dlje časa v ostrem sporu z lastnikom Amazona,...

23 komentarjev

Spet težave s TETRO

TETRA radijska postaja.

vir: Motorola
24 ur - Težav s policijskim sistemom ne vedno oz. ne najbolje šifriranih walkie-talkijev TETRA očitno še ni konec. Državna revizijska komisija je namreč razveljavila majsko odločitev Ministrstva za notranje zadeve (MNZ) o izbiri Telekoma Slovenije kot dobavitelja nekaj manj kot 5000 novih TETRA radijskih postaj za ceno dobrih 10 milijonov evrov, ker naj bi MNZ tekom izbirnega postopka neenakopravno obravnaval konkurenčne ponudnike. MNZ bo zdaj moral ta izbirni postopek ponoviti. S tem pa se bo nakup novih radijskih postaj, ki traja že štiri leta, samo še zavlekel.

Kot pišejo pri 24ur.com, se problemi tokrat niso sukali okoli varnostnih vidikov radijskih postaj, temveč zgolj okoli njihove velikosti. MNZ je namreč od ponudnikov...

52 komentarjev

Bomo lahko že kmalu odločali o spolu otrok?

New Scientist - Japonski raziskovalci so pri miših razvili preprosto metodo ločevanja spermijev z X in Y kromosomi, s katero lahko bistveno vplivajo na spol naraščaja. Način naj bi bilo mogoče prenesti na rejne živali, morda pa tudi na človeka.

Doslej smo menili, da se spermiji, ki nosijo kromosoma X in Y, razlikujejo zgolj v količini DNK - tisti z X imajo namreč dednega zapisa več, ker je kromosom X večji od Y. Toda raziskovalci z Univerze v Hirošimi so ugotovili, da je v teh semenčicah dejansko več genov tudi aktivnih - 500 več kot v tistih s kromosomi Y. Osemnajst od teh aktivnih genov proizvaja beljakovine, ki so del ovojnice spermija in je nanje mogoče potencialno vplivati.

To so napravili z raztopino zdravila Resiquimod, ki se...

64 komentarjev

Prizivno sodišče potrdilo odločitev, da ameriška sodišča ne morejo do podatkov v tujini

Slo-Tech - Zvezno prizivno sodišče je odločilo, da ne bo ponovno razsojalo o pravici ameriških oblasti, da od ameriških podjetij zahtevajo izročitev uporabniških podatkov, ki so fizično izven ZDA. Julija lani je Microsoftu uspela pomembna zmaga proti pravosodnemu ministrstvu, ki je bilo pridobilo sodno odredbo za izročitev uporabniških podatkov, ki jih je imel Microsoft na irskih strežnikih. Po pritožbi je prizivno sodišče odločilo, da od Microsofta ni mogoče zahtevati teh podatkov. Pravosodno ministrstvo je zahtevalo ponovno sojenje pred velikim senatom, ki pa ga ne bo. Edina možnost za spremembo razsodbe ostaja vrhovno sodišče.

Spomnimo, da je Microsoft v preiskavi v zvezi s prometom z mamili dobil sodno odredbo po zakonu Stored Communications Act. Tožilstvu bi bil moral izročiti...

6 komentarjev

V Belgiji je OpenOffice pravi hit

Slo-Tech - Kot poročajo na Unixmen, je v Belgiji uporaba odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice pravi hit, saj njegov delež vztrajno raste. OVAM oz. belgijska verzija Agencije za javne odpadke je že pred leti uvedla podporo za odprtokodni format besedil ODF, sedaj pa le še čakajo na odločitev Ministrstva za okolje, ki naj bi dovolilo namestitev OpenOfficea na štiristo namizij. Tudi administracija v mestu Schoten je velik zagovornik tega programskega paketa, saj so letos poleti prešli na uporabo OpenOfficea, medtem ko bodo z uvedbo formata ODF še nekoliko počakali, bojda zaradi notranjih pritiskov. V ta namen jim je IT-oddelek podaril zbirko več kot petdeset filmov o uporabi novega pisarniškega paketa.

V pristanišču Antwerpen so začeli s pripravami na migracijo 1300 namizij na OpenOffice, končali pa naj bi do leta 2010. Ne bodo le uporabljali formata ODF, temveč bo postal ta format tudi glavni format za komunikacijo s partnerji. Njihov skrbnik IT-ja pravi, da je sedaj pravi čas za...

131 komentarjev