»

Na drugi stopnji: YouTubu ni treba upoštevati prvega amandmaja

Slo-Tech - Prizivno sodišče v San Franciscu je v sporu med ustvarjalci kanala PragerU in YouTubom odločilo, da slednji ni javni prostor, ki bi ga zavezoval prvi amandma k ameriški ustavi o svobodi govora. Ta prelomna odločitev pomeni, da lahko YouTube v skladu s svojimi smernicami odstranjuje vsebino, ki je po njegovem mnenju neprimerna.

PragerU sta leta 2009 ustanovila konservativca Dennis Prager in Allen Estrin. Kanal objavlja približno pet minut dolge videoposnetke, v katerih govorec predava ali opisuje neko temo. Na kanal letijo očitki o pristranskosti, zato je Google nekatere videoposnetke demonetiziral oziroma jih posebej označil (restricted mode), kar predstavlja omejitve pri ogledu (denimo starostne). Google je nekaterim posnetkom, na primer tistim o globalnem segrevanju, poleg opisa dodal tudi dodatne informacije (fact-check). Gre za širša prizadevanja podjetja, da bi o temah, ki so pogosto napačno predstavljene (npr. pristanek na Mesecu), preprečil širjenje dezinformacij.

Zaradi...

63 komentarjev

Založniki: snemanje glasbe z YouTuba največji problem

Slo-Tech - Založniki so našli novega krivca, ki bojda predstavlja največjo grožnjo glasbeni industriji, pa čeprav ta beleži rekordne dobičke. Grožnjo vidijo v straneh, ki omogočajo prenos videoposnetkov oziroma glasbe z YouTuba na lokalni disk. YouTube je največji vir teh posnetkov, ni pa edini, saj je glasbo mogoče snemati tudi z DailyMotiona, SoundClouda, Vimea in podobnih. A najbolj gre založnikom v nos YouTube.

Zaradi tega so že pred dvema letoma začeli boj proti tovrstnemu snemanju ("rippanju") posnetkov. Ta teden je svojo pot sklenila zelo popularna stran MP3Fiber, a še vedno jih obstaja na desetine. Založniki zato opozarjajo, da razširjena uporaba teh strani predstavlja celo večjo grožnjo kakor zloglasne strani s torrenti, kakršna je The Pirate Bay. Cehovska organizacija BPI...

51 komentarjev

Deset let YouTuba

Slo-Tech - Pred desetimi leti je bil internet precej drugačen, predvsem precej manj interaktiven, prilagodljiv, oseben in - multimedijski. Trojica nekdanjih PayPalovih zaposlenih je 14. februarja 2005 zagnala spletno stran YouTube, ki je spremenila podobo interneta. Ni sicer porodila novega glagola kakor njen današnji lastnik Google, je pa fraza pogledati na YouTubu postala del vsakodnevne govorice. In na YouTube gledamo čedalje več.

Spletno stran so v kalifornijskem San Brunu ustanovili Steve Chen, Chad Hurley in Jawed Karim. O povodu za ustanovitev strani kroži več razlag in ustanovitelji se javno ne poenotijo o pravilni verziji. Bodisi so potrebovali spletno stran za deljenje videoposnetkov z neke zabave in ocenjevanje privlačnosti deklet bodisi jih je jezila nedosegljivost...

23 komentarjev

Google v arabskih državah samovoljno umaknil sporni videoposnetek z YouTuba

The New York Times - Ko je Sam Bacile v torek na YouTubu objavil kratki nizkoproračunski film o arabskem preroku Mohamedu, je na Bližnjem vzhodu završalo. Čeprav Koran ne prepoveduje upodobitev Mohameda, je to početje še vedno kontroverzno in v marsikateri islamski ločini prepovedano. V vseh vejah islama pa so žalitve preroka hud prekršek in definicija tega pojma je sila raztegljiva. Leta 2005 so na primer upodobitve Mohameda v danskih karikaturah povzročile val nemirov po svetu. Bacilejev film pa je vzpodbudil tako hude nemire, da so v Libiji vdrli v ameriško veleposlaništvo in med drugimi ubili tudi veleposlanika.

Na ameriških ambasadah v drugih državah je zavladalo izredno stanje, tako da so varnostne ukrepe poostrili do maksimuma, v...

88 komentarjev

Španija: Google ni odgovoren za vsebino na YouTube

The New York Times - Špansko zvezno sodišče je zavrglo tožbo zoper YouTube, ki jo je vložila španska komercialna televizija Telecinco, podružnica italijanskega medijskega konglomerata Mediaset, ki ga obvladuje družina Berlusconi. V njej so YouTubu očitali kršenje avtorskih pravic zaradi posnetkov, ki jih na strani objavljajo uporabniki. Madridsko sodišče je potrdilo doktrino varnega pristana, ki ščiti strani, na katere uporabniki objavljajo vsebino, vse dokler redno brišejo avtorsko zaščiten material, na katerega so opozorjene. V Googlu so razumljivo nad razsodbo navdušeni in dodajajo, da gre za jasno zmago interneta in pravil, ki veljajo na njem. Telecinco je že napovedal pritožbo na razsodbo.

V ZDA to ureja Digital Millennium Copyright Act, ki omejuje pravno odgovornost strani na brisanje vsebin, na katere jih opozorijo imetniki avtorskih pravic, ki so tako sami odgovorni za patruljiranje po spletu. V Evropi je uzakonjena podobna rešitev, a so imela sodišča več interpretacij. Posebej veliko prahu je...

2 komentarja