»

Google, Facebook in Twitter grozijo z umikom iz Pakistana

Slo-Tech - Internetni giganti pod vodstvom Googla, Facebooka in Twitterja so družno zagrozili, da bodo prenehali ponujati svoje storitve v Pakistanu. V začetku tedna je tamkajšnja agencija za telekomunikacije dobila nova pooblastila in obveznost odstranjevati in blokirati digitalne vsebine, ki oblastem škodujejo, grozijo ali vzpodbujajo nezadovoljstvo oziroma so kako drugače škodljive za varnost, obrambo in stabilnost države. Pakistanski premier Imran Khan je izdal nova pravila (Removal and Blocking of Unlawful Online Content (Procedure, Oversight and Safeguards) Rules 2020) v skladu z zakonodajo PECA izpred štirih let (Prevention of Electronic Crimes Act 2016).

Tehnološki giganti imajo po zakonodaji 24 ur časa, da vsebine, na katere so opozorjeni, tudi odstranijo, sicer jim grozi kazen do 2,6 milijona evrov (pol milijarde pakistanskih rupij). To ni prvi poizkus. Podobno so želeli uvesti že v začetku leta, a so se Google, Facebook in Twitter takisto srdito odzvali. Tudi tedaj so prek Asia...

12 komentarjev

Facebook, Google in Twitter zaradi cenzure grozijo z odhodom iz Pakistana

Pakistanski premier Imran Khan

Slo-Tech - Prizadevanja držav, da bi obrzdale svobodo do izražanja in čim bolj cenzurirale internet, niso nič novega. Tehnološki velikani proti temu protestirajo, a le malokrat sprejmejo drastične ukrepe. Zato je zanimiv oster odziv, ki so ga Facebook, Google in Twitter pripravili na novo pakistansko zakonodajo. Podjetja so de facto zagrozila z odhodom iz države, s čimer bi bili prebivalci prikrajšani za najpriljubljenejše spletne storitve.

Ta mesec je v Pakistanu začel veljati nov zakon, ki uvaja stroge ukrepe na internetu z namenom zaščite prebivalstva pred škodo, ki jim je lahko povzročena na internetu. Ponudniki storitev na družbenih omrežjih morajo v 24 urah po zahtevi, ki jo izda posebna novoustanovljena vladna služba, odstraniti prijavljene vsebine. Prepovedano je prenašanje v živo (streaming), če oblasti vnaprej vsebino označijo kot neprimerno. Poleg tega morajo podjetja v Pakistanu odpreti lokalne podružnice, predvsem pa zagotoviti, da bodo vsi podatki shranjeni lokalno na...

7 komentarjev

Oxford: manipulacije na družbenih omrežij rastejo

Slo-Tech - Oxford Internet Institute (OII) pri Univerzi Oxford je v raziskavi o verodostojnosti informacij na družbenih omrežij ugotovil, da se kljub nekaterim naporom za zajezitev propagande in širjenja lažnih novic te širijo hitreje in trdovratneje kot kdajkoli doslej. Število držav, v katerih so zaznali formalno organizirano manipulacijo javnega mnenja na družbenih omrežjih, se je povišalo z 28 na 48. Za večino manipulacij so odgovorne politične stranke, ki zlasti pred volitvami širijo dezinformacije, lažne informacije in neresnice. Drugi najpomembnejši vir so državne inštitucije, ki zaradi tujega vmešavanja in lažnih novic vprežejo lastne moči za širjenje svoje propagande.

V raziskavi so pregledali dogajanje tako v več razvitih...

21 komentarjev

Pakistan prepovedal uporabo BlackBerryjevih storitev

Slo-Tech - Pakistan je naslednja država, v kateri so prepovedali uporabo BES (BlackBerry Enterprise Services), ki uporabnikom omogoča komuniciranje v šifrirani obliki. Pakistanska vlada je odredila, da morajo vsi operaterji do 30. novembra blokirati dostop do BES, medtem ko naj bi BlackBerry Internet Services ostal dostopen. Prejem odredbe o ukinitvi dostopa so neuradno potrdili pri dveh izmed petih pakistanskih operaterjev, pridobil pa jo je tudi Wall Street Journal. Telenor Pakistan je tudi uradno potrdil zahtevo. V njej vlada ukinitev utemeljuje z varnostnimi pomisleki za varnostno agencijo.

BES sodi med najvarnejše BlackBerryjeve storitve in omogoča varno komunikacijo, ki ji je praktično nemogoče prisluškovati. V Pakistanu ima nekaj tisoč uporabnikov, gre zlasti za...

8 komentarjev

Twitterjevi umiki: sedaj Pakistan

Cenzuriran članek o cenzuri na Twitterju v pakistanski verziji New York Timesa.

EFF - Nekoč smo verjeli, da bo internet popolnoma odprt in svoboden medij, kjer cenzure ne bo. To je mogoče veljalo prvih nekaj let, sedaj pa je nadzor nad internetom že zelo učinkovit. To velja tudi za Twitter, ki je bil v arabski pomladi eno izmed glavnih orodij upornikov, kasneje pa je postal poslušen oblastem.

Sprememba se je zgodila leta 2012, ko je Twitter objavil novo politiko, ki jo je javnost poimenovala kar minicenzura. V skladu s to politiko si Twitter pridržuje pravico, da v posameznih državah umakne vsebine, ki so nezakonite, sporne ali kako drugače neprimerne. Priznati moramo, da se Twitter trudi, saj so javno objavljeni vsi zahtevki po odstranitvi vsebin, ki jih prejmejo.

Leta...

5 komentarjev

Pakistan odblokiral YouTube za tri minute

The New York Times - Septembra letos je Pakistan blokiral dostop do številnih zahodnih strani za deljenje vsebine, med njimi tudi YouTube. Razlog je bil kontroverzen film Nedolžnost muslimanov, ki je sprožil ogorčenje islamske skupnosti po svetu in silovite proteste. Mimogrede so za vsak slučaj blokirali še Facebook, Flick in Wikipedijo, saj se tudi tam lahko širijo režimu in verskim voditeljem nevšečne vsebine. Ta konec tedna so v Pakistanu YouTube odblokirali in po vsega treh minutah spet blokirali.

Pakistanski notranji minister Rehman Malik je v petek na Twitterju objavil, da bodo v naslednjih 24 urah ponovno omogočili dostop do YouTuba. PTA (Pakistan Telecommunications Authority) je v soboto prejela...

10 komentarjev