»

Ko zmanjka mobilnega omrežja, pametni avtomobili na izposojo postanejo nepremičnine

theguardian.com - Internet stvari in vedno povsod priključene naprave so zanimive, dokler nas zaradi svoje pametnosti ne pustijo na cedilu. Vozilo, ki med vožnjo ves čas potrebuje signal mobilnega omrežja, je v divjini hitro neuporabno. The Guardianova novinarka Kari Paul je to izkusila na lastni koži, ko je v Kaliforniji najela Toyoto Prius prek storitve GIG Car Share, kjer avtomobil odklenemo kar prek pametnega telefona. Za najem ni treba izpolnjevati nobenih papirjev, potrebujemo le račun v aplikaciji.

Toda ko je vozila proti severu države in pakirala ob cesti, je bilo zgodbe konec. Na makadamski cesti priusa ni bilo možno več zagnati, ker je izgubil mobilni signal. Avtomobil se ni več premaknil. Še bolj zabavno je bilo dejstvo, da je njen mobilni telefon še našel signal omrežja, tako da je svojo odisejado lahko v živo objavljala na spletu. Ko je klicala na pomoč uporabnikom pri GIG, so ji dejali, da je to pogosta napaka. Odpraviti pa jo je možno le tako, da avto odvlečejo na območje, kjer je...

11 komentarjev

Slovenska policija začenja uporabljati varne mobilne komunikacije

Slo-Tech - Kot kaže, so se pomena varnosti komunikacij začeli zavedati tudi na policiji. 12. decembra 2016 je namreč ministrstvo za notranje zadeve po pooblastilu policije objavilo javno naročilo male vrednosti za vzpostavitev sistema za zaščito mobilne telefonije in najem licenc št. 430-765/2016.

Razpisna dokumentacija je zahtevala, da sistem omogoča ščitenje govora in podatkovnega prenosa na napravah z Android in iOS operacijskim sistemom (posebej je bilo poudarjeno, da mora podpirati Samsung Galaxy A5), »end-to-end« šifriranje govora, SMS sporočil in prenosa datotek, iz uporabniškega vmesnika pa mora biti jasno razvidno kdaj je komunikacija šifrirana in kdaj ne. Omogočeno mora biti shranjevanje datotek in SMS sporočil v šifrirano shrambo ter možnost ločenega imenika. Rešitev naj bi tudi omogočala možnost upravljanja zasebnih uporabniških skupin, uporaba vseh zaščitnih mehanizmov pa mora biti avtenticirana in avtorizirana.

Ena izmed zahtev policije je bila tudi, da mora biti upravljanje...

36 komentarjev

Računalniški vdori v pametne avtomobile omogočajo prevzem nadzora

Wired News - Wired je z dvema hekerjema izvedel strašljiv eksperiment, ki dokazuje, kakor ranljivi so pametni avtomobili prihodnosti. Tarča je bil Jeep Cherokee, ki sta ga Charlie Miller in Chris Valasek ocenila kot najranljivejšo tarčo. Prek interneta, v eksperimentu iz 15 kilometrov oddaljene hiše, v principu pa lahko od koderkoli v ZDA, sta v avtomobilu spreminjala nastavitve klimatske naprave, prestavljala radijske postaje, močila vetrobransko steklo s tekočino za pranje, prekinila delovanja stopalke za plin in onesposobila zavore.

Točka dostopa je sistem UConnect, ki ga imajo številni novi Chryslerjevi avtomobili in tovornjaki. Gre za pametni sistem, ki načeloma omogoča navigacijo, sprejemanje telefonskih klicev, krmiljenje...

46 komentarjev

Audi, BMW in Daimler kupujejo Nokia HERE

Reuters - Nemški proizvajalci avtomobilov Audi (del skupine Volkswagen), BMW in Daimler (lastnik Mercedes-Benza) bodo zelo verjetno kupili Nokiin oddelek za zemljevide HERE. Dogovor še ni sklenjen, so pa pogajanja v sklepni fazi. Za podjetje bodo odšteli med 2,5 in 3,0 milijardami evrov, kasneje pa bodo k investicijami v HERE povabili še ostala avtomobilske podjetja, kot so Fiat Chrysler, Renault, PSA Peugeot Citroën, Ford Motor, Toyota Motor in General Motors. Arhitektura HERE bi namreč bila odprta platforma in neke vrste standard, ki bi ga uporabljala vsa nova pametna vozila.

Strokovnjaki napovedujejo, da bo dogovor sklenjen še ta mesec. Trenutno je najtrši oreh vprašanje patentov, ki jih ima Nokia HERE v lasti in med drugim pokrivajo komunikacijo...

37 komentarjev

Apple WWDC: iOS

vir: The Verge
The Verge - V prejšnjem prispevku, ki je pokril Applove osebne računalnike, smo že omenili, da se poslavlja posnemanje tekstur iz resničnega sveta. Še bolj kot OS X je bil po tem poznan iOS, kjer je transformacija še večja.

Seveda se je spet začelo s statistiko. Vsega skupaj je Apple prodal že 600 milijonov naprav, na katerih teče iOS. Pohvalili so se, da so njihove naprave bistveno več v uporabi, kot izdelki s konkurenčno platformo, da imajo kar (oz. le še?) 82 % tržnega deleža, ko pride do brskanja po spletu s tablicami, kupuje se več aplikacij in več izdelkov prek spleta, itd. Nedvomno gre za lep pogled, ko pogledamo razmerja nameščenih različic na napravah, saj je na najnovejši izdaji, iOS 6, kar 93% vseh aktivnih naprav. Za primerjavo je v svetu Androida med aktivnimi napravami na še vedno več kot...

83 komentarjev