»

Youtube izpeljal kriptopogrom, sledil je sprehod v Canosso

BBC - Youtube je pred dnevi več lastnikom kanalov z vsebinami, povezanimi s kriptovalutami, poslal obvestilo, da njihovi videi niso v skladu s splošnimi pogoji njihove storitve. Več sto posnetkov je bilo nato tudi odstranjenih. Prizadetih je bilo kakih 35, večinoma manjših kanalov, medtem, ko so docela podobne vsebine večjih založnikov, denimo CoinTelegrapha in CNBC, ostale nedotaknjene.

Ker kriptoskupnost po obsegu ni ravno majhna, je precej završalo na drugih družabnih omrežjih, zlasti na Twitterju, kjer so uporabniki množično pozivali k prehodu na druge, bolj decentralizirane platforme, zlasti, ker prizadeti lastniki kanalov v urah po izpeljanem ukrepu na Youtubu niso uspeli najti nikogar za kaka podrobnejša pojasnila.

Kmalu je sledil popoln preobrat, predstavniki Youtuba so se za napako opravičili in se pri tem kot običajno sklicevali na veliko količino posnetkov, ki je k njim vsakodnevno naložena. Obljubili so še, da bodo vsi odstranjeni videi povrnjeni - kar se resnici na ljubo

15 komentarjev

Za lažne prijave kršitev avtorskih pravic na YouTubu 25.000 dolarjev globe

Slo-Tech - Kdor meni, da posnetek na YouTubu krši njegove avtorske pravice, lahko kanal s problematičnim posnetkom prijavi, kar se običajno konča v hitri odstranitvi posnetka. Če se to zgodi trikrat, je kaznovan tudi upravljavec kanala, saj lahko v skrajnem primeru YouTube kanal tudi zapre ali kaznuje z zdrsom v algoritmu. Nepridipravi so ugotovili, da lahko ta sistem tudi zlorabijo. To legitimnim uporabnikom povzroči veliko škode in nevšečnosti, saj nekaj časa traja, da se stvari razrešijo, v tem času pa ni ogledov in denarja.

V ZDA se je en tak izsiljevalec pravkar poravnal v tožbi, ki jo zoper njega sprožil Google. Izkazalo se je, da je lastnike kanalov izsiljeval tako, da je najprej proti njim vložil dve prijavi, da uporabljajo avtorsko zaščiteno vsebino v svojih posnetkih. Nato jim je zagrozil, da bo to storil še tretjič, če mu ne plačajo 150 ali 300 dolarjev, odvisno od kanala. Ponujal je celo popust za plačilo v bitcoinih.

Prav tako naj bi tako pridobil podatke o prebivališču žrtev...

14 komentarjev

V ZDA se organizirajo poletni tabori za otroke, bodoče zvezde YouTuba

Slo-Tech - V ZDA so se začeli širiti poletni tabori za otroke, v katerih se ti izobražujejo, kako uspeti na YouTubu. Za do 1000 dolarjev na teden (nekateri so seveda cenejši) se otroci, ki so stari od 9 do 15 let, učijo veščin, ki so potrebne za uspešno postavitev in vodenje kanala. Snemanje, intervjuvanje, obdelava zvoka, izbira tem, izbira privlačnega formata oddaje, postprodukcija, priprava naslovne sličice (thumbnails) itd. Vseh teh podrobnosti se je treba naučiti, če želimo postaviti uspešen kanal z veliko naročniki in ogledi.

Taborov je več, vsak je namenjen svoji podmnožici. Eden izmed enotedenskih taborov za 10- do 12-letne otroke obljublja, da jim bo pomagal "postaviti znamko in postati zvezda na YouTubu". Drugi tabor enako starim...

12 komentarjev

Sprehod po tovarni trdih diskov

Sestavljavci diskov iz Malezije in Tajske

Tom's Hardware - Eni izmed najbolj čistih prostorov na svetu so proizvodni obrati trdih diskov, ki so bolj podobni kakšnim laboratorijem za delo s smrtonosnimi virusi kot pa sestavljalnicam računalniških komponent. Ker delovanje diska zmotijo že majhni prašni delci in druge nečistoče, je vstop v čiste sobe omejen na minimalno število ljudi, ki se morajo vsakokrat primerno zaščititi. Obiskov je temu primerno malo, a pri Tom's Hardware so se uspeli dogovoriti za ogled tovarne Western Digitala v Kaliforniji. V zajetni fotoreportaži so na 41 straneh s še nekoliko več slikami in obširnimi komentarji pokazali vse, kaj se v takšni ogromni valilnici trdih diskov godi. Od izdelave do testiranja, raziskav in razvoja.

9 komentarjev

Zoetrope: časovni sprehod po spletnih straneh

Slashdot - Neprofitna organizacija Internet Archive oziroma njihova storitev Wayback Machine že dolga leta shranjuje posnetke spletnih strani in tako omogoča brskanje po spletni zgodovini vse od leta 1996. Raziskovalci z Univerze v Washingtonu in vsem dobro poznanega podjetja Adobe razvijajo aplikacijo Zoetrope, ki bo po funkcionalnosti precej presegla enostavno (na nek način statično) pregledovanje starejših različic spletnih strani.

S pomočjo Zoetrope bomo lahko na (podprti) spletni strani premikali vodoravni drsnik na dnu brskalnika in se na ta način pomikali skozi zgodovino spletne strani, lahko pa bomo z lečo (v bistvu pravokotnikom) označili le del spletne strani (npr. ceno določenega proizvoda v spletni trgovini ali vašo priljubljeno...

8 komentarjev

Sprehod po Intelu

AnandTech - AnandTechovci so napisali dokaj ilustrativen članek o sprehodu čez eno od Intelovih tovarn. Pregledali so, kako Intel dela procesorje, kako jih testira, kako jih pripravlja na izdajo in še veliko drugega. Ob branju vsega tega sem se kar zamislil nad enormnostjo stroškov, ki jih mora Intel plačati. Recimo, da se v produkciji procesorja pokaže, da je na vezju ena povezava preveč. Namesto da bi prenovili jedro, je Intelu cenejše, hitrejše in lažje procesor enostavno popraviti s strojem, ki je narejen za to, da dobesedno dela ter umika povezave med tranzistorji. Proces popravljanja procesorja traja več ur, če ne dnevov. Anandtechovci so pokazali tudi Intelov delujoč primerek 10 gigaherčnega ALU čipa, ki dela z zračnim hlajenjem. Vse to - in še marsikaj več tule. Če bi bil jaz Intel - bi se začel ukvarjati z izdelavo programske opreme... Ta strojna opema je iz dneva v dan bolj kompleksna...

5 komentarjev