»

Wikipedija se po skoraj treh letih vrača v Turčijo

Slo-Tech - Wikipedija, ki je mimogrede včeraj praznovala 19. rojstni dan, je po 991 dneh le dočakala konec blokade v Turčiji. Da je taka prepoved neustavna, je pred tremi tedni že razsodilo tamkajšnje ustavno sodišče, čigar razsodba pa je vendarle še porajala vprašanje, kdaj jo bo turška vlada udejanjila tudi v praksi. To se je zgodilo včeraj, vendar tudi danes vsi prebivalci še ne morejo dostopati do nje, saj vsi ponudniki spleta še niso izpeljali procesa deblokade.

"Veseli smo, da bodo prebivalci Turčije lahko spet sodelovali v največji globalni spletni razpravi glede kulture in zgodovine Turčije," so ob objavi novice zapisali pri Wikimedia Foundation.

Turška vlada je spletno enciklopedijo prepovedala aprila 2017, potem ko ta ni želele umakniti trditev o sodelovanju turških oblasti z Islamsko državo v času vojne v Siriji.

Wikipedija občasno skupi prepoved v kateri od držav sveta, pri čemer pa takih avtoritarnih teženj ne kažejo samo države tretjega sveta. Enciklopedija je cenzuro...

2 komentarja

Turško ustavno sodišče: prepoved Wikipedije je neustavna

Turški predsednik Recep Erdogan

vir: Wikipedia
Slo-Tech - "Dobrodošla nazaj, Turčija," je pod sliko samega sebe s turško zastavo tvitnil Jimmy Wales, ustanovitelj Wikipedije. Potem, ko jo je turška vlada leta 2017 z administrativnim ukrepom prepovedala, je ustavno sodišče zdaj to prepoved z večino 10:6 razglasilo za kršitev svobode govora in zaukazalo njeno takojšnjo odpravo.

Razlog za prepoved vseh jezikovnih različic Wikipedije je bil v zapisih, ki so turške vladne funkcionarje obtoževali podpore in trgovanja z ISIS in drugimi terorističnimi organizacijami. Uradna Ankara je enciklopedijo tedaj razglasila za orodje za blatenje njihove države in Turčija je postala druga država za Kitajsko s tako prepovedjo. Wikimedia Foundation se je nemudoma spustila v sodne spore, ki pa so se na nižjih instancah, vse do ustavnega sodišča, zanjo slabo končali. Fundacija je sprožila spor tudi pred Evropskim sodiščem za človekove pravice v Strasbourgu in zmagala, a je turška vlada odločitev preprosto prezrla in plačevala globe, ki jim jih je za...

15 komentarjev

Wikipedija zaradi dvoletne blokade toži Turčijo na ESČP

Slo-Tech - V Turčiji je že dve leti (od aprila 2017) blokiran dostop do Wikipedije. Večjih težav to ne povzroča, ker je spletna stran dosegljiva z uporabo VPN, obstaja pa tudi kopija celotne strani na naslovu 0wikipedia.org, ki je v Turčiji dostopna. Vseeno pa Wikimedia Foundation na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) vložila tožbo zaradi blokade, ki po njihovem mnenju krši pravico do svobode izražanja.

Turčija Wikipedijo blokira zaradi dveh člankov, ki sta bila od dneva blokade že večkrat posodobljena. Gre za članka o vojni v Siriji in terorizmu, ki ga podpirajo države. Na več sestankih s turškimi oblastmi je Wikimedia Foundation pojasnila, da sta članka lahko vedno popravljena s preverljivimi informacijami, njuna odstranitev pa bi...

0 komentarjev

Turčija spet blokirala Twitter, YouTube, Facebook

Slo-Tech - V Turčiji so danes popoldne spet blokirali dostop do spletnih strani Twitter, YouTube in Facebook, ker naj bi prikazovale teroristično vsebino. Sodišče je blokado zahtevalo, ker so se na straneh pojavili posnetki zasedbe carigrajskega sodišča. Dva levičarska ekstremista iz skupine DHKP-C sta minuli teden zajela turškega tožilca, v policijski akciji pa so vsi trije pod streli umrli. Napad je bil maščevanje za smrt turškega najstnika, ki je lani marca umrl zaradi poškodb, ki jih je dobil med policijskim posredovanjem zoper protivladne proteste.

Tožilstvo je vse medije v Turčiji opozorilo, naj ne objavljajo posnetkov napada in naj preprečijo dostop do njih, saj jih obravnavajo kot teroristično propagando. DHKP-C je na turškem, evropskem in ameriškem seznamu...

2 komentarja

Turčija še vedno preganja Twitter

CNET - Turški premier Erdogan še vedno išče načine, kako v Turčiji prepovedati Twitter. Po marčevski blokadi, ki so jo morali potem odpraviti zaradi odločitve ustavnega sodišča, je naslednji poizkus davčna preiskava. Erdogan je namreč napovedal postopke zoper Twitter, ki po njegovih besedah krši turško zakonodajo in tam utajuje davke.

Erdoganov srd seveda izvira iz kritičnih sporočil o njegovi vladi, ki so jih na Twitterju objavljali nasprotniki režima. Ker blokada ni uspela, bo sedaj poizkusil drugače. Tako je Erdogan v televizijskem nastopu v soboto povedal, da so Twitter, YouTube in Facebook mednarodna podjetja, ki poslujejo z namenom ustvarjanja dobička. Tega ne zanika nihče, Erdogan...

0 komentarjev

Turško ustavno sodišče razveljavilo blokado Twitterja

Protesti v Ankari, 21. 3. 2014.

Slo-Tech - Tudi turško ustavno sodišče je obsodilo tamkajšnjo blokado dostopa do Twitterja, ki jo je Turčija uvedla 21. marca. Sodišče je odločilo, da je blokada neustavna, in odločitev že posredovalo agenciji za telekomunikacije (TIB), ki je zahtevala blokado na podlagi očitkov, da Twitter krši turško zakonodajo. Ustavno sodišče ugotavlja, da blokada krši pravico do svobode izražanja in osebne svoboščine, zato ni v skladu s turško ustavo.

Že pred tednom dni je upravno sodišče v Turčiji izdalo začasno odredbo, ki do izreka dokončne sodbe ukinja blokado Twitterja. Sodne postopke je poleg Twitterja sprožilo še nekaj organizacij, ki se ukvarjajo z zaščito svobode govore. Sedaj je odločitev upravnega sodišča brezpredmetna, ker je blokado razveljavilo kar ustavno sodišče.

Še...

0 komentarjev

Turško sodišče razveljavilo blokado Twitterja

Slo-Tech - Blokada Twitterja, ki jo je turška agencija za telekomunikacije izsilila pretekli konec tedna, se bo morala končati, je razsodilo turško upravno sodišče. Turška vlada je izrazila začudenje nad odločitvijo, a je potrdila, da bo odločitev spoštovala, čeprav je ne podpira. Utemeljitev bodo natančno prebrali in se odločili o nadaljnjih korakih.

Spomnimo, da je Turčija v petek začela blokirati Twitter, ker so se na družbenem omrežju začele širiti informacije o korupciji politikov. To so neprijetna razkritja za...

13 komentarjev