»

Meta bo na svojih omrežjih označevala generirane slike

vir: Meta
Meta - V Meti so razgrnili načrte za soočanje z generiranimi podobami na svojih družbenih omrežjih v letošnjem letu. Pričeli bodo označevati strojno ustvarjene slike, napravljene z orodji drugih podjetij, in od uporabnikov zahtevali, da takšen material v lastnih objavah označijo.

Strojno napravljene slike so pošteno preplavile družbena omrežja in v lanskem letu so različni akterji, tako v mednarodni politiki kakor na strani razvijalcev spletnih tehnologij, pričeli z ukrepi za njihovo označevanje. V to smer gre denimo Bidnov izvršni ukaz iz lanske jeseni, medtem ko so podjetja predstavila več načinov za vdelavo podpisov v generirane podobe. Adobe je oktobra lani predstavil pečat Content Credentials, Google ima v beta preizkusu podpis SynthID, takšna funkcija pa je vgrajena tudi v metadata standard IPTC. Zbrane tehnologije nameravajo sedaj v Meti uporabiti za to, da bodo samodejno in hitro označevali strojno ustvarjene podobe na Facebooku, Instagramu in Threads. Doslej so sicer sami...

0 komentarjev

Teh ljudi ni

Slo-Tech - Prav možno je, da ste med brskanjem po spletu naleteli na fotografijo in zapis človeka, ki ne obstaja. Morda je šlo zgolj za neškodljiv obraz v reklami, morda je lažen profil z na videz verodostojno fotografijo priporočal nek izdelek ali na širil politično agendo. Umetna inteligenca oziroma algoritmi so napredovali do te mere, da je potreba po človeških fotomodelih odpadla. Ne glede na želje - starost, polt, spol, počutje - je možno izdelati ustrezno fotografijo. Umetno. Človeka, ki ne obstaja. Človeka, ki ga ni.

The New York Times je pripravil izjemno reportažo, kjer si je možno tudi v praksi pogledati, kako so videti te animacije. Rezultati se potem pojavljajo marsikod: od vohunskih iger do širjenja politične propagande in spletnega ustrahovanja.

Te prepričljive fotografije je možno ustvariti z nevronskimi mrežami GAN (generative adversarial network), ki so v zadnjih letih doživele velikanski razvoj. Še leta 2014 so bili posnetki katastrofalni, bolj podobni animacijam v igri...

25 komentarjev

Facebook odstranil omrežje s strojno generiranimi profilnimi slikami

Slo-Tech - Iz Facebooka so sporočili, da so odstranili razvejano omrežje še ene propagandne skupine, ki je širila politične dezinformacije. Kar ta primer loči od prejšnjih, pa je dejstvo, da so bile lažne profilne podobe njenih uporabniških računov očitno množično napravljene s pomočjo strojnega učenja.

Upravljalci socialnih omrežij so do vratu potopljeni v spopad z raznoraznimi interesnimi skupinami, ki po spletu širijo dezinformacije in skušajo s tovrstno propagando ojačati vpliv te ali one politične struje. Objava, da je Facebook pred dnevi odstranil še dve takšni grupi - eno iz Gruzije in drugo iz ZDA ter Vietnama - tako ne bi bila nič posebnega, če ne bi poleg druge stal poudarek, da je imel velik delež od njenih 610 odstranjenih uporabniških računov lažne profilne slike, napravljene z umetno inteligenco. Ti avtomatizirani accounti so samodejno všečkali, delili in komentirali objave medijske firme The BL, ki so na ta način dosegle kar okoli 55 milijonov ljudi.

Skupini strokovnjakov za...

2 komentarja

Twitter prepoveduje politične oglase

Slo-Tech - Twitterjev izvršni direktor Jack Dorsey je napovedal popolno ukinitev političnega oglaševanja na platformi. Povedal je, da je internetno oglaševanje izjemno učinkovito, s čimer prinaša tveganja, če se uporablja za vplivanje na volivce. Problematične so zlasti plačane (in tudi neplačane) objave, ki namenoma širijo dezinformacije in laži, da bi vplivale na javno mnenje. To ne pomeni, da politiki na Twitterju ne bodo smeli več objavljati, pomeni pa, da ne bodo mogli več plačati za večjo izpostavljenost in vidnost svojih objav. To bo veljalo tudi za druge ljudi, ki niso politiki, in bi želeli kupiti vidnost objav s politično vsebino. Dorsey pojasnjuje, da ne gre za nikakršno omejevanje svobode izražanja, temveč za omejevanja plačljivega dometa, kar prinaša v današnji politiki tveganja, ki je trenutna demokratična infrastruktura ni sposobna obvladovati.

Spremenjena politika bo začela veljati 22. novembra. Twitter še ni sporočil, kako bo definiral politično oglaševanje, bodo pa to...

8 komentarjev

Twitter v boj s kitajskim propagandnim strojem

vir: Axios
Axios - Pri Twitterju ne bodo več sprejemali oglasov s strani državnih medijskih agencij, kar je neposredna posledica odkritja obširne kitajske propagandne mreže na tej platformi, ki jo je Peking uporabljal za širjenje dezinformacij v zvezi s hongkonškimi protesti.

V Hong Kongu trenutno potekajo množični protesti proti razgrajevanju njegove avtonomije s strani kitajskih oblasti. Peking za soočanje s protestniki izdatno uporablja svoje propagandne zmogljivosti, s katerimi želi delegitimizirati njihovo gibanje in prikazati, kakor da nimajo širše javne ter mednarodne podpore. Pri Twitterju so se temu postavili po robu in v ponedeljek sporočili, da so zaprli 936 uporabniških računov, ki so širili tovrstne dezinformacije, še okrog 200.000 pa so jih začasno suspendirali,...

60 komentarjev

EU odkrito zagrozila Googlu, Twitterju in Facebooku

vir: Wikipedia
Evropska komisija - EU je izdala prvo poročilo v zvezi z lani oktobra podpisanim Kodeksom za boj proti dezinformacijam. V njem so konkretno navedeni Facebook, Twitter in Google, ki po mnenju bruseljskih uradnikov na svojih platformah še vedno ne napravijo dovolj odločnih korakov v tej smeri. Podpisniki kodeksa so se namreč zavezali, da bodo poskušali zmanjšati število lažnih uporabniških računov, predvsem pa svoja prizadevanja napravili transparentna.

Poročilo tako ugotavlja, da trojica platform ni posredovala dovolj dokazov o kakih novih orodjih oz. politikah za preganjanje dezinformacij, niti, da so v to vložili zadostno količino virov in s prizadevanji pokrili vse države članice EU. Poročilo še izraža zaskrbljenost zaradi take neodzivnosti, zlasti, ker so pred vrati majske...

56 komentarjev

Iranska internetna propagandna mreža širša, kot so domnevali

vir: Reuters
Reuters - Reutersovi novinarji s pomočjo varnostnih podjetij FireEye in ClearSky so razkrili še eno dodelano mrežo spletnih strani ter uporabniških računov s socialnih omrežij, ki prikrito širi propagando iranskih vladnih občil.

Pred tedni sta se Facebook in Twitter spravila nad račune, ki naj bi bili povezani z Iranom in Rusijo ter širili dezinformacije. Pri Reutersu so kopali dalje in ugotovili, da je organizacija International Union of Virtual Media (IUVM) pravzaprav tudi del iranskega prikritega spletnega propagandnega stroja. Gre za desetine povezanih spletnih strani in računov s Facebooka, Twitterja, YouTuba ter Instagrama, ki so povzemali novice iranskih vladnih medijev, pri tem pa zakrili dejanski izvor. YouTube je v hitrem...

32 komentarjev

Oxford: manipulacije na družbenih omrežij rastejo

Slo-Tech - Oxford Internet Institute (OII) pri Univerzi Oxford je v raziskavi o verodostojnosti informacij na družbenih omrežij ugotovil, da se kljub nekaterim naporom za zajezitev propagande in širjenja lažnih novic te širijo hitreje in trdovratneje kot kdajkoli doslej. Število držav, v katerih so zaznali formalno organizirano manipulacijo javnega mnenja na družbenih omrežjih, se je povišalo z 28 na 48. Za večino manipulacij so odgovorne politične stranke, ki zlasti pred volitvami širijo dezinformacije, lažne informacije in neresnice. Drugi najpomembnejši vir so državne inštitucije, ki zaradi tujega vmešavanja in lažnih novic vprežejo lastne moči za širjenje svoje propagande.

V raziskavi so pregledali dogajanje tako v več razvitih...

21 komentarjev