»

Preobrat: britanska 5G omrežja vendarle brez Huaweija?

vir: Pixabay

vir: theguardian.com
theguardian.com - Potem, ko se je mesece dolgo uspešno upirala ameriškim pritiskom, bo vlada Borisa Johnsona vendarle prepovedala uporabo Huaweijeve omrežne opreme v svojih 5G omrežjih. Predlagani ukrep je posledica notranjega upora v konservativni stranki, ki ima v parlamentu kakih 80 glasov večine, a je v zadnjih tednih približno 50 poslancev glede vprašanja Huaweija obrnilo proti vladi. Kot razlog navajajo skrb za nacionalno varnost, torej argumente ZDA, do sedaj vgrajeno opremo pa naj bi postopoma zamenjali z drugo do leta 2023.

Še konec januarja je bila odločitev drugačna, britanski Komite za nacionalno varnost je tedaj odobril uporabo Huaweijeve opreme, a ne v kritičnih delih infrastrukture. Johnson je tedaj dejal, da Velika Britanija pri tem nima veliko opcij, saj naj bi bila odstranitev vsega z znamko Huawei iz obstoječih omrežij precej drag postopek. Odločitev je tedaj nekoliko ujezila Američane, ki so zagrozili tudi z omejevanjem sodelovanja med obveščevalnimi službami obeh držav.

ZDA so...

44 komentarjev

Velika Britanija bo Huawei pripustila v svojo infrastrukturo

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Odločitev je danes zjutraj sprejel njihov Komite za nacionalno varnost, ki ga sestavljajo ključni ministri in predstavniki obveščevalnih služb. Huawei bo kljub temu, da predstavlja t. i. ponudnika z visokim tveganjem, smel sodelovati pri gradnji nebistvenih delov britanskega omrežja, ne bo pa imel dostopa do občutljivih ustanov, kot so jedrske elektrarne in vojaške organizacije. Zadnja omejitev se nanaša na njegov tržni delež; ta bo smel znašati največ 35 odstotkov.

Neimenovani vladni vir je za Guardian povedal, da "Britanski varnostni strokovnjaki vedo o Huaweiju več, kot katerakoli država na svetu, pri čemer so zadovoljni s sprejetimi omejitvami ter menijo, da je potencialna tveganja mogoče obvladovati." Pred današnjo odločitvijo so tamkajšnji strokovnjaki opozarjali, da bi izključitev Huaweija lahko pomenila dve do triletno zamudo pri uvajanju 5G tehnologije.

Bo pa vlada Borisa Johnsona najverjetneje doživela nekaj jeze s strani Trumpove administracije, ki si že dlje časa...

25 komentarjev

ZDA prepovedale izvoz nekaterega AI programja

Slo-Tech - Prepoved je v veljavo stopila danes, temelji pa na zakonu Export Control Reform Act (ECRA), sprejetem že leta 2018. ECRA vladnim organom nalaga, da preučijo ali izvoz določene tehnologije škoduje interesom ZDA in ga po potrebi prepovedo. To se je zdaj, po pričakovanjih, zgodilo programski opremi, ki za analizo satelitskih posnetkov uporablja nevronske mreže. Gre torej za opremo, ki na fotografijah samodejno prepoznava posamezne elemente, ne nujno samo tiste z vojaškim pomenom, pač pa tudi take, ki jih pri svojem delu potrebujejo, denimo ekologi. Podjetja, ki kaj takega prodajajo v tujino - razen Kanade - bodo poslej morala zaprositi za izvozne licence.

Ukrep je seveda najverjetneje uperjen proti Kitajski, ki je zadnja leta na področju umetne inteligence tesno za petami ZDA, še huje, po mnenju številnih strokovnjakov se ta njihov razvojni zaostanek zmanjšuje. Prav zato je ukrep tudi nekoliko neresen, saj je pristojni Urad za industrijo in varnost prepovedal samo programsko opremo,...

6 komentarjev

Huawei znova išče pravico na ameriškem sodišču

Slo-Tech - Potem, ko je ameriška Komisija za telekomunikacije (US Federal Communications Commission) domačim operaterjem nedavno prepovedala nakup Huaweijeve opreme iz posebnega, 8,5 milijard ameriških dolarjev težkega razvojnega sklada za manj razvita območja, je podjetje zoper to odločitev vložilo tožbo na ameriško prizivno sodišče. Komisija je prepoved namreč utemeljila z domnevno grožnjo varnosti, ki naj bi jo oprema prestavljala. Po mnenju Huaweija za kaj takega ni nobenega dokaza.

Poteza je še en v nizu zapletov, ki zadnje leto spremljajo kitajskega giganta in washingtonsko administracijo, pa seveda mračijo odnose med državama z največjim obsegom medsebojne trgovine na planetu. Huawei se je podobno pritožil tudi na majski ukrep ZDA, s katerim so nakup njihove opreme prepovedali vladnim organom.

ZDA pa še vedno pritiskajo na svoje zaveznice, naj sledijo njihovim ukrepom. Deutsche Telekom je tako včeraj zamrznil nakupe 5G opreme, vse dokler vlada v Berlinu ne odloči o tem vprašanju....

8 komentarjev

Huawei: Podpišemo, da ne bomo vohunili!

vir: Wikipedia
Reuters - Medtem ko ZDA ostro zavračajo kakršnokoli sodelovanje s Huaweijem pri gradnji infrastrukture in vladnim uslužbencem niti ne dovolijo uporabe Huaweijeve opreme na službenih omrežjih, ker da je Huawei izpostava kitajske obveščevalne službe, hkrati pa tudi pritiskajo na evropske zaveznice, se v Evropi Huaweiju niso dokončno odrekli. Huawei je zato pripravljen obljubiti marsikaj, da bi dobil posle v Evropi, denimo obljubiti, da ne bo vohunil.

Kot namreč piše Reuters, je Huawei pripravljen z evropskimi državami, vključno z Veliko Britanijo, pripravljen podpisati dogovore, da ne bodo vohunili. Problematična je namreč izgradnja omrežja 5G, ki se v Evropi ravno začenja,...

51 komentarjev

CIA domnevno obtožila Huawei, da ima državno financiranje

vir: Wikipedia

vir: The Wall Street Journal
The Times - Po poročanju The Timesa je ameriška obveščevalna agencija CIA trdno prepričana, da kitajskega proizvajalca pametnih telefonov in opreme Huawei financirajo državne obveščevalne agencije. Američani so zaveznicam v omrežju Petero oči (Velika Britanija, Kanada, Avstralija, Nova Zelandija) letos posredovali informacije, da so Huawei financirali kitajska vojska, kitajska Nacionalna komisija za varnost pri Komunistični partiji ter neimenovana tretja veja kitajskega obveščevalnega sistema. Huawei navedbe odločno zanika in pravi, da bi zavrnili kakršnekoli zahtevke kitajski oblasti po izročanju podatkov, medtem ko ostalih obtožb, ki so brez kakršnekoli osnove, sploh ne bo...

29 komentarjev

EU še ni odpisala Huaweija za gradnjo omrežij 5G

Slo-Tech - Medtem ko je ZDA prepovedala, da bi Huawei gradil omrežja 5G, češ da je podjetje pretesno povezano s kitajsko vlado in kot tako predstavlja nevarnost za ameriško nacionalno varnost in strateške interese, v Evropi prepovedi za zdaj ne bo. Kljub pritiskom iz ZDA se Evropska komisija ni odločila za prepoved Huaweijeve opreme, je pa izrazila zaskrbljenost. Priporočila je skupen pristop k varnostnim tveganjem, v dokumenti pa ni izrecno omenila Huaweija. Nemčija je v preteklosti že dejala, da Huaweiju ne bo branila dostopa do trga, kar je močno razhudilo ZDA.

Podpredsednik Komisije Andrus Ansip je dejal, da bo tehnologija 5G gotovo preoblikovala gospodarstvo in družbo ter prinesla priložnosti za podjetja in ljudi, a se to ne...

20 komentarjev

Nemčija in Velika Britanija ne vidita zadržkov za Huaweijevo opremo

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Kot so sporočili z britanskega Nacionalnega centra za informacijsko varnost (NCSC) so po podrobnem pregledu Huaweijeve omrežne opreme ugotovili, da njena uporaba ne predstavlja posebnih varnostnih zadržkov. Ugotovitve Britancev se zdijo objektivne, glede na to, da so po lastnih besedah imeli dostop tudi do izvorne kode Huaweijeve programske opreme. Predstavnik NCSC je še povedal, da jim ZDA za zdaj še niso predložile kakega oprijemljivega dokaza o spornosti tehnologije.

Britanija se sicer še odloča glede nacionalne politiko pri gradnji 5G omrežij, država pa je s tem postala ključna točka Huaweijevega upora proti ameriškim pritiskom na države zaveznice, zlasti ker je...

44 komentarjev

Južna Koreja zaradi strahu pred vohunjenjem ne bo uporabljala Huaweijeve opreme

The Wall Street Journal - Južna Koreja se je odločila, da za občutljivo telekomunikacijo z ZDA ne bodo uporabljali opreme kitajskega proizvajalca Huawei, ker se bojijo vohunjenja. Trenutno za mobilne telekomunikacije v Južni Koreji skrbijo podjetja KT, SK Telecom in LG Uplus, ki vsa uporabljajo Huaweijevo opremo. To pa moti ZDA, ki ima v Južni Koreji vojaška oporišča, zato so si od decembra prizadevali za odslovitev Huaweija.

Zato bo Južna Koreja poskrbela, da bodo promet med ZDA in Južno Korejo, ki bo vseboval občutljive informacije, na primer vojaške, diplomatske in podobne, pošiljali po kanalih, ki ne uporabljajo Huaweijeve opreme. Nezadovoljstvo s tem kitajskim podjetjem so ZDA pokazale že večkrat, opirajo pa se na trditve, da je kitajska vojska odgovorna za številne vdore v ameriške strežnike. Čeprav tako...

16 komentarjev