»

S Facebooka bomo lahko prenašali fotografije v Google

Slo-Tech - Facebook je predstavil novo orodje, s katerim bo možno fotografije prenesti neposredno s Facebooka v račun pri Googlu. Doslej smo lahko fotografije s Facebooka sneli lokalno, sedaj pa ta ovinek ne bo več potreben, da bi jih naložili v Googlov račun. Za zdaj je orodje na voljo uporabnikom na Irskem, v začetku prihodnjega leta pa ga bomo dobili tudi drugod.

Gre za del večjega projekta DTP (Data Transfer Project), v katerem sodelujejo vsi pomembni igralci, na primer Apple, Google, Microsoft, Twitter in ostali. Partnerji v projektu so se zavezali, da bodo svojim uporabnikom omogočili prosto razpolaganje s podatki, kar vključuje tudi izvoz in prenos na druge platforme v konzorciju. To vključuje tudi vedno ljubosumni Apple in njegov iCloud.

Projekt so zagnali julija lani, letos pa dobivamo prve praktične izvedbe. Evropska zakonodaja (GDPR) od podjetij že sedaj zahteva, da uporabnikom ponudijo orodja za enostaven dostop in prenos lastnih podatkov. Ni pa bilo doslej kaj dosti govora o...

10 komentarjev

Zuckerberg s svojimi odgovori ni prepričal ameriških poslancev

vir: Flickr

vir: BBC
BBC - Prvi človek Facebooka je včeraj sedel pred člane Komisije za finančne storitve ameriškega Kongresa, da bi pojasnil zakaj je dobro, da njegovo podjetje nadaljuje z uvedbo svoje kriptovalute Libra. Na prvi pogled vse skupaj ni bilo preveč uspešno, praktično vsak od poslancev je Zuckerbergu postregel z bogato zgodovino najrazličnejših kršitev, ki je je podjetje zagrešilo v zadnjih letih.

Sama predsednica Komisije, demokratka Maxine Waters je izrazila globoko skepso, zlasti zaradi vloge njegove platforme pri ruskem vmešavanju v predsedniške volitve 2016, pa tudi zaradi zadnje odločitve vodstva Facebooka, da v političnih oglasih ne bodo preverjali resničnosti navedenih dejstev. Watersova je povzela, da je podjetje doslej že prevečkrat pogrnilo pri vprašanjih nacionalnega interesa, da bi mu zdaj dovolili še eksperiment z lastno valuto, ki utegne zamajati mednarodne finance in tudi položaj ameriškega dolarja.

Molčali niso niti republikanci, ki so Zuckerbergu očitali, da se ni zmenil za...

25 komentarjev

Clear History: Facebook z zamudo uresničuje zaobljube o zasebnosti

vir: Needpix.com

vir: theguardian.com
theguardian.com - Po več mesecih zapletov, ki so povezani predvsem z načinom, kako Facebook hrani naše podatke, je podjetje končno ponudilo orodje, s katerim lahko pobrišemo sledove svojih spletnih aktivnosti, ki jih beleži Facebook in z njim povezana podjetja. Clear History je za zdaj na voljo uporabnikom na Irskem, Južni Koreji in Španiji, preostali svet pa naj bi postopoma sledil v naslednjih mesecih.

Orodje je v praksi zavihek "Aktivnosti zunaj Facebooka" v nastavitvah, kjer vidimo spisek spletnih strani in aplikacij, ki smo jih obiskali in, ki spremljajo naše aktivnosti, da bi jih posredovale Facebooku, ki jih nato monetizira s pomočjo ciljanega oglaševanja. To lastno zgodovino bo po novem mogoče pobrisati. Bo pa mogoče početje...

1 komentar

Kako Uber zbira in obdeluje osebne podatke za izmikanje organom pregona

Slo-Tech - Uber je več let uporabljal program, s katerim se je izogibal policiji in ostalim organom pregona v državah, kjer je bilo njegovo delovanje prepovedano ali močno regulirano. Obstoj programa Greyball razkriva The New York Times in pojasnjuje, kako ga je Uber uporabljal vsaj v Bostonu, Parizu, Las Vegasu, Avstraliji, Južni Koreji in na Kitajskem.

Gre za del večjega programa VTOS (violation of terms of service), ki ga je Uber začel uporabljati leta 2014 in je danes izven ZDA večidel standardni del Uberjevega paketa. Z njim uradno Uber preprečuje najemanje storitev ljudem, ki storitev koristijo na nepošten način, ki ni v skladu s splošnimi pogoji poslovanja. V resnici pa je Uber s to aplikacijo preprečeval uporabo svoje aplikacije različnim inšpektorjem in...

54 komentarjev

The Intercept: Britanski nadzor telekomunikacij hujši od ameriškega

The Inercept - The Intercept razkriva širino prestrezanja telekomunikacij britanske obveščevalne agencije GCHQ, kot jo dokazujejo Snowdnovi dokumenti iz NSA. Tajni program Karma Police, s katerim so precej uspešno ustvarili unikaten profil vsakega uporabnika interneta glede na njegove brskalne navade, so si zamislili leta 2007 in je do danes večkratno presegel začetna pričakovanja. Do konca leta bo obseg zbranih podatkov presegel 100 milijard dogodkov dnevno.

GCHQ zbira prometne podatke, kar sme zaradi britanske zakonodaje početi tako za britanske državljane kakor tujce. Karma Police je začel obratovati leta 2009 z namenom zbiranja podatkov o ljudeh, ki poslušajo internetne radijske postaje. GCHQ je...

30 komentarjev

Facebook pomotoma razkril elektronske naslove šest milijonov ljudi

Ars Technica - Facebook je obvestil prizadete uporabnike, da so pomotoma razkrili elektronske naslove in telefonske številke šest milijonov uporabnikov Facebooka, čeprav jih ti naj ne bi videli. Kot so sporočili iz Facebooka, je bilo razkritje posledica napake v orodju za prenos lastnih podatkov (Download Your Information) in funkciji za priporočanje novih kontaktov. Kdor je uporabil funkcijo za prenos lastnih podatkov, je v paketu podatkov našel tudi omenjene osebne podatke nekaterih drugih ljudi, s katerimi so imeli kakšno povezavo.

Težava je bila v postopku predlaganja novih prijateljev na Facebooku. Ko uporabnik na Facebook naloži svojo listo kontaktov (recimo iz Gmaila ali Outlooka), Facebook te podatke...

10 komentarjev