»

T-2 z junijem draži storitve

Cenik od 1. 6. 2014

vir: T-2
T-2 - Iz družbe T-2 so sporočili, da bodo s 1. junijem spremenili ceno (nov cenik) svojih storitev, ki se bo dvignila. Pojasnjujejo, da so se za tako potezo odločili, ker jih vanjo silijo "pritiski na dvige cen, ki so jih operaterji deležni v zadnjem letu". Dodajajo, da težave rešujejo tudi z notranjo optimizacijo (varčevanjem), a ta ni več zadoščala. T-2 je cene nazadnje dvignil 1. februarja lani, ko so podražitve znašale evro ali...

58 komentarjev

GeIL GT 2 Radeon 9800 Pro -- najhitrejša grafikulja na zemljinem obličju?

X-Bit Labs - GeIL, eden od vodilnih proizvajalcev pomnilniških modulov, je sporočil, da bo v sodelovanju s kanadskim podjetjem ATi izdelal najhitrejšo grafikuljo. Grafični procesor naj bi bil ATi Radeon 9800 Pro s povišanimi frekvencami, celo višjimi kot Radeon 9800 XT. Tiktakanje jedra naj bi bilo predvidoma pri 445 MHz in pomnilnika pri 740 MHz, katerega naj bi bilo 128 MB.

GeIL bo za hlajenje uporabil ThermalTake-ove rešitve. Zanimivo je tudi dejstvo, da proizvajalec...

14 komentarjev

Pomnilniški moduli visokih kapacitet

AnandTech - Domači računalniki in strežniki so se že od nekdaj malce razlikovali med sabo. Če že ne po tehnologiji, pa po različnih zahtevah po pomnilniku. Če za zahtevnejše uporabnike domačih mlinčkov zadošča kakih 512 MB pomnilnika, v zmogljivejših strežnikih najdemo tudi do več gigabajtov pomnilnika vseh vrst.

In kako pridemo do tako visoke številke? Preprosto: da bi proizvajalci pomnilniških modulov le-te naredili bolj zmogljive (beri: večje kapacitete), na tiskano vezje poizkušajo stlačiti kar se da veliko pomnilniških čipov.

Tukaj se neredko poslužujejo tudi manjših trikov, kot so cinjenje pomnilniških čipov enega nad drugim, kar jim uspeva z uporabo različnih tehnologij. Ravno teh tehnologij pa so se lotili v članku na strani Anandtech. Kakšna je razlika med TCP, EPOC in FEMMA, si lahko preberete tukaj.

1 komentar

Micron bo kupil Hynix

CNN - Micron in Hynix sta podpisala predpogodbo, ki naj bi stopila v veljavo tridesetega aprila, po kateri naj bi Micron kupil Hynixov oddelek pomnilniških ćipov za 3.4 milijarde amerikanerjev in s tem vzel zastavico podjetju Samsung kot največjemu proizvajalcu pomnilniških modulov, kar za nas pomeni samo eno stvar - Micron si bo lahko sam postavljal cene. Klik! Pa ravno so začele padati cene...

2 komentarja

Micron kupuje Hynix?

EETimes - Micron, eden največjih proizvajalcev pomnilniških modulov, ki ima pod kapo več kot eno milijardo ameriških dolarjev sredstev za nakup konkurentov, se pogovarja s podjetjem Hynix o poslovnem sodelovanju. Hynix je podjetje (njihove pomnilniške module boste našli na ATIjevih produktih), ki se ponaša z zelo neprofitnim delovanjem, saj svoje izdelke prodaja dobesedno po dumpinških cenah. Medtem ko podjetje druge proizvajalce prisiljuje v nižanje cen, se podjetje ukvarja z ogromnimi izgubami (okoli sedem milijard dolarjev jih že ima). Micron se pogovarja o nakupu Hynixa, a problem je, da čisto noben od borznih analitikov ne vidi večje koristi v tem početju. Je to odgovor na grožnje, da se bosta združila Infineon ter Toshiba? Sicer ima pa najbrž Micron nekaj drugega v načrtu: Nakup podjetja Hynix dobesedno za drobiž, s čimer si posledično zagotovi višje cene ter posledično večji profit na trgu, ker Hynix ne bo več imel pogojev nižanja cen. Micron nato samo še razproda ter zapre podjetje....

0 komentarjev

Podražitev pomnilniških modulov

Overclockers.com.au - Nekaj časa se že govori, da se bodo pomnilniški moduli drastično podražili. Ne, razlog ni nič kaj preveč drastičnega, kot na primer stečaj Microna ali karkoli drugega, kar lahko pade človeku s preveč domišljije ter naspidiranim delom možganov, ki premlevajo teorije zarot, na pamet. Razlog za tokratno podražitev, ki naj bi se gibala okoli 30 do 40 odstotkov je prenovitev proizvodnih linij podjetja Hynix (ki je vam najbrž dosti bolj znan pod imenom Hyundai). Med sámo prenovitvijo naj bi prišlo do pomanjkanja zalog, kar naj bi se posredno odražalo v tej podražitvi. Cene naj bi se spustile nazaj nekje do novega leta, če ne še kak mesec kasneje. Navali narode na pomnilnik - ali pa čakaj do pusta .

Dodatek k novici, 20:19 - Še malo sem brskal ter uvidel, da x-bit labs mislijo drugače. Njihova razlaga za tako podražitev pomnilnika naj bi bila prav neka vrsta zgoraj omenjene teorije zarote, saj x-bitovci nakazujejo, da so se proizvajalci pomnilniških modulov preprosto domenili za...

1 komentar

Prihaja strašni 1. junij

Jaz - Do napovedane podražitve telefonskih impulzov in naročnin nas loči samo še en dan... Mnogi so od oznanitve podražitve, ki nas je zadela marca že kar pozabili, da se strašni dogodek ima za zgoditi ravno na jutrišnji dan. Od jutri naprej bodo tako dial-up uporabniki interneta še bolj trpeli, saj se bo telefonski impulz podražil za 9.5% in sicer na 5.22 SIT. Podražila se bo tudi osnovna telefonska naročnina, in sicer za 7.3% na 1497.83 SIT.
Domnevni razlog za podražitve naj bi bil precej manjši dobiček Telekoma lansko leto. Očitno mu razmah mobilne telefonije res gre v nos, toda vprašanje je, ali so ti ukrepi pravi. Uporabniki bodo namreč še naprej (oziroma še bolj) telefonirali po GSMjih, bolj bomo trpeli le dial-up uporabniki. Skrajnji čas je, da si omislim kabel ali ADSL in se neham ubadati z glupim Telekomom ...

14 komentarjev

DDR proizvajalci in njih načrti

X-Bit Labs - Fantje pri XBit Labs so se potrudili in zbrali mnenja, načrte in pričakovanja nekaterih največjih proizvajalcev pomnilnika. Gre se seveda za vprašanje DDR DRAMa:
  • Hyundai: Hyundai, eden izmed največjih proizvajalcev pomnilniških modulov, je res pozitivno nastrojen glede DDR DRAMa, v katerem vidijo veliko prihodnost. Po njihovem bo ta pomnilniški standard popolnoma prevladal v letu 2001 in seveda ne mislijo sedeti križen rok. Proizvodnjo DDRja bodo drastično dvignili, na kar 20% vse njihove pomnilniške proizvodnje, oziroma okoli 627 milijonov kosov.
  • Micron: Tudi Micron je eden izmed velikih podpornikov DDRja in tudi oni bodo v bližnji prihodnosti precej povečali proizvodnjo. 64MB čipe že masovno proizvajajo, medtem ko proizvodnja 128MB modulov še ne poteka...
  • Infineon: To podjetje DDR smatra za definitivno prihodnost pomnilniškega standarda, toda trenutno ne vidijo velikega povpraševanja in so zato zelo previdni v proizvodnji, ki trenutno dosega le 5% njihove celotne.
  • Samsung:...

0 komentarjev